RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır'da kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran ile ilgili yayın yasağını ihlal eden medya kuruluşlarına en ağır yaptırımların uygulanacağını duyurdu. Şahin, Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı yayın yasağı kararını hatırlatarak, birçok medya hizmet sağlayıcısının bu yasağı ihlal ettiğini belirtti. Konunun hassasiyeti nedeniyle tüm medya kuruluşlarının yayın yasağına uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
1 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024-2025 adli yılı mesajında demokrasinin standartlarının yükseltilmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına önemli reformlara devam edeceklerini belirtti. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte yeni adli yıl Yargıtay'daki törenle başlayacak. Bu kapsamda önemli davaların duruşmaları da Eylül ayında görülecek. Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini artırmak için kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.
1 Eylül 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 1 Eylül 2024 itibariyle 2 bin 497 gündür hapiste. Kavala, 2017 yılında gözaltına alındı ve Gezi eylemleri ile 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar verse de, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamadı. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de 2024 yılında reddedildi.
1 Eylül 2024

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren ve bu nedenle tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu'nun tahliyesi sonrası ceza yaptırımı alabileceğini belirtti. Kayserilioğlu, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Zengin, Kayserilioğlu'nun ifadelerinin nezaketsiz ve yakışıksız olduğunu vurguladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Kayserilioğlu'nu desteklemesini de eleştirdi.
1 Eylül 2024

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde bir hastanenin acil servisinde beş kişinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı alındı. Olayda iki sivil, bir polis, bir jandarma ve bir özel güvenlik görevlisi yaralandı. Bakırköy Başsavcılığı, soruşturma kapsamında sulh ceza hakimliğinden olaya ilişkin yayın yasağı getirilmesini talep etti ve 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği bu talebi kabul etti.
31 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve Türk milletine hakaret eden Burak Keleş adlı kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu tür hakaretlerin cezasız kalmayacağını belirtti. Olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve hukuki süreç başlatıldı.
31 Ağustos 2024

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Dilruba Kayserilioglu'nun tahliyesi sırasında resmi prosedürlerin eksiksiz olarak uygulandığını belirtti. Kayserilioglu, Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği bir sokak söyleşisi nedeniyle tutuklanmıştı. Annesi, tahliye sırasında kendilerine haber verilmediği için tepki gösterdi. CTE, tahliye işlemlerinin yasalara uygun olarak yapıldığını ve Kayserilioglu'nun kişisel eşyalarının eksiksiz teslim edildiğini açıkladı.
30 Ağustos 2024

Dilruba Kayserilioğlu, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için tutuklanmıştı. Gece yarısı kimseye haber verilmeden tahliye edilmesi üzerine annesi, bu duruma tepki göstererek suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dilruba'yı cezaevinde ziyaret etmiş ve CHP konserine davet etmişti. Dilruba'nın 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından tutukluluğu kaldırılmış, ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etmişti.
30 Ağustos 2024

Gezi davası tutuklusu Tayfun Kahraman, MS hastalığı nedeniyle doktor kontrolüne götürülürken altı buçuk saat boyunca kelepçeli bekletildi. Eşi Meriç Kahraman, kelepçelerin kan akışını durduracak kadar sıkıldığını ve bu durumun fiziki zarara yol açtığını belirtti. Ayrıca, doktor muayenesi sırasında kolluk güçlerinin yasaya aykırı olarak odada kalmaya devam ettiğini ifade etti. Meriç Kahraman, bu kötü muamelenin talimatla yapılıp yapılmadığını sorguladı.
30 Ağustos 2024

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran hakkındaki haberlere yayın yasağı getirildi. Narin Güran, 21 Ağustos'ta kaybolmuş ve ailesi durumu yetkililere bildirmişti. Soruşturma kapsamında Narin'in abisi gözaltına alınmış ve kolundaki ısırık izi Adli Tıp tarafından incelenmişti. Diyarbakır 5’inci Sulh Ceza Hakimliği, çocuğun üstün yararı ve soruşturmanın gizliliği gerekçesiyle yayın yasağı kararı aldı.
29 Ağustos 2024

Eski CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'suçu ve suçluyu zincirleme şekilde övme' suçlamasıyla yargılanacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kılıçdaroğlu için 2,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talep etti. MHP genel başkan yardımcılarının şikayeti üzerine hazırlanan iddianame kabul edildi ve ilk duruşma 3 Aralık 2024'te yapılacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, davaya tepki göstererek, suçlamaların MHP'nin kendi kusurlarını örtme çabası olduğunu belirtti.
29 Ağustos 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği için tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu'nu cezaevinde ziyaret etti. Özel, Dilruba'yı 9 Eylül'de Ankara'da düzenlenecek CHP'nin 101. kuruluş yıl dönümü törenlerine ve akşamki konsere davet etti. Dilruba, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Özel, Dilruba'nın tutuklanmasının hukuksuz olduğunu belirterek, herkesin düşüncelerini açıklama hakkı olduğunu vurguladı.
29 Ağustos 2024
İşaretlediklerim