Bülent Orakoğlu'nun analizinde, ABD'nin uzun yıllardır KCK-PKK-YPG-YPJ ve SDG gibi terör örgütlerine destek verdiği ve bu grupları Ortadoğu'da kendi askerleri olarak kullandığı belirtiliyor. ABD'nin bu destekleri inkar etmesi ve yanlış bilgilendirmeler yapması, Türkiye, Suriye ve Irak gibi ülkelerle ilişkilerinde sorunlara yol açıyor. ABD'nin 2014 yılından itibaren YPG'ye verdiği desteğin ve Kongrenin PKK/YPG için ayırdığı fonların, bu grupların bölgedeki gücünü ve varlığını artırdığına dikkat çekiliyor. Ayrıca, PKK'nın NATO için de bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor.
27 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki saldırıların durdurulması için çıkan ateşkes kararını ABD'nin reddetmesini istemiş, ancak ABD'nin çekimser kalması üzerine Washington'a yapılması planlanan ziyareti iptal etmiştir. ABD, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılara karşı çıkarken, İsrail Başkanı Netanyahu saldırı planlarını sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesinde Refah konusunu görüşmek üzere bir heyetin Washington'a gönderilmesini talep etmiş, ancak bu ziyaret İsrail'in talebinin reddedilmesi üzerine iptal edilmiştir.
25 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de yaşanan çatışmaların ramazan ayı boyunca durdurulması amacıyla acilen ateşkes sağlanması gerektiğini belirten bir karar tasarısını kabul etti. Bu karar, bölgede yaşanan şiddet olaylarının sona erdirilmesi ve ramazan ayının huzur içinde geçirilmesi amacını taşıyor. Kararın kabulü, uluslararası toplumun Gazze'deki duruma müdahale etme ve çatışmaları durdurma konusundaki kararlılığını gösteriyor.
25 Mart 2024

Suudi Arabistan, ünlü Japon animasyon dizisi 'Dragon Ball' teması taşıyan bir eğlence parkı inşa edeceğini duyurdu. Park, Qiddiya Yatırım Şirketi'ne ait olacak ve 500 bin metrekarelik bir alana yayılacak. Parkın içinde 70 metrelik bir ejderha ve en az 30 hız treni bulunacak. Bu gelişme, 'Dragon Ball'un yaratıcısı Akira Toriyama'nın ölümünden kısa bir süre sonra açıklandı.
25 Mart 2024

Moskova'da meydana gelen terörist saldırı sonrası, ABD'li yetkililerin saldırı sırasında Ukrayna'nın dahil olduğuna dair bir emare olmadığını belirtmeleri dikkat çekti. Rus yetkililer ise saldırının arkasında Ukrayna bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesi, durumu daha karmaşık hale getiriyor. IŞİD, son üç aydır ABD'nin hedef aldığı ülkelerde, özellikle İran, Türkiye, Irak, Suriye ve Rusya'da aktif saldırılar düzenliyor.
25 Mart 2024

Candan Yıldız, Gazze'de yaşanan insanlık dramını ve uluslararası toplumun bu duruma karşı sessiz kalışını eleştirdi. Güney Afrika'nın, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasına rağmen, alınan tedbir kararlarının İsrail'i durdurmadığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak başlattığı savaşın, Gazze'deki coğrafya, tarih, kültür ve inançları yok ettiği vurgulandı.
25 Mart 2024

IŞİD, Rusya'yı özellikle Devlet Başkanı Vladimir Putin'i hedef alarak, Rusya'nın batı ülkeleriyle ve Ukrayna ile olan kötü ilişkilerinden faydalanmayı amaçlıyor. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi sonrası Taliban'a rağmen yeniden canlanan IŞİD-H, Rusya'nın Taliban ile iyi ilişkiler kurmasından rahatsızlık duyuyor. Ayrıca, Putin'in İslamiyet ve dini kıyafetlere ilişkin tutumları, IŞİD-H'nin saldırılarını meşrulaştırmak için kullanılabilecek bahaneler arasında yer alıyor.
24 Mart 2024

İsrail ordusu, Gazze'de Kuveyt Kavşağı'nda yardım tırlarının gelişini bekleyen Filistinlilere tank ve ağır silahlarla ateş açarak 19 kişiyi öldürdü, 23 kişiyi yaraladı. Saldırıda ölenlerden bazılarının cesetleri sokakta kaldı, bazıları hastaneye nakledildi. Gazze'deki hükümet, uluslararası toplumdan İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulundu. Bu saldırı, Mart ayı içinde İsrail ordusunun Gazze'deki Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği birkaç saldırıdan sadece biri.
23 Mart 2024

Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 32 bini aştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içinde 82 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 110 Filistinli yaralandı. Bu saldırılar sonucunda toplam ölü sayısı 32,070'e, yaralı sayısı ise 74,298'e ulaştı. Ayrıca, Rusya ve Çin, Gazze ile ilgili olarak ABD'nin yetersiz bulduğu hamleyi veto etti.
22 Mart 2024

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılması şartına bağlayan ve diplomasiyi destekleme çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. ABD'nin bu hamlesi, Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde toplumsal baskılar sonucu gelmişti. Bu, 7 Ekim 2023'ten bu yana BMGK'ye sunulan dokuz karar tasarısından biriydi ve şimdiye kadar sadece iki tasarı kabul edilmiş, ancak bunlar da ateşkes çağrısı içermiyordu.
22 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB), Bosna Hersek ile üyelik müzakerelerine başlama kararını aldı. Bu adım, AB'nin genişleme politikasının bir parçası olarak görülüyor ve Bosna Hersek'in uzun süredir beklediği bir gelişme olarak kabul ediliyor. Müzakerelerin başlaması, hem Bosna Hersek'in Avrupa entegrasyon sürecinde önemli bir adımı temsil ediyor hem de AB'nin Balkanlar'daki etkisini artırma stratejisinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
21 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki bir heyetin ateşkes müzakereleri için Katar'a gitmesine onay verdi. Heyet, rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes konularını görüşmek üzere CIA Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile bir araya gelecek. Bu ziyaret, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinin ardından İsrail'e yapacağı ziyaretle aynı zamana denk geliyor. Arka planda, Gazze'deki insani kriz ve ABD'nin bölgede ateşkes için yaptığı çağrılar bulunuyor.
21 Mart 2024

ABD, daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze için sunulan ateşkes önerilerini veto etmişken, bu kez kendi ateşkes karar taslağını sundu. Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgeye yeniden bir tur düzenleyerek, rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte acil ateşkes çağrısında bulundu. Bu hamle, İsrail'in Refah kentine yönelik saldırı hazırlıkları yapması ve Gazze'nin kıtlıkla karşı karşıya kalması bağlamında gerçekleşti.
21 Mart 2024

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin Irak ile bir ortak harekat merkezi kuracağını açıkladı. Bu açıklama, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Bağdat'a yaptıkları ziyaretin ardından geldi. Güler, Irak yönetiminin PKK'yı ilk defa terör örgütü olarak kabul ettiğini ve yasakladığını belirtti. Bu gelişme, iki ülke arasında terörle mücadelede yeni bir işbirliği döneminin başlangıcı olarak görülüyor.
21 Mart 2024

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'na göre, Türkiye 143 ülke arasında 98'inci sırada yer alarak mutluluk düzeyinde düşüş yaşadı. Araştırma, insanların yaşamlarını 0 ile 10 arası bir ölçekte değerlendirmeleriyle oluşturuldu ve Türkiye son üç yılın ortalamasına göre 0.2 puan düşüşle 4.9 puan aldı. Raporda, gençler arasında artan mutsuzluk, sosyal medyanın olumsuz yönleri ve ekonomik eşitsizlik gibi faktörlerin mutluluğu etkileyebileceği belirtildi. Ayrıca, ABD ilk kez ilk 20'den çıkarak 23'üncü sıraya geriledi.
20 Mart 2024

Formula 1 tarihinin en başarılı pilotlarından biri olan Lewis Hamilton, İsrail'in ağır saldırıları ve ablukası altında büyük can kaybı yaşanan Gazze için acil ateşkes çağrısında bulundu. Instagram hesabı üzerinden Filistin'deki insanlara destek mesajı yayınlayan Hamilton, Ramazan ayında ailelerin bir arada olabilmesi ve sürekli yıkım ile şiddet tehdidinden kurtulabilmesi için kalıcı bir ateşkes ve rehinelerin iadesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Hamilton'ın kariyerine önümüzdeki sezon Ferrari adına devam edeceği bilgisi de verildi.
20 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim