Panama'da Pasifik ve Karayip kıyılarında yapılan üç ayrı operasyonda toplam 2,3 ton kokain ele geçirildi. Bu uyuşturucuların İspanya'nın Valencia limanına gönderilmesi planlanıyordu. Kokainin bir kısmının Ekvador'un Guayaquil kentinden konteynerlerle Panama'ya getirildiği belirlendi. Daha önce de Kolombiya, Panama ve ABD güvenlik güçlerinin iş birliğiyle Karayip Denizi'nde yapılan bir operasyonda 5,5 ton kokain yakalanmıştı.
15 Temmuz 2023

InterNations tarafından yürütülen 'Expat'ların çalışabileceği en iyi ülkeler' araştırmasında, sosyal ve çalışma hayatı şartlarına göre sıralama yapıldı. Meksika, expat'lar için en iyi ülke olarak belirlendi. Araştırmada Türkiye, 53 ülke arasında 51'inci sırada yer alırken, çalışma saatlerinin fazlalığı, iş güvenliğinin yetersizliği ve hayat pahalılığı gibi konularda olumsuz değerlendirildi. Norveç ise Türkiye'nin bir sıra gerisinde 52'nci oldu ve hayat pahalılığı ile yerel halkla kaynaşma zorluğu gibi konularda eleştirildi.
14 Temmuz 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vereceği konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Türkiye, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceğini ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağını açıkladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını belirtti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünün açılması durumunda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabileceklerini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini 'terörle ilgili endişeler' nedeniyle beklettiği bir dönemde gündeme geldi. Almanya Başbakanı Scholz ve Avrupa Komisyonu sözcüsü, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmaması gerektiğini ifade ettiler. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği hala beklemekte.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Litvanya'daki NATO zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin önünün açılması gerektiğini belirtti. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini terörle ilgili endişeler nedeniyle bekletiyordu ve bu şart ilk defa dile getirildi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye'nin endişeleri nedeniyle süreç durmuştu. Finlandiya'nın üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği hala bekletiliyor.
10 Temmuz 2023

ABD, Rus güçlerine karşı savaşan Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararı aldı. Misket bombaları, patladığında çok sayıda küçük bombacık saçarak geniş bir alana zarar verebilen ve sivil ölümlere yol açabilen silahlardır. Oslo Sözleşmesi bu tür silahların kullanımını yasaklamaktadır. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın cephanesinin tükenmekte olduğunu belirterek bu kararı savundu. ABD'nin müttefikleri ve insan hakları grupları ise bu karara tepki gösterdi.
9 Temmuz 2023

Brezilya'nın Fortaleza Havalimanı'nda 1,3 ton kokainle yakalanan Türkiye'de kurulu ACM Havayolları şirketine ait jetteki olayla ilgili yargılanan sekiz sanıktan ikisi olan Şeyhmus Özkan ve pilot Veli Demir'in tutukluluk halleri devam ediyor. Şirket sahibi Özkan, ailesini ve şirketini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu ifade etti. Pilot Demir ise uçuş güvenliğinden sorumlu olduğunu ve yüklemeyi görmediğini söyledi. Mahkeme, Brezilya'dan beklenen belgeler gelmediği için tutukluluk kararını sürdürdü ve bir sonraki duruşmayı 27 Ekim'e erteledi.
7 Temmuz 2023

Çin'in başkenti Pekin'de 1961'den bu yana görülen en yüksek sıcaklık kaydedildi ve kırmızı alarm verildi. Art arda 10 gün 35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklıkların daha da artması bekleniyor. 22 milyon nüfuslu şehirde savunmasız grupları korumak için acil durum önlemleri alınırken, işverenlere açık hava faaliyetlerini durdurmaları talimatı verildi. Aynı zamanda Çin'in güneyi geniş çaplı sellerle mücadele ediyor ve ülke birden fazla doğal afete maruz kalabilir uyarısı yapıldı.
7 Temmuz 2023

Greenpeace tarafından yayınlanan yeni bir rapor, İspanya'nın iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklık ve kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Raporda, ülkede yangın riskinin artacağı ve sıcaklıklardan kaynaklı ölümlerin çoğalabileceği ifade ediliyor. Küresel ısınmanın her bir derecesi için İspanya'da 1,5 °C'lik bir artış beklendiği ve önümüzdeki 20 yıl içinde 2 °C'lik bir ısınmanın mümkün olduğu vurgulanıyor. Greenpeace, emisyonların 2030 yılına kadar %55 oranında azaltılması ve yenilenebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğini savunuyor.
6 Temmuz 2023

Real Madrid, Fenerbahçe'nin genç yıldızı Arda Güler ile altı yıllık sözleşme imzaladığını duyurdu. Transfer, 20 milyon avro bonservis ve performansa bağlı olarak 10 milyon avro ekstra ödeme ile gerçekleşti. Arda Güler, Madrid'deki Real Madrid Sportif Şehri'nde basına tanıtılacak. Futbolcu, Fenerbahçe'ye veda ederken duygusal bir mesaj paylaştı ve Türk gençlerine ilham olmak istediğini belirtti.
6 Temmuz 2023

İspanya Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, sosyal eşitsizlikle mücadele amacıyla 18 yaşına basan her gence 20 bin avro verilmesini önerdi. Bu öneri, 23 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimler öncesinde gelmiş olup, finansmanın zenginlerden alınacak vergilerle sağlanması planlanıyor. Ekonomi Bakanı Nadia Calvino ise önerinin pratikte mümkün olmadığını belirtiyor. Diaz, öneriyi 'evrensel miras' olarak adlandırıyor ve tüm genç İspanyollar için geçerli olmasını istiyor.
6 Temmuz 2023

Yeni araştırmalar, Parkinson hastalarının yaklaşık yarısında minör halüsinasyonların görüldüğünü ve bu durumun genellikle gözden kaçtığını ya da yan etkilerle karıştırıldığını ortaya koyuyor. İsviçre ve İspanya'daki sinirbilimcilerin 75 hasta üzerinde yaptığı çalışma, erken dönemde minör halüsinasyon gözlemlenen Parkinson hastalarının, gözlemlenmeyenlere kıyasla beş yıl sonra daha hızlı ve şiddetli bilişsel gerileme yaşadığını gösteriyor. Araştırma, Parkinson hastalığının ortalama 60 yaşında başladığını ve %5-10 oranında 50 yaş altında da görülebildiğini belirtiyor.
4 Temmuz 2023

Türk hızlı market teslimatı şirketi Getir, İspanya'daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. İspanya'nın en büyük işçi sendikası CCOO, Getir'in bu kararı sonucunda 1560 çalışanın işten çıkarılacağını duyurdu. Şirket, 29 Haziran 2023 tarihinde toplu işten çıkarma prosedürünü başlattığını ve müzakereler sırasında diğer tüm olasılıkları değerlendireceğini belirtti.
4 Temmuz 2023

Kuzey Afrika'dan İspanya'nın Kanarya Adaları'na gitmekte olan bir göçmen botu battı ve bottaki 51 kişi yaşamını yitirdi. Kurtulan dört kişi hastaneye kaldırıldı. Caminando Fronteras STK'sının temsilcisi Helena Maleno, botun Fas'ın Tan Tan kentinden yola çıktığını ve ölenler arasında 11 kadın ve 3 çocuğun bulunduğunu açıkladı. İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, bu olayla ilgili üzüntüsünü dile getirdi ve AB'nin göçmen politikası konusunda adım atmasının gerekliliğini vurguladı.
2 Temmuz 2023

İspanya'nın Barcelona Kulübü, mali zorluklar sebebiyle 1999 yılında kurulan ve 24 yıl hizmet veren resmi televizyon kanalı Barça TV'nin yayınlarına 30 Haziran itibarıyla son verdi. Kanalın yıllık giderleri 14 milyon avro iken gelirleri sadece 2 milyon avro olduğu için sürdürülebilir olmadığı belirtildi. Kapanma kararı sonucunda yaklaşık 100 çalışan işten çıkarıldı ve bu duruma tepki olarak eylemler düzenlendi. Barcelona, bundan sonra sadece internet üzerinden bazı yayınlar yapacak.
1 Temmuz 2023

A Milli Erkek Futbol Takımı, FIFA dünya sıralamasında iki basamak yükselerek 41'inci sıraya çıktı. Bu yükseliş, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri D Grubu'nda oynadığı Letonya ve Galler maçlarını kazanmasının ardından geldi. Arjantin, Fransa ve Brezilya sıralamanın ilk üç sırasını korudu. Bir sonraki FIFA dünya sıralaması 20 Temmuz'da açıklanacak.
29 Haziran 2023

İspanya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle iki çiftçi hayatını kaybetti. Sıcak hava dalgası özellikle açık alanda çalışan çiftçileri ve inşaat işçilerini etkiliyor. Yetkililer, bol su tüketimi, şapka kullanımı ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde açık alanda kalmama gibi önlemlere uyulmasını istiyor. İspanya'daki Kamu Sağlığı Kurumu, 2022 yazında toplam 10 aşırı sıcak hava dalgasının görüldüğünü ve son 30 yılın en sıcak yazının tespit edildiğini açıkladı.
28 Haziran 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

UEFA, İspanya'nın Osasuna Kulübü'nün 2013-2014 sezonunda son iki maçta şike yaptığı gerekçesiyle gelecek sezon Avrupa Konfederasyon Ligi'ne katılma hakkının elinden alınabileceğini duyurdu. Osasuna Kulübü, UEFA'nın nihai bir karar vermeden önce Temyiz Komitesi'ne başvurup, yeni savunma sunma hakkına sahip. Osasuna, UEFA'nın sunduğu kriterleri doğru bulmayarak, haklarını savunmak için yasal mücadelesini sürdüreceğini ve Temyiz Komitesi'ne başvuracağını duyurdu.
24 Haziran 2023
İşaretlediklerim