İspanya'da ocak ayının ikinci yarısından itibaren hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkarak 90'dan fazla noktada rekor kırdı. Ülkenin güneyinde sıcaklıklar 20 santigrat derecenin üzerine çıktı ve Murcia'da 27 dereceye ulaştı. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü Sözcüsü Marcelino Nunez, hava sıcaklıklarının normalin 6 ila 12 derece üzerinde olduğunu ve şubat ile mart aylarında da bu durumun devam edeceğini öngördüklerini belirtti.
25 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında riskli yapılarda oturan malik ve kiracılara yapılan kira yardımını artırdı. Maliklere 18 ay boyunca aylık 4 bin 500 lira olan yardım 7 bin liraya, kiracılara 12 ay sağlanan 4 bin 500 lira yardım da 7 bin liraya yükseltildi. Binada ikamet etmeyen maliklere verilen aylık 3 bin lira yardım ise yüzde 50 artışla 4 bin 500 liraya çıkarıldı. Ayrıca, İBB'den yardım alanlar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sağladığı kira yardımından da faydalanabilecek.
22 Ocak 2024

Bilim insanları, Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının son 40 yılda 2 derece arttığını belirledi. Bu artış, bölgede şiddetli hava olaylarına yol açabilir. ODTÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi uzmanları, Akdeniz'in iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilendiğini ve bu eğilimin devam etmesi halinde 2040 yılında sıcaklığın 2,2 dereceye ulaşabileceğini öngörüyorlar. Ayrıca, Akdeniz'de özellikle kış yağışlarında azalma bekleniyor.
22 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin 13 ilinde orman sınırları dışına çıkarılan bazı alanlar oldu. Bu iller arasında Muğla ve Sinop da bulunuyor. Orman sınırları dışına çıkarılan alanlar için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğü'ne yeni orman alanları tesis etmek üzere, çıkarılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altındaki veya hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar tahsis edilecek.
19 Ocak 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında verilen kira desteği miktarlarını artırdı. 2024 yılı için İstanbul'da kira desteği 5 bin 500 lira, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de 4 bin 500 lira, diğer büyükşehirlerde 3 bin 750 lira, diğer illerde ise 3 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca kiracılar ve konutta oturma hakkı bulunan kişilere de bir defaya mahsus ödemeler yapılacak. İstanbul'da kiracılara 11 bin lira, diğer büyükşehirlerde 7 bin 500 lira, diğer şehirlerde ise 6 bin lira ödeme yapılacak.
10 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Üsküdar Salacak'ta bulunan kaçak yapıları yıkma girişimi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellenmişti. İBB'nin mahkemeye başvurması sonucu, 12. İdare Mahkemesi İBB'nin lehine karar vererek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlığın itirazı da Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu süreçte İBB personeli, kaçak yapıların yıkımı sırasında saldırıya uğramış ve hukuki girişimlerde bulunulmuştu.
9 Ocak 2024

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının üreme yeri ve caretta carettaların yuvalama alanı olan bir SİT alanında beş yıldızlı bir otel yapılması planlanıyor. Yöre halkı ve çevreciler, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan projeye 'ÇED olumsuz kararı' verilmesi için çağrıda bulunuyor. Proje, uluslararası sözleşmelere aykırı olup, bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve doğal güzellikleri tehdit ediyor.
4 Ocak 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 12 rezerv alanı belirlendiğini açıkladı. Bu alanlar, orman vasfını yitirmiş araziler ve kullanılmayan kamu arazileri olarak tanımlanıyor. Bakan Özhaseki, beklenen Marmara depremi öncesinde İstanbul'da riskli olarak belirlenen 600 bin konutun acilen yıkılması gerektiğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile 1,5 milyon destek paketi açıkladıklarını belirtti. Kampanya kapsamında 350 bin 400 konutun dönüşeceği ve İstanbul'a özel bir kentsel dönüşüm birimi kurulduğu ifade edildi.
29 Aralık 2023

Amasya'nın Suluova ilçesinde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle bir kayısı ağacı Aralık ayında çiçek açtı. Bahçe sahibi Hamza Can, böyle bir durumu daha önce hiç görmediğini belirtti. Can, ağacın 'yalancı bahara' aldandığını ve normalde soğukların çiçek açmayı engelleyeceğini, ancak bu yılın Aralık ayının beklenenden sıcak geçtiğini ifade etti.
27 Aralık 2023

2023 yılında Türkiye, iklim krizinin etkilerini yaşamış ve aşırı sıcaklık ile sel felaketleri gibi doğal afetlerle karşılaşmıştır. Ancak ülke, kömür ve nükleer enerji kullanımında ısrar etmekte ve COP 28 İklim Zirvesi'nde kömürden çıkış taahhüdü verememiştir. Sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin iklim alanında attığı adımları değerlendirerek olumlu ve olumsuz yönleri belirtmişlerdir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2023-2035 Ulusal Enerji Planı, yenilenebilir enerji hedefleri içermesine rağmen kömürden çıkış kararı içermemektedir. İklim Kanunu taslağı, sivil toplumun görüşleri alınmadan hazırlanmış ve yeterli hedefler koymamıştır. Türkiye'nin iklim hedefi, emisyonları 2030'a kadar yüzde 30'tan fazla artırma öngörüsünü korumaktadır ve adil geçiş planı net değildir.
27 Aralık 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumartesi günü açıklayacağı 'müjdelerle' İstanbul'un depreme hazırlık sürecini başlatacaklarını belirtti. 1999'daki büyük depremden bu yana geçen 24 yıl içinde birçok uzman, İstanbul için büyük bir deprem riski konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bakan Özhaseki, 800 bin konutun yenilendiğini, acil olarak 600 bin konutun daha yenilenmesi gerektiğini ve bu süreçte vatandaşların ve müteahhitlerin destekleneceğini ifade etti.
22 Aralık 2023

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev sahipliğinde gerçekleşen COP 28 İklim Zirvesi'nde, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği taahhütleri de dahil olmak üzere birçok deklarasyona imza atmadı ve kömürden çıkış taahhüdünde bulunamadı. Bunun yerine, iklim değişikliği kaynaklı afetler için oluşturulan Kayıp Zarar Fonu'ndan yararlanmak istediğini belirtti. Türkiye'nin sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 30'dan fazla artırmayı öngören iklim hedefi güncellenmediği ve 2053'te net sıfır emisyon hedefine ulaşması gerektiği vurgulandı. Zirvede birçok ülke çeşitli iklim taahhütlerinde bulunurken, Türkiye bu girişimlerin dışında kaldı.
14 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin 11 ilinde, aralarında İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu, toplamda en az 1 milyon metrekarelik orman alanı orman sınırları dışına çıkarıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Orman sınırları dışına çıkarılan alanların iki katı büyüklüğünde, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki veya Hazine'ye ait taşınmazlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis edilecek.
13 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda (COP28) ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yapıldı ve bu çağrıyı içeren anlaşma taslağı onaylandı. Metin, küresel sıcaklık artışlarını 1.5 dereceyle sınırlandırmak için derin, hızlı ve sürekli azaltmalara ihtiyaç olduğunu kabul ediyor. Yeni taslak, ülkeleri enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan kademeli geçiş yapmaya çağırıyor ve sera gazı salımlarının 2025'e kadar tepe noktasına ulaşması gerektiğini belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerin farklı ekonomik koşulları göz önünde bulundurularak, tüm ülkelerin salımlarını aynı anda düşürmeye başlamalarının beklenmemesi gerektiği vurgulanıyor.
13 Aralık 2023

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bir vatandaş, sağlam raporu bulunan evinin ve dükkanının yeni yasal düzenlemeler sonucu 'rezerv alan' ilan edildiğini bir mesajla öğrendi. Kasımda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kentsel dönüşüm kanun teklifinde 'rezerv yapı alanı' tanımı değiştirilmiş ve bu değişiklik TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirilmiştir. Yeni düzenlemeyle Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın istediği yeri rezerv alan ilan edebileceği ve mevcut binaların maliklerine danışılmadan kapsama alınabileceği belirtiliyor.
11 Aralık 2023

İtalya'nın Venedik kentinde bir grup iklim aktivisti, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Büyük Kanal'ın Rialto Köprüsü bölümüne zararsız olduğu iddia edilen yeşil boyalı sıvı dökerek suyun rengini yeşile çevirdi. Bazı aktivistler, 'COP28. Hükümet konuşurken biz ince bir ipliğe bağlıyız' yazılı pankartı Rialto Köprüsü'nden sarkıtarak açtı. Eylem nedeniyle kanaldaki tekne ve vapur trafiği geçici olarak durduruldu.
9 Aralık 2023

Türkiye, Germanwatch, Yeni İklim Enstitüsü ve İklim Eylem Ağı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde bir önceki yıla göre dokuz sıra gerileyerek 63 ülke arasında 56. sırada yer aldı. Endeks, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim performansını değerlendiriyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kategorisinde 'orta', diğer kategorilerde ise 'düşük' ve 'çok düşük' performans gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin iklim hedeflerinin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyuşmadığını belirtiyor.
9 Aralık 2023

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek koylarında, özellikle Osmanağa koyunda günübirlik tesisler inşa edilmesi planlanıyor. CHP'li Fethiye Belediyesi, SİT alanı olan koy için yapı ruhsatı verdi. Göcek halkı ve çevreciler, kıyıların ve koyların talan edilmesine karşı çıkıyor. İnşaat projesinin arkasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile ortaklaşa kurulan MUÇEV adlı şirket bulunuyor. Göcek koyları doğal SİT alanı olmasına rağmen, bakanlık tarafından işletmeye açılan alanlar arasında yer alıyor ve Göcekliler bu duruma tepki gösteriyor.
4 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dubai'de düzenlenen COP28'de yaptığı konuşmada, dünyanın küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefine olan kararlılığının azaldığını ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçiş için yeterli desteği alamadıklarını vurgulayan Guterres, iklim değişikliğiyle mücadelenin başarısının yerel liderlerin önderliğindeki şehir ve eyaletlerde görüleceğini belirtti. Ayrıca, fosil yakıtların azaltılması ve sürdürülebilir çözümlerin artırılması gerektiğini ve yerel liderlerin bu süreçte önemli bir rol oynadığını kaydetti.
1 Aralık 2023

Avrupa'da 2011 yılından itibaren 21 şiddetli kuraklık dönemi yaşandı. Bu kuraklıklar, Avrupa Birliği topraklarında tarım yapılan yüzde 38'lik bir alanı ve 10,3 milyon çiftliği etkiliyor. İklim değişikliğinin yol açtığı bu kuraklık dönemleri, özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz ve Romanya'da tarım sektörünü, su kaynaklarını, enerji üretimini ve nehir taşımacılığını olumsuz yönde etkiliyor.
1 Aralık 2023
İşaretlediklerim