İktidar, sitelerdeki yüksek aidat artışını kontrol altına almak için yeni bir düzenleme hazırlığında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte çalıştığı düzenleme, aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılmamasını öngörüyor. Ayrıca, site yönetimleri konusunda da düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında, site yönetimlerine sadece sertifika almış tesis yönetim şirketlerinin talip olabilmesi ve sektöre mesleki standart getirilmesi bulunuyor.
13 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile boş ofislerin konuta dönüştürülmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi. Bu düzenleme, Covid-19 nedeniyle ofis kullanımının azalması ve konut ihtiyacının artması dikkate alınarak yapıldı. 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydıyla parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.
12 Ağustos 2023

Muğla Milas'ta, Çandır ve Kurudere köyleriyle beraber dokuz köyü etkileyecek olan boksit madeni projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Ancak bölgede antik kent ve 1'inci derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Ayrıca yüzlerce yıllık zeytin ağaçları da mevcut. Maden ocağını işletecek olan Yıldızlar Grup, 1908,79 hektarlık alan için ruhsat almış ancak sadece 24.32 hektarlık alan için ÇED kapsamında başvuru yapılmış. Köy halkı kararı mahkemeye taşıyacak.
11 Ağustos 2023

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye'de kömürden çıkışın işsizliğe yol açmayacağını, aksine yenilenebilir enerji sektörünün yeni istihdam kapıları açabileceğini belirtti. Rapor, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon vizyonuna uyumlu bir elektrik sektörü dönüşümünün 2030'a kadar güneş enerjisinde 71 bin, rüzgar enerjisinde 141 bin ek istihdam yaratabileceğini ortaya koydu. Ayrıca, kömür ve linyit madenciliğinin GSYH içindeki payının yıllar içinde azalarak yüzde 0,08'e kadar düştüğü, sektördeki iş kazası sayısının ise arttığı belirtildi.
10 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, The Weather Channel'a verdiği röportajda iklim kriziyle ilgili 'pratikte' ulusal acil durum ilan ettiğini söyledi. Biden, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılmalarını ve iklim kriziyle mücadelede attıkları adımları örnek verdi. Ancak Biden, iklim kriziyle mücadelede federal düzeyde kapsamlı adımlar atılmasını, yeni yetkilerin önünün açılmasını ve temiz enerji kaynakları için ek fonlar ayrılmasını gerektirecek ulusal acil durum ilanında henüz bulunmadı. Çevreciler, Biden'ın 'pratikte değil, gerçekte' ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı.
10 Ağustos 2023

Nijerya'da 2022 yılında yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen seller, ülke ekonomisine 7 milyar dolar zarar verdi. Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Özel Danışmanı İbrahim Hassan, bu durumun iklim değişikliğinin ülkede en kötü etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, bu felaketlerin Nijerya'nın ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini ve iklim değişikliğinin bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğunu ifade etti. Nijerya hükümeti, bu sellerde 600'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
10 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

Güney Kore'de etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi. Bu, 2018'den bu yana görülen en yüksek sayı. Sıcaklık 38 dereceye kadar çıktı ve aşırı sıcak nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı 2 bin 58'e ulaştı. Hastaneye başvuranların yüzde 30,9'u 65 yaş ve üzerindeydi. Yetkililer, eylüle kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin artmasını beklediklerini belirtti.
9 Ağustos 2023

Yeni bir araştırma, gününün çoğunu soğutulmuş ortamlarda geçirenlerin, aşırı sıcaklara maruz kaldıklarında ölüm oranının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, Avustralya'nın kuzey bölgesinde yaşayan yerli halkın ve sonradan yerleşenlerin aşırı sıcaklara bağlı ölüm oranları karşılaştırıldı. Yerli halkın, klimalı ortamlara erişimlerinin sınırlı olmasına rağmen sıcağa bağlı ölüm oranlarının daha düşük olduğu belirlendi. Buna karşın, klimalı ortamlarda çok vakit geçiren sonradan yerleşenlerin aşırı sıcaklara maruz kaldıklarında ölüm oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi.
8 Ağustos 2023

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz 2023'ün küresel bazda en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Rapora göre, geçen ay sıcaklık, en sıcak ayın yaşandığı Temmuz 2019'u 1,5 santigrat derece aştı. Kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı ve Antarktika'nın büyük bölümünde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar ölçüldü. Ayrıca, Antarktika deniz buzu da temmuz ayları içindeki en düşük seviyesinde ölçüldü ve ortalamanın yüzde 15 altında aylık değerle rekor kırdı.
8 Ağustos 2023

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'deki yüksek sıcaklıkların pazartesiden itibaren düşmeye başlayacağını belirtti. Şen, salı günü İstanbul'da önemli bir sıcaklık düşüşü beklediğini ve çarşamba günü yağmur olacağını söyledi. Türkiye'de birçok kentte sıcaklık, normallerin üstünde 40 dereceyi aşmış durumda.
6 Ağustos 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini izleyen kuruluşu Copernicus, okyanus sıcaklıklarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, okyanusların karbondioksit emme kapasitesini azaltarak gezegenin ısınmasına yol açıyor. Ayrıca, sıcaklık artışı deniz canlılarının göç etmesine ve beslenme zincirinin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu rekorun Ağustos ayında kırılmasının, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda endişe yarattığını belirtiyor.
4 Ağustos 2023

İran'ın güneybatısında yer alan Huzistan eyaletindeki sekiz kentte hava sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktı. Huzistan Meteoroloji Genel Müdürü Muhammed Sebzehzari, yüksek sıcaklıkların önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Şuş Sağlık ve Tedavi Ağı Müdürü Yahya Meysem, son 24 saatte 16 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve bunlardan ikisinin tedavi altına alındığını aktardı.
3 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası bir İstanbul depreminde 600 bin konutun yıkılabileceğini ve bu durumun İstanbul'u bir hapishaneye dönüştürebileceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'a özel bir yasa için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu yasanın, İstanbul'un kentsel dönüşümü ve depreme hazırlığıyla ilgili olacağını ve aciliyet nedeniyle 1-2 ay içerisinde Meclis'e getirilmesini planladıklarını söyledi.
2 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bu haftaki sıcaklık verilerini paylaştı. Özhaseki, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artacağını belirtti ve kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşları, günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
1 Ağustos 2023

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partideki değişim tartışmalarına dair görüşlerini belirtti. Özel, seçim sonrası tabanda bir tepki olduğunu ve bunun yok sayılmasının onarılmaz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Ayrıca, bazı devrim ve reformların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Özel, bu durumun partinin geleceğine ve yerel seçimlere yönelik kaygıları artırdığını belirtti.
31 Temmuz 2023

Türkiye, çarşambadan itibaren yazın en sıcak günlerini ifade eden eyyam-ı bahur etkisine girecek. Bu dönemde çöl sıcakları, cehennem sıcakları ve Afrika sıcakları gibi terimlerle anılan sıcak hava dalgaları, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde etkisini gösterecek. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, sıcaklıkların bu sene mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve birçok ilde sıcaklık rekorları kırıldığını belirtti.
30 Temmuz 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 8-9 şiddetindeki depremlere dayanıklı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında başvuru olduğunu ifade eden Özhaseki, bu projelerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay gibi şehirlerde de devam edeceğini söyledi.
29 Temmuz 2023

İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranı yüzde 37,77'ye geriledi ve Büyükçekmece Gölü'nde kurumanın başladığı gözlendi. Kış aylarında yeterli yağış alamayan İstanbul'da, kentin su ihtiyacını büyük oranda karşılayan Büyükçekmece Gölü'ndeki su seviyesi, son dokuz yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 18,78 olarak ölçüldü. Bölgede yaşayanlar, son yıllarda gölde kuraklık oluştuğunu ve kirlilikten şikayetçi olduklarını belirtti.
29 Temmuz 2023
İşaretlediklerim