Faruk Bildirici, 15 Temmuz darbe girişimini anma etkinliklerinin bu yıl daha sönük geçtiğini ve iktidar medyasındaki reklamların da azaldığını belirtti. Geçen yıla göre basılı gazetelerdeki reklam sayısında düşüş yaşandı. AKP'li belediyelerin azalması ve tasarruf genelgesi, reklamların azalmasındaki en büyük nedenler olarak gösterildi. Ayrıca, 15 Temmuz Milli İrade Derneği tarafından bazı gazetecilere '15 Temmuz Cesaret Ödülü' verildi.
22 Temmuz 2024

Gözde Bedeloğlu, mevcut iktidarın 20 yıldır yürürlükte olan bir yasaya uymamasının sorumluluğunu üstlenmediğini ve bu durumun toplumsal gerilime yol açtığını belirtiyor. Evrensel yaşam hakkı meselesinin günlük siyasetin aracı haline getirildiğini ve iktidar medyasının bu konuda manipülatif yorumlar yaptığını ifade ediyor. Yasaya karşı çıkanların 'elit' olarak etiketlendiğini ve seküler yaşam tarzını savunanların 'batıcı' ve 'emperyalizm hayranı' olarak nitelendirildiğini vurguluyor. Bedeloğlu, bu durumun Türkiye'de yeni bir direnişe ve sokakların terörize edilme riskine yol açabileceğini öne sürüyor.
21 Temmuz 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşmasına SEGBİS aracılığıyla katıldı. Demirtaş, Kürt siyasetçi olduğu için yargılandığını ve konuşmaları nedeniyle 55 yıl hapis cezası aldığını belirtti. Ayrıca, bir gün halkın desteğiyle ülkeyi yöneteceğini iddia etti. Demirtaş, mevcut iktidarın yargıyı kendi aparatına dönüştürdüğünü ve bu durumun ekonomik sorunlara yol açtığını savundu.
19 Temmuz 2024

Fikret Bila, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin veya 12 bin 500 liraya çıkarılmasının emeklilerin geçim sıkıntısını çözmeyeceğini savunuyor. Büyük şehirlerdeki yüksek kira ve gıda fiyatları nedeniyle emeklilerin yine geçinemeyeceğini belirtiyor. Üç büyük konfederasyonun ortak taleplerinin iktidar üzerinde baskı oluşturabileceğini, ancak taleplerin yerine getirilmesi için daha etkili yöntemlerin kullanılabileceğini ifade ediyor. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'ın açıklamaları, konfederasyonların taleplerinin karşılanmaması durumunda işçilerin sahaya inerek mitingler düzenleyebileceğini işaret ediyor.
10 Temmuz 2024

Rahmi Turan, Kurban Bayramı'nın ilk gününde, hükümetin 9 gün tatil vermesine rağmen ekonomik destek sağlamadığını eleştiriyor. Yazıda, ülke nüfusunun büyük bir kısmının ekonomik zorluklar içinde olduğu ve emeklilerin bayram öncesi maaş alamadığı belirtiliyor. Emeklilerin 3 bin liralık ikramiye ile bayrama boynu bükük girdiği ve torunlarına verecek paraları olmadığı vurgulanıyor.
16 Haziran 2024

Akif Beki, CHP'nin 31 Mart seçimlerinden önce terör işbirlikçisi ve milli güvenlik sorunu olarak görüldüğünü, ancak şimdi yerli ve milli olarak algılandığını belirtiyor. İktidarın ve propagandasının değiştiğini, CHP'nin artık din düşmanı olarak gösterilmediğini vurguluyor. Beki, bu değişimin ardından iktidarın geçmişteki suçlamaları için özür dilemesi gerektiğini savunuyor.
13 Haziran 2024

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve belediyeye kayyım atanması üzerine açıklamalarda bulundu. Koçyiğit, Kürt halkının demokratik haklarının sürekli olarak ihlal edildiğini ve bu durumun normalleşme olarak sunulmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde Kürt halkının kayyımları reddettiğini ve iktidarın bu yenilginin intikamını aldığını ifade etti. Koçyiğit, demokratik protesto haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ve belediyelerin önünde nöbet eylemlerine başlayacaklarını duyurdu.
3 Haziran 2024

Mine Söğüt, Gezi Parkı olaylarının ardından iktidarın katılımcıları düşman ilan ettiğini ve terör örgütlerinin siyaseti dizayn etmeye çalıştığını iddia ettiğini belirtiyor. 2015 seçimlerinden sonra barış sürecinin sona erdiğini ve yeniden savaş sürecine dönüldüğünü ifade ediyor. Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişimi, üniversitelerin içinin boşaltılması ve çeşitli toplumsal etkinliklerin yasaklanması gibi olaylara değiniyor. Söğüt, Gezi hareketinin bir başarı hikayesi olarak okunmasının yanıltıcı olabileceğini ve bu hareketin romantizminin zehirli olabileceğini savunuyor.
30 Mayıs 2024

Deniz Zeyrek, iktidarın gerçek gündemi saklamak için çeşitli yapay gündemler yarattığını ve bu çabaların perde arkasındaki ekonomik kaosu gizleyemediğini belirtiyor. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının yoksulları daha da yoksullaştırdığını ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Ayrıca, iktidarın yabancı yatırım bulamaması nedeniyle iç kaynak yaratma çabalarının sıkılaştırılacağını ve bunun halk üzerinde zamlar şeklinde yansıyacağını öngörüyor. Zeyrek, 31 Mart seçimlerinde AK Parti'nin ikinci parti olmasının ve Metropol'ün son araştırmasında iktidarın oylarının yüzde 20'lere düşmesinin bu durumun göstergesi olduğunu vurguluyor.
27 Mayıs 2024

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser G.K, tutuklandı. Soruşturma sürecinde, gizli tanık Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine Ankara Emniyeti'nde görevli üç üst düzey yetkili açığa alınmış ve sekiz kişi gözaltına alınmıştı. Bu gelişmelerin ardından, Ankara Organize Şube Müdürü Kerem Öner adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, yedi şüpheli tutuklanmıştı.
24 Mayıs 2024

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısını veto etti. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda bir engel olarak görürken, Zourabiçvili yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendirdi. ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan hükümetini bu yasadan vazgeçmesi için defalarca uyarmıştı. Parlamento, cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılmak için yeniden oylama yapabilir.
19 Mayıs 2024

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladığı basın toplantısında, mevcut başkan Ali Koç'un Fenerbahçe'nin şampiyon olamayacağına dair sözlerini eleştirdi. Yıldırım, devletle kavga edemeyeceklerini ancak haklı oldukları durumlarda hükümetle mücadele edebileceklerini belirtti. Ayrıca, Fenerbahçe'nin çıkarlarını savunmak için daha önce de hükümetle mücadele ettiklerini hatırlattı.
15 Mayıs 2024

Mehmet Ocaktan, bir haber kanalında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili sorulan soruları ve bu sorulara verilen yanıtları ele alıyor. Bir gazetecinin, İmamoğlu'nun oylarının neden düşmediğini ağlamaklı bir ifadeyle sorması ve anket firmasının temsilcisinin İmamoğlu'na zarar veren bir durum olmadığını belirtmesi üzerine Ocaktan, gazeteciliğin ve siyasi ahlakın geride kaldığını vurguluyor. Ocaktan, gazetecilerin siyasi aidiyetlerinin olabileceğini kabul ederken, bu tür tarafsız olmayan soruların profesyonellikten uzak olduğunu ifade ediyor.
25 Mart 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Kanal İstanbul projesi çevresindeki arsalar, tarım arazilerinin imara açılacağı beklentisiyle yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından hızla toplanıyor. Bu durum, Orta Doğulu ve Asyalı yatırımcılar arasında da popüler. Ancak, mahkemeler Kanal İstanbul çevresinde yapılan imar planlarını iptal ediyor. 2023 genel seçimleri öncesinde projeyi sıkça gündeme getiren iktidar, 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde bu konuda sessizliğe bürünmüş durumda.
10 Mart 2024

Rahmi Turan, 31 Mart seçimlerinin ardından Türkiye'nin ekonomik durumunun daha da kötüleşebileceğini öne sürüyor. İktidarın 2028 yılına kadar seçim endişesi olmadan hareket edeceğini ve bu süreçte enflasyon, fiyatlar ve vergilerdeki artışların halkın bütçesinde derin yaralar açabileceğini belirtiyor. Turan, iktidarın savurgan politikalarının devam edeceği ve halktan yeni vergilerle fedakarlık beklenmeye devam edileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
9 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), ekonomik kriz ve yerel seçim gündemi arasında, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin birçok hükmünü iptal etti. Bu karar, Cumhurbaşkanına 'kanunla yapılması gereken işleri kararnameyle yapmama' uyarısında bulunuyor ve anayasayı değiştirme çağrısı yapıyor. Karar, iktidar içindeki çatışmaları ve yeni bir anayasa yapma ihtiyacını gündeme getiriyor. Seçim sonuçlarından bağımsız olarak, Erdoğan için yeni bir anayasa yapma zorunluluğu bulunuyor.
7 Mart 2024

Taha Akyol, iktidarın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bireysel başvurular üzerine insan hakları ihlallerini denetleme yetkisini daraltma hazırlığında olduğunu belirtiyor. Bu değişiklikle, adil yargılanma hakkı, etkin soruşturma eksikliği ve delillerin geçersizliği gibi gerekçelerle AYM'nin inceleme yapamayacağını ifade ediyor. Akyol, bu durumun Türkiye'nin hukuk devleti puanını düşüreceğini ve yalnızca yanlış kararı veren mahkemeyi değil, onaylayan Yargıtay'ı ve uygulayan Meclis'i de bağlayan AYM kararlarının önemini vurguluyor.
11 Şubat 2024

AKP'li milletvekilleri tarafından TBMM'ye sunulan 16 maddelik yeni torba yasa, Maden Kanunu'ndan Enerji Kanunu'na, nükleer düzenlemelerden yenilenebilir enerji mevzuatına kadar birçok alanda değişiklikler içeriyor. Değişikliklerin gerekçeleri arasında enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji mevzuatının güncellenmesi gibi maddeler bulunuyor. Ancak, bu değişikliklerin ulusal ve uluslararası sermayeye yeni imtiyazlar sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Torba yasa, maliyetlerin azaltılması, kamusal denetimin aşılması ve stratejik ortaklıkların altyapısının hazırlanması gibi üç ana hat üzerinde yoğunlaşıyor.
4 Şubat 2024

Anayasa Mahkemesi, Ekşi Sözlük platformuna uygulanan erişim engelinin ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Bu kararın ardından, daha önce 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle kapatılan Ekşi Sözlük'e erişim engeli kaldırıldı. Platform, ilk itirazının ardından kısa bir süreliğine erişime açılmış, ancak kısa süre sonra tekrar kapatılmıştı. Yönetimin Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı konu lehlerine sonuçlandı ve site yeniden erişime açıldı.
22 Ocak 2024
İşaretlediklerim