İsrail, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir hava saldırısında İran Devrim Muhafızları'na ait dört üst düzey komutanı öldürdü. Saldırı sonucunda hedef alınan bina tamamen yıkıldı ve çok sayıda Suriyeli asker de hayatını kaybetti. İsrail, son dönemde Hamas ve İran destekli güçlerin liderlerine yönelik saldırılar düzenlemekteydi. İran ise Erbil'de Mossad'a ait olduğunu iddia ettiği bir binayı hedef almış ve bu saldırıda dört sivil ölmüştü.
20 Ocak 2024

İran Uzay Ajansı tarafından üretilen 'Sureyya' adlı uzaktan algılama uydusu, Kaim-100 roketi ile 750 kilometre yükseklikteki yörüngeye yerleştirildi. Bu, İran'ın uydularının ilk kez bu yüksekliğe ulaştığı anlamına geliyor. ABD ve Batılı müttefikler, İran'ın uzay faaliyetlerinin balistik füze programını gizlemek için kullanıldığını iddia ederken, İran bu füzelerin konvansiyonel silahlar olduğunu ve BMGK'nın 2231 sayılı kararına uygun olduğunu savunuyor.
20 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'de 2023 yılında toplam 1 milyon 225 bin 926 konut satıldı ve bu, 2014'ten bu yana en düşük yıllık konut satışı olarak kaydedildi. Satışlar, bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalırken, ipotekli konut satışları yüzde 36,6 düşüş gösterdi. İstanbul, en çok konut satışının yapıldığı il olurken, yabancılara yapılan konut satışları da yüzde 48,1 azaldı. Konut fiyatları ise bir önceki yıla göre yüzde 82,8 artış gösterdi.
19 Ocak 2024

Pakistan'ın İran'ın Sistan-Belucistan eyaletine bağlı Seravan kentinde bir köye düzenlediği füze saldırısında üç kadın ve dört çocuk yaşamını yitirdi. İran devlet televizyonuna konuşan Sistan-Belucistan Vali Yardımcısı Ali Rıza Merhameti, bölgede ayrıca bir patlama meydana geldiğini belirtti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise saldırının 'teröristlerin saklandığı yerlere' yönelik olduğunu ve çok sayıda 'teröristin' öldürüldüğünü açıkladı.
18 Ocak 2024

ABD yönetimi, Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husi grubunu, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle 'yabancı terör örgütleri' listesine tekrar ekledi. Bu kararla birlikte ABD'deki finans kuruluşları Husilerle bağlantılı varlıkları donduracak, grup üyelerinin ABD'ye girişi yasaklanacak ve ABD'deki insanlar ve şirketlerin Husilere yardımı engellenecek. Ancak, ABD'li yetkililer Yemen'e insani yardım akışının devam etmesi için istisnaların uygulanacağını belirtti. Husiler, İsrail'e yönelik tepkileri nedeniyle Kızıldeniz'de İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve bu durum bölgede gerilimi artırmıştı.
17 Ocak 2024

İran'da Mehsa Emini'nin ölümünü haberleştiren gazeteciler Elahe Muhammedi ve Nilüfer Hamidi, 'ABD ile işbirliği yapmak', 'ülke güvenliğine karşı suç işlemek' ve 'rejim aleyhinde propaganda yapmak' suçlamalarıyla hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı. Muhammedi'ye 12 yıl, Hamidi'ye ise 13 yıl hapis cezası verilmiş, ancak bu cezalar sırasıyla 6 ve 7 yıla indirilmişti. İki gazeteci, temyiz mahkemesinde cezaları onaylanırsa, yattıkları süre göz önünde bulundurularak kalan cezalarını çekmek üzere cezaevine geri dönecekler.
14 Ocak 2024

Avrupa Birliği, İran destekli Husilerin saldırılarına maruz kalan Kızıldeniz'deki ticari gemileri korumak için bölgeye en az üç savaş gemisi göndermeyi planlıyor. AB diplomatik servisinin belgesine göre, bu operasyonun Kızıldeniz'den Körfez'e hareket etme yetkisiyle hızlı bir şekilde uygulanması öneriliyor. Husilerin saldırıları nedeniyle birçok nakliye firması bölgeden kaçınmaya başladı ve bu durum petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca, ABD ve Britanya güçleri Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava ve füze saldırıları düzenledi.
12 Ocak 2024

ABD ve Britanya'nın Yemen'deki Husilere karşı düzenlediği ortak askeri harekatın ardından, Kızıldeniz bölgesindeki gerilim arttı ve bu durum petrol fiyatlarının yüzde 4 oranında yükselmesine neden oldu. Husiler, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki olarak İsrailli şirket gemilerine saldırılar düzenlemiş ve bu nedenle birçok gemicilik şirketi seferlerini durdurmuştu. ABD öncülüğünde bir koalisyon kurulmuş ve ABD ile Britanya güçleri Husi hedeflerini vurmuştu. Brent ham petrolün varil fiyatı 80,55 dolara yükselirken, bölgeden petrol tedarikinin tehdit altında olabileceği endişesi artıyor.
12 Ocak 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki Amerikan gemilerine yönelik saldırılar nedeniyle Yemen'de Husilere ait hedeflere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Saldırılar, ABD ve Britanya orduları tarafından gerçekleştirildi ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle yapıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. ABD'li bir savunma yetkilisi, Yemen'in ABD veya İngiltere gemilerine saldırdığı iddialarını reddetti.
12 Ocak 2024

Irak'ın Erbil kentinde, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon üssüne bomba yüklü insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişimi engellendi. Saldırının 'yasa dışı milisler' tarafından düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, Suriye'nin Şaddadi ilçesinde ABD güçlerinin bulunduğu üsse roket saldırısı düzenlendiği, ölü veya yaralı bilgisinin olmadığı aktarıldı. ABD, önceki hafta Irak'ta bir Şii milis liderini 'tehdit' olarak gördüğü için öldürdüğünü açıklamıştı.
11 Ocak 2024

İsrail ordusu, son dönemde Hamas ve İran destekli güçlerin liderlerine yönelik suikastlar gerçekleştirmekte. Bu eylemler kapsamında, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye sorumlusu Razi Musevi ve Hamas liderlerinden Salih Aruri'yi öldürdükten sonra, şimdi de Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Wissam Tawil'i insansız hava aracıyla (İHA) Lübnan'da hedef aldı. Hizbullah, Tawil'in ölümünü doğrularken, güvenlik kaynakları durumun daha da gerileceğini öngörüyor.
8 Ocak 2024

ABD Savunma Bakanlığı, Irak'ta Haşdi Şabi'ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva Saidi'nin, ABD askeri personeline yönelik tehdit oluşturduğu gerekçesiyle hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu. Pentagon Sözcüsü, Saidi'nin ABD askerlerine saldırı planladığını iddia etti. Irak Başbakanı'nın Askeri Sözcüsü ise saldırıyı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. İran destekli grupların bölgedeki ABD askerlerine yönelik saldırıları son dönemde artış göstermiş, ancak İran bu saldırılarla ilgisinin olmadığını belirtmişti.
5 Ocak 2024

İran'ın Kirman kentinde, eski Devrim Muhafızları Ordusu komutanı General Kasım Süleymani'nin kabrinin bulunduğu mezarlık yakınında gerçekleşen iki ayrı patlamada 84 kişi hayatını kaybetti, 284 kişi yaralandı. ABD'nin suçlanmasına rağmen, Washington yönetimi bu iddiaları reddetti. Euronews Türkçe'nin haberine göre, radikal İslamcı örgüt IŞİD, saldırının sorumluluğunu üstlendi.
4 Ocak 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 4 Ocak'ta gerçekleştirmesi planlanan Türkiye ziyareti, iki ülke liderlerinin telefon görüşmesi sonucunda ertelendi. Erteleme kararı, İran'da gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıları sonrasında alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon görüşmesinde Reisi'ye saldırılar nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti.
4 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, İran'ın Kirman eyaletinde meydana gelen ve 103 kişinin ölümüne yol açan patlamalarla ABD'nin herhangi bir ilgisinin olmadığını belirtti ve iddiaları gülünç olarak nitelendirdi. Ayrıca, İsrail'in de bu patlamalarda bir dahli olduğuna inanmak için bir nedenleri olmadığını ifade etti. Miller, patlamalarda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti.
3 Ocak 2024

Antalya'da, çeşitli suçlardan dolayı Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan 18 yabancı uyruklu kişi, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Bu kişiler arasında Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Moldova, İran ve Kanada vatandaşları bulunuyor. Yakalanan şahıslar, emniyetteki işlemlerinin ardından Antalya İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilecek.
3 Ocak 2024

İran'ın Kirman eyaletinde, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümünün dördüncü yılı anma törenleri sırasında iki patlama meydana geldi. Bu patlamalarda en az 103 kişi öldü, 141 kişi yaralandı. Kirman Vali Yardımcısı Rahman Celali, olayı terör saldırısı olarak nitelendirdi. Tesnim Haber Ajansı'nın raporuna göre, saldırganlar bölgeye iki ayrı bomba yerleştirip uzaktan patlattı.
3 Ocak 2024

İran donanmasına ait 'Elburz' adlı savaş gemisi, Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi. İran donanması, 2009 yılından bu yana nakliye hatlarını koruma, korsanlarla mücadele ve diğer görevleri yerine getirmek amacıyla açık sularda faaliyet gösteriyor. Bu gelişme, Kızıldeniz'de ABD ve İran destekli Husiler arasında artan gerilim ortamında yaşandı. Husiler, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki olarak İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve ABD güçleri Husilere ait dron ve tekneleri imha etmişti.
1 Ocak 2024

ABD donanması, Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine saldırı girişiminde bulunan Husilere ait üç tekneyi batırdı. Husiler, İsrail'i hedef alacaklarını ve Kızıldeniz'den İsrail'e gidecek ticari gemileri engelleyeceklerini duyurmuştu. Bu tehdit üzerine uluslararası bir görev gücü oluşturulmuş ve ABD önderliğindeki bu güç, Husilerin saldırı girişimine karşılık vermiştir. Olay sonucunda üç teknedeki mürettebat öldürüldü ve dördüncü tekne kaçtı.
31 Aralık 2023

İran, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın yönlendirmesiyle ülkenin savunma sistemlerine sabotaj yapmakla suçladığı biri kadın dört kişiyi idam ettiğini açıkladı. İdam edilenlerin Türkiye'deki bir Mossad görevlisiyle iş birliği yaptıklarını itiraf ettikleri bir video yayınlandı. Bu kişilerin Ocak 2022'de İran'a sızdıkları ve dört ay boyunca İran istihbaratı tarafından izlendikleri belirtildi. İran, İsrail'i nükleer programına yönelik saldırılar ve bilim insanlarını öldürmekle suçlarken, İsrail bu iddialara ne yanıt verdi ne de doğruladı.
29 Aralık 2023
İşaretlediklerim