6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

Döviz işlemcileri, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor. TL, geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra yüzde 160 oranında değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası, kuru sabit tutmak için 2022'de 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bloomberg analizine göre, seçim sonrası dolar/TL kuru yıl sonunda 25'e kadar yükselebilir. Muhalefetin ekonomi yönetimini yeniden yapılandırma planlarına rağmen, Türkiye'nin yapısal sorunları nedeniyle TL'nin zayıf kalması bekleniyor.
2 Şubat 2023

Modacı Barbaros Şansal, Türkiye'ye giriş yaptığı sırada İstanbul Havalimanı'nda arama kararı olduğu tespit edilerek gözaltına alındı. Şansal hakkında, devlet organlarını aşağılamak suçundan arama kararı bulunuyordu. Kendisine ait olmayan bir Facebook hesabından yapılan paylaşım nedeniyle CİMER'e şikayet edildiğini ve bu yüzden gözaltına alındığını belirtti. İfade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
2 Şubat 2023

Kanada hükümeti, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olaylarına misilleme olarak Türkiye'de terör saldırısı riskinin arttığını belirterek vatandaşlarını uyardı. Uyarıda, saldırıların ibadethaneleri, diplomatik misyonları ve özellikle İstanbul ve Ankara'daki yabancıların sıkça ziyaret ettiği yerleri hedef alabileceği ifade edildi. Bu uyarı, İsveç'te Kuran yakılmasına verilen iznin Türkiye'de tepkilere neden olmasının ardından geldi. Ayrıca İstanbul'daki Britanya, Hollanda ve Almanya başkonsoloslukları güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı.
1 Şubat 2023

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, Kuran yakma olayları sonrasında vatandaşlarını Türkiye'deki olası terörist saldırılara karşı uyardı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Avrupa'daki İslam karşıtı eylemler ve ABD'deki protestolar nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarılarında bulundu. Avrupa'daki Türk vatandaşlarına konsolosluk çağrı merkezine başvurmaları tavsiye edilirken, ABD'deki vatandaşlara gösterilerden uzak durmaları ve yerel güvenlik güçlerine başvurmaları önerildi.
29 Ocak 2023

Filipinler'de soğan fiyatları son bir ayda et ve tavuk fiyatlarını geçerek yüksek bir seviyeye ulaştı. Ocak ayında, Çin'den kaçak yollarla getirilen 310 bin dolar değerinde soğan ele geçirildi. Sosyal medyada hükümetin politikaları eleştirilirken, ekonomistler fiyat artışının doğal afetler ve ekonomi politikalarının bir sonucu olduğunu belirtiyor. Hükümet, fiyatları düşürmek için ithalatı artırdı ancak bazı uzmanlar bu önlemin daha önceden alınması gerektiğini savunuyor.
19 Ocak 2023

Britanya, plastik kirliliğiyle mücadele amacıyla ekim ayından itibaren çatal, bıçak, tabak gibi bazı tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamayı planlıyor. Çevre Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada, kamuoyunun büyük çoğunluğunun bu uygulamaya destek verdiği belirtiliyor. Çevre Bakanı Thérèse Coffey, yasakların çevreyi koruma çabaları için hayati önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, yasak kapsamına plastik tepsiler, balon çubukları ve bazı polistiren bardaklar ile yemek kapları da dahil olacak.
17 Ocak 2023

ABD'de Temmuz 2022'de hizmete giren '988 İntihar ve Kriz Yaşam Hattı', ilk beş ayında 1 milyon 700 binden fazla çağrı, mesaj ve arama alarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre eski hattan yaklaşık yarım milyon daha fazla başvuru aldı. Federal hükümet, bu hizmet için 1 milyar dolara yakın yatırım yaptı ve birçok eyalette hizmetin finansmanı için yasal düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, 988 hattına video görüntülü hizmet verilmesi için çalışmalar devam ediyor.
17 Ocak 2023

Libya Temyiz Mahkemesi, Türkiye ve Trablus hükümeti arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Anlaşma, Akdeniz'de Türkiye ve Trablus yönetiminin hak iddia ettiği, ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerini kapsıyordu. Anlaşmanın askıya alınması, Mısır ve Yunanistan'ın tepkileri ve Libya içindeki siyasi çekişmelerin arka planında gerçekleşti. Trablus Temyiz Mahkemesi karar hakkında detay vermezken, Ulusal Birlik Hükümeti'nin itiraz hakkı bulunuyor.
10 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

İngiltere ve Galler'de gerçekleştirilen nüfus sayımında, 16 yaş ve üstü bireylerin %1,5'i gey veya lezbiyen, %1,3'ü biseksüel olarak tanımlanırken, %0,5'i toplumsal cinsiyet kimliğinin doğumda kaydedilenden farklı olduğunu belirtti. Bu veriler, cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimlikleri hakkında bilgi toplanan ilk nüfus sayımı olarak kayıtlara geçti. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği soruları isteğe bağlıydı ve birçok kişi bu soruları yanıtsız bıraktı. Hükümet, elde edilen verileri ayrımcılıkla mücadele ve LGBTİ+ bireyler için hizmetleri iyileştirmek amacıyla kullanmayı planlıyor.
6 Ocak 2023

Türkiye'de son iki ayda döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Ekonomistler ve bankacılar, bu paranın bir kısmının 'yastık altına' veya yurt dışına aktığına, kiralık kasa talebinin arttığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın bankalara uyguladığı baskı ve düşük faiz oranları, döviz hesaplarından çıkışı tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Borsanın da volatil bir seyir izleyeceği ve yatırımcıların bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Ayrıca, seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği konusunda farklı senaryolar tartışılıyor.
6 Ocak 2023

Japon hükümeti, nüfusun yoğunlaştığı metropollerden daha az nüfuslu bölgelere taşınan vatandaşlarına teşvik sağlamak için çocuk başına 1 milyon yen (yaklaşık 143 bin lira) vermeyi planlıyor. Nisan ayından itibaren uygulanacak olan bu teşvik, ülkedeki nüfus yoğunluğunu dengelemek ve yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgelere genç nüfus çekmek amacıyla verilecek. Teşvikten yararlanabilmek için taşınan ailelerin yeni yerlerinde en az beş yıl yaşamaları ve bu süre içinde bir işte çalışmaları veya yeni bir iş kurmaları gerekiyor. 2021'de Japonya'da doğum sayısı 811.604 ile rekor düşük seviyeye ulaştı ve 2065 yılında nüfusun 88 milyona düşmesi bekleniyor.
3 Ocak 2023

Kolombiya'nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, beş silahlı örgüt ile 1 Ocak'tan 30 Haziran 2023'e kadar sürecek bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Anlaşmaya Marksist gerilla örgütü ELN, FARC'tan ayrılan Segunda Marquetalia, Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli AGC ve Autodefensas de la Sierra Nevada dahil. Petro, ateşkes süresinin uzatılabileceğini ve karşılıklı yükümlülüklerin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bir denetleme mekanizmasının devreye gireceğini belirtti.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim