FIFA Temyiz Komitesi, eski İspanya Futbol Federasyonu başkanı Luis Rubiales'e verilen üç yıl men cezasını onayladı. Rubiales, 2023 Kadınlar Dünya Kupası finalinde İspanya'nın şampiyon olmasının ardından madalya töreninde İspanyol futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmüştü. Bu hareketi sonrasında FIFA Disiplin Kurulu tarafından soruşturma açılmış ve Rubiales geçici olarak görevden alınmıştı. Rubiales, baskılar sonucu istifa etmiş ve Hermoso tarafından savcılığa şikayet edilmişti.
27 Ocak 2024

İspanya'da ocak ayının ikinci yarısından itibaren hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkarak 90'dan fazla noktada rekor kırdı. Ülkenin güneyinde sıcaklıklar 20 santigrat derecenin üzerine çıktı ve Murcia'da 27 dereceye ulaştı. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü Sözcüsü Marcelino Nunez, hava sıcaklıklarının normalin 6 ila 12 derece üzerinde olduğunu ve şubat ile mart aylarında da bu durumun devam edeceğini öngördüklerini belirtti.
25 Ocak 2024

Madrid, 2026 yılından başlayarak 2035 yılına kadar her yıl Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapacak. Bu karar, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Madrid özerk hükümeti ve Madrid Belediyesi arasında imzalanan bir anlaşma ile kesinleşti. Yeni pistin tasarımı 5 bin 474 metre uzunluğunda ve 20 virajlı olacak şekilde planlanıyor ve 110 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Formula 1 yarışlarının Madrid'e ekonomik katkısının yıllık yaklaşık 450 milyon avro olması bekleniyor.
23 Ocak 2024

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu olarak SpaceX'in Axiom Mission 3 (Ax-3) göreviyle uzaya fırlatıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaşmak üzere yola çıkan Gezeravcı, uzaydaki ilk sözlerini Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözüyle paylaştı. Gezeravcı'nın bu tarihi yolculuğunun Türkiye'ye maliyeti 55 milyon dolar olarak belirtiliyor. Ax-3 misyonunda ayrıca ABD, İspanya, İtalya ve İsveç'ten astronotlar yer alıyor.
19 Ocak 2024

İtalya'nın önde gelen futbol kulüplerinden Roma, teknik direktör Jose Mourinho'nun görevine son verdiğini duyurdu. Kulüp, yeni teknik ekibin yakında açıklanacağını belirtti. Mourinho, 2021-2022 sezonunda üç yıllık sözleşme ile Roma'nın başına geçmişti. Bu sezon ligde 20 maç sonunda takım 29 puanla 9. sırada yer alıyor. Mourinho'nun yönetiminde Roma, geçmiş sezonlarda UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde şampiyonluk yaşamış ve UEFA Avrupa Ligi finalinde Sevilla'ya penaltılarda kaybetmişti.
16 Ocak 2024

FIFA tarafından düzenlenen 'FIFA En İyiler Ödülleri'nde Lionel Messi yılın erkek futbolcusu, Aitana Bonmati yılın kadın futbolcusu ve Josep Guardiola yılın teknik direktörü seçildi. Ödül töreni Londra'da gerçekleştirildi ve Messi, ödülü dördüncü kez kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Ayrıca FIFA Fair Play Ödülü Brezilya A Milli Takımı'na, FIFA Taraftar Ödülü ise Hugo Daniel Iniguez'e verildi. Yılın 11'leri de erkekler ve kadınlar kategorisinde belirlendi.
16 Ocak 2024

Real Madrid, İspanya Süper Kupası finalinde Barcelona'yı 4-1 yenerek kupayı kazandı. Maç Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Al-Awwal Park Stadı'nda oynandı ve Real Madrid'in gollerini Vinicius Junior ve Rodrygo Goes kaydetti. Türk futbolcu Arda Güler, bu maçta yedek kulübesinde bekleyerek Real Madrid ile ilk kupasını kazanmış oldu. İspanya Süper Kupası'nı en çok kazanan Barcelona olurken, Real Madrid bu zaferle 13. kez kupayı kaldırdı.
15 Ocak 2024

İspanya'nın Barselona kentinde, Noel ve yılbaşı kutlamalarının ardından kullanılan çam ağaçlarının geri dönüşümü için 227 toplama noktası kuruldu. Canlılığını koruyan saksılı çam ağaçları tekrar dikilirken, kurumaya başlayan çamlar ise talaşa dönüştürülerek gübre olarak kullanılıyor.
8 Ocak 2024

Eylül 2023 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen alan oldu ve 1359 kontenjandan 840'ı boş kaldı. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, toplam 12 bin 128 kontenjandan sadece 9 bin 652'si tercih edildi. En yüksek puanla yerleştirme yapılan bölüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği oldu. Doktorlar, yeterli eğitim alamayacaklarını düşündükleri için şehir hastanelerini tercih etmekten kaçındı. Ayrıca, Türkiye'deki tıp fakültelerinin bazılarının yeterli akademik kadro ve ekipmana sahip olmadığı, bazılarının ise uygulama hastanesi bile bulunmadığı belirtildi.
8 Ocak 2024

Real Madrid'in genç futbolcusu Arda Güler, takımın LaLiga ve Şampiyonlar Ligi maçlarında kadroda yer almasına rağmen süre alamamıştı. Ancak teknik direktör Carlo Ancelotti, İspanya Kral Kupası son 32 turunda oynanacak olan Arandina-Real Madrid maçında Arda Güler'i ilk 11'de sahaya sürebileceğini ifade etti. Maç, yarın TSİ 23:30'da oynanacak.
5 Ocak 2024

CNN Travel, 2024 için dünya genelinde keşfedilmeyi bekleyen en iyi seyahat destinasyonlarını sıraladı. Listede, Türkiye'den Karadeniz kıyıları da yer alıyor. Karadeniz, iklimi, manzaraları, çayı ve tarihi mekanları ile öne çıkıyor. Diğer önerilen yerler arasında Endonezya'nın Sumba adası, Estonya'nın Tartu şehri, Tayvan'ın Tainan şehri, Michigan'ın kuzeybatısı, Balkanlar'daki Trans Dinarica Bisiklet Yolu, Porto Riko'nun Culebra adası, Angola, Kanada'nın Saint John şehri ve Güney Kore bulunuyor.
2 Ocak 2024

Portekiz'de haziran ayında başlatılan ve 41 şirketi kapsayan haftada dört gün çalışma pilot uygulaması, çalışanların stres ve yorgunluk seviyelerini düşürdü. Ankete göre, ev ile iş arasındaki dengeyi sağlamanın zorluğu yüzde 46'dan yüzde 8'e düştü. Çalışanlar aileleriyle ve hobileriyle daha fazla vakit geçirebildiklerini belirtti. Şirketler, çalışma saatlerini yüzde 12 azaltırken maaşlarda bir değişiklik yapmadı. Araştırma Nisan 2024'te tamamlanacak ve şu ana kadar şirketlerin yüzde 95'i sistemi faydalı bulduğunu ifade etti.
18 Aralık 2023

İspanya'da tatildeyken kaybolan 17 yaşındaki Alex Batty, altı yıl sonra Fransa'nın güneyinde bir kurye tarafından bulundu. Kuryenin yardımıyla büyükannesine ulaşan Alex, Manchester'daki ailesine geri gönderildi. Manchester polisi, Alex'in ifadesinin alınmasının ardından bir ceza soruşturması başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek. Alex'in annesi ve büyükbabası, çocuğun kaybolmasıyla bağlantılı olarak aranıyor.
17 Aralık 2023

İspanya'da tatildeyken kaybolan 17 yaşındaki Alex Batty, altı yıl sonra Fransa'nın Toulouse kenti yakınlarında yağmur altında yürürken bir kurye tarafından bitkin halde bulundu. Kendisiyle iletişime geçen kurye, Alex'in arandığını internetten öğrenince onu polise götürdü. Alex, büyükannesi Susan Caruana'ya eve dönmek istediğini belirten bir mesaj gönderdi. Alex, son iki yıldır Fransa'nın Pirene vadilerinde bir gezici komünde yaşadığını belirtti, ancak kaybolmasıyla ilgili annesi ve büyükbabasının yerini açıklamadı.
15 Aralık 2023

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, İspanya Ulusal İstihbarat Merkezi'nden (CNI) iki çalışanın ABD'ye gizli belge kaçırdığı iddialarını doğruladı. İspanyol basınında çıkan haberlere göre, bu iki çalışan hakkında yasal soruşturma açıldı ve suçlamalar CNI tarafından yapıldı. Adalet Bakanı Felix Bolanos, İspanya hükümetinin soruşturmada tam işbirliği yapacağını belirtti. İki çalışandan biri geçici tutuklama kararıyla cezaevine gönderilirken, diğeri şartlı serbest bırakıldı.
5 Aralık 2023

Türkiye'nin EURO 2024 Futbol Şampiyonası'ndaki rakipleri, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen grup kura çekimiyle belirlendi. A Milli Takım, F Grubu'nda Portekiz, C yolu play-off galibi (Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg) ve Çekya ile eşleşti. Turnuva, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek ve şampiyon, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belirlenecek.
2 Aralık 2023

Avrupa'da 2011 yılından itibaren 21 şiddetli kuraklık dönemi yaşandı. Bu kuraklıklar, Avrupa Birliği topraklarında tarım yapılan yüzde 38'lik bir alanı ve 10,3 milyon çiftliği etkiliyor. İklim değişikliğinin yol açtığı bu kuraklık dönemleri, özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz ve Romanya'da tarım sektörünü, su kaynaklarını, enerji üretimini ve nehir taşımacılığını olumsuz yönde etkiliyor.
1 Aralık 2023

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanmıştı. İspanyol savcılığı, Shakira'nın gelirlerini ve varlıklarını vergi dairesinden gizleyerek off-shore şirketler aracılığıyla kaçırdığını iddia etmiş ve sanatçı hakkında sekiz yıl iki ay hapis ile 23 milyon avro para cezası talep etmişti. Shakira, bugün Barselona il mahkemesinde 2,9 milyon avro cezayı ödemeyi kabul ederek anlaşma yoluna gitti ve böylece davanın 12 duruşma sürmesi beklenen süreci kısaltmış oldu.
20 Kasım 2023

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim