Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya gelerek ilişkileri iyileştirme konusunda görüşmeler yaptı. Erdoğan, iki ülke arasında çözülemeyecek sorun olmadığını ve yıllık en az bir kez buluşma konusunda anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, Ege ve Doğu Akdeniz'deki durumlar, Kıbrıs meselesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundular. İki lider, ticaret anlaşması hedefini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı ve 'Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'ni imzaladı.
7 Aralık 2023

BBC Haber'in öğle kuşağı yayınında sunucu Maryam Moshiri, jenerik bitiminde canlı yayına orta parmağını gösterirken geçildi. Reji, spikeri 'Yayına giriyoruz' diye uyarmak yerine, bu anı ekrana yansıttı. Bu durum, rejinin bilinçli olarak spikerin bu anını yayınladığı şeklinde yorumlandı ve 'rejinin intikamı' olarak nitelendirildi.
7 Aralık 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydularının Gazze'de İsrail'in onayı olmadan kullanılamayacağını duyurdu. Gazze'deki iletişim ağlarının İsrail nedeniyle kesik olduğu bir dönemde, Musk yardım kuruluşlarına destek olacağını belirtmişti. Ancak Karhi, HAMAS'ın bu hizmeti terörist faaliyetler için kullanabileceğini iddia ederek Musk'ı eleştirmiş ve İsrail'in onayı olmadan Starlink'in kullanımına izin verilmeyeceğini açıklamıştır.
27 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, 14 Ekim'de Meclis'ten geçirilen ve 'sansür yasası' olarak adlandırılan dezenformasyonla mücadele yasasının 29'uncu maddesinin iptali için yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. Bu madde, halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bilgi yayma suçunu düzenliyor ve bu suçu işleyenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bazı gazeteciler bu madde kapsamında tutuklandı veya soruşturmaya uğradı.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hürriyet gazetesini ziyaret ederek gazetecilere yönelik açıklamalarda bulundu. Tunç, 'sansür yasası' olarak bilinen Dezenformasyon Yasası'ndan tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın 'suç işlediğini' iddia etti ve gazetecilere sınır çizdi. Tunç, gazetecilerin tutuklanmasına 'gönlünün razı olmadığını' söylese de onlara sınır çizmeyi ihmal etmedi. Ayrıca, 'Ceren Özdemir'i öldüren kişi açık cezaevine alındı' gibi asılsız haberlerin yayınlandığını belirtti.
3 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle gözaltına alındı ve tutuklandı. İstanbul başsavcılığı, yazı nedeniyle Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na bağlı 'Dezenformasyonla Mücadele Merkezi', MİT’in böyle bir raporunun bulunmadığını savundu. Şardan'ın yazısında, MİT'in cumhurbaşkanlığının talebi üzerine hazırladığı raporda adliyelerdeki skandal kararlar ve uygulamalar hakkında bilgiler olduğunu iddia etmişti.
1 Kasım 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink'in Gazze'deki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına bağlantıyı destekleyeceğini açıkladı. Ancak İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, bu girişimiyle mücadele edeceklerini belirtti. Starlink'in işleyişi, terminallerin bulunduğu alanlarda aktif olmasını gerektiriyor ve İsrail'in bu terminallerin sınırdan geçişine izin vermesi beklenmiyor.
28 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

Kaliforniya Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Teens & Screens' raporuna göre, Z kuşağı izleyicileri ekranda daha az seks, daha çok arkadaşlık ve platonik ilişkilerin anlatıldığı içerikler görmek istiyor. Ankete katılan gençlerin yüzde 44,3'ü medyada romantizmin aşırı kullanıldığını düşünürken, yüzde 39'u aromantik ve/veya aseksüel karakterlerin daha fazla tasvir edilmesini istiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 47,5'i dizi ve filmlerin çoğunda seksin gerekli olmadığını belirtiyor. Araştırma, Z kuşağında cinsel ilişkinin azalmasıyla da ilişkilendirildi.
26 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayarak Meclis'e gönderdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye, öncelikle iki ülkenin adaylıkları konusunda endişelerini belirtmiş, ancak daha sonra İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin endişelerini gidermek üzere adımlar atacağını belirtmesi üzerine itirazını geri çekmişti. Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolü daha önce onaylanmış ve ülke resmen NATO üyesi olmuştu. İsveç'in üyeliği ise bekletiliyordu.
23 Ekim 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle, Twitter bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvurabilir. BTK, 19 Temmuz'da Twitter'a reklam verilmesini yasaklamıştı. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren üç ay içinde temsilci belirleme ve bildirime yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda BTK, Twitter'ın bant genişliğinin daraltılması için mahkemeye başvurma hakkı kazanıyor.
18 Ekim 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 'ulusal morale zarar veren' veya 'düşman propagandasını yayan' kişiler ve medya kuruluşları hakkında gözaltı, mülkten çıkarma, yayın durdurma veya mala el koyma kararlarına olanak verecek bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı planlıyor. Bu düzenleme, hem genel kamuoyu hem de yerel ve yabancı medya için geçerli olacak. İletişim bakanı, bir yayının 'düşmana yardım ettiğine' karar verirse, yayını durdurma, yayın ekipmanına el koyma, bir kişiyi yerinden etme ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirme yetkilerine sahip olacak.
16 Ekim 2023

2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34'üncü Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın jürisi belli oldu. Jüri başkanlığını yönetmen Derviş Zaim'in üstlendiği yarışmanın diğer jüri üyeleri yazar Mine Söğüt, kurgucu Mustafa Preşeva, oyuncular Murat Kılıç ve Selin Yeninci'den oluştu. Festivalde toplam 225 bin liralık ödül verilecek. Bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' verilecek.
16 Ekim 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dezenformasyonla mücadele etmek için yeni bir sosyal medya hesabı açmayı planlıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, bu hesapta her gün 'yalan haber bülteni' yayınlanacağını ve yalan haberlerin gerçeklerini paylaşacaklarını belirtti. Erdem, yerel seçimlerde de benzer çalışmalar yapılacağına yönelik 'ciddi bilgiler' aldıklarını ifade etti. Bu girişim, İletişim Başkanlığı'nın 'dezenformasyon ve yalan haberlere karşı kamuoyunu bilgilendirmek' iddiasıyla 'dezenformasyon bülteni' yayınlamasının ardından geldi.
12 Ekim 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre, 2023'ün ilk dokuz ayında en az 1409 işçi, çalışırken hayatını kaybetti. Bu sayının içinde 44 çocuk ve 136 kadın bulunuyor. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörler ise inşaat, tarım ve taşımacılık oldu.
10 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın giriştiği 'katliam' nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dilemiştir. Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşerek sağduyu ve sükunet çağrısında bulunmuştur. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Erdoğan'ın bayram esnasında gerçekleşen katliam nedeniyle İsrail halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve bölgede istikrarın ve barış ortamının sağlanması konusundaki çağrısını yinelediğini bildirmiştir.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları sonrası taraflarla iletişime geçerek sağduyu çağrısında bulundu. Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşerek Türkiye'nin bölgedeki çatışmaların son bulması için her türlü gayreti göstereceğini ifade etti. Son olarak İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşen Erdoğan, sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
9 Ekim 2023

Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim