Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin 390 megavatlık güneş enerjisi santrali projesi için 249 milyon avro kredi sağladı. Proje tamamlandığında, Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretilecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Polonyalı ihracatçılar ise güvenlik sistemleri ve çelik bileşenler sağlayacak. Kredinin garantörleri UKEF ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
10 Ağustos 2024

Yeni e-Ticaret kanununda, Trendyol’un lisans ödemelerini hafifletecek bazı düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemeler kapsamında, platformlarda yapılan e-İhracat rakamının 2024 için 4 katı, 2025 için 3 katı ve 2026 için 2 katı indirilerek hesaplanacak. Ayrıca, yapılan yatırımlar da benzer şekilde cirodan düşülerek lisans ücreti tanımlanacak. Bu düzenlemeler sayesinde Trendyol’un ödeyeceği lisans ücreti önemli ölçüde azalacak. Ancak, ihracat ve yatırım rakamlarının nasıl denetleneceği ve bu düzenlemelerin yerel ticareti nasıl etkileyeceği konusunda endişeler bulunuyor.
29 Temmuz 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl işletme hakkının verilmesiyle özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 505 milyon dolarla işadamı Vahit Karaarslan verdi. İhaleye birçok şirket ve holding katıldı, ancak 27 tur süren açık artırmada en yüksek teklifi Karaarslan sundu. İhalenin başlangıç fiyatı 410 milyon dolar olarak belirlenmişti ve açık artırma aralığı 1 milyon dolardı. Karaarslan aynı zamanda Karaarslan İnşaat Şirketi’nin de sahibi.
16 Temmuz 2024

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Blomberg HT yayınında yaptığı açıklamada, doların en az 37 lira seviyesinde olması gerektiğini belirtti. Gültepe, şirketlerin başa baş noktasını yakalayabilmesi için kurun 32,5 yerine 37 olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dolar bazında diğer ülkelere kıyasla yüzde 40 ila 50 daha pahalı olduğunu ifade etti. İhracatçılar, Haziran ayında yüzde 10,6 daralma yaşandığını belirterek vergi muafiyeti talep ediyor.
11 Temmuz 2024

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerileyerek 18,6 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların vergi muafiyeti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiklerini belirtti. 2024'ün ilk yarısında ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yapan sektörler otomotiv, kimya ve çelik oldu.
3 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de belediye başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, hükümetin emeklinin sorunlarını çözemediğini belirtti. Özel, 11 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşmede asgari ücretin enflasyon oranında güncellenmesi ve emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılması konularını gündeme getireceğini söyledi. Ayrıca, küçük esnaf ve KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
8 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyayı olumsuz etkileyen belirsizliklerden kurtulduğunda çok farklı bir lige yükseleceğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin ihracat başarısına vurgu yaparak, 2023 yılında toplam 355 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini ve bu rakamın Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi. Ayrıca, ithalattaki düşüş ve dış ticaret açığındaki iyileşmeye dikkat çekti.
8 Haziran 2024

Nisan ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 artarak 9 milyar 863 milyon dolara yükseldi. Ocak-Nisan döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 30,5 azalarak 30 milyar 243 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Nisan döneminde 64,9 iken, 2024'ün aynı döneminde 73,3'e yükseldi. En fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD ve Britanya olurken, en fazla ithalat yapılan ülkeler Çin, Rusya ve Almanya oldu.
30 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, stokçuluk yapan firmalara kapatma cezası uygulanacağını duyurdu. Bolat, geçen yıl haksız fiyat ve stokçuluk denetimlerinde yaklaşık 1 trilyon lira ceza kesildiğini belirtti. Ayrıca, tüketici korunması kapsamında zararlı ürünler ve aldatıcı reklamlara yönelik denetimlerde 1.2 milyar lira ceza kesildiğini ifade etti. Yeni düzenlemelerle stokçuluk yapan firmalara bir takvim yılı içinde üç defa yakalanmaları durumunda altı güne kadar kapatma cezası verileceğini açıkladı.
17 Mayıs 2024

Türkiye, İsrail ile olan ticari ilişkilerini geçici olarak durdurdu ve bu karar, İsrail'e ihracat yapan Türk firmalarını zor durumda bıraktı. Firmalar, taahhütlerini yerine getirebilmek için Mısır ve Lübnan gibi üçüncü ülkeler üzerinden mal sevkiyatı yapmayı değerlendiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve diğer sektör temsilcileri, bu durumun ihracat rakamlarına olumsuz yansıyacağını ve firmaların büyük kayıplar yaşayabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Avrupalı firmaların Türk ihracatçılarına İsrail'e ürün gönderme konusunda aracılık teklifleri yaptığı bildiriliyor.
6 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Türkiye'de 2024 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen binek otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 oranında azalarak 2 milyar 578 milyon 961 bin dolara düştü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, otomotiv endüstrisinin toplam dış satışı 9 milyar 132 milyon 431 bin dolar olup, bunun yüzde 28,2'si binek otomobillerden sağlandı. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Fransa, İtalya ve Britanya yer almakta ve bu üç ülkeye yapılan ihracat, toplam binek otomobil ihracatının yüzde 42,5'ini oluşturuyor.
26 Nisan 2024

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ihracatçılar adına çift kur uygulaması talebinde bulundu. Taycı, mevcut Dolar/TL kurunun 32 seviyelerinde olmasına karşın, ihracat gelirlerinin bozdurulması işleminde kurun en az 40 TL olarak uygulanmasını istediklerini belirtti. Bu talebin sebebi olarak, mevcut kur oranının enflasyonun çok gerisinde kalması ve bu durumun ihracatçıları maliyetler konusunda zor durumda bırakması gösterildi. Taycı, hükümetin enflasyonla mücadele politikalarını desteklediklerini ancak ihracatçıların acil olarak daha yüksek bir kur oranına ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
5 Nisan 2024

2024 yılında sıkı para politikası nedeniyle iç piyasada talebin daralması beklenirken, şirketler bu durumu yurt dışı pazarlara açılarak aşmaya çalışıyor. Özellikle ihracat yapan firmalar, son bir yılda ortalama yüzde 144 prim sağlayarak yüksek performans gösterdi. Yüzde 70 ve üzeri ihracat yapan 29 şirketin ortalama getirisi yüzde 144 olurken, 14 şirket yatırımcıya yüzde 150'nin üzerinde kazandırdı. Bu durum, küresel ekonomik zorluklara rağmen, ihracat odaklı stratejilerin yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.
16 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğ ile geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bazılarında dövizle ödeme yapılabilmesine olanak tanıdı. Bu değişiklik, daha önce TL ile ödeme yapılması zorunlu olan durumlar için geçerli olup, belirli şartlar altında ve belirli tarihlerden önce akdedilen sözleşmeler ile ilgili ödemeleri kapsıyor. Bu durumlar arasında menkul satış sözleşmeleri, faturalar, kıymetli maden ve taş alım satımları, ihracatla ilgili ödemeler ve serbest bölgelerde yapılan işlemler yer alıyor.
28 Şubat 2024

ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanlığı, Lübnan ve Türkiye'deki bazı kişi ve kurumlara, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Hizbullah'ın terör faaliyetlerine finansman sağladıkları iddiasıyla yaptırım uyguladı. Türkiye merkezli Mira İhracat İthalat Petrol şirketi ve sahibi İbrahim Ağaoğlu, İran mallarını global piyasada satın almak, taşımak ve satmakla suçlanıyor. Yaptırım kararıyla, bu kişi ve kurumların ABD'deki veya ABD vatandaşlarının kontrolündeki tüm varlıkları bloke edildi.
1 Şubat 2024

Avrupa Birliği'nin yayımladığı raporda, Türkiye'den ihraç edilen 27 gıda ürününde insan sağlığı için zararlı olan klorpirifos maddesine rastlandı. Bu madde, çocukların beyinlerinde kalıcı hasarlar bırakabilme potansiyeline sahip ve Türkiye'de 2016 yılında kullanımı yasaklanmıştı. Ancak AB verileri, yasağın etkili bir şekilde uygulanmadığını gösteriyor. Klorpirifos içeren gıdalar arasında limon, biber ve mandalina gibi ürünler bulunuyor ve tespit edilen değerler AB'nin kabul ettiği maksimum sınırların üzerinde.
28 Aralık 2023
İşaretlediklerim