Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Riyad'da düzenlenen bir konferansta ülkesinin iç piyasa ve ihracat için nükleer yakıt üretme çalışmaları yürüttüğünü belirtti. Yapılan keşiflerle ülkede uranyum açısından zengin jeolojik alanlar tespit edildiğini ve bu kaynakların uluslararası yükümlülükler ve standartlara uygun olarak kullanılacağını ifade etti. Suudi Arabistan'ın Ulusal Atom Enerjisi Programı kapsamında ilk etapta iki büyük ticari nükleer reaktör inşa edileceği ve bu projenin genişletileceği bilgisi paylaşıldı.
12 Ocak 2023

ABD, Japonya ile olan askeri işbirliğini güçlendirerek, Japonya'nın Okinawa adasına ileri teknoloji donanımlı bir deniz piyadeleri alayı konuşlandırma kararı aldı. Bu hamle, ABD-Japonya Güvenlik Anlaşması'nın 5'inci maddesi çerçevesinde, Japonya'nın uzaydaki varlıklarına yönelik saldırılara karşı savunma taahhüdünü içeriyor. ABD ve Japonya dışişleri ve savunma bakanları, Washington'da yapacakları Güvenlik İstişare Komitesi görüşmesinde, Çin'in bölgedeki etkisine karşı duruşlarını ve caydırıcılığı artırmak için atılacak adımları tartışacaklar. Japonya, savunma politikasında değişikliğe giderek, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez karşı saldırı kabiliyeti edinme kararını almıştı.
12 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki askeri operasyonun komuta kademesinde değişiklikler yapıldığını duyurdu. Valeriy Gerasimov, Müşterek Askeri Kuvvetlerin yeni komutanı olarak atandı. Önceki komutan Sergey Surovikin, Gerasimov'un yardımcısı olurken, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim de yardımcıları olarak atandılar. Bu değişikliklerin, birimler arası etkileşimi artırmak ve birliklerin yönetim etkinliğini yükseltmek amacıyla yapıldığı belirtildi.
12 Ocak 2023

Çin'e ait dört sahil güvenlik gemisi, Doğu Çin Denizi'nde bulunan ve üzerinde egemenlik tartışmaları yaşanan Senkaku Adaları yakınlarında Japon ulusal karasularına girdi. Japonya Sahil Güvenliği, gemilere bölgeden ayrılmaları için uyarıda bulundu. Bu olay, söz konusu karasularında bu yıl yaşanan ilk ihlal olarak kaydedildi. Senkaku Adaları, beş ada ve üç kayalıktan oluşmakta ve hem Japonya hem de Çin tarafından sahiplenilmektedir.
12 Ocak 2023

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportlarını içeren listesini güncelledi. Listede, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre sıralama yapılmıştır. Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye pasaportu 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vize imkanıyla 52'nci sırada bulunuyor.
11 Ocak 2023

Rusya ve Ukrayna, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 40 tutsak askerin takas edilmesi konusunda anlaşma sağladı. Rus İnsan Hakları Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Lubinets, uluslararası ombudsman konferansı sırasında bir araya gelerek bu konuda mutabakata vardı. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden çatışmaların ortasında gerçekleşti.
11 Ocak 2023

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Nişimura Yasutoşi, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile Washington'da bir araya gelerek enerji konularını görüştü. İki ülke, küçük modüler tip dahil yeni nesil nükleer reaktörlerin geliştirilmesi ve yapımında işbirliği yapma konusunda anlaştı. Japon Bakan Nişimura, ABD'nin Japonya'nın karbonsuzlaşma politikalarındaki değişikliği olumlu karşıladığını ve mevcut reaktörlerden tam olarak faydalanmak için iş birliği imkanlarını araştıracaklarını belirtti.
11 Ocak 2023

Libya Temyiz Mahkemesi, Türkiye ve Trablus hükümeti arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Anlaşma, Akdeniz'de Türkiye ve Trablus yönetiminin hak iddia ettiği, ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerini kapsıyordu. Anlaşmanın askıya alınması, Mısır ve Yunanistan'ın tepkileri ve Libya içindeki siyasi çekişmelerin arka planında gerçekleşti. Trablus Temyiz Mahkemesi karar hakkında detay vermezken, Ulusal Birlik Hükümeti'nin itiraz hakkı bulunuyor.
10 Ocak 2023

Katar Spor Yatırımları Fonu'nun başkanı Nasır el-Halifi, Tottenham Hotspur'dan hisse alımı için kulüp başkanı Daniel Levy ile görüştü. Aynı fon, Manchester United ve Liverpool futbol kulüplerini de satın almayı veya hisse almayı düşünüyor. Manchester United ve Liverpool'un yönetimleri, kulüplerin satışını değerlendirdiklerini açıklamıştı. Katar fonu şu anda Paris St. Germain ve Portekiz kulübü Braga'nın da sahibi.
10 Ocak 2023

Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, Türkiye'deki seçimlerin 2023 yılında dünya genelinde gerçekleşecek en önemli seçimlerden biri olduğu belirtildi. Analizde, seçim sonuçlarının ABD, Rusya, Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki jeopolitik ve ekonomik dengeleri etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarının NATO, Avrupa ve ABD ile ilişkiler açısından bazı sorunlara yol açtığı ve Batılı liderlerin Erdoğan'ın gitmesini olumlu karşılayabileceği yorumu yapıldı.
10 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, enerji ve su tedariki gibi kritik altyapı konularında ve dezenformasyon, dış müdahaleler ve iklim değişikliğinin güvenlik politikalarına etkileri gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefleyen yeni bir bildiri yayımlayacak. Bildiri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Ancak Türkiye'nin Kıbrıs meselesi nedeniyle bu işbirliğine engel olabileceği endişeleri bulunuyor. Türkiye daha önce AB ile gizli bilgilerin paylaşımını içeren anlaşmaların uygulanmasını engellemiş ve AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığını gerekçe göstermişti.
10 Ocak 2023

Alman iç istihbarat teşkilatı BfV, Almanya'daki 'ülkücü hareket'i iç güvenliğe tehdit olarak nitelendiren bir rapor yayımladı. Raporda hareketin aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi düşmanlık içeren ideolojileri barındırdığı ve Almanya'da yaklaşık 11 bin taraftarı olduğu belirtildi. Ülkücü hareketin 1980'e kadar 600'den fazla kişiyi öldürdüğü, silahlara ilgi duyduğu ve sosyal medyada silahlı savaşçı imajı paylaştığı ifade edildi. Ayrıca, ülkücülerin müzik tercihleri, izledikleri diziler ve kullandıkları semboller hakkında da bilgiler verildi.
10 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, 2021'de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümü gerçekleşti ve bu trend devam ederse 2030'a kadar 59 milyon çocuk ve genç ölebilir. 5 yaş altı çocuk ölümleri dünya genelinde yüzde 50 azalırken, 5-24 yaş arası ölüm oranlarında yüzde 36, ölü doğum oranlarında ise yüzde 35 düşüş yaşandı. Sahra Altı Afrika ve Güney Asya, çocuk ölümlerinin en yoğun yaşandığı bölgeler olarak belirlendi. UNICEF ve DSÖ yetkilileri, temel sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.
10 Ocak 2023

ABD, Japonya'nın güneybatısındaki Okinawa eyaletine, bölgesel tehditlere karşı savunma işbirliğini güçlendirmek amacıyla yaklaşık iki bin askerden oluşan bir acil müdahale gücü konuşlandıracak. Bu güç, düşman saldırılarına karşı Japonya'ya ait adaların savunulmasına yardımcı olacak. Okinawa, ABD askeri tesislerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmakta ve bölgedeki stratejik önemi nedeniyle Kuzey Kore ve Çin ile ilgili gelişmelerde kilit rol oynamaktadır.
10 Ocak 2023

Belçika, daha önce kapatılması planlanan 'Tihange 3' ve 'Doel 4' adlı iki nükleer reaktörün faaliyet süresini 10 yıl daha uzatmak için enerji şirketi Engie ile anlaşmaya vardı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, bu kararın ülkenin enerji güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Anlaşma kapsamında, reaktörlerin yönetimi Belçika devleti ve Engie'nin ortak olduğu bir yapı tarafından yürütülecek ve nükleer atıkların maliyeti için bir çerçeve oluşturulacak. Belçika, Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa'daki enerji krizi nedeniyle daha önce 2025'te sonlandırılması planlanan nükleer santrallerin faaliyet süresini uzatma kararı almıştı.
10 Ocak 2023

İspanya'nın La Liga takımlarından Barcelona, stadı Camp Nou'nun yenilenmesi için Türk şirketi Limak Holding ile anlaşma imzaladı. Limak Holding, Türkiye'de iktidar tarafından verilen ihalelerle tanınan ve muhalefet tarafından 'beşli çete' olarak adlandırılan şirketler arasında yer alıyor. Barcelona Yönetim Kurulu, Limak İnşaat'ın stadın inşaatı ve tadilatından sorumlu olmasını onayladı ve çalışmaların Haziran 2023'te başlaması planlanıyor.
9 Ocak 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, 16 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Belarus ve Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin ortak bir uçuş taktik tatbikatı yapacağını açıkladı. Tatbikat Belarus'ta gerçekleşecek ve Belarus Hava Kuvvetlerinin tüm üsleri ile poligonları kullanılacak. Ekim ayında, bölgedeki gerilim artışı nedeniyle Rusya ve Belarus, ortak bölgesel güç oluşturmuştu. Belarus Savunma Bakanlığı, bu ortak gücün savunma görevine hazır olduğunu ve gelecekteki askeri iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların süreceğini duyurmuştu.
9 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yeni yılın ilk haftasında Luhansk ve Donetsk bölgelerinde şiddetli çatışmaların sürdüğünü belirtti. Donetsk cephesinde Bahmut ve Soledar şehirlerinde ağır çatışmalar yaşandığını ve bu şehirlerin Ukrayna ordusunun kontrolünde olduğunu ifade etti. Ayrıca, Rusya'nın Noel Bayramı sırasında ilan ettiği ateşkese uymadığını ve Donbas bölgesinde saldırılar düzenlediğini söyledi. Zelenski, 50 Ukraynalı askerin esir değişimiyle serbest bırakıldığını ve tüm esirlerin eve dönmesi için çalışmaların süreceğini ekledi.
9 Ocak 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayacaklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularıyla ilgili olarak üçlü muhtıraya uyulduğunu ve iki ülkenin yakında ittifaka katılacağına inandığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirmiş ve motivasyon mektubu göndermişti.
8 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Kramatorsk'a düzenledikleri füze saldırılarında 600'den fazla Ukrayna askerinin öldüğünü iddia etti. Buna karşılık, Ukrayna'nın Donetsk bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Pavlo Kirilenko, Kramatorsk'a yedi füze saldırısı düzenlendiğini ancak can kaybının olmadığını belirtti. Kirilenko ayrıca, Konstantinovka şehrine yapılan iki roket saldırısında da can kaybı olmadığını, ancak bazı sanayi tesislerinin hasar gördüğünü ve Horlivka şehrine yapılan saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.
8 Ocak 2023
İşaretlediklerim