Avrupa Birliği, sığınmacıların Batı Avrupa'ya seyahatini zorlaştıracak yeni bir sığınma ve göç anlaşmasını kabul etti. 2015 sığınmacı krizinden bu yana kalıcı bir çözüm arayan AB, 2020'de hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde onaylanan bu anlaşmayla, sığınmacıların AB ülkelerine giriş ve kalış koşullarını yeniden düzenliyor. Anlaşma, 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek ve sığınmacı yükünün paylaşımı, hızlı tarama prosedürleri, güvenlik tehdidi değerlendirmeleri ve ortak veri tabanı oluşturulmasını içeriyor. İnsan hakları kuruluşları, anlaşmanın insanlık dışı bir sisteme yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
20 Aralık 2023

The Economist dergisi, 35 ülkenin ekonomik performansını değerlendirdiği analizde Yunanistan'ı yılın en iyi performans gösteren ülkesi olarak belirledi. Analizde, Yunanistan'ın çekirdek enflasyonunda artış ve enflasyon genişliğinde düşüş gözlemlenirken, milli gelir ve istihdamda büyüme kaydedildi. Güney Kore ve ABD sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer alırken, Almanya, Britanya ve Finlandiya gibi Avrupa'nın güçlü ekonomileri beklenenin altında bir performans sergileyerek listenin alt sıralarında yer aldı. Türkiye ise 15'inci sırada yer alarak çekirdek enflasyon ve hisse fiyatlarında büyük artışlar kaydetti.
20 Aralık 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkede özel üniversitelerin açılmasını mümkün kılacak yeni yasal düzenlemelerin hazırlandığını duyurdu. Bu düzenlemelerle devlet üniversitelerine daha fazla destek sağlanması ve kar amacı gütmeyen özel yüksek öğrenim kurumlarının faaliyete geçmesi amaçlanıyor. Ayrıca, yabancı öğrencilerin Yunanistan'a çekilmesi ve her yıl yurt dışına eğitim için giden Yunan öğrencilerin ülkede tutulması hedefleniyor. Özel üniversiteler için eğitim programları ve kampüs düzenlemelerine ilişkin belirli şartlar getirilecek ve bu düzenlemeyle ülkedeki sermayenin yurt dışına çıkışının önlenmesi amaçlanıyor.
20 Aralık 2023

Interpol tarafından dolandırıcılık suçundan difüzyon mesajı ile aranan Rus vatandaşı D.B, Mersin'de emniyet güçlerinin operasyonuyla yakalandı. Mersin İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüphelinin kentte olduğu bilgisine ulaşarak teknik ve fiziki takip sonucunda D.B'yi gözaltına aldı. Şüphelinin Rusya'ya iadesi için işlemler sürmektedir.
20 Aralık 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına ek vergiler getirmesine Türkiye'nin misilleme olarak ABD ürünlerine ek vergi uygulamasını uygun bulmadı. DTÖ, Türkiye'nin uyguladığı ek vergilerin örgüt politikalarıyla uyumsuz olduğuna ve kaldırılması gerektiğine karar verdi. Bu karar, ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yüksek vergiler getirmesi ve Türkiye'nin buna misilleme yapması sonucu ortaya çıkan ticaret anlaşmazlığı bağlamında geldi.
20 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu, üniversite yönetiminin İktisadi İdari Bilimler Fakültesini kapatma ve Fen-Edebiyat Fakültesini ikiye bölme planına karşı öğrencileri eyleme çağırdı. Plana göre, İİBF'nin bölümleri diğer fakültelere dağıtılacak. Bu plan, üniversitenin senatosunda tartışılacak ve onaylanırsa cumhurbaşkanlığına sunulacak. Öğrenciler, rektörlük binası önünde nöbet tutarak ve online forum düzenleyerek tepkilerini dile getirecekler.
19 Aralık 2023

Bodrum Yalıkavak'tan Gümüşlük'e giderken Suudi bir turistin çarptığı dans hocası Saliha Alemdar, kazadan dolayı üç aydır yatağa bağımlı hale geldi. Kazadan sonra pişman olduğunu belirten turist, gözaltına alınmadan ülkesine döndü. Alemdar ve avukatı, turiste yurt dışına çıkış yasağı konulmamasına ve cezasız kalmasına itiraz ediyorlar. Bu olay, Somali cumhurbaşkanının oğlunun benzer bir trafik kazası sonrası Türkiye'den kaçmasıyla gündemdeki yerini koruyan bir başka olayı hatırlatıyor.
19 Aralık 2023

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun kentte faaliyet gösteren son hastane olan El Ehli Baptist Hastanesi'ni hizmet dışı bıraktığını açıkladı. Hastaneye 17 Ekim'de düzenlenen saldırıda 471 kişi ölmüş ve 342 kişi yaralanmıştı. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, İslami Cihad bu iddiayı reddetti. Hastane, İsrail'in daha önce Şifa Hastanesi'ni hizmet dışı bırakmasının ardından Gazze'de faaliyet gösteren tek hastaneydi.
19 Aralık 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti sırasında Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a yerli üretim elektrikli otomobil Togg'u hediye etti. Karşılığında Orban, Erdoğan'a bir at hediye etti. Orban, bu hediyeleşmeyi sosyal medya hesabından 'Yaptığım en iyi anlaşma! 1 beygir gücüne karşılık 435 beygir gücü aldım' sözleriyle duyurdu. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasında 17 maddelik bir anlaşma imzalandığı belirtildi.
19 Aralık 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, iki kırmızı bültenle ve bir difüzyon mesajıyla aranan üç suç örgütü lideri Türkiye'de gözaltına alındı. Marihuana ticaretinden aranan Thomas Josef Konrad Antalya'da, dolandırıcılıktan aranan Jinking Peng ve kokain ticaretinden aranan Daniel Alexander Muller ise İstanbul'da yakalandı. Bu operasyonlar KAFES-21 adı altında gerçekleştirildi.
19 Aralık 2023

BP, Yemen'deki Husilerin saldırı riski nedeniyle Kızıldeniz üzerinden sıvı doğal gaz ve diğer enerji kaynaklarının sevkiyatını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Bu kararın ardından petrol fiyatlarında bir artış yaşandı. Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Husilerin artan saldırıları sonucu dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketlerinden dört tanesi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurdu veya başka güzergahlara yönlendirdi.
18 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın görüşmeleri sonucunda, iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirmek amacıyla 17 maddelik bir anlaşma imzalandı. Anlaşmalar arasında stratejik ortaklık, sosyal hizmetler, eğitim burs programları, bilim ve inovasyon, savunma teknolojileri, nükleer enerji ve sivil acil durumlar gibi konular yer alıyor. Ayrıca, iki ülkenin devlet arşivleri, yayın kuruluşları ve üniversiteleri arasında işbirliği protokolleri de bulunmaktadır.
18 Aralık 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), şifreli mesajlaşma uygulaması ByLock kullanımı nedeniyle 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla çeşitli cezalara çarptırılan bin kişinin başvurusunu işleme alarak Türkiye'ye bildirdi. Bu başvurular, AİHM tarafından daha önce alınan ve eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlali kararıyla ilgili emsal teşkil eden kararın ardından geldi. Başvurular, 2019-2023 yılları arasında yapılan şikayetlerden oluşmakta ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma ve kanunsuz ceza olamayacağına dair maddelerinin ihlal edildiği iddia edilmektedir. AİHM'deki toplam ByLock ile ilgili başvuru sayısı 8 binin üzerinde olup, potansiyel başvuru sayısının 100 bin olduğu tahmin ediliyor.
18 Aralık 2023

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım'da İstanbul'da bir motokuryeye çarparak ölümüne neden oldu. Adli Tıp Kurumu'nun ek raporuna göre Mahmud 'asli kusurlu', motokurye Yunus Emre Göçer ise 'tali kusurlu' bulundu. Mahmud, kazadan sonra yurt dışına çıkış yasağına rağmen 2 Aralık'ta yurt dışına çıkmıştı. Göçer'in arkadan gelen aracın durumunu yeterince kontrol etmediği ve hızını düşürdüğü için 'tali kusurlu' olduğu belirtildi.
18 Aralık 2023

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım'da İstanbul'da bir motokuryeye çarparak ölümüne neden oldu. Kazadan sonra gözaltına alınan ve yurt dışına çıkış yasağı getirilen Mahmud, 'asli kusurlu' bulununca yakalama kararı çıkarıldı ancak o tarihte yurt dışına çıkmıştı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında kazanın yeni görüntüleri ortaya çıktı ve savcılık Adli Tıp Kurumu'ndan ek rapor talep etti.
18 Aralık 2023

Avrupa Birliği, Ukrayna ve Moldova'ya aday ülke statüsü vererek sürpriz bir karara imza attı. Bu kararın ardında, Soğuk Savaş dönemindeki gibi Rusya'nın etkisini sınırlama amacı yatıyor. Macaristan Başbakanı Orban, karara şiddetle karşı çıkmasına rağmen, Ukrayna'ya yardım paketini veto etti. Ayrıca, Bosna-Hersek'in belirli koşulları karşılaması durumunda üyelik görüşmelerine başlayacağı ve Gürcistan'a da üyelik yolunda sinyaller verildiği belirtildi. Bu genişleme, AB'nin daha fazla genişlemeyecek durumda olduğunu düşünenler ve Türkiye gibi uzun süredir aday statüsünde olan ülkeler için rahatsız edici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
17 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Flavio Di Giacomo, Libya'nın Zuara kentinden Akdeniz'e açılan bir göçmen teknesinin alabora olması sonucunda 61 kişinin kaybolduğunu açıkladı. Di Giacomo, bu yıl Akdeniz'in orta kesiminde 2 bin 250'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve denizde hayat kurtarmak için yeterince çaba gösterilmediğini belirtti. Olaydan kurtulan 25 kişi Libya'nın başkenti Trablus'a götürüldü.
17 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 'İlim Yayma Mükafatları Takdim Töreni'nde yaptığı konuşmada, sosyal medya platformlarının ahlaki erozyona yol açtığını, Türkiye'nin Gezi olayları, 15 Temmuz darbe girişimi ve ekonomik saldırılara karşı durduğunu ve demokrasi ile güvenlik açısından ilerleme kaydettiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamların ve Kudüs'teki eylemlerin sona ereceği günlerin yakın olduğunu söyledi.
16 Aralık 2023

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlatılan 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrasında en az 64 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu süre zarfında 57 Filistinli, dört İsrailli ve üç Lübnanlı gazeteci öldürüldü. Ayrıca 13 gazeteci yaralandı, 19'u gözaltına alındı ve üç gazeteci kayıp olarak rapor edildi.
16 Aralık 2023

Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesinin liderleri Brüksel'de bir araya gelerek, Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerine başlama ve Gürcistan'a adaylık statüsü verme kararları aldı. Ancak, Gazze'de ateşkes çağrısı konusunda bir uzlaşıya varılamadı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, üye ülkeler arasında çatışmalara verilecek ara konusunda farklı görüşler olduğunu belirtti ve iki devletli çözüm sürecine bağlılık vurgusu yaptı.
15 Aralık 2023
İşaretlediklerim