Şeref Oğuz, konkordato başvurularının artışının ekonomide ciddi endişelere yol açtığını belirtiyor. İlk 5 ayda 500'e dayanan konkordato sayısının, ekonomideki yavaşlama, maliyet artışı ve finansmana erişimdeki sorunlarla ilişkili olduğu ifade ediliyor. Hileli konkordato başvurularının yaygın olduğu ve bu durumun zincirleme iflasları tetikleyebileceği vurgulanıyor. Ekonomi yönetiminin hızlı ve adil olması gerektiği belirtiliyor.
5 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi, 2018 tarihli Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etti. İptal kararları arasında Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisi ve Merkez Bankası Başkanı'nın atanmasıyla ilgili düzenlemeler bulunuyor. Mahkeme, bu kararları oybirliğiyle aldı ve iptallerin esas bakımından değil, usul yönünden yapıldığı belirtildi. Yüksek yargı bürokratları, Cumhurbaşkanı'nın rektör atama yetkisinin Anayasa'nın 130. Maddesi'nden doğduğunu ve iptal edilemeyeceğini ifade ediyorlar.
5 Haziran 2024

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti. İliç'teki maden kazasında bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı.
4 Haziran 2024

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde dört çocuğa ses yalıtımlı odada yıllarca cinsel istismarda bulunan su satıcısı Metin Şenay’a 293 yıl hapis cezası verildi. Şenay, mahalledeki çocuklara iş yerindeki süngerli odada cinsel istismarda bulunmuştu. 24 Mayıs 2023'te istismarın ortaya çıkmasıyla tutuklanan Şenay, dört çocuğun mağdur olarak yer aldığı iddianamede her bir çocuk için 63 yıldan az olmamak üzere 331 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Mahkeme, Şenay’a toplamda 293 yıl altı ay hapis cezası verdi.
4 Haziran 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanlığı hakkında fiyat listesini açıklamadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. DİSK, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, TÜİK Başkanı ve yardımcılarının yargı kararlarına uymadığını ve görevlerini yerine getirmediğini belirtti. TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 75,45 iken, ENAG'a göre bu oran yüzde 120,66 olarak bildirildi.
4 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Merkez Bankası (MB) başkanını istediği zaman değiştirme yetkisi veren kanun hükmünde kararnamenin (KHK) ilgili maddesini iptal etti. AYM, Merkez Bankası Kanunu'nun 25'inci maddesinin 1'inci fıkrasını yürürlükten kaldıran 703 sayılı KHK'nın 151(h) maddesini anayasaya aykırı buldu. Bu karar, MB başkanının beş yıllık bir dönem için atanmasını ve görev süresi dolmadan görevden alınamamasını güvence altına alıyor. Karar, MB'nin bağımsızlığını koruma amacı taşıyor.
4 Haziran 2024

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024

İstanbul Bahçeşehir'de İbrahim Keloğlan isimli kişi, Eros isimli kediyi tekmeleyerek öldürdüğü için üç yıl hapis cezası almıştı. Ceza, iyi hal indirimiyle iki yıl altı aya düşürülmüştü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 32’nci Ceza Dairesi, hukukçuların ve sivil toplum örgütlerinin cezanın artırılması taleplerini reddetti. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden avukat Hafize Hilal Koçak, kararı eleştirerek, hayvan hakları savunucularının mücadeleye devam edeceğini belirtti.
4 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) TRT genel müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa’daki mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu ve KHK ile yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanınca atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için yaş haddini 65 olarak belirleyen düzenleme de iptal edildi. Karar dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
4 Haziran 2024

Siyasal iletişimci Evren Barış Yavuz, Bayraktar ailesi ve Baykar şirketi hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle 16 yıl bir ay hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Yavuz, paylaşımının Bayraktar ailesi ve Baykar şirketiyle bir ilgisi olmadığını ve görselin bir iletişim hatası olduğunu belirtti. Haluk Bayraktar, Yavuz'un paylaşımına sert tepki gösterdi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yavuz, yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla tutuklandı.
4 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başvurusu üzerine, rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı maddelerini iptal etti. AYM, rektör atama yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesinin üniversitelerin özerkliğini zedelediğini belirtti. Karar, 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve bu süre zarfında hukuksal boşluk oluşmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması öngörülüyor.
4 Haziran 2024

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde 1 Haziran’da çöken üç katlı binanın sahibi H.M.G., binanın çürük olduğuna dair resmi kurumlara bildirimde bulunmadığı ve binanın sağlamlığı için herhangi bir önlem almadığı gerekçesiyle tutuklandı. Olayda sekiz kişi yaralanmış ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Savcılık, H.M.G.’yi taksirle ölüme neden olma suçundan tutuklanmasını talep etti. Eski iş yeri sahibi Ö.K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yapı incelemeleri devam ediyor.
4 Haziran 2024

Ankara merkezli 22 ilde düzenlenen siber dolandırıcılık operasyonlarında, 'Smart Trade Coin' isimli kripto varlık alım satım platformu üzerinden haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 118 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden 47'si tutuklanırken, 71'i adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı. Operasyon, Ankara Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu tarafından yürütüldü.
4 Haziran 2024

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik'in belediyeye kayyım olarak atanması, 28 baro tarafından ortak bir açıklamayla eleştirildi. Barolar, kayyım atama kararının demokrasinin temeli olan seçme ve seçilme hakkına müdahale olduğunu belirtti. Açıklamada, demokratik bir yönetim anlayışının tesis edilmesi gerektiği vurgulandı ve siyasi iktidar kayyım atamalarından vazgeçmeye davet edildi.
3 Haziran 2024

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Mehmet Ocaktan, Müslüman dünyasında demokrasi ve hukuk eksikliğinin modern zamanların sorunlarıyla yüzleşmeden çözülemeyeceğini belirtiyor. Müslüman toplumların, geçmişteki geleneksel İslam anlayışlarını modern zamanlara uyarlamadan kopyaladığını ve bu nedenle adalet, özgürlük, ahlak, şeffaflık ve hesap verilebilirlik gibi dinin özünü oluşturan ilkeleri ihmal ettiğini vurguluyor. Ocaktan, Müslüman toplumların rasyonel aklı pek makbul saymadığını ve bu nedenle geçmişe takılı kaldığını ifade ediyor. Batı demokrasilerinin uzun mücadeleler sonucunda elde ettiği demokratik sistem ve evrensel hukuk normlarının örnek alınması gerektiğini savunuyor.
3 Haziran 2024

Türkiye Noterler Birliği tarafından 2014 yılında çıkarılan ve görme engellilerin noterlik işlemleri için iki tanık bulundurma zorunluluğu getiren genelge, Yargıtay tarafından iptal edildi. Başvuruyu gözleri görmeyen avukat Gökçe Artar Kutlu yapmıştı. Yargıtay, genelgenin Noterlik Kanununa ve hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararla, okuryazar görme engelliler noterlik işlemlerini tanık bulundurmadan yapabilecekler.
2 Haziran 2024

Diyarbakır'da Kürtçe hizmet veren Pine Kafe'nin sahibi Ramazan Şimşek, 'örgüt propagandası' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra ev hapsi cezasına çarptırıldı ve yurt dışı çıkış yasağı getirildi. Şimşek'in avukatı Mehdi Özdemir, bu kararın ifade hürriyetini ihlal ettiğini ve Kürtçe diline yönelik tahammülsüz bir yaklaşımın sonucu olduğunu belirtti. Şimşek, kafesinde sadece Kürtçe hizmet vereceklerini duyurmuş ve bu durum sosyal medyada 'Bu kafede Türkçe konuşmak yasak' şeklinde yanlış yansıtılmıştı.
31 Mayıs 2024

Eski ABD başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, 2006'da ilişki yaşadığı öne sürülen Stormy Daniels isimli porno yıldızına 2016'daki başkanlık kampanyası sırasında 130 bin dolar tutarında 'sus payı' ödediği gerekçesiyle yargılandığı davada suçlu bulundu. Trump, Manhattan'daki Trump Tower'da gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin siyasi tarafgirlikle hareket ettiğini ve devletin faşist bir yapıya büründüğünü iddia etti. Trump'a verilecek cezanın belirleneceği duruşma 11 Temmuz 2024'te görülecek.
31 Mayıs 2024

Sinan Ateş cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Tolgahan Demirbaş ile tetikçilikle suçlanan Eray Özyağcı’nın cezaevindeki görüşmelerinin kayıt altına alındığı öğrenildi. Ankara 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan dinleme kararıyla, sanıkların iletişimleri ve kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri teknik araçlarla izlendi. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara’da motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti. Cinayet soruşturması MHP’ye uzansa da iddianamede bu kısım yer almamıştı.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim