İdari İşler

1 Ocak 2023 - 30 Eylül 2024

İdari İşler hakkında, 0 olumlu, 2 olumsuz, ve 1 önemli olmak üzere, toplam 6 olay izlendi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) TRT genel müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa’daki mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu ve KHK ile yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanınca atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için yaş haddini 65 olarak belirleyen düzenleme de iptal edildi. Karar dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
4 Haziran 2024

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, sınavsız olarak yaptığı 199 KYK yurt müdürü ataması, Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nın açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, atamaların kanuni dayanağının olmadığını belirterek, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının zorunlu olduğuna hükmetti. Sendika başkanı, yapılan atamaların liyakatsiz olduğunu ve başka usulsüz atamaların da olduğunu ifade etti.
7 Kasım 2023

ABD Temsilciler Meclisi, gizlilikle ilgili endişeler nedeniyle, yapay zeka dil modeli ChatGPT'nin kullanımını sınırlandırdı. Temsilciler Meclisi İdari İşler Müdürü'nün bir uyarı notuna göre, milletvekilleri ve tüm meclis çalışanları, yalnızca, kurum verilerinin korunması için gerekli gizlilik özelliklerine sahip olan ChatGPT'nin 'ChatGBT Plus' versiyonunu kullanabilecek. Uygulamada sadece hassas olmayan verilerin kullanılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, gizlilik ayarları etkinken kullanılması tavsiye edilen ChatGPT'nin metin yazılan butonuna, daha önce kamuya açık hale getirilmemiş herhangi bir metnin yapıştırılmaması uyarısı yapıldı.
27 Haziran 2023

16 Mart'ta sona eren süreçte, 14 Mayıs seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifaları beklenenden düşük kaldı. Özellikle yargı bürokrasisinden AKP ile iletişime geçen birçok ismin istifa etmemesi parti içinde şaşkınlık yarattı. AKP'ye adaylık için başvuranların sayısı 4 bine yaklaşırken, bürokrasiden gelen başvuru sayısı 200'ü geçti. İstifa eden bazı önemli isimler arasında valiler, belediye başkanları ve bakanlık müdürleri bulunuyor.
18 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında iki başmüfettiş ataması yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünde ise üç bölge müdürü görevden alındı ve çeşitli bölgelere yeni müdür atamaları gerçekleştirildi. Atama ve görevden almalar Resmi Gazete'de duyuruldu.
11 Mart 2023

Ekşi Sözlük yönetimi, sitelerinin erişime kapatılmasının ardından BTK ile iletişim kurduklarını ve kapatma kararının herhangi bir içeriğe dayanmadığını duyurdu. Sözlük, iktidarın depremle ilgili ihmallerini eleştiren mecralar arasında yer aldığı için hedef gösterilmiş ve kapatılmıştı. Yönetim, BTK ile görüşme çabalarının ardından Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nün yazısıyla alınan erişim kararının içerik dayanağı olmadığını belirtti ve karara karşı hukuki yolların izleneceğini açıkladı.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim