Britanya'ya bağlı Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Gough Adası için Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) yeni bir saha görevlisi arıyor. Adada şu anda yedi tam zamanlı çalışan ve sekiz milyon kuş bulunmakta. Yeni görevli, yıllık 25 bin ila 27 bin sterlin maaşla deniz kuşu türlerini takip edecek ve adanın zorlu koşullarına uyum sağlaması bekleniyor. İşe dünya genelinden başvurular kabul ediliyor ve başvuruların en geç pazar günü yapılması gerekiyor.
27 Nisan 2023

ABD merkezli Time dergisi tarafından her yıl yayımlanan 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi' listesine bu yıl Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile şarkıcı Haluk Levent de dahil oldu. New York'ta düzenlenen gala gecesine, listedeki bazı isimler katılmadı, aralarında Haluk Levent de vardı. Galada, çeşitli sanat ve medya dünyasından ünlüler yer aldı. Haluk Levent, galaya katılmama kararını daha önce Elif Şafak'ın yazısına atıfta bulunarak açıklamıştı.
27 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerini IMF ile gizli görüşme yapmakla suçlamasına yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, ABD ve İngiltere'deki temaslarının şeffaf olduğunu, yatırım ve temiz para çekmek için çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, mevcut iktidarın Türkiye'yi kara para cenneti haline getirdiğini ve bunlara son vereceklerini söyledi.
19 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Fikirtepe'de bir kentsel dönüşüm törenine katıldı ve konuşmasında, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkanlığı döneminde kentin su sorununu çözdüklerini iddia etti. Ayrıca, muhalefet lideri Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini eleştirdi ve Fikirtepe'nin dönüşümünü, 21 yıllık iktidarlarının başarılarının bir göstergesi olarak nitelendirdi. Erdoğan, İstanbul'u 1994 yılında 'çöp, çukur, çamur' içinde aldıklarını ve temizlediklerini belirtti.
17 Nisan 2023

İngiliz Kraliyeti, Prens Harry'nin 6 Mayıs'ta Westminster Abbey'de gerçekleşecek olan Kral Charles'ın taç giyme törenine katılacağını resmi olarak açıkladı. Aynı açıklamada, Prens Harry'nin eşi Meghan Markle'ın törene katılmayacağı ve çocukları Prens Archie ve Prenses Lilibet ile birlikte Kaliforniya'da kalacağı bilgisi paylaşıldı.
12 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale'deki bir etkinlikte konuştu. Kılıçdaroğlu, iktidarın yandaşlarına aktardığı iddia edilen paraları geri alacağını ve 'beşli çeteler' olarak adlandırdığı bazı sermaye gruplarına hesap soracağını belirtti. Ayrıca, devlette liyakat sistemini sağlayacağını, KPSS'de alınan puanlara göre atama yapılacağını ve cumhurbaşkanlığına ait 16 uçağı satarak yangın söndürme uçakları alacağını vaat etti.
11 Nisan 2023

Twitter, BBC'nin resmi hesabına 'hükümet tarafından finanse edilen medya kuruluşu' etiketi ekledi. Bu uygulama, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasında başlatılmış ve Sputnik gibi devlete bağlı hesaplar etiketlenmişti. BBC yönetimi, bu etiketin kullanılmasını sorunlu bulduğunu ve Twitter ile sorunun çözülmesi için görüştüklerini belirtti. Britanya'da her evden alınan lisans ücreti ile finanse edilen BBC, editoryal bağımsızlığını koruduğunu ve hükümetten yıllık destek aldığını ifade etti.
10 Nisan 2023

İngiltere Merkez Bankası, Kral 3. Charles'ın portresinin bulunduğu 5, 10, 20 ve 50 poundluk banknotların tasarımlarını tamamladığını ve basım aşamasında olduğunu duyurdu. Yeni banknotların 2024 yılının ortasında dolaşıma girmesi beklenirken, Kraliçe 2. Elizabeth'in portresinin bulunduğu mevcut banknotlar da yasal ödeme aracı olarak kullanılmaya devam edecek. Banka, çevresel ve finansal etkileri en aza indirmek amacıyla yeni banknotların sadece eskimiş olanların yerine ve talep artışını karşılamak için basılacağını açıkladı.
7 Nisan 2023

The Guardian gazetesinin incelemesine göre, İngiliz Kraliyet Ailesi, Lancaster ve Cornwall düklüklerinden yıllık 1,2 milyar sterlin gelir elde ediyor. Bu gelir, 70 yıllık bir süreçte toplanan ve Ortaçağ'dan kalma ayrıcalıklara dayanan geniş arazi ve mülk portföylerinden kaynaklanıyor. Lancaster Düklüğü'nün gelirleri İngiliz tahtında oturan kişiye, Cornwall Düklüğü'nün gelirleri ise tahtın erkek varisine geçiyor. Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ölümünden sonra tahta çıkan Charles'ın yerine Cornwall Düklüğü oğlu Prens William'a geçti. Britanya'da düklük gelirlerinin halka aktarılması ve kraliyet harcamalarının denetlenmesi konuları politikacılar tarafından tartışılmakta.
5 Nisan 2023

Buckingham Sarayı, Kral Charles'ın 6 Mayıs'ta yapılacak taç giyme töreni için davetiyeleri yayınladı. Davetiyede, Charles'ın eşi Camilla, 'Konsort Kraliçe' yerine ilk kez resmi olarak 'Kraliçe' unvanıyla anıldı. Törene iki bin kişi davet edilecek ve tahtın varisi Prens George da törene katılacak çocuklar arasında yer alacak.
5 Nisan 2023

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 'Illustrated London News' dergisi için sipariş edilen ilk resmi portresi, ressam Alastair Barford tarafından çizildi ve Londra'da tanıtıldı. Barford, portreyi çizerken Kral'ın karşısında oturmadığını, onu Buckingham Sarayı'nda bir resepsiyonda gözlemleyerek ve fotoğraflarını çekerek çalıştığını belirtti. Portrede, Kral'ın kolunda yerli Amazon lideri tarafından hediye edilen bir bileklik de görülüyor. Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni 6 Mayıs'ta gerçekleşecek.
4 Nisan 2023

Türk televizyon yapımcısı ve Hull City futbol takımının sahibi Acun Ilıcalı, Daily Mail gazetesine verdiği röportajda 6 Şubat depremlerinin Türkiye'de yarattığı yıkımı ve ekonomik durumu değerlendirdi. Depremi 'tam bir felaket' olarak nitelendiren Ilıcalı, birçok insanın hayatını kaybettiğini, evlerini ve işlerini yitirdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye-Hırvatistan futbol maçının umut dolu bir gece olacağını ifade etti.
28 Mart 2023

Hindistan merkezli turizm şirketi Adventures Overland, 7 Ağustos'ta İstanbul'dan başlayıp 1 Ekim'de Londra'da sona erecek 56 günlük bir otobüs turu düzenliyor. Bu tur, Balkanlar, Doğu Avrupa, İskandinavya ve Batı Avrupa üzerinden 22 ülkeyi kapsayacak ve yolcular 12 bin kilometre kat edecekler. Turun bilet fiyatı 24,300 dolar olup, günlük kahvaltı, bazı öğünler ve otel konaklamaları fiyata dahil. Tur, 1950'ler ve 1960'lardaki Hippie Trail'den ilham alınarak tasarlanmış ve şirket kurucuları güvenli bir program hazırladıklarını belirtiyor.
27 Mart 2023

Avrupa Birliği tarafından yapılan bir analiz, AB'ye ithal edilen balların yaklaşık yarısının doğal bal özellikleri taşımadığını gösterdi. Analizde, Çin, Türkiye ve İngiltere'den ithal edilen balların büyük bir kısmının hileli olduğu belirlendi. Türkiye'den alınan 15 numuneden 14'ü, Britanya'dan alınan 10 numuneden ise tümü AB standartlarına uymadı. 2022'de Türkiye, 59 ülkeye yaklaşık 46 milyon dolarlık bal ihraç etti.
25 Mart 2023

Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nin ilk haftası yarın başlayacak ve toplamda 23 karşılaşma oynanacak. Almanya'nın ev sahipliği yapacağı turnuvanın finallerine katılacak takımlar bu eleme turu sonucunda belirlenecek. Türkiye, D Grubu'nda ilk maçını 25 Mart Cumartesi günü Ermenistan'a karşı oynayacak. İlk hafta maçları arasında İtalya ile İngiltere arasındaki mücadele de yer alıyor.
22 Mart 2023

BBC'de spor sunuculuğu yapan Gary Lineker, Britanya hükümetinin göç politikasını eleştirdikten sonra görevden alınmıştı. BBC ile yapılan yeni anlaşma sonucunda Lineker, 'Haftanın Maçı' programını sunmaya devam edecek. BBC Genel Müdürü Tim Davie, sunucuların sosyal medya kullanımına ilişkin bağımsız bir çalışma yürütüleceğini belirtti. Lineker, Twitter üzerinden destek mesajlarına teşekkür ederek, zor günler geçirdiğini ve BBC ile mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
13 Mart 2023

Türkiye'de mide botoksu yaptıran yaklaşık 250 hastada zehirlenme (botulizm) vakaları görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mide botoksunun endikasyon dışı olduğunu belirtti ve İstanbul ile İzmir'de iki sağlık kurumunun faaliyetleri askıya alındı, soruşturma başlatıldı. Almanya'dan da İstanbul'da mide botoksu yaptıranlarda botulizm vakaları için uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı'nın kılavuzu mide botoksunu önermiyor ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, botulizm vakaları için antioksin stoklarının artırılması gerektiğini belirtti.
12 Mart 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım göndermek için çalışan gönüllüleri Batı Londra'daki Hounslow bölgesinde ziyaret etti. Kral, daha önce de Afet Acil Durum Komitesi fonuna kişisel bağış yapmıştı. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Charles'ın bu ziyaretiyle depremzedelere destek olduğu belirtildi. Ziyaret sırasında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da Kral'a eşlik etti.
15 Şubat 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına izin verilmesi Türkiye'de tepki çekerken, ABD'nin terör saldırısı uyarısı sonrası bazı ülkeler Türkiye'ye seyahat uyarıları yayımladı. Hollanda, Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkeler İstanbul'daki temsilciliklerini 'terör riski' gerekçesiyle geçici olarak kapattı. Bu gelişmeler üzerine Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin büyükelçileri Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
2 Şubat 2023

Avustralya Merkez Bankası, Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından tahta çıkan Kral 3. Charles'ın portresinin yeni beş dolarlık banknotlarda yer almayacağını açıkladı. Yeni banknotlar, yerli Avustralyalıların kültür ve tarihini onurlandıracak şekilde tasarlanacak ve birkaç yıl içinde basılacak. Mevcut banknotlar ise bu süreçte kullanılmaya devam edecek. Karar, muhalefet lideri Peter Dutton tarafından eleştirilirken, Yeşiller partisi senatörü Lydia Thorpe tarafından olumlu karşılandı.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim