Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehri, BM İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Zirvede iklim krizi, artan etkileri ve alınması gereken önlemler tartışılacak. Ancak BAE'nin fosil yakıt üretiminde önde gelen bir ülke olması ve zirvenin başkanının bir petrol şirketinin başında olması eleştirilere neden oluyor. Zirve, 12 Aralık'a kadar devam edecek ve 200 hükümetin temsilcilerini ağırlayacak. Ayrıca, 2015 Paris Anlaşması hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve 2030'a kadar temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gibi konular da gündemde olacak.
30 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde iklim değişikliği ve sağlık konularında acil eylem çağrısında bulundu. DSÖ, insan sağlığını küresel tartışmaların odağına almanın önemini vurgulayarak, aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklıkların insanlar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Ayrıca, iklim değişikliğinin sağlık hizmetleri altyapısını zorlayacağı ve 2050'ye kadar 216 milyon insanın yerinden edilme riski olduğu belirtildi.
27 Kasım 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kasım ayında Türkiye'de etkili olan kuvvetli yağışların, 50 yıl önceki normal hava sistemine benzediğini belirtti. Küresel ısınma nedeniyle kutupların ekvatora göre daha fazla ısındığını ve bu durumun sıcak ve soğuk cephelerin geçiş yönünü değiştirdiğini ifade etti. Kadıoğlu, bu yıl kasım ayında Balkanlar üzerinden gelen bir alçak basınç merkezinin Türkiye'ye beklenen yağışları getirdiğini ve bu durumun Kuzey Atlantik salınımının (NAO) negatif durumda olmasıyla ilişkili olduğunu açıkladı.
26 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayınladığı rapora göre, G20 ülkeleri emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmiyor ve bu durum, yüzyıl sonunda küresel sıcaklık artışının 2,9 dereceye kadar yükselmesine yol açabilir. 2022'de sera gazı emisyonları yüzde 1,2 artarak rekor seviyeye ulaştı. Enerji sektörü en büyük paya sahipken, ABD ve Çin en çok emisyon üreten ülkeler arasında. UNEP, ülkelerin ulusal katkı beyanlarındaki emisyon azaltım hedeflerini güncellemeleri gerektiğini belirtiyor.
25 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satılan Etiler Polis Okulu arazisinde devam eden rezidans inşaatının Boğaziçi silüetini olumsuz etkileyeceği, bilirkişi raporu ile belirtildi. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi'nin talebi üzerine hazırlanan 59 sayfalık raporda, imar planlarının Boğaziçi Kanunu'na ve mevcut plan kararlarına uygun olmadığı, eşdeğer eğitim alanı ayrılmadığı ve kentsel ulaşım sistemini etkileyeceği ifade edildi. Ayrıca, imar planlarının sosyal ve teknik altyapı dengesini bozduğu ve kamu yararına aykırı olduğu vurgulandı.
16 Kasım 2023

Brezilya'da yaşanan eşi benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası sebebiyle 3 binden fazla bölgede kırmızı alarm durumu ilan edildi. Rio de Janeiro'da hissedilen sıcaklık 52,5 santigrat dereceye ulaştı ve bu durumun cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Yetkililer, bu sıcaklıkların iklim değişikliği ve El Nino'nun bir sonucu olduğunu belirtiyorlar. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, Sao Paulo'da sıcaklığın 37,3 dereceye çıktığını açıkladı.
15 Kasım 2023

University College London öncülüğünde hazırlanan ve 114 uluslararası uzmanın katkıda bulunduğu Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu'na göre, küresel sıcaklık artışının devam etmesi halinde yüzyılın ortasına kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin yüzde 370 oranında artabileceği belirtiliyor. Rapor, fosil yakıtlara yapılan yatırımların arttığını ve hükümetlerin fosil yakıtları teşvik etmeye devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, eylemsizliğin insan hayatı üzerinde büyük maliyetlere yol açacağı konusunda uyarıyor ve politikacıların kararlarının insan ve diğer canlı türleri için hayati önem taşıdığını vurguluyor.
15 Kasım 2023

Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği'nin 2023 Kongresi'nde sunulan bir çalışmada, ince partikül (PM2.5) hava kirliliğine uzun süre maruz kalan kadınların meme kanseri riskinin arttığı belirlendi. Her 10 µg/m³'lük PM2.5 artışında risk %28 oranında yükseliyor. Türkiye'de PM2.5 ölçümü yeterince yapılmıyor ve ulusal sınır değeri bulunmuyor. Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, hava kirliliği partiküllerinin meme tümörlerinin agresifliğini ve ilerlemesini etkileyebileceğini ve bu konuda acil laboratuvar çalışmalarının gerekliliğini vurguluyor.
10 Kasım 2023

Climate Central tarafından yayımlanan verilere göre, Kasım 2022'den Ekim 2023'e kadar olan dönemde küresel sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1,3 santigrat derece üzerine çıkarak 12 aylık bir rekor kırdı. Bu durum, dünya nüfusunun yüzde 99'unu etkileyen ortalama sıcaklıkların 30 yıllık normları aştığını gösteriyor. Sadece İzlanda ve Lesotho normalden daha düşük sıcaklıklar kaydetti. Ayrıca, 200 şehirde 500 milyondan fazla insan, 30 yıllık normlara göre aşırı sıcaklık yaşadı ve bazı şehirlerde iklim değişikliği bu aşırı sıcakları beş kat daha olası hale getirdi.
9 Kasım 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı'nda İstanbul'a birkaç yıl içinde 500-600 bin konut yapılacağını ve bu sayede konut fiyatlarının düşeceğini belirtti. Bakan, deprem bölgesindeki hasarın maddi boyutunun 100 milyar doları aştığını ve 850 bin bağımsız birimin yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kentsel dönüşümün hızlandırılması için yasal düzenlemelerin yapılacağını ve kentsel dönüşüm başkanlığının kurulduğunu duyurdu.
7 Kasım 2023

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayınlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Diyanet'te çeşitli düzeylerde görev değişiklikleri yapıldı.
4 Kasım 2023

ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

İstanbul'un Adalar ilçesindeki halk, yeni imar planının iptali için dava açacak. Planın ağaç kesimine, kıyı tahribatına, deniz kirliliğine ve kültürel mirasın kaybedilmesine sebep olabileceği belirtiliyor. Adalar'ın nüfusu plana göre iki katına çıkacak. Adalılar, planın iptali ve yeni bir planın hazırlanmasını istiyorlar. Ayrıca, planın kamu yararı değil, özel kişilerin çıkarları gözetilerek yapıldığına dikkat çekiliyor.
19 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Kastamonu, Sinop, Samsun, Isparta, Burdur, Antalya, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay olmak üzere 14 il için sarı kodlu yağış uyarısı yaptı. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Sinop, Kastamonu ve Samsun için yağmur, diğer iller için ise gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Müdürlük, vatandaşları sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olmaya çağırdı.
18 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yeni bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek. Ayrıca, afet riski altındaki yapıların ve alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuatı hazırlayacak.
16 Ekim 2023

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Hatay'da yaptığı asbest araştırması, depremzedelerin asbeste maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmada, depremden dokuz ay sonra bile bölgedeki enkaz kaldırma çalışmalarında halkın sağlığını tehdit eden asbeste karşı yeterli önlem alınmadığı belirtildi. Araştırmada, Hatay'ın çeşitli bölgelerinden toplanan 45 numunenin 16'sında asbest lifleri tespit edildi. Asbestin solunması, akciğer kanseri ve mezotelyoma gibi hastalıklara yol açabiliyor. Araştırmanın raporunda, bölgede alınması gereken acil önlemler sıralandı.
13 Ekim 2023

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, iklim kriziyle mücadele için yoksul ülkelere IMF'den yılda 300 milyar dolar sağlanması gerektiğini ifade etti. Stiglitz, küresel ısınmaya karşı mücadelenin ancak yoksul ülkelerin de bu sürece katılması durumunda kazanılabileceğini, ancak maddi nedenlerden dolayı bu ülkelerin buna yönelik bir adım atamadığını belirtti. Ayrıca, zengin ülkelerin her yıl 300 milyar dolarlık bir IMF fonu oluşturarak 'küresel bir yeşil geçişi finanse etmesi' gerektiğini vurguladı.
13 Ekim 2023

İspanya Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi'ne bağlı bir ekip, 2022 yazında ülkede son 700 yılın en sıcak yazının yaşandığını belirledi. Araştırmacılar, geçmiş hava durumu verilerine bakarak, 2022 yazında ülkedeki deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamadan 3,3 derece, karanın da ortalamadan 2,1 derece daha sıcak olduğunu tespit etti. Ayrıca, 2022 yazının son 279 yılın en kurak yazı olduğu bilgisine de ulaşıldı.
9 Ekim 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023
İşaretlediklerim