ABD'nin güney bölgelerinde haftalardır devam eden aşırı sıcak hava dalgası, kuzey eyaletlerine de yayılarak 190 milyon insanı etkiledi. Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin kuzeydoğu şehirlerinde aşırı sıcak hava uyarısında bulundu ve halk sağlığı için risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, California, Idaho, Montana ve Nevada'da yüksek ısı, rüzgar ve düşük nem nedeniyle orman yangınları tehlikesine dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, temmuz ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olduğunu belirtti.
29 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ülkeyi etkisi altına alan aşırı sıcak havanın olumsuz etkileriyle mücadele için bir dizi yeni adım atacaklarını açıkladı. Biden, iklim değişikliğinin varoluşsal bir tehdit olduğunu belirtti ve hava olaylarına bağlı bir numaralı ölüm nedeninin sıcaklıklar olduğunu ifade etti. İnşaat ve tarım gibi yüksek riskli sektörlerde denetimlerin artırılacağını, ABD Orman Hizmetlerinin ağaç dikilmesine yardımcı olmak için 1 milyar dolardan fazla hibe vereceğini ve binaları ısıya dayanıklı hale getirmek için adımlar atılacağını duyurdu.
27 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, düzenlediği basın toplantısında küresel ısınma döneminin sona erdiğini ve küresel kaynama döneminin başladığını ifade etti. Guterres, tüm gezegen için zor ve felaket dolu bir yaz yaşandığını belirtti ve liderlere acil iklim eylem planlarıyla küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat dereceyle sınırlamak için harekete geçme çağrısında bulundu. Ayrıca, G20 ülkelerinin iklim değişikliği ve adalet için adım atması gerektiğini vurguladı.
27 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Florida Keys adalarında deniz suyu sıcaklığı jakuzi seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, bu dönemde normal su sıcaklıkları 23-31 santigrat derece arasında olmalıyken, bu hafta 38,43 santigrat dereceye yükseldi. Bu durum, küresel bir rekor olabilir. Uzmanlar, bu tür şiddetli hava koşullarının artan sıklığı ve yoğunluğunun, insan kaynaklı iklim krizinin bir belirtisi olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da bir deprem çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti. Bu grubun İstanbul'daki kentsel dönüşümü yöneteceğini ve bu konuda fikir alışverişi yapılacağını ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da toplantıya davet edildiğini söyledi. Özhaseki, bu çalışmanın 1-2 ay içerisinde İstanbul'da kentsel dönüşümü nasıl yapacaklarını netleştireceğini belirtti.
25 Temmuz 2023

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, bir iklim protestosunda polise itaatsizlik ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak. Thunberg ve diğer aktivistler, 19 Haziran'da Malmö Limanı'nın petrol terminalindeki yolu trafiğe kapattıktan sonra polis tarafından gözaltına alınmıştı. Savcı Charlotte Ottosen, polise itaatsizlik suçunun cezasının genellikle para cezası olduğunu belirtti.
24 Temmuz 2023

Cezayir Meteoroloji Kurumu, ülkede devam eden sıcak hava dalgasına ilişkin alarm seviyesini turuncudan kırmızıya yükseltti. Bazı kentlerde sıcaklıkların 48 dereceyi aştığı belirtildi. Ayrıca, Cezayir Sivil Savunma Başkanlığı, ülkenin kuzeyindeki yedi kentte hava sıcaklıklarına bağlı orman yangınları çıktığını duyurdu. Ülkede yaklaşık bir aydır, başkentte 48 derece, diğer bölgelerde ise 50 dereceye ulaşan rekor sıcaklıklar yaşanıyor.
24 Temmuz 2023

Türkiye'nin birçok kentinde sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda ve daha sıcak günlerin geleceği uyarısı yapılıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba günü Türkiye'nin en sıcak gününün yaşanacağını ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da bugün sağanak yağış beklendiğini ifade etti. Şen, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
24 Temmuz 2023

Cezayir Sivil Savunma Başkanlığı, ülkenin kuzeyindeki yedi kentte hava sıcaklıklarına bağlı orman yangınları çıktığını duyurdu. Yangınlarla havadan ve karadan mücadele ediliyor. Cezayir makamları, haftalardır devam eden sıcak hava dalgasının orman yangınlarına neden olabileceği beklentisiyle yüksek alarm durumunu etkinleştirdi. Ülkede yaklaşık bir aydır, başkentte 48 derece, diğer bölgelerde ise 50 dereceye ulaşan rekor sıcaklıklar yaşanıyor.
24 Temmuz 2023

Yunanistan'ın Rodos Adası'nda altı gün önce başlayan ve kontrolsüz şekilde yayılan orman yangını nedeniyle 19 bin kişi tahliye edildi. Yunanistan İklim Bakanlığı, bu tahliye operasyonunun ülkede şimdiye kadarki en büyük tahliye operasyonu olduğunu belirtti. 16 bin kişi karadan, 3 bin kişi denizden tahliye edildi ve can kaybı yaşanmadı. Yangın nedeniyle dokuz kişi solunum problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı.
23 Temmuz 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olacağını belirtti. Sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Toros, sıcak hava şartlarına uygun giyinmenin ve su tüketiminin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
20 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuzey yarım kürede etkili olan aşırı sıcakların sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı artırdığını vurguladı. Aşırı sıcakların, yaşlı insanlar, bebekler, çocuklar, yoksullar ve evsizlere en büyük zararı verirken, sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı da artırdığını belirtti. Ayrıca, DSÖ'nün, aşırı sıcaklığın sağlık üzerindeki etkilerini azaltmak için ülkelerin sıcaklık sağlık eylem planlarını desteklediğini ifade etti.
19 Temmuz 2023

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sonlandırılması için başvuruda bulundu. Ancak Atalay hala serbest bırakılmadı ve bu yüzden yemin edemedi. Cezaevinde hazırladığı iki soru önergesi, yemin etmediği gerekçesiyle TBMM tarafından işleme alınmadı. Önergeler, Atalay yemin ettikten sonra değerlendirilecek.
13 Temmuz 2023

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'de yarın ve cumartesi günü pik yapacağını ve sıcaklıkların İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de ise 45 derecelere çıkacağını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, sera gazları ve fosil atıkların kullanımının gelecekte sıcaklıkların artmasına yol açacağını ifade ediyor. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının orman yangınları riskini artırdığı ve aşırı sıcakların 10 gün süreceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2023

Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık dernekleri Türkiye'de 'sıcak sağlık eylem planı' oluşturulması çağrısında bulundu. Aşırı sıcakların ölümlere ve kronik hastalıkların kontrolünün zorlaşmasına yol açtığı belirtilerek, özellikle risk altındaki gruplar için önlemlerin alınmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, enerji üretimi ve diğer insan aktivitelerinin sera gazı salınımına neden olarak küresel ısınmayı tetiklediği ve kentlerde ısınmanın daha yoğun yaşandığı ifade edildi.
12 Temmuz 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde yapılacak inşaatlar için verilen desteklerin yeterli olmadığını ve kaliteli binaların inşa edilemeyeceğini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise bu inşaatların denetleneceğini ve aksaklık görüldüğünde TOKİ'nin devreye gireceğini ifade etti. Görür, vatandaşların maddi yardım ve kredilerle alelacele ucuz binalar yapacağını, bölgenin özellikli binalara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özhaseki, afet dönüşüm sürecinin her safhasının denetleneceğini ve gerekirse TOKİ'nin inşaatları tamamlayacağını belirtti.
9 Temmuz 2023

Çin'in başkenti Pekin'de 1961'den bu yana görülen en yüksek sıcaklık kaydedildi ve kırmızı alarm verildi. Art arda 10 gün 35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklıkların daha da artması bekleniyor. 22 milyon nüfuslu şehirde savunmasız grupları korumak için acil durum önlemleri alınırken, işverenlere açık hava faaliyetlerini durdurmaları talimatı verildi. Aynı zamanda Çin'in güneyi geniş çaplı sellerle mücadele ediyor ve ülke birden fazla doğal afete maruz kalabilir uyarısı yapıldı.
7 Temmuz 2023

Greenpeace tarafından yayınlanan yeni bir rapor, İspanya'nın iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklık ve kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Raporda, ülkede yangın riskinin artacağı ve sıcaklıklardan kaynaklı ölümlerin çoğalabileceği ifade ediliyor. Küresel ısınmanın her bir derecesi için İspanya'da 1,5 °C'lik bir artış beklendiği ve önümüzdeki 20 yıl içinde 2 °C'lik bir ısınmanın mümkün olduğu vurgulanıyor. Greenpeace, emisyonların 2030 yılına kadar %55 oranında azaltılması ve yenilenebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğini savunuyor.
6 Temmuz 2023
İşaretlediklerim