Belçika'da marihuana örgütü lideri olarak bilinen İngiltere uyruklu Mohammed Zakir Miah ve Vietnam'da ağır yaralama suçundan aranan Çin uyruklu Chen Xuefeng, İstanbul'da gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu gelişmeyi Twitter hesabından duyurdu. Yakalanan şahısların İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde olduğu belirtildi.
15 Aralık 2023

Avrupa Birliği liderleri, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın karşı çıkmasına rağmen Ukrayna ile katılım müzakerelerine başlama kararı aldı. Ayrıca, Gürcistan'a aday statüsü verildi. Bu karar, AB liderleri tarafından stratejik ve tarihi bir adım olarak nitelendirildi. Ukrayna'nın tam üyelik için önkoşulları yerine getirmesi ve 27 üye devletin onayı gerekecek. AB liderleri, Ukrayna'ya mali destek sağlamak için 50 milyar avroluk bir fon üzerinde çalışacaklar.
14 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaparak İsrail'in Gazze saldırılarını konuştu. Erdoğan, ABD'nin İsrail'e desteğini çekmesinin ateşkesi sağlayabileceğini belirtti ve bölgede kalıcı ateşkesin sağlanmasının ABD'nin tarihi sorumluluğu olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin önerdiği garantörlük mekanizmasının kurulması ve 1967 sınırları temelinde bir Filistin Devleti'nin kurulmasının en makul çözüm olduğunu vurguladı. Görüşmede ayrıca F-16 satışı konusu da ele alındı.
14 Aralık 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 18 bin 787'ye, yaralıların sayısının ise 50 bin 897'ye yükseldiğini açıkladı. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından resmi savaş ilan etmiş ve bir haftalık ateşkesin bitimiyle Gazze'yi yoğun bir şekilde bombalamaya devam etmişti. Gazze'de 22 hastane ve 52 sağlık merkezi hizmet dışı kalmış, çocuk aşılarının tükendiği ve acil aşı ihtiyacı olduğu belirtilmiştir.
14 Aralık 2023

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un İstanbul'da bir motokuryeye çarparak ölümüne sebep olduğu kazayla ilgili konuştu. Cumhurbaşkanı, oğlunun kaçmadığını ve işi nedeniyle Türkiye'den ayrıldığını belirtti. Oğlunun 'asli kusurlu' bulunmasının ardından yakalama kararı çıkarılmış ve 2 Aralık'ta yurt dışına çıktığı tespit edilmişti. Hasan Şeyh Mahmud, oğlunun geri dönüp mahkemeye teslim olması için kendisiyle görüştüğünü ve Göçer'in ailesine başsağlığı dilediğini ifade etti.
14 Aralık 2023

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev sahipliğinde gerçekleşen COP 28 İklim Zirvesi'nde, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği taahhütleri de dahil olmak üzere birçok deklarasyona imza atmadı ve kömürden çıkış taahhüdünde bulunamadı. Bunun yerine, iklim değişikliği kaynaklı afetler için oluşturulan Kayıp Zarar Fonu'ndan yararlanmak istediğini belirtti. Türkiye'nin sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 30'dan fazla artırmayı öngören iklim hedefi güncellenmediği ve 2053'te net sıfır emisyon hedefine ulaşması gerektiği vurgulandı. Zirvede birçok ülke çeşitli iklim taahhütlerinde bulunurken, Türkiye bu girişimlerin dışında kaldı.
14 Aralık 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un Türkiye'ye getirilerek yargılanmasının gündemde olduğunu açıkladı. Mahmud, kaza sonrası gözaltına alınmış ve yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu ancak 'asli kusurlu' bulununca çıkarılan yakalama kararından sonra yurt dışına çıkmıştı. Ayrıca, Adalet Bakanı Tunç, bir avukatın sosyal medyada paylaştığı fotoğraf ve hakemlere yönelik saldırılarla ilgili hukuki çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
14 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki bombalamaları nedeniyle uluslararası desteği kaybetmeye başladığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya uzun vadeli bir çözüm için hükümetini değiştirmesi gerektiğini ifade etti. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ise bu açıklamalara yanıt vererek, İsrail'in uluslararası destek olmasa dahi Hamas'a karşı savaşını sürdüreceğini ve mevcut aşamada ateşkesin Hamas'a yarar sağlayacağını savundu.
13 Aralık 2023

Gazze yönetimi, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 18 bin 608'e yükseldiğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 196 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
13 Aralık 2023

Avustralyalı kriket oyuncusu Usman Khawaja, 'tüm yaşamlar eşittir' ve 'özgürlük bir insan hakkıdır' yazılı ayakkabılarını giyerek sahaya çıkmak istedi, ancak Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) bu ifadeleri 'siyasi' bulduğu için izin vermedi. Khawaja, ICC'nin kararına saygı duyduğunu ancak onay almak için mücadele edeceğini belirtti. Daha önce Gazze'deki sivillere sosyal medya üzerinden destek veren Khawaja, kurallara göre onay almadan ayakkabı giymesi halinde ihraç edilebilir. Spor Bakanı Anika Wells, Khawaja'nın konuşma hakkını desteklediğini ifade etti.
13 Aralık 2023

İskoç aktör Brian Cox, İsrail saldırısında ölen Filistinli akademisyen ve şair Rıfat Alareer'in 'Ölmem Gerekirse' adlı şiirini okudu. Alareer, Gazze İslam Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmakta ve 'Biz bir sayı değiliz' projesi ile Gazze'deki yazarları desteklemekteydi. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Alareer, ölümünden kısa süre önce bu şiiri sosyal medyada paylaşmıştı. Cox'un şiiri okuduğu video, Filistin Edebiyat Festivali tarafından sosyal medyada yayınlandı ve binlerce beğeni aldı.
13 Aralık 2023

Arjantin hükümeti, ülkenin mali krizi aşmak için Arjantin pesosunu dolar karşısında yüzde 54 oranında devalüe etme ve kamu harcamalarını kısma kararı aldı. Bu kapsamda enerji ve ulaşım sübvansiyonları azaltılacak. Ekonomi Bakanı Luis Caputo, alınan önlemlerle ilgili sosyal medyadan açıklamalarda bulundu ve ülkenin zor bir dönemden geçeceğini belirtti. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Arjantin hükümetinin aldığı tedbirleri memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
13 Aralık 2023

ABD, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya uygulanan ambargoyu delmekle suçladığı çeşitli ülkelerden 150'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım kararı aldı. Bu kuruluşlar arasında Türkiye, Çin ve BAE merkezli şirketler de bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu adımların Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin hesap verebilirliğini artırmak için atıldığını belirtti. ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım listesine alınan Türk şirketlerinin isimlerini ve yaptırımların sebeplerini açıkladı.
12 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Washington'da düzenlenen bir bağış etkinliğinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi ve Netanyahu hükümetinin İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet olduğunu ve iki devletli çözümü desteklemediğini ifade etti. Biden, Netanyahu hükümetinin değişmesi ve güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Biden ve Netanyahu arasında yapılan telefon görüşmesinde, Gazze'de sivillerin hedef alınmaması gerektiği konusunda hassasiyetin artırılması gerektiği konuşuldu. Gazze hükümeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana binlerce çocuk ve kadını öldürdüğünü açıkladı.
12 Aralık 2023

Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren düzenlediği saldırılarda en az 8 bin çocuk ve 6 bin 200 kadın olmak üzere toplam 18 bin 412 kişiyi öldürdüğünü ve 50 bin 100 kişiyi yaraladığını duyurdu. Ayrıca, 254 bin konutun zarar gördüğü ve 52 bin 500'ünün tamamen yıkıldığı, 22 hastane ve 110 sağlık merkezinin hizmet dışı bırakıldığı belirtildi. Bu açıklama, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' saldırısını başlatmasının ve İsrail'in resmi savaş ilan etmesinin ardından geldi.
12 Aralık 2023

Dünya çapında tanınmış 55 akademisyen, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek ve bu duruma karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırmak için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soykırım tehlikesi oluşturduğu, sivil kayıpların ve yıkımın boyutlarına vurgu yapıldı ve bu saldırıların savaş suçu teşkil ettiği belirtildi. Akademisyenler, İsrail'e silah ambargosu uygulanması ve uluslararası hukuk ihlallerinin durdurulması çağrısında bulundu.
12 Aralık 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Ukrayna için öngörülen 15,6 milyar dolarlık kredi programının ikinci incelemesini tamamlayarak, Ukrayna'ya 900 milyon dolarlık ödeme yapılmasını onayladı. Ukrayna'nın zorlu koşullar altında taahhütlerini yerine getirdiği ve ekonominin savaşa rağmen dayanıklılık gösterdiği belirtildi. Bu onay, Ukrayna için toplam 122 milyar dolarlık destek paketinin bir parçası olan ve 31 Mart'ta onaylanan 15,6 milyar dolarlık finansman paketinin bir devamı niteliğindedir.
12 Aralık 2023

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, son dönemde azalan Batı desteğini yeniden canlandırmak için ABD'ye bir ziyaret planlıyor. Ukrayna, Rusya ile olan savaşında Batı'nın mali desteğine ihtiyaç duyuyor ancak son zamanlarda beklediği yardımı alamıyor. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ile görüşmesi bekleniyor. ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, Meksika sınırı ile ilgili talepleri karşılanmadığı için Ukrayna'ya yönelik 60 milyar dolarlık acil yardım tasarısını engellemişlerdi.
11 Aralık 2023

Gazze yönetimi, İsrail'in saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 18 bin 205'e yükseldiğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adını verdiği saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitimiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 208 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
11 Aralık 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, uzun süredir devam eden Esequibo bölgesi anlaşmazlığını görüşmek üzere 14 Aralık'ta Saint Vincent ve Grenadinler'de bir araya gelecekler. Toplantının ev sahipliğini Başbakan Ralph Gonsalves yapacak. Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ve Karayip Ortak Pazarı (CARICOM) arabuluculuk ederken, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da toplantıya katılacak. Esequibo bölgesi, zengin doğal kaynaklara sahip ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden bir toprak anlaşmazlığı konusudur.
10 Aralık 2023
İşaretlediklerim