Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 'Tanrının Yarattıkları', 'İntikam Oyunları', 'Üçlü Pürüz', 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' olmak üzere beş yeni film izleyiciyle buluşuyor. 'Tanrının Yarattıkları', İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş bir dram filmi iken, 'İntikam Oyunları' yerli aksiyon severlere hitap ediyor. 'Üçlü Pürüz' ise bir komedi filmi olarak dikkat çekiyor. Korku filmi severler için 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' filmleri vizyona giriyor.
21 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

Almanya'nın kişisel verilerin korunmasından sorumlu görevlisi Ulrich Kelber, veri güvenliği endişeleri nedeniyle yapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT'yi engelleyebileceklerini ifade etti. Kelber, bu konuda İtalya'nın izinden gidilebileceğini ve engellemenin eyaletlerin yetki alanına gireceğini belirtti. İtalya, ChatGPT'ye kişisel verileri yasa dışı topladığı gerekçesiyle geçici erişim yasağı getiren ilk Batılı ülke olmuştu. Fransa ve İrlanda'nın veri koruma yetkilileri de İtalya ile bu konuda iletişime geçtiklerini duyurdular.
3 Nisan 2023

Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nin ilk haftası yarın başlayacak ve toplamda 23 karşılaşma oynanacak. Almanya'nın ev sahipliği yapacağı turnuvanın finallerine katılacak takımlar bu eleme turu sonucunda belirlenecek. Türkiye, D Grubu'nda ilk maçını 25 Mart Cumartesi günü Ermenistan'a karşı oynayacak. İlk hafta maçları arasında İtalya ile İngiltere arasındaki mücadele de yer alıyor.
22 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023

2023 Oscar ödüllerinde, En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde Cate Blanchett ve Michelle Yeoh, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Brendan Fraser ve Austin Butler, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde Jamie Lee Curtis ve Kerry Condon, ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde Ke Huy Quan ve Barry Keoghan arasında sıkı bir rekabet yaşanıyor. 'Banshees of Inisherin' filmi dokuz dalda aday gösterilmişken, En İyi Film kategorisinde ise 'Fabelmanlar', 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok', 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' ve 'Inisherin’in Ölüm Perileri' öne çıkan adaylar arasında.
12 Mart 2023

Türk sinemalarında bu hafta dört yerli film ve beş yabancı film olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. İrlanda'nın Oscar adayı 'Sessiz Kız', 1910 yılında geçen 'Tek Yürek İmalat-ı Harbiye', bilim kurgu aksiyon filmi '65', uçakta geçen gizemli olayları konu alan 'Uçuş 811', komedi filmi 'Ulan Salih', ünlü sunucunun hayatını konu alan 'Ne Olacak Halim?', 'Çığlık' serisinin yeni filmi 'Çığlık 6', ve iki animasyon film 'Pinkfong Sing-Along Movie 2: Wonderstar Concert' ve 'Hayaller Ülkesi: Gizemli Macera' izleyicilerle buluşuyor.
10 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türkiye'nin Birleşik Krallık, Gana, İran, Angola, Etiyopya ve Portekiz'deki büyükelçileri merkeze alındı. Yeni atamalar yapılarak, bu ülkelerde görev yapacak büyükelçiler belirlendi. Atamalar arasında Dış Politika Danışma Kurulu Üyesi, Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı ve Enformasyon Genel Müdürü gibi çeşitli bürokratik pozisyonlardan isimler yer aldı.
23 Şubat 2023

Ridley Scott tarafından yönetilen 2000 yapımı 'Gladyatör' filminin devamı, 22 Kasım 2024'te vizyona gireceği duyuruldu. Paramount Pictures, devam filminin başrolü için 'Normal People' dizisiyle tanınan ve 'Aftersun' filmiyle Oscar adaylığı kazanan İrlandalı aktör Paul Mescal ile görüşmeler yapıldığını açıkladı. Filmin yapımcılığını Ridley Scott üstlenirken, senaryosunu David Scarpa yazıyor. Devam filminde, orijinal filmin baş karakteri Maximus'un oğlu Lucius'un hikayesi anlatılacak.
4 Şubat 2023

2009 yapımı ve Oscar ödüllü 'Up' (Yukarı Bak) filminin devamı niteliğindeki yeni kısa film 'Dug Days: Carl’s Date', Carl karakterinin Ellie'den sonra ilk buluşmasını konu alıyor. Disney+, bu yeni kısa filmi 10 Şubat'ta Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Birleşik Krallık, İrlanda ve Kanada'da yayımlayacak. Filmde, Carl'ın flört etmeye dair tecrübesizliği ve Dug karakterinin yardımseverliği işleniyor.
30 Ocak 2023

Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının ardından Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) en fazla başvuru yapılan ülke konumuna geldi. AİHM'in 2022 yıllık raporuna göre, Türkiye hakkındaki dava sayısı 20 bin 100'e ulaştı. Bu davaların yarısından fazlası, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan tutuklamalar, yargılamalar ve kamudan ihraçlarla ilgili. Türkiye'yi Rusya, Ukrayna, Romanya ve İtalya takip ediyor ve bu beş ülke AİHM'in iş yükünün %74'ünü oluşturuyor.
27 Ocak 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de Strep A bakterisi kaynaklı enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Ankara'da üç yaşındaki bir çocuğun bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası konu Türkiye'de gündeme geldi. Pandemi sırasında azalan enfeksiyon oranları, pandemi önlemlerinin kalkmasıyla tekrar artış gösterdi. Bu bakteri, özellikle çocuklar ve çocuklarla temas halinde olan yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor ve tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık otoriteleri, bu enfeksiyonların yayılımını takip etmek ve erken tanı koymak için çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.
26 Ocak 2023

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportlarını içeren listesini güncelledi. Listede, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre sıralama yapılmıştır. Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye pasaportu 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vize imkanıyla 52'nci sırada bulunuyor.
11 Ocak 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ABD'de hızla yayılan 'Kraken' adlı Covid-19 alt varyantı XBB.1.5'in Avrupa'da da yaygınlaşabileceğini açıkladı. ABD'de bu varyantın vakaların %40'ını oluşturduğu ve en hızlı büyüyen ikinci varyant olduğu belirtiliyor. ECDC, Kraken varyantının AB'de şu an düşük seviyelerde görüldüğünü ve kısa vadede vakaların artışına yol açmasının beklenmediğini ifade etti. Varyant, Avrupa'da az sayıda vakada tespit edilmiş durumda.
6 Ocak 2023
İşaretlediklerim