Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan devlet televizyonu RAI'de katıldığı bir programda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile olan savaştan bir çıkış yolu aradığını ve bu savaşın bir hata olduğunun farkında olduğunu öne sürdü. Zelenski, Putin'in nükleer silahları bir çıkış yolu olarak görmeyeceğini ve Rusya'da Putin'den sonra daha sert bir liderin gelmesini beklemiyor. Ayrıca, Ukrayna'nın en büyük reformunun AB'ye katılmak olduğunu ve devlet reformlarını sürdürdüklerini belirtti. Zelenski, Putin durdurulmazsa 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği uyarısında bulundu ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi Kiev'e davet etti.
18 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini belirterek, bu suçların cezasız kalmaması adına bir uluslararası mahkeme kurulmasının gerekliliğini vurguladı. AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuyla ilgili konuşma yaptı. Reynders, Ukraynalı savcılara delil toplama konusunda yardım ettiklerini ve Uluslararası Ceza Mahkemesine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Eurojust ve Europol'un da suçları cezalandıracak bir uluslararası mahkeme kurulması için çalışmalara katıldığını ve bir 'uluslararası soruşturma bürosu' kurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
18 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB ülkelerinin büyükelçileri ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ile bir akşam yemeğinde buluştu. Yemeğe CHP'nin üst düzey isimleri de katıldı. Bu isimler arasında Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve diğer parti yetkilileri yer aldı.
17 Ocak 2023

İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Fatma Zehra S., Erasmus+ programı kapsamında Stockholm Üniversitesi'nde staj yapmak istedi ancak Profesör Per Carlbring, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi nedeniyle başvuruyu reddetti. Öğrencinin ayrımcılık şikayeti üzerine üniversite özür diledi ve profesörün davranışını kabul edilemez bulduğunu, öğrenciye başka bir staj yeri bulunması konusunda yardım teklif ettiğini açıkladı.
17 Ocak 2023

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'da yaptığı ve PKK ile 'FETÖ' mensuplarına yönelik tehdit içeren konuşması sonrasında Alman hükümeti Türkiye'nin Berlin büyükelçisini uyarmıştı. Bu uyarının ardından Düsseldorf savcılığı Açıkgöz'ün sözleriyle ilgili inceleme başlattı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da Açıkgöz'e sert tepki göstererek, Türk siyasetçilerin Almanya'da ancak bakanlıktan izin alınarak seçim etkinliği düzenleyebileceklerini hatırlattı ve kurallara uyulmaması durumunda değerlendirme yapılacağını belirtti.
17 Ocak 2023

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

ABD'nin Indiana eyaletinde 50 yaşındaki Billie Davis isimli bir kadın, otobüste 18 yaşındaki bir Çinli üniversite öğrencisini kafasından defalarca bıçakladı. Öğrencinin sağlık durumu belirsizken, saldırganın yakalanmasına tanık olan bir yolcu yardımcı oldu. Indiana Üniversitesi'ndeki Asya Kültür Merkezi saldırıyı kınarken, Vali John Hamilton Asyalı Amerikalılar topluluğuna desteklerini ifade etti. ABD'de Asyalılara karşı nefret suçlarının arttığı ve bu suçların önlenmesi için 'Covid-19 Nefret Suçları Yasası'nın çıkarıldığı belirtildi.
17 Ocak 2023

Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç, Rusya ve Ukrayna'nın toplamda 1000 kişilik bir esir takası anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Rusya ve Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanları, Ankara'da düzenlenen bir konferans sırasında bir araya gelerek listelerini paylaştılar. Türkiye, esir takası için İstanbul'da bir 'insani koridor' oluşturmaya hazır olduğunu belirtti. Putin ve Erdoğan'ın yaptığı telefon görüşmesinde de yaralı askerlerin takası konusu ele alındı.
17 Ocak 2023

AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'nın Neuss kentinde yaptığı ve PKK ile FETÖ mensuplarını yok edeceklerini belirttiği konuşma Almanya'nın tepkisine neden oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini uyararak, Türk temsilcilerin seçim kampanyalarının izne tabi olduğunu ve kurallara uymayanların sonuçlarına katlanacaklarını ifade etti. Alman dışişleri, Almanya'da kışkırtma ve nefret söylemlerine yer olmadığını Twitter üzerinden duyurdu.
17 Ocak 2023

Çin'in Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak 121 trilyon yuan (yaklaşık 18 trilyon dolar) oldu. Bu oran, 1976'dan bu yana kaydedilen en düşük yıllık hasıla artışıdır ve hükümetin yüzde 5,5 büyüme hedefinin altında kalmıştır. Son çeyrekteki büyüme yüzde 2,9 olarak gerçekleşirken, genç işsizlik oranı yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmiştir. Covid-19 salgını ve uygulanan kısıtlamaların ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği belirtilmiştir.
17 Ocak 2023

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Almanya'daki bir etkinlikte PKK ve 'FETÖ' mensuplarını 'yok edeceklerini' belirtti. Sözleri sosyal medyada yayılınca, bazı kullanıcılar tarafından nefret suçu işlediği iddia edildi ve suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi. Avrupa Parlamentosu milletvekili Rebecca Harms, Açıkgöz hakkında soruşturma açılmasını istediğini Twitter üzerinden duyurdu.
16 Ocak 2023

İsveç'te YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir kukla asıldı ve bu durum sosyal medyada paylaşıldı. Türkiye'nin tepkisi üzerine İsveç büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanı'nın ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, eylemin NATO üyeliğini sabote etmeye yönelik olduğunu ifade etti. İsveçli savcı Lucas Eriksson, eylemin İsveç yasalarına göre cezalandırılacak bir durum olmadığına karar vererek resmi soruşturma açılmayacağını duyurdu.
16 Ocak 2023

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya ile 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında hava tatbikatları yapacaklarını duyurdu. Tatbikatların savunma amaçlı olduğu ve Belarus'un savaşa girmeyeceği belirtildi. Belarus Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Pavel Muraveyko, Ukrayna sınırının sakin olmadığını ve Ukrayna'nın kışkırtma yaptığını iddia etti. Bu tatbikatlar, Kiev ve Batı'da endişelere yol açtı; Rusya'nın Belarus'u Ukrayna'ya karşı kullanabileceği düşünülüyor.
16 Ocak 2023

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, İranlı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sonlandırması gerektiğini belirtti. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da benzer bir açıklama yaparak müzakerelerin Türkiye'nin 'işgal' ve 'terörizme desteği'ni sonlandırması temelinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye, Suriye iç savaşında Esad'a karşı muhalifleri desteklemiş ve sınır ötesi harekatlar düzenleyerek sınır şeridinin bir bölümünü kontrol altına almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye karşı her an kara harekatı başlatabileceğini söylemişti.
16 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Dnipro kentinde bir konuta isabet eden Rus füzesi sonucu ölen sivil sayısının 30'a çıktığını ve 30'dan fazla kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Zelenski, umut olduğu sürece operasyonların süreceğini ifade etti. Ayrıca, Donbas bölgesinde Luhansk ve Donetsk'te yoğun çatışmaların devam ettiğini söyledi.
16 Ocak 2023

Çin, sıfır Covid politikasını bıraktıktan sonra ilk kez 8 Aralık ile 12 Ocak arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan ölümlerin çoğu 80 yaş üstü ve başka hastalıkları olan kişilerden oluşuyor. Resmi veriler sadece tıbbi tesislerdeki ölümleri içerdiği için gerçek ölüm sayısının daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Çin hükümetinin Covid-19 ölümlerine dair tanım değişikliği ve yalnızca solunum yolu sorunları nedeniyle ölenleri sayma kararı DSÖ tarafından eleştirilmişti.
16 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Dnipro kentinde bir konuta isabet eden Rus füzesi sonucu 25 sivilin hayatını kaybettiğini, aralarında bir çocuğun da bulunduğunu ve 13'ü çocuk 73 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırı sonrası enkazdan altı çocuğun kurtarıldığı belirtildi. Dnipro'da üç günlük yas ilan edilirken, evsiz kalan siviller için çadırlar kuruldu ve sıcak yiyecek ile içecek ikram ediliyor.
15 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi'nin verilerine göre, 2020'den Temmuz 2022'ye kadar Meksika sınırından ABD'ye iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 21 bin 965'e ulaştı. Türk sığınmacıların sayısındaki artış nedeniyle, Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu, işlemleri kolaylaştırmak amacıyla dilekçe taslağı hazırladı. Mayıs 2022'de sınır devriyelerince yakalanan Türk vatandaşı sayısı 2 bin 638 olarak kaydedildi, bu ay bazında bir rekor olarak belirtiliyor.
14 Ocak 2023
İşaretlediklerim