Galatasaray Futbol Takımı, bir hazırlık maçında Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu İngiltere Championship ekibi Hull City ile karşılaştı. Maça hızlı başlayan Galatasaray, ilk yarıyı 3-1 önde kapattı. Ancak ikinci yarıda Hull City, 83, 84 ve 86. dakikalarda attığı gollerle maçı 4-3 kazandı. Karşılaşmayı Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ve Hull City Kulübü Başkanı Acun Ilıcalı da izledi.
6 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İngiltere'nin başkanlığında 7 Temmuz'da işgal altındaki Filistin topraklarındaki son gelişmeleri görüşmek üzere toplanacak. Toplantının Birleşik Arap Emirlikleri'nin talebi üzerine gerçekleştirileceği belirtildi. Bu toplantı, İsrail ordusunun Cenin kentinde ve Cenin Mülteci Kampı'nda düzenlediği ve 12 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından yapılacak.
4 Temmuz 2023

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023

A Milli Erkek Futbol Takımı, FIFA dünya sıralamasında iki basamak yükselerek 41'inci sıraya çıktı. Bu yükseliş, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri D Grubu'nda oynadığı Letonya ve Galler maçlarını kazanmasının ardından geldi. Arjantin, Fransa ve Brezilya sıralamanın ilk üç sırasını korudu. Bir sonraki FIFA dünya sıralaması 20 Temmuz'da açıklanacak.
29 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda yaptığı konuşmada, para politikasında daha fazla kısıtlamanın geleceğine inandıklarını ifade etti. Powell, güçlü iş gücü piyasasının bu kararı yönlendirdiğini ve faiz oranlarını bir yıldan biraz fazla sürede 500 baz puan artırdıklarını belirtti. Ayrıca, piyasaların önemli ölçüde faiz oranlarında artış beklentisiyle hareket ettiğini ve enflasyonu hedefe ulaştırmanın biraz zaman alacağını söyledi.
28 Haziran 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimi ile döviz kurları serbest bırakıldı ve Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış doların yükselmesine engel olamadı ve dolar/TL kuru 25,46 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin çeşitli ülkelerle anlaşmalar yaparak Türkiye'ye döviz girişi sağlamaya çalışacağını yazdı. Bu çerçevede, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ziyaret ve İngiltere ile artan yatırım potansiyeli öne çıkan detaylar arasında.
23 Haziran 2023

Eski Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 salgını döneminde başbakanlık ofisinde düzenlenen ve kısıtlamaları ihlal ettiği iddia edilen partilerle ilgili soruşturma raporu henüz yayımlanmadan milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu. Johnson, soruşturma komitesinin kendisini parlamentodan uzaklaştırmak için aleyhindeki davaları kullanmaya kararlı olduğunu belirtti ve komitenin kendisini kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiğine dair kanıt sunmadığını iddia etti. Polis ve kıdemli müsteşar Sue Gray'in raporları, Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiğini bildirmişti.
10 Haziran 2023

İngiltere'nin West Ham United takımı, UEFA Avrupa Konferans Ligi finalinde İtalya'nın Fiorentina ekibini 2-1 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Çekya'nın başkenti Prag'da oynanan maçın ilk yarısı golsüz sona erdi. West Ham United, maçın ikinci yarısında önce 1-0 öne geçti, ardından Fiorentina skoru eşitledi, ancak maçın son dakikalarında yediği golle 2-1 mağlup oldu ve kupayı West Ham'a bıraktı.
8 Haziran 2023

Türk vatandaşlarının Avrupa, ABD, İngiltere ve Kanada'ya yaptıkları vize başvurularında ret oranları artış gösteriyor. İş dünyası, Schengen vizesi krizi nedeniyle zor durumda kalmış durumda. Bulgaristan, Türk sürücüler için ikili taşımalarda Bulgaristan vizesi alma zorunluluğu getirdi. Bu durum, Türkiye'nin ihracat yükünün yabancı TIR'lar tarafından taşınmasına ve iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücünün azalmasına yol açıyor.
7 Haziran 2023

Prenses Eugenie, Kraliçe Elizabeth'in küçük oğlu Prens Andrew ve Sarah Ferguson'un kızı, 30 Mayıs'ta bir erkek bebek dünyaya getirdiğini duyurdu. Bebeğe Ernest George Ronnie Brooksbank adı verildi. Prenses Eugenie, bebekle birlikte iki yaşındaki oğlu Augie'nin de fotoğraflarını Instagram üzerinden paylaştı. Ernest, Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra kraliyet ailesine katılan ilk torun ve tahtın 13'üncü varisi oldu.
6 Haziran 2023

Mehmet Şimşek, Batmanlı Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, Ankara Üniversitesi'nde eğitim almış ve bankacılık sektöründe çalışmıştır. AKP'den milletvekili seçilerek 2007'de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı, ardından Maliye bakanlığı yapmıştır. İşsizlik oranı, dolar/TL kuru ve Türkiye'nin dış borcu gibi ekonomik göstergelerdeki değişimlerle dikkat çekmiştir. Ayrıca, Kanal İstanbul projesine destek vermiş ve dönemin Diyanet başkanının makam aracı tartışmalarına ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmiştir. Başbakan yardımcılığı görevinden sonra siyasette daha az aktif bir rol almış, Ali Babacan'ın DEVA Partisi'ne katılmamıştır.
1 Haziran 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, iklim ve çevre konularına verdiği destek çerçevesinde, enerji tüketimini azaltmak amacıyla Buckingham Sarayı'nda bulunan yüzme havuzunun sıcaklığını düşürdü. Bu durum, havuzu kullanan bazı saray çalışanlarının üşümesine neden oldu. Kral Charles'ın ayrıca sarayda kullanılmayan odalarda ışıkların açık olup olmadığını kontrol ettiği ve kışın bile pencerelerini açık tuttuğu belirtildi. Buckingham Sarayı konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
1 Haziran 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'e 1983 yılında ABD ziyareti sırasında düzenlenmesi planlanan suikast girişimine ilişkin belgeleri yayınladı. Belgelerde, Kraliçe'nin İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) tarafından tehdit edildiği ve bu konuda uyarıldığı bilgileri bulunuyor. Ayrıca, San Francisco'da yaşayan bir İrlandalının kızının ölümünün intikamını almak istediği ve Kraliçe'ye Golden Gate Köprüsü veya Yosemite Ulusal Parkı ziyareti sırasında saldırı planladığı istihbarat raporları arasında yer alıyor. Belgeler, ABD Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası gereğince FBI'ın internet sitesinde yayımlandı.
26 Mayıs 2023

Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar dahil bir grup bilim insanının yaptığı çalışma, koşu gibi kardiyo egzersizlerinin iştah kontrolüne olan etkisini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre, tek bir koşu seansı, beyindeki dikkat ve ödül beklentisiyle bağlantılı bölümlerde geçici değişikliklere neden olarak iştahı azaltıyor. Bu bulgular Human Brain Mapping dergisinde yayınlandı.
22 Mayıs 2023

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Alman kökenleri, 300 yıl öncesine, Alman elektör Georg Ludwig von Hannover'in İngiltere Kraliçesi Anne'nin ölümü üzerine İngiliz tahtına çıkmasıyla başlar. Kral 1'inci George olarak bilinen Georg Ludwig, İngiliz tahtına çıkan ilk Alman kraldır. Kraliyet ailesinin birçok üyesi Alman kökenlidir ve bu kökenler, evlilikler ve politik ilişkiler yoluyla Avrupa'nın diğer kraliyet aileleriyle de bağlantılıdır. Kraliçe Victoria'nın torunları bugün Avrupa'nın birçok tahtında bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz kraliyet ailesi, Alman kökenli soyadını Windsor olarak değiştirmiş ve Alman unvanlarından feragat etmiştir. Kral 3'üncü Charles'ın Alman kökenli olduğu ve İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Nazi Almanyası ile ilişkilerinin tarihi, İngiliz halkı tarafından olumsuz karşılanmaktadır.
7 Mayıs 2023

İran'a Türkiye üzerinden kaçırılan ve İsveç vatandaşı olan rejim muhalifi Habib Chaab, 'terörizm' suçlamasıyla idam edildi. Ekim 2020'de İsveç'ten Türkiye'ye gelirken kaybolan Chaab, İran istihbaratı tarafından Van üzerinden kaçırıldıktan sonra Tahran'da yargılanmış ve 'Nidal Hareketi' adlı grubun lideri olarak suçlanarak idam cezasına çarptırılmıştı. İranlı yetkililer Chaab'ı İsrail ve İsveç istihbaratı koruması altında saldırılar düzenlemekle suçlarken, İran dışındaki hak örgütleri itirafların baskı altında alındığını belirtiyor. Türkiye'de bu olayla ilgili 11 kişi tutuklanmıştı.
6 Mayıs 2023

Kraliçe Elizabeth'in vefatının ardından İngiltere'nin yeni kralı olan Charles, taç giyme töreni için Buckingham Sarayı'ndan Westminster Katedrali'ne yürüdü. Tören, Canterbury Baspiskoposu tarafından yönetildi ve Kral Charles ile Kraliçe Camilla taçlarını taktı. 1953'teki Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreninden daha mütevazı olan bu seremonide Prens Harry de aile arasında yer aldı, ancak Galler Prensi William ve ailesinden arkada oturdu.
6 Mayıs 2023

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in vefatının ardından tahta geçen Kral Charles ve eşi Camilla'nın taç giyme töreni, monarşi karşıtları tarafından protesto ediliyor. Protestocular, 'Monarşiyi lağvedilsin' ve 'Benim kralım değil' gibi sloganlar içeren pankartlar taşıyorlar. Tören için harcanacak paralar eleştiriliyor ve monarşi karşıtı 'Cumhuriyet' hareketinin lideri Graham Smith gözaltına alındı. Smith ve diğer monarşi karşıtları, Trafalgar Meydanı'nda polis tarafından durduruldu.
6 Mayıs 2023

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 6 Mayıs'ta gerçekleşecek taç giyme töreni, yüzlerce yıllık gelenekleri yansıtacak. Tören, 1300'lü yıllarda yazılan 'Liber Regalis' adlı esere dayanıyor ve Kral 3. Charles, tüm hükümdarların oturduğu Taç Giyme Tahtı'na oturacak. Tören sırasında Kral iki, eşi bir taç takacak ve tören, geleneksel unsurları koruyarak daha kısa ve modern bir şekilde gerçekleşecek. Kral, Aziz Edward Tacı'nı giydikten sonra resmi olarak kral olacak ve tören sonrası İmparatorluk Devlet Tacı ile katedralden ayrılacak.
5 Mayıs 2023
İşaretlediklerim