İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, İspanya Kadın Futbol Takımı'nın Dünya Kupası'nı kazanmasının ardından forvet oyuncusu Jenni Hormoso'yu dudaklarından öptü ve büyük tepki aldı. Hormoso, öpülmesinin rızaya dayalı olmadığını açıkladı. Bu olayın ardından Rubiales'in annesi Angeles Bejar, oğlunun yaşadığı tartışmalar nedeniyle açlık grevine başladı. FIFA, Rubiales'i görevden aldı ve İspanya hükümeti de Rubiales'in açığa alınmasını istedi.
28 Ağustos 2023

FIFA, İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'i, Dünya Kupası madalya töreninde futbolcu Jenni Hermoso'yu rızası olmadan öptüğü için görevinden uzaklaştırdı. FIFA disiplin komitesi, Rubiales'in bu davranışını soruşturma kararı aldı. Rubiales, disiplin soruşturmasının sonucunu beklemek üzere 90 gün süreyle görevinden uzaklaştırıldı. İspanya Kadın Milli Takımı oyuncuları da Rubiales'i protesto ederek, milli maçlara çıkmayacaklarını duyurmuştu.
26 Ağustos 2023

FIFA, Kadınlar Dünya Kupası final maçı sonrasında İspanyol oyuncu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, Rubiales'in FIFA'nın disiplin yönetmeliğinin 13.1 ve 13.2 maddelerini çiğnediği iddiası üzerine açıldı. Bu olay sonrasında İspanya'da birçok kişi ve kuruluş, Rubiales'in istifasını talep etti. RFEF Genel Kurulu, Rubiales'in durumunu değerlendirmek için olağanüstü toplanacak.
24 Ağustos 2023

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, ülkesinin Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanmasının ardından düzenlenen kutlamada oyuncu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öptü. Bu davranışı nedeniyle siyaset ve spor dünyasından tepki aldı. Dünya Oyuncular Birliği (FIFPRO), Rubiales'in davranışını 'son derece üzücü' olarak nitelendirdi. Rubiales, tepkilerin ardından yayımladığı bir videoda özür diledi.
22 Ağustos 2023

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalinde attığı golle İspanya'ya şampiyonluğu getiren Olga Carmona'nın babası, maçtan sonra hayatını kaybetti. Real Madridli sol bek Carmona'nın babası uzun süredir bir hastalıkla mücadele ediyordu. İspanya Futbol Federasyonu ve Real Madrid, Carmona ve ailesine başsağlığı diledi.
21 Ağustos 2023

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası final maçı Avustralya ve Yeni Zelanda'da gerçekleşti. İspanya ve İngiltere takımları karşı karşıya geldi. Maç, Avustralya'nın Sidney kentindeki Accor Stadı'nda oynandı. İspanya, İngiltere'yi 1-0 mağlup ederek şampiyon oldu.
20 Ağustos 2023

Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantı olan Eris (EG.5.1), 51 ülkede tespit edildi. İlk olarak 17 Şubat 2023'te raporlanan bu varyant, 19 Temmuz 2023'te 'gözlem altındaki varyant' olarak belirlendi. Türkiye'de henüz saptanmamış olsa da, bu durumun bulunmadığı anlamına gelmediği belirtildi. Eris'in yol açtığı halk sağlığı riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendirilse de, artan yaygınlık ve bağışıklıktan kaçış özellikleri göstermesi nedeniyle bazı ülkelerde hatta global olarak baskın hale gelebileceği ifade edildi.
17 Ağustos 2023

Son olarak Japonya’nın Vissel Kobe takımında oynayan İspanyol futbolcu Andres Iniesta, 39 yaşında Birleşik Arap Emirlikleri ekibi Emirates Club’a transfer oldu. Iniesta, Barcelona formasıyla dokuz lig ve dört Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadıktan sonra 2018 yılında Vissel Kobe ile anlaşmış ve 2021’de iki yıllık sözleşme yenilemişti. 39 yaşındaki yıldız futbolcu, kariyerinde İspanya ile dört Dünya Kupası’na katılmış ve FIFA 2010 Güney Afrika’da kupayı kaldırmıştı.
10 Ağustos 2023

İtalya'da bankaların faiz gelirlerinden alınacak yüzde 40 vergiye sınırlama getirildi. Yeni düzenlemeye göre, alınacak vergi, bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1'ini geçmeyecek. Bu kararın bankaların istikrarını korumak amacıyla alındığı belirtildi. Daha önce yüzde 40 vergi kararı alındığında bankacılık hisseleri çökmüş ve İtalya'nın ekonomik güvenirliği sorgulanmıştı. Ancak yeni sınırlama kararı sonrası bankacılık hisseleri yeniden yükselişe geçti.
9 Ağustos 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını belirtti. Baddour, aşırı doğa olaylarının artışına ve bu olayların insan yaşamına etkilerine dikkat çekti. Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki aşırı sıcaklar ve kuraklığa işaret eden Baddour, 21'inci yüzyılda iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmasının beklendiğini kaydetti. Ayrıca, Akdeniz'deki su seviyesinin gelecek yıllarda daha da yükseleceği ve bu durumun kıyı şeridinde taşkın risklerini artıracağı uyarısında bulundu.
5 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre Türkiye, sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden biri. DSÖ'nün önerdiği 'MPOWER' isimli altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin tütünle mücadele için Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, tütün endüstrisine teşvik vermeye devam ettiği belirtiliyor.
1 Ağustos 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'nin ağaç kesimine karşı köylüler, 2019'dan bu yana mücadele ediyor. Bu yılın başında Barcelona ile Limak, takımın stadının yenilenmesi için sözleşme imzalamıştı. Yurttaşlar, ağaç kesimine karşı bir sosyal medya kampanyası başlatarak Barcelona'ya 'Limak'ı durdur, doğayı kurtar' çağrısı yaptı.
30 Temmuz 2023

İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimler sonucunda hiçbir siyasi parti veya blok meclis çoğunluğunu elde edemedi. Meclisteki 350 sandalyenin dağılımında iktidardaki sol blok 153, muhalefetteki sağ blok ise 169 milletvekili çıkardı. Hükümetin kurulma olasılığı, Bask ve Katalan siyasi partilerin alacakları kararlara bağlı görünüyor. İspanya'daki mevcut siyasi tabloda, yeni bir seçim sağ blok dışında hiçbir siyasi partinin işine gelmiyor. Bu nedenle, PSOE ve Sumar'ın ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partileri ikna ederek 4 yıl daha meclis azınlığında koalisyon hükümeti kurması tek olasılık olarak görülüyor.
24 Temmuz 2023

İspanya'da düzenlenen erken genel seçimleri ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) kazandı. Ancak meclis çoğunluğunu elde edemeyen PP'nin, hükümet kurması için aşırı sağcı Vox partisiyle koalisyon kurması gerekiyor. Seçimlere katılım oranı yüzde 53,12 oldu ve 2019'daki son seçimlere oranla yaklaşık 4 puan geride kaldı. İspanya'nın yeni bir genel seçime gitmesi uzak bir olasılık değil.
24 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla büyükelçi atamalarına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Paraguay, Fransa, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı, Mısır, İspanya ve Cezayir nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine yeni atamalar yapıldı. Atanan isimler arasında Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Kül, Yunus Demirer, Nevzat Uyanık, Salih Mutlu Şen, Nüket Küçükel Ezberci ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Muhammet Mücahit Küçükyılmaz bulunuyor.
22 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri destek kapsamında dört yıl için 20 milyar avro sağlamayı planladıklarını açıkladı. Bu destek, Avrupa Barış Fonu içinde özel bir kısım ayırarak Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda beş milyar avro şeklinde verilecek. Konunun karara bağlanmadığı ve ağustos sonunda İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında yeniden görüşüleceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

İspanya'da bir dönem yaşayan Kolombiyalı şarkıcı Shakira hakkında vergi kaçırma iddiasıyla yeni bir dava dosyası açıldı. Shakira, 2018'de gelir ve mal varlığı vergilerinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla suçlanıyor. Ayrıca, aynı mahkemede açılan diğer bir davada, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında altı farklı suçla Maliye'den 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanıyor. Savcılık tarafından hakkında toplam sekiz yıl iki ay hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
20 Temmuz 2023

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, diktatör Francisco Franco ve dönemin sekiz yöneticisine verilen çalışma üstün liyakat nişanlarını geri aldı. Bu karar, 11 Temmuz'daki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda alındı ve 23 Temmuz'daki erken genel seçimlerden önce Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Franco'nun demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı eylemleri nedeniyle alındı. İspanya hükümeti, 2022 Temmuz'unda 'Demokratik Hafıza' yasasıyla Franco dönemini yasa dışı ilan etmişti.
18 Temmuz 2023

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası sebebiyle İtalya'da 16 kentte kırmızı alarm verildi ve insanların öğle saatlerinde güneşe çıkmamaları tavsiye edildi. Roma'da salı günü sıcaklığın 43 dereceye ulaşması bekleniyor. ESA, Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklıkların 48 dereceye çıkabileceğini ve Avrupa'daki rekor sıcaklığın aşılmasının mümkün olduğunu bildirdi. Sıcak hava dalgası, Cerberus adlı yüksek basınç alanından kaynaklanıyor ve dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılan bir dönemde yaşanıyor.
15 Temmuz 2023
İşaretlediklerim