İspanya, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla 14 ila 22 yaş arasındaki gençlere ücretsiz prezervatif dağıtmayı planlıyor. Sağlık Bakanı Monica Garcia, bu kararı Senato Sağlık Komisyonu'nda açıkladı. Garcia, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki artışa dikkat çekerek, prezervatifin önemli bir önlem olduğunu vurguladı. Projenin detayları henüz resmi olarak açıklanmadı, ancak planın değerlendirme aşamasında olduğu belirtildi.
15 Mart 2024

Türkiye, UEFA'nın ülke puanı sıralamasında 9. sıraya yükselerek ilk 10 içindeki yerini garantiledi. Sezon başında 12. sırada olan Türkiye, İskoçya ve Çekya'nın Avrupa kupalarında takımlarının elenmesi ve Fenerbahçe'nin Konferans Ligi'nde çeyrek finale yükselmesi sayesinde bu başarıyı elde etti. Bu sonuçla birlikte, önümüzdeki sezon Süper Lig şampiyonu, Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılım hakkı kazanacak.
15 Mart 2024

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu rövanş maçları kapsamında Barcelona, Napoli'yi 3-1 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. İlk maçta 1-1 berabere kalan Barcelona, evindeki rövanşta Fermin Lopez, Joao Cancelo ve Robert Lewandowski'nin golleriyle galip geldi. Arsenal ise, Porto ile evinde 1-1 berabere kaldığı maçın rövanşında penaltılar sonucu 4-2 galip gelerek 14 yıl sonra çeyrek finale çıktı. Bu sonuçlarla birlikte Manchester City, Real Madrid, Bayern Münih ve PSG'nin ardından Barcelona ve Arsenal de çeyrek finale yükselen takımlar arasına katıldı.
13 Mart 2024

Türkiye'nin ilk ve tek milli kadın motosiklet yarışçısı İlayda Yağmur Yılmaz, cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılıkla mücadele ederek, kadınların da yarış pistlerinde yer alabileceğini kanıtladı. Yılmaz, motosiklet yarışıyla tanışmasından bu yana karşılaştığı zorlukları, ekipman temin etme sürecinden, yarışlara katılma mücadelesine kadar detaylı bir şekilde anlattı. Ayrıca, kadınların bu alanda daha fazla yer alması için federasyonla iş birliği yaparak kadınlara yönelik bir yarış kategorisi oluşturdu ve bu sayede 40 kadın sürücüyü pistle tanıştırdı. Yılmaz, bu süreçte karşılaştığı engellemelere ve zorluklara rağmen vazgeçmediğini ve gelecek nesiller için rol model olmayı hedeflediğini belirtti.
7 Mart 2024

Real Madrid'in İspanya Birinci Futbol Ligi (LaLiga) takımlarından olan oyuncusu Jude Bellingham, Valencia ile oynanan ve 2-2 sonuçlanan maçın son saniyesinde attığı gol hakem tarafından geçersiz sayıldı. Bellingham'ın bu karara sinirlenip hakeme küfür etmesi sonucu kırmızı kart görerek iki maç men cezası aldı. Bu ceza nedeniyle Bellingham, Real Madrid'in Celta Vigo ve Osasuna ile oynayacağı maçlarda forma giyemeyecek.
6 Mart 2024

İspanya'da Madrid İl Mahkemesi Savcılığı, Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti'yi 2014-2015 yıllarında 1 milyon 62 bin 79 avro vergi kaçırmakla suçladı. Ancelotti, imaj haklarını devrettiği kuruluşlar aracılığıyla elde ettiği gelirleri beyan etmemekle itham ediliyor. İtalyan teknik direktör, iki ayrı suçtan yargılanma riski taşıyor ancak maliyeyle anlaşma sağlanması durumunda sorunun yargıya taşınmadan çözülebileceği belirtiliyor. İspanya'da futbol dünyasında vergi kaçırma suçlamaları son dönemlerde sıkça gündeme gelmekte.
6 Mart 2024

Fenerbahçe'den 20 milyon avro bonservis ve 10 milyon avro bonus karşılığında Real Madrid'e transfer olan Arda Güler, yaşadığı sakatlıklar nedeniyle beklediği sürelerde forma şansı bulamadı. İspanya Kral Kupası'nda bir maça ilk 11'de başlamasına rağmen, sonraki maçlarda yeterince süre alamadı. İspanyol devi, Güler'in fiziksel olarak güçlenmesi amacıyla onu yaz transfer döneminde kiralık olarak başka bir takıma gönderme kararı aldı. İtalyan ekibi Milan, genç futbolcu için çok istekli.
2 Mart 2024

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Rusya'da muhalif Aleksey Navalyn'in ölümü henüz çözülemezken, Rus ordusunda görevli helikopter pilotu Yüzbaşı Maksim Kuzminov'un infazı da gizemini koruyor. Kuzminov, Ukrayna'ya iltica ettikten sonra İspanya'nın Benidorm kentinde ölü bulundu. Cesedi, sahte bir kimlikle birlikte Villajoyosa'da bir otoparkta keşfedildi. Pilotun İspanya'ya nasıl ve neden geldiği, kim veya kimler tarafından öldürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.
24 Şubat 2024

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024

Ağustos 2023'te Rusya'dan Ukrayna'ya kaçan savaş pilotu Maksim Kuzminov, İspanya'nın Alicante kentinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırı, 13 Şubat'ta bir evin garajında gerçekleşti ve Kuzminov'un cesedi üzerinde 33 yaşında bir Ukrayna vatandaşına ait kimlik bulundu. Ukrayna Askeri İstihbarat Merkezi, Kuzminov'un Ukrayna'da kalmak yerine İspanya'da yaşamayı tercih ettiğini bildirdi. Kuzminov, Rusya'dan kaçışını ve Ukrayna'ya sığınmasını anlatan görüntülerde, diğer Rus pilotlara da aynı yolu izlemeleri çağrısında bulunmuştu.
20 Şubat 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi ekonomisi 2023'ün dördüncü çeyreğinde sabit kalarak resesyona girmekten kurtuldu. 2023 boyunca yüzde 0,1 oranında bir büyüme kaydedildi. Barclays'in analizine göre, bu zayıf performans özellikle yatırımlardan kaynaklı iç talepteki azalmadan kaynaklanıyor. Almanya'nın ekonomik performansı düşerken, Fransa'nın sabit kalması ve İtalya ile İspanya'nın büyümesi dikkat çekti. Ayrıca, Avro Bölgesi'nde istihdam edilen kişi sayısı 2023'ün son çeyreğinde artış gösterdi.
14 Şubat 2024

Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2023'e göre, Türkiye'de yenilikçi ilaçlara erişim oranı son dört yılda %20'den %6'ya düşmüştür. 2018-2021 arasında Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan 168 yenilikçi tedaviden Türkiye'de sadece 10'una erişim mümkündür. Türkiye'de kişi başı ilaç satışı ve ilaç satışlarının GSYH içindeki payı OECD ülkeleri arasında düşük seviyededir. Rapor, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ve Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu sponsorluğunda hazırlanmıştır.
1 Şubat 2024

Almanya, yüksek enerji maliyetleri ve işgücü eksikliği gibi sorunlarla mücadele eden ekonomisini canlandırmak için 1 Şubat'tan itibaren haftada dört gün çalışma sistemini denemeye başlayacak. Bu sistem ilk etapta 45 şirkette uygulanacak ve çalışanların mutluluk, sağlık ve üretkenlik düzeyleri üzerindeki etkileri incelenecek. 4 Day Week Global tarafından yürütülen araştırmada, çalışanların aynı ücretle daha az saat çalışmalarının üretkenlik artışına ve stres ile tükenmişlik düzeylerinin azalmasına katkı sağlayabileceği öngörülüyor. Ayrıca, Eurostat verilerine göre, bu uygulama Almanya'daki kadınların iş gücüne katılımını artırabilir.
31 Ocak 2024

FIFA'nın yayımladığı 2023 transfer raporuna göre, kulüplerin transfer harcamaları bir önceki yıla göre %48 artış gösterdi ve toplamda 9 milyar 630 milyon dolarlık bir piyasa oluştu. Suudi Arabistan, 970 milyon dolar harcayarak transfer harcamalarında rekor kırdı ve ilk kez en çok harcama yapan ülkeler arasına girdi. Türkiye ise 99 milyon dolar zararla en çok zarar eden üçüncü ülke olarak kaydedildi. Avrupa'nın dört büyük ligi ise transferde kar elde etti.
31 Ocak 2024

TFF Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, spor medyası temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Süper Lig maçlarındaki VAR kayıtlarının kamuoyuyla paylaşılacağını, UEFA'nın üst düzey görevlilerinden oluşan yabancı gözlemcilerin Türk hakemliğinde etkili olacağını ve hakem puanlamasında yeni bir sistemin uygulanacağını açıkladı. Ayrıca, Merkez Hakem Kurulu'nun yapısının değişeceği ve yeni MHK'nın beş üyeden oluşacağı, bu üyelerin üçünün TFF, ikisinin ise Kulüpler Birliği tarafından belirleneceği belirtildi. Yeni sistemlerin Trendyol Süper Lig'in 26. hafta maçlarından itibaren uygulanması bekleniyor.
31 Ocak 2024

İspanya'da, hastanelerden sahte evraklar kullanarak kimsesizlerin cesetlerini çalan ve bunları tıp fakültelerine satan bir suç örgütü, polis operasyonuyla çökertildi. Yaşları 41 ile 74 arasında değişen dört İspanyol vatandaşı yakalandı. Örgüt, kimsesiz, yaşlı veya hayati riski bulunan kişileri hedef alıyor, ölümlerinin ardından sahte evraklarla cesetleri alıp tıp fakültelerine 1200 avro karşılığında satıyordu. Soruşturma, bir cenazeevinin Valensiya'daki bir hastaneden düzensiz şekilde ceset kaldırması ve belgelerde sahtecilik yapılmasının fark edilmesiyle başladı.
29 Ocak 2024

Barcelona Teknik Direktörü Xavi, sözleşmesinin bitmesine bir yıl kala sezon sonunda görevi bırakacağını açıkladı. Katalan ekibiyle şampiyonluk yaşamasına rağmen, son dönemde alınan kötü sonuçlar ve artan gerginlikler nedeniyle bu kararı aldığını belirtti. Xavi, kulübün dinamizm değişikliğine ihtiyaç duyduğunu ve oyuncuların kendilerini daha rahat hissedeceklerine inandığını ifade etti. Ayrıca, ruh sağlığı için bu kararı almanın zorunlu olduğunu ve Şampiyonlar Ligi'ni kazansalar bile kararını değiştirmeyeceğini söyledi.
28 Ocak 2024
İşaretlediklerim