İngiltere'nin kuzeydoğu bölgesinde marihuana ve yasadışı silah ticareti yapmak, silahlı yaralama, tehdit ve soygun suçlarından aranan silahlı organize suç örgütü lideri Shaun Monaghan, İstanbul'da düzenlenen KAFES-16 operasyonuyla yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Monaghan 25 Ekim 2023 tarihinde Türkiye'ye giriş yapmış ve 4 Aralık'ta hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmıştır. Ertesi gün, 5 Aralık'ta İstanbul Fatih'te bir otelde polis tarafından gözaltına alınmıştır.
6 Aralık 2023

ABD merkezli haftalık yayın yapan Time dergisi, her yıl geleneksel olarak verdiği 'Yılın Kişisi' ödülü için 2023 yılı finalistlerini duyurdu. Finalistler arasında Hollywood grevcileri, şarkıcı Taylor Swift, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, OpenAI CEO'su Sam Altman, Barbie filmi, İngiltere Kralı 3. Charles, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Trump davasındaki sorumlu savcılar yer alıyor. Önceki yılın kazananı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski idi.
5 Aralık 2023

UEFA, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kura çekimi sırasında canlı yayında duyulan 'seks sesleri' nedeniyle soruşturma açtı. Sesler, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleşen çekiliş sırasında İsviçre'nin grubunun belirlendiği anlarda işitildi. YouTube fenomeni Daniel Jarvis, bu seslerin arkasında kendisinin olduğunu iddia etti. İngiltere milli takımının teknik direktörü Gareth Southgate, sesin salonda oturanlar tarafından zor duyulduğunu ve bir şaka olduğunu düşündüğünü belirtti.
3 Aralık 2023

Türkiye'nin EURO 2024 Futbol Şampiyonası'ndaki rakipleri, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen grup kura çekimiyle belirlendi. A Milli Takım, F Grubu'nda Portekiz, C yolu play-off galibi (Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg) ve Çekya ile eşleşti. Turnuva, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek ve şampiyon, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belirlenecek.
2 Aralık 2023

Galatasaray Futbol Takımı, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu'nun beşinci haftasında kendi sahasında Manchester United'ı ağırladı. Zorlu geçen mücadelede Galatasaray, geriden gelerek maçı 3-3'lük skorla tamamladı ve bir puan kazandı. Maçın detaylarına dair ek bilgiler daha sonra paylaşılacak.
29 Kasım 2023

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan bir ankete göre, jeopolitik ittifaklar giderek daha parçalı ve karmaşık bir hal alıyor. Ankete katılanlar, çeşitli meselelerde farklı ülkelerle işbirliği yapılacak 'alakart' bir dünya düzenine geçiş yapıldığını belirtiyor. Batı'nın 'yumuşak gücü' hala popülerken, ticaret konusunda Çin tercih ediliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin geleceği konusunda belirsizlikler ve Ukrayna savaşının algılanışı gibi konularda da farklı görüşler mevcut. Uzmanlar, Avrupa'nın 'stratejik karşılıklı bağımlılık' politikası izlemesi ve askeri yatırımlar yapması gerektiğini öneriyor.
15 Kasım 2023

Britanya'nın eski başbakanlarından David Cameron, Dışişleri Bakanı olarak atandı. Bu atama, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın Filistin yanlısı eylemleri 'nefret yürüyüşü' olarak tanımlaması ve bu sebeple tartışma konusu olmasının ardından Başbakan Rishi Sunak tarafından yapılan kabine değişikliği sonucunda gerçekleşti. Braverman'ın yerine Dışişleri Bakanı olan James Cleverly getirildi ve Cleverly'nin yerine ise David Cameron atandı.
13 Kasım 2023

Ziraat Bankası, 300 milyon dolar tutarında, iki yıl vadeli, sürdürülebilirlik bağlantılı, dış finansman işlemi gerçekleştirdi. İngiltere'nin uluslararası ölçekteki bir yatırım bankasıyla yapılan işlem sonucunda sağlanan tutar, 'Deprem Destek Paketleri' kapsamında belirli kriterleri sağlayan bireysel, KOBİ ve tarımsal müşterilere tahsis edilecek olan kredilerin finansmanında kullanılacak.
2 Kasım 2023

Britanya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Michelle Donelan'ın Parlamento Özel Sekreteri ve Muhafazakar Parti milletvekili Paul Bristow, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, Bristow'un 'kolektif sorumluluk ilkeleriyle tutarlı olmayan yorumlar' yaptığını belirtti. Bristow, geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'a yazdığı bir mektupta, kalıcı bir ateşkesin hayat kurtaracağını ve insani yardımın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayacağını belirtmişti.
31 Ekim 2023

Dünya Kupası kutlamaları sırasında kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpen eski İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, futbolla ilgili etkinliklerden üç yıl süreyle men edildi. Rubiales, önce görevinden uzaklaştırıldı ve sonrasında istifa etti. FIFA Disiplin Komitesi, Rubiales'in futbolla ilgili tüm faaliyetlerden üç yıl boyunca men edilmesine karar verdi. Hermoso, Rubiales'i savcılığa şikayet etmişti ve Rubiales hakkında uzaklaştırma kararı verilmişti.
30 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

23 maçtır yenilmeyen Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu üçüncü hafta maçında Bayern Münih ile karşılaşacak. Galatasaray, grupta 4 puanla ikinci sırada bulunurken, Bayern Münih 6 puanla lider konumda. Galatasaray'da yıldız futbolcu Mauro Icardi'nin sakatlığı bulunuyor ve durumu belirsiz. Öte yandan, sakatlığı geçen Hakim Ziyech, Bayern Münih maçının kadrosunda yer alacak. Bayern Münih'te ise dört futbolcu sakatlıkları nedeniyle maçta forma giyemeyecek.
23 Ekim 2023

Liverpool'da forma giyen yıldız futbolcu Muhammed Salah, Gazze halkına destek için dünya liderlerine çağrıda bulundu. Sosyal medya hesaplarından video paylaşan Salah, Gazze'nin insani yardım almasına acilen izin verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze halkının suya, yemeğe ve tıbbi desteğe ihtiyacı olduğunu ve dünya liderlerinin masum ruhların daha fazla katledilmesini önlemek amacıyla bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etti.
18 Ekim 2023

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Filistin'e destek gösterilerini 'Hamas'a destek' olarak tanımladıktan sonra gelen tepkiler üzerine yanıltıcı bir tanımlama kullandığını kabul etti. BBC'nin bu tanımlaması, ülkedeki Filistin'e destek yürüyüşlerini 'Hamas'a destek' olarak nitelemesi eleştirilmişti. İngiltere genelinde geçen hafta sonu birçok kentte on binlerce kişi Filistin'le dayanışma göstermek amacıyla çok sayıda gösteri düzenlemişti.
17 Ekim 2023

Belçikalı yıldız futbolcu Eden Hazard, 32 yaşında futbolu bıraktığını duyurdu. Hazard, kariyerine Fransa'nın Lille ve İngiltere'nin Chelsea takımlarında başlamış ve 2019'da Real Madrid'e transfer olmuştu. Ancak, sakatlıklar ve teknik ekiple yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Haziran 2023'te Real Madrid ile kontratını karşılıklı olarak feshetmişti. Hazard, üç ay boyunca yeni bir takım aramış ancak bulamamıştı.
10 Ekim 2023

87 yaşındaki İngiliz yönetmen Ken Loach, 60 yıllık kariyerinde toplumsal değişimlere tanık oldu ve filmlerinde genellikle işçi sınıfını, sendikalaşmayı, grevleri ve sosyal hareketleri anlattı. Son filmi 'The Old Oak' ile mülteci krizine odaklanan Loach, filmde eski bir itfaiyeci ve Suriyeli bir kadının hikayesini anlatıyor. Film, İngiltere'nin yoksul eski sanayi bölgelerine getirilen Suriyeli mültecilerin hikayesini ve bu durumun yerel topluluklar üzerindeki etkisini ele alıyor. Film, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenleyeceği Filmekimi'nde 'Umudunu Kaybetme' adıyla gösterilecek.
7 Ekim 2023

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Sözcü TV’de Uğur Dündar’ın programında transferlere dair konuştu. Koç, en zor transferlerinin Sebastian Szymanski olduğunu belirtti ve bu transferin fiyatının sürekli arttığını, Ruslarla çetin pazarlıklar yapıldığını ve sürecin uzun sürdüğünü ifade etti. Ayrıca Dusan Tadic, Fred, Dominik Livakovic, Cengiz Ünder, Emre Mor, İrfan Can Kahveci ve Mert Hakan hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
5 Ekim 2023

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu 2’nci hafta maçında İngiltere’nin Manchester United takımıyla karşılaşacak. Galatasaray, son 20 resmi maçında mağlup olmadı. Manchester United ise hem UEFA Şampiyonlar Ligi hem de Premier Lig’de sezona kötü bir başlangıç yaptı. Galatasaray'da sakatlığı bulunan Kazımcan Karataş, Manchester United maçında forma giyemeyecek. İngiliz temsilcisinde ise beş futbolcu Galatasaray’a karşı süre alamayacak.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim