Tayvan kökenli ABD'li model Shereen Wu, tanınmış moda tasarımcısı Michael Costello'nun, podyum fotoğrafını kendisini beyaz gösterecek şekilde montajladığını iddia etti. Wu, TikTok videosunda bu durumu anlattı ve 1,8 milyon kez görüntülendi. Costello ise fotoğrafı değiştirmediğini, belirtilmemiş bir kaynak tarafından kendisine gönderilen 'fan art' olduğunu iddia etti. Wu, Costello'nun yasal işlem başlatma tehdidinin ardından Model Alliance adlı moda çalışanları için bir hak grubuyla temasa geçti.
4 Kasım 2023

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

ABD'nin Florida eyaletinde, Jacksonville kentinde siyahların işlettiği bir markete maskeli beyaz bir Amerikalı tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda iki siyahi kadın ve bir siyahi erkek hayatını kaybetti. Jacksonville Şerifi T.K. Waters, saldırının ırkçı nedenlerle yapıldığını ve saldırganın siyahlardan nefret ettiğini belirtti. Saldırganın saldırıyı gerçekleştirmeden önce pek çok manifesto kaleme aldığı ve bu manifestolarda siyah insanlara olan nefretini detaylandırdığı belirtildi. Saldırganın kendini vurarak intihar ettiği bildirildi.
27 Ağustos 2023

Finlandiya medyası, başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Riikka Purra'nın 2008 yılında bir blogda yazdığı ırkçı ifadeleri ortaya çıkardı. Purra, göçmenlere ve siyah seyyar satıcılara yönelik ağır ifadeler kullanmıştı. İlk başta yorumların kendisine ait olduğunu kabul etmeyen Purra, daha sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yorumların 15 yıl önce ve siyasete başlamadan önce yapıldığını, aptalca olduğunu ve şiddet, ırkçılık veya ayrımcılığı kabul etmediğini belirtti. Finlandiya'da geçen ay sağ ağırlıklı bir koalisyon hükümeti kurulmuş ve Purra'nın partisi hükümette yer almıştı.
12 Temmuz 2023

Valencia-Real Madrid maçında Valencia taraftarlarının Real Madrid'in Brezilyalı futbolcusu Vinicius'a ırkçı hakaretlerde bulunması üzerine, Valencia kulübüne beş maç seyircisiz oynama cezası verildi. Ayrıca, Vinicius'un maçın 90+7. dakikasında gördüğü kırmızı kart iptal edildi. Irkçılık olayı, futbol ve siyaset dünyasından birçok önemli isim tarafından kınandı ve İspanyol polisi, hakarette bulunan üç taraftarı gözaltına aldı ancak henüz dava açılmadı.
24 Mayıs 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, DEVA Partisi tarafından hazırlandığı iddia edilen ve Türk milliyetçiliği ile ilgili olumsuz ifadeler içeren sahte bir afişin ekran görüntüsünü sosyal medyada paylaştı. Afişte, milliyetçilik yapanların Orta Asya'ya gönderileceği iddia ediliyordu. Özdağ'ın bu sahte afişi ciddiye alması üzerine DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Özdağ'a tepki göstererek onun bu durumu anlamamasını eleştirdi.
2 Nisan 2023

Amedspor futbolcuları, Bursaspor taraftarları tarafından ırkçı saldırıya uğradı. Maç sırasında sahaya pet şişe, kurşun, bıçak ve patlayıcı madde atıldı ve Amedspor kalecisi Cantuğ Temel iki kez sert cisimle yaralandı. Maçın devam etmesi ve saldırıların sürmesi üzerine, sosyal medyada ve siyasetçiler arasında Türkiye Futbol Federasyonu'na maçın iptali için çağrılar yapıldı. Bursaspor'un 2-1 galibiyetiyle sonuçlanan maç sonrası da saldırılar devam etti.
5 Mart 2023

İkinci Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor, Bursaspor ile oynayacağı maç öncesi Bursa'da kaldığı otelde ırkçı sloganlar ve patlayıcılarla provokasyona uğradı. Olay, Amedspor taraftarları ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan tarafından sosyal medyada paylaşılarak Türkiye Futbol Federasyonu ve yetkililere çağrıda bulunuldu. Sosyal medyada #Amedsporyalnızdeğildir etiketiyle konu gündeme taşındı ve geniş tepki topladı. Diyarbakır Barosu ve çeşitli siyasi figürler olayı kınayarak hukuki süreç başlatılacağını duyurdu.
5 Mart 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda Afrika kökenlilere yönelik ırkçı ifadelerin kullanımında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Rutgers Üniversitesi Ağ Bulaşma Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, ırkçı bir kelimenin kullanımı yüzde 500 arttı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Musk'a ifade özgürlüğünün zararlı dezenformasyon için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan bir mektup gönderdi. BM uzmanları ayrıca sosyal medya CEO'larına iş modellerinde insan hakları ve ırksal adaleti merkeze alma çağrısında bulundu.
7 Ocak 2023

Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilya'nın yeni devlet başkanı olarak yemin ederek göreve başladı. Görevi devraldığı konuşmasında açlık, yoksulluk ve ırkçılıkla mücadele edeceğini ve köklü değişiklikler yapacağını belirtti. Ayrıca, selefi Jair Bolsonaro'yu sert bir dille eleştirdi ve demokrasinin ekim ayındaki seçimlerin gerçek kazananı olduğunu ifade etti. Bolsonaro'nun seçim güvenliği hakkındaki temelsiz iddiaları nedeniyle şiddet yanlısı bir hareketin ortaya çıkmasına yol açtığını ve Covid-19 salgınına yeterli müdahalede bulunamadığını söyledi.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim