Kıbrıs'ın kuzeyinde devam eden bir külliye inşaatı, 20 Mart'ta KKTC Yüksek İdare Mahkemesi'nde görüşülecek bir dava nedeniyle durma riskiyle karşı karşıya. İnşaatın bir bölümü, 1973 yılında Canev Denner tarafından satın alınan ve 1974 askeri harekâtından sonra askeri bölge ilan edilen, ancak 2017'de mal sahibine geri verilen bir arazi üzerinde bulunuyor. KKTC hükümeti, inşaat sınırının genişlemesiyle bu araziyi mal sahibinin haberi olmadan kamulaştırdı. Mahkeme, Anayasa'nın ilgili hükümleri doğrultusunda karar verirse inşaatın durması bekleniyor.
17 Mart 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyunda Sinpaş GYO tarafından yapılan otel inşaatı için 'ÇED gerekli değildir' kararı çevreciler tarafından dava edilmiş ve mahkeme bilirkişi raporu ile iptal edilmişti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED olumlu' kararı verdi ve belediye ile çevreciler bu kararın iptali için dört farklı dava açtı. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporunu gerekçe göstererek davayı reddetti. Çevreciler ve belediye, kararın iptali ve davaların birleştirilmesi için temyiz sürecini sürdürüyor.
30 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da beklenen büyük Marmara depremine karşı alınacak önlemler kapsamında 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla 350 bin konutun dönüştürülmesini ve belirlenen rezerv alanlara 400 bin yeni konut inşa edilmesini duyurdu. Vatandaşlara 1,5 milyon lira destek sağlanacak, bu destekten 100 bin lirası kira desteği, 800 bin lirası hibe ve 700 bin lirası uygun şartlarda kredi olarak verilecek. Kredilerin ödemesi evler tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk yıl faizsiz olacak. İstanbul'da 600 bin bağımsız bölümün acilen dönüştürülmesi gerektiği ve toplamda 1,5 milyon riskli bölümün dönüştürülmesi hedeflendiği belirtildi.
23 Aralık 2023

Darbe girişiminden sonra boşaltılan askeri arazilerden biri olan İstanbul Maltepe'deki Nurettin Baransel Kışlası için yeni projeler hazırlanıyor. Arazinin doğusuna dar gelirliler için konut projesi, kuzey kısmına ise sporcuların konaklayabileceği birimler yapılması planlanıyor. Ayrıca, CHP'li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın Cumhurbaşkanı'na onaylattığı Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo da buraya inşa edilmek isteniyor. Fenerbahçe'ye tahsis edilen 125 bin metrekarelik alana da spor tesisleri yapılması öngörülüyor.
21 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

Darbe girişiminden sonra İstanbul'da boşaltılan askeri arazilerden biri olan Maltepe'deki eski Piyade Atış Okulu arazisinde başlanan sosyal konut projesi hakkında bilirkişi raporu hazırlandı. Rapora göre, araziden geçen derenin işletme bandı üzerine sağlık tesisi planlanmış ve projede özel bir lise barındırılmış. TOKİ'nin proje kapsamında yaptığı sekiz ihaleyle altı şirketin kasasına toplam 6 milyar liradan fazla para girdi. Bilirkişi raporu, imar planlarının imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığı için kamu yararı barındırmadığını bildirdi.
22 Temmuz 2023

Çevre aktivistleri, Muğla'nın Marmaris ilçesi Kızılbük'te Sinpaş GYO'nun denize foseptik atık için boru hattı döşediğini iddia etmişti. Sinpaş GYO, bu iddiaları reddetti ve boruların kanalizasyon hattı değil, basınçlı 'HDPE' hatları olduğunu, foseptikle ilgisi olmadığını belirtti. Şirket, boruların ileride tesis edilecek olan denizden su alma yapısına bağlanacağını ve su ihtiyacını karşılamak üzere deniz suyu tedariği için kullanılacağını ifade etti.
27 Haziran 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde Sinpaş GYO'nun inşaatında denize foseptik atık için boru hattı döşendiği iddia edildi. Çevre aktivistleri, kanalizasyonun denize deşarj edileceğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediyesi daha önce Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na 'Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklinde bir rapor sunmuştu. Ancak bakanlık, bu raporu görmezden gelerek Sinpaş'a 'ÇED olumlu' kararı vermişti. Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Limanı'nın atık çukuruna döneceği belirtilerek karardan dönülmesini istedi.
26 Haziran 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Sinpaş GYO tarafından yapılan inşaatın hafriyatının, koruma altında olması gereken bir bölgeye döküldüğü öne sürüldü. Sinpaş, bu iddialarla ilgisinin olmadığını belirtti. Çevre aktivistleri, Marmaris Belediyesi'nin bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi ve belediyenin doğa tahribatına yol açtığını iddia etti. Daha önce Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO projesine ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etmiş ve belediye inşaat alanını mühürlemişti. Ancak inşaatın devam ettiği ve Hisarönü Mahallesi'nde de doğa tahribatının başladığı belirtildi.
10 Mart 2023

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bölgede 1 milyona yakın konutun yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Bölgedeki yapı stokunun büyük bir kısmının 2000 yılı öncesine ait olduğunu ve bu yapıların yüzde 90'ının çöktüğünü, yeni yapıların ise yüzde 5'inin yıkıldığını belirtti. Elmas, bölgedeki toplam konut sayısının yaklaşık yarısının yenilenmesi gerektiğini ve depremlerin konut ve altyapı zararının 100 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim