Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde, İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi'nin kongresine düzenlenen bombalı saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında terör saldırıları 2022'ye göre yüzde 79 arttı. Ülkede özellikle Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde son aylarda terör saldırıları arttı.
31 Temmuz 2023

ABD Kongresi'nde düzenlenen bir oturumda, hükümetin 'tanımlanamayan uçan cisim' (UFO) ve 'tanımlanamayan hava fenomeni' (UAP) hakkında yıllarca bilgi sakladığı iddia edildi. İstihbarat yetkilisi David Grusch, hükümetin tanımlanamayan ve insan kaynaklı olmayan araçların olduğunu ve bu konuda halktan bilgi sakladığını belirtti. Ayrıca, ABD Donanması'nda pilot olarak görev yapmış olan Ryan Graves ve eski donanma komutanı David Fravor da tanımlanamayan olgulara dair gözlemlerini anlattılar. Pentagon ve NASA'nın bu konuyu incelemek için özel birimler ve komisyonlar kurduğu biliniyor.
27 Temmuz 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Fransa hükümeti, kabinede bir dizi görev değişikliği gerçekleştirdi. Sağlık, Dayanışma, Deniz Aşırı Topraklar, Kent ve Konut, Kadın-Erkek Eşitliği bakanlıklarında yeni isimler göreve getirildi. Kamu harcamalarından sorumlu Bakan Gabriel Attal, Eğitim bakanı olarak görevine devam etme kararı alındı. Ekolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Berangere Couillard, Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan olarak görev alacak. Başbakanlık nezdinde Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi ve Vakıf Hayatından Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa'nın kabinedeki görevine son verildi.
21 Temmuz 2023

Juventus futbol kulübü, Avrupa Süper Ligi projesinden ayrılma kararı aldığını ve bu yönde müzakerelerin başladığını duyurdu. Kulüp, Real Madrid ve Barcelona ile yapılan müzakereler sonucunda projeden çıkış prosedürünü başlattığını teyit etti. Juventus'un eski başkanı Andrea Agnelli, mali yolsuzluk soruşturması nedeniyle futboldan men cezası almış ve kulüp de puan silme ve para cezasına çarptırılmıştı. Avrupa Süper Ligi projesi, spor camiasında büyük tepki toplamış ve çoğu kulüp projeden çekilmişti.
14 Temmuz 2023

Fransa hükümeti, giyim sektöründe israfı azaltmak amacıyla başlattığı yeni bir programla, vatandaşların giysi ve ayakkabı tamiratı için yapacakları 6 ile 25 avro arasındaki harcamaları karşılayacak. Ekolojik dönüşümden sorumlu bakan Berangere Couillard, bu programın atölyeleri ve perakendecileri onarım hizmetleri sunmaya teşvik edeceğini belirtti. Program, Refashion adlı eko-örgüt tarafından yürütülecek ve Ekim ayından itibaren geçerli olacak. Ancak, sektör temsilcileri ve lüks endüstrisi bu adımın Fransız moda endüstrisine zarar verebileceğini savunarak tepki gösterdi.
13 Temmuz 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Türk Lirası, 2023 yılbaşından itibaren dolar karşısında yüzde 28 oranında değer kaybetti. Bu kayıpla TL, Arjantin Pesosu'nun ardından dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Dolar/TL kuru, 15 Kasım 2021'den bu yana ilk kez tek haneli seviyeleri görmüş ve 2023 yılına 18,70 seviyesinde girmişti. 28 Mayıs seçimlerinin ardından TL'deki değer kaybı daha da hızlandı ve dolar/TL kuru 26 seviyesini aştı.
4 Temmuz 2023

Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

Sağlıkta Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle SMA hastalarının ilaçlarına ulaşımı kolaylaştı. İlaç, SGK'nın Yurtdışı İlaç Listesi 4/C'den çıkarılarak, Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi 4/A kapsamına girdi. Bu düzenlemeyle, hastaların ilaca başlama ve ilaca devamla ilgili olarak TİTCK'in onay vermesini gerektiren 'puanlama' ya da 'değerlendirme' işleyişi kaldırıldı. Ancak, bu düzenleme SMA hastalığının Zolgensma adlı gen tedavisi, risdiplam etken maddeli ve Evrysdi isimli şurup formundaki SMA ilacına dair bir düzenlemeyi içermiyor.
26 Haziran 2023

Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı (MEXT), ilk ve orta dereceli okullarda üretken yapay zeka kullanımını sağlayacak yeni yönergeleri kabul etmeyi planlıyor. Yeni yönergeler, derslerde fikirlerin formüle edilmesi ve tartışmaların derinleştirilmesi için yapay zekanın sınırlı düzeyde kullanımını öngörüyor. Ancak, geniş çaplı kullanım teşvik edilmiyor ve öğrencilerin akademik performanslarını ölçecek sınavlarda yapay zekanın kullanılması önerilmiyor.
24 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Döviz kurlarındaki artış, kur korumalı mevduatın maliyetini yükseltiyor. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'a göre, haziran ayında bütçeden yapılacak kur farkı ödemeleri 70-75 milyar lira, Merkez Bankası'na ise 75-80 milyar lira arasında bir yük getirebilir. Geçen yılın mart ayından bu yılın mayısına kadar olan 17 ayda bütçeden kur farkı olarak toplam 97 milyar lira ödendiği belirtiliyor.
16 Haziran 2023

ABD hükümeti tarafından Covid-19 salgını sırasında sağlanan toplam 4,2 trilyon dolarlık yardım fonundan 280 milyar doların çalındığı ve 123 milyar doların israf edildiği açıklandı. Hızlı fon dağıtımı sırasında kısıtlamaların az ve gözetimin yetersiz olması dolandırıcıların işini kolaylaştırdı. Dolandırıcılar, mahkumların ve ölülerin bilgilerini kullanarak yardım talep etti. ABD Adalet Bakanlığı şu ana kadar 2,230'dan fazla kişiye dava açtı ve binlerce soruşturma devam ediyor.
14 Haziran 2023

İsveç Yüksek Mahkemesi, 2013 yılında Türkiye'de uyuşturucu suçundan hüküm giyen ve İsveç'te yaşayan bir kişinin iadesine karar verdi. Kişi, PKK'ya destek ve ByLock kullanımı iddialarıyla Türkiye'ye iade edilmemeyi talep etmişti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki endişeleri ve iade talepleri gündeme gelmişti. İsveç, terörle mücadele yasasını değiştirerek Türkiye'nin NATO üyeliği onayını bekliyor.
12 Haziran 2023

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, yolsuzlukla suçlanan Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele'yi görevden aldı. Nijerya Federal Hükümet Sekreteri Ofisi Direktörü Willie Bassey, bu kararın finans sektöründe planlanan reformlar ve devam eden soruşturmaların bir parçası olduğunu açıkladı. Emefiele'nin tasarladığı yeni banknotlar güvenlik gerekçesiyle yeterli olmadığı ve nakit sıkıntısına yol açtığı iddia ediliyor. Tinubu daha önce, CBN'nin yeni para tasarım politikasının genel seçimleri engellemeye yönelik bir girişim olduğunu iddia etmişti.
10 Haziran 2023

Avrupa Birliği destekli Çevre, İklim ve Sağlık için İş Birliği Projesi (ÇİSİP) üç yıl süren çalışmalarını tamamladı. Proje, Türkiye'de çevre sağlığı alanında kapasite geliştirmeyi amaçladı ve 200'den fazla çevre ve sağlık uzmanına eğitimler verdi. 6 Şubat depremleri sonrasında, iklim değişikliği ve afetlere dirençli bir sağlık sistemi kurulmasının önemi vurgulandı. Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, Türkiye'nin iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve bu konuda eylem planları hazırlanması gerektiğini belirtti.
10 Haziran 2023

Almanya Federal İstihdam Dairesi'nin yaptığı çalışmaya göre, ülkede yaklaşık 1200 meslekten 200'ünde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu durum, önceki yıla göre 58 yeni meslek dalının daha listeye eklenmesiyle ortaya çıktı. Kalifiye işgücü açığı yaşanan başlıca meslekler arasında yaşlı ve hasta bakımı, ağır vasıta şoförleri ve yazılım meslekleri bulunuyor. Almanya hükümeti, bu açığı kapatmak için AB dışındaki ülkelerden kalifiye işgücünün göçünü kolaylaştıracak bir puanlama sistemine dayalı 'fırsat kartı' projesini hayata geçirmeyi planlıyor.
2 Haziran 2023

Peru'da savcılık, hükümet karşıtı protestolarda yaşanan ölümlerle ilgili soruşturma kapsamında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi ifadeye çağırdı. Boluarte'nin avukatı, iddialara yönelik cevapların verileceğini açıkladı. Protestolarda 77 kişinin hayatını kaybettiği, insan hakları örgütlerinin 69 ölümden 50'sinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu olduğunu iddia ettiği belirtildi. Göstericiler, Boluarte'nin istifasını ve erken seçim talep ediyor.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim