Rusya ve İran, ticari işlemlerde ABD dolarının yerine kendi ulusal para birimlerini kullanma konusunda anlaşma sağladı. Her iki ülke, bu değişikliği Temmuz 2022'de planladıklarını duyurmuştu. Anlaşma, ABD yaptırımları altında olan Rus ve İran bankalarının SWIFT dışındaki bankalar arası sistemler üzerinden yerel para birimleriyle işlem yapmalarını mümkün kılacak. İran ayrıca, Rusya'nın öncülük ettiği Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalamıştır.
28 Aralık 2023

Göteborg Üniversitesi ve Friedrich Alexander Üniversitesi tarafından hazırlanan Akademik Özgürlük Endeksi 2023 raporuna göre Türkiye, 179 ülke arasında 166. sırada yer alıyor. Türkiye, Kuzey Kore, Belarus ve Türkmenistan gibi ağır insan hakları ihlalleri ve özgürlük kısıtlamalarıyla suçlanan ülkelerle aynı grupta bulunuyor. Endeks, ülkeleri 'en iyi yüzde 10' ile 'en kötü yüzde 10' arasında on gruba ayırıyor ve Türkiye 'en kötü yüzde 10' grubunda sınıflandırılıyor.
26 Aralık 2023

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye'deki komutanlarından Razi Musevi, İsrail'in Şam yakınlarına düzenlediği bir saldırıda öldürüldü. Musevi, İranlı general Kasım Süleymani'nin yakın arkadaşı olarak biliniyor ve Suriye'deki 'direniş cephesine' destek vermekle görevliydi. Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'in bu eyleminin bedelini ödeyeceğini belirten bir açıklama yaptı. İsrail ordusu, Suriye topraklarına zaman zaman hava saldırıları düzenlemekte ve bu saldırılar sonucunda daha önce de İran Devrim Muhafızları Ordusu mensupları öldürülmüştü.
25 Aralık 2023

Konyalı beden eğitimi öğretmeni Ömer Aslan, Hollywood yıldızı Keanu Reeves'in canlandırdığı John Wick karakterine olan benzerliğiyle dikkat çekiyor. İki yıl önce İstanbul'da bu benzerliği fark eden Aslan, zamanla stilini ve imajını John Wick'e dönüştürmüş. Konya ve Karaman'ın yanı sıra seyahat ettiği diğer kentlerin kültürünü, lezzetlerini ve değerlerini yöresel şivesiyle anlatan videolar çekiyor ve bu içerikler sosyal medyada ilgi görüyor. Aslan, insanların kendisini 'yerli John Wick' olarak tanıdığını ve yabancı turistlerin de gerçek John Wick sandığını belirtiyor.
20 Aralık 2023

BP, Yemen'deki Husilerin saldırı riski nedeniyle Kızıldeniz üzerinden sıvı doğal gaz ve diğer enerji kaynaklarının sevkiyatını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Bu kararın ardından petrol fiyatlarında bir artış yaşandı. Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Husilerin artan saldırıları sonucu dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketlerinden dört tanesi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurdu veya başka güzergahlara yönlendirdi.
18 Aralık 2023

İran'ın başkenti Tahran'da hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaşarak 'kırmızı alarm' durumuna geldi. Tahran Hava Kalitesi Ölçme Şirketi'nin verilerine göre, hava kalitesi endeksi 151 mikrogram/metreküp seviyesine çıktı ve bu durum tüm toplum kesimleri için sağlıksız ve riskli olarak değerlendirildi. Hava kirliliğinin artmasında şehrin coğrafi konumu, yüksek nüfus yoğunluğu, eski araçlar ve düşük kaliteli yakıt kullanımı etkili oluyor. Daha önce hava kirliliği nedeniyle okullar bir hafta süreyle yüz yüze eğitime ara vermiş ve eğitim çevrim içi olarak sürdürülmüştü.
16 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 düşüşle 93 bin 514'e geriledi. Ocak-kasım döneminde ise yüzde 14,9 azalarak 1 milyon 87 bin 349 konut satıldı. İstanbul, en çok konut satışının yapıldığı il olurken, yabancılara yapılan konut satışları da yüzde 61,5 azalarak 2 bin 342'ye düştü. Rusya vatandaşları, kasım ayında Türkiye'den en çok konut satın alan yabancılar oldu.
15 Aralık 2023

Yönetmen Zeki Demirkubuz'un sekiz yıl aradan sonra çektiği 'Hayat' filmi, bu hafta vizyona giren yedi yeni filmden biri. Film, babasının zoruyla nişanlanan ve bu durumu reddederek kaçan genç bir kızın hikâyesini anlatıyor. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu'da geçen 'Nefes-Yer Eksi İki', 12 Eylül darbesi sırasında haksız yere hapse atılan bir simitçinin öyküsünü anlatan 'Güneşi Beklerken Simitçi', Willy Wonka'nın gençliğini konu alan 'Wonka' ve üç farklı animasyon filmi de sinemaseverlerle buluşuyor.
15 Aralık 2023

Kadın hakları savunucusu ve cezaevinde bulunan İranlı aktivist Nergis Muhammedi'nin Nobel Barış Ödülü, Oslo'da düzenlenen törende 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani tarafından alındı. Kiana, annesinin yazdığı mektubu okudu ve Muhammedi'nin gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür ettiğini, İran toplumunun küresel desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Muhammedi'nin eşi, aktivistin Bahai inancı mensuplarıyla dayanışma için açlık grevine başlayacağını açıkladı. Muhammedi, İran'da kadınlar için verdiği mücadele nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
11 Aralık 2023

İran'da artan hava kirliliği nedeniyle Tahran ve İsfahan eyaletlerinde yüz yüze eğitime verilen ara iki gün daha uzatıldı. Okul öncesi eğitim düzeyindeki okullar tatil edilirken, diğer eğitim kurumlarında çevrim içi eğitime devam edilecek. Hava Kirliliği Acil Durum Komitesi tarafından alınan yeni kararlar arasında dizel yakıtlı ağır vasıtaların gece şehir merkezine girişinin yasaklanması, tek ve çift plaka uygulaması ve dizel tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, bazı eyaletlerde sağlık sorunları olan devlet kurumu çalışanlarına uzaktan çalışma izni verildi.
4 Aralık 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kasım ayında Türkiye'de etkili olan kuvvetli yağışların, 50 yıl önceki normal hava sistemine benzediğini belirtti. Küresel ısınma nedeniyle kutupların ekvatora göre daha fazla ısındığını ve bu durumun sıcak ve soğuk cephelerin geçiş yönünü değiştirdiğini ifade etti. Kadıoğlu, bu yıl kasım ayında Balkanlar üzerinden gelen bir alçak basınç merkezinin Türkiye'ye beklenen yağışları getirdiğini ve bu durumun Kuzey Atlantik salınımının (NAO) negatif durumda olmasıyla ilişkili olduğunu açıkladı.
26 Kasım 2023

İran'da geçen yıl Mehsa Emini protestolarına katıldığı için ölüm cezasına çarptırılan 21 yaşındaki Milad Zohrevand'ın Hamedan kentindeki bir hapishanede gizlice idam edildiği bildirildi. İnsan hakları kuruluşu Hengaw, Zohrevand'ın ailesiyle son bir görüşme yapamadan ve infazın son dakikaya kadar kendisine bildirilmeden idam edildiğini açıkladı. Devrim Muhafızları'nın infazın gerçekleştirilmesi için baskı yaptığı iddia ediliyor. İran makamları tarafından henüz bir doğrulama yapılmadı.
24 Kasım 2023

Climate Central tarafından yayımlanan verilere göre, Kasım 2022'den Ekim 2023'e kadar olan dönemde küresel sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1,3 santigrat derece üzerine çıkarak 12 aylık bir rekor kırdı. Bu durum, dünya nüfusunun yüzde 99'unu etkileyen ortalama sıcaklıkların 30 yıllık normları aştığını gösteriyor. Sadece İzlanda ve Lesotho normalden daha düşük sıcaklıklar kaydetti. Ayrıca, 200 şehirde 500 milyondan fazla insan, 30 yıllık normlara göre aşırı sıcaklık yaşadı ve bazı şehirlerde iklim değişikliği bu aşırı sıcakları beş kat daha olası hale getirdi.
9 Kasım 2023

Eski AKP'li bakan Hüseyin Çelik, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi ve bu durumu 'kendi militan yargımızı oluşturduk' ifadesiyle yorumladı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme ve Yargıtay bu karara uymayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak nitelendirildi ve Yargıtay'a Cumhurbaşkanlığı'ndan destek geldi.
9 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

İran'da Nobel ödüllü tutuklu Narges Mohammadi'nin kalp hastası olduğu ve anjiyo olması gerektiği belirtildi. Ancak, Mohammadi başörtüsü giymeyi reddettiği için cezaevi yönetimi hastaneye sevkine izin vermedi. Mohammadi, 2016'da 'idam cezasının kaldırılması için mücadele eden bir insan hakları hareketi kurmaktan' dolayı 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mohammadi'nin iki damarının ciddi ölçüde tıkalı olduğu tespit edildi ve ailesi acilen anjiyo olması gerektiğini belirtti.
3 Kasım 2023

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle düzenlenen saldırıları üstlendi. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, Filistinlilere destek için üçüncü kez saldırı düzenlediklerini ve İsrail'in saldırıları duruncaya kadar saldırılarını sürdüreceklerini belirtti. İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten beri Yemen'deki bazı bölgeleri kontrol ediyor ve ilk defa İsrail'e yönelik saldırıları üstleniyor.
31 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

ABD'li milyarder Elon Musk, sahibi olduğu uydu internet sistemi Starlink'in Gazze'deki uluslararası tanınmış yardım kuruluşlarına bağlantıyı destekleyeceğini açıkladı. Ancak İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, bu girişimiyle mücadele edeceklerini belirtti. Starlink'in işleyişi, terminallerin bulunduğu alanlarda aktif olmasını gerektiriyor ve İsrail'in bu terminallerin sınırdan geçişine izin vermesi beklenmiyor.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim