Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

İstanbul'da düzenlenen Kafes Operasyonu'nda uluslararası silahlı suç örgütü 'Comanchero' ile bağlantılı 39 şüpheli yakalandı. Comanchero, Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren bir suç örgütüdür ve uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlemeye devam etmektedir. Operasyon sonucunda, çeşitli ülkeler tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan birçok kişi yakalandı. Suç örgütünün işlediği suçlardan elde ettikleri geliri Türkiye'de aklamaya çalıştıkları belirlendi.
2 Kasım 2023

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanması üzerine patlak veren dolandırıcılık skandalıyla ilgili olarak eski Galatasaraylı futbolcular Selçuk İnan, Emre Çolak ve eski kulüp tercümanı Musa Mert Çetin hakkında tefecilik, nitelikli dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu. Banka, şikayet ettiği kişilerin soruşturma kapsamında sunduğu belgelerin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, suç duyurusu dilekçesinde İnan, Çolak ve Çetin'in soruşturma kapsamında gerçeğe aykırı beyanda bulundukları iddia edildi.
2 Kasım 2023

Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan ve halktv.com.tr'nin yazıişleri müdürü Dinçer Gökçe, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındı. Şardan'ın gözaltına alınma sebebi, MİT'in cumhurbaşkanlığına sunduğu 'yargı raporu' hakkında yazdığı bir yazıydı. Gökçe ise 'Döner kardeşlere tahliye kararı' başlıklı bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Gökçe, polis ve savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak Şardan, aynı suçlamayla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.
1 Kasım 2023

T24 yazarı Tolga Şardan, 'MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu yargı raporu’nda neler var?' başlıklı yazısı nedeniyle gözaltına alındı ve tutuklandı. İstanbul başsavcılığı, yazı nedeniyle Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na bağlı 'Dezenformasyonla Mücadele Merkezi', MİT’in böyle bir raporunun bulunmadığını savundu. Şardan'ın yazısında, MİT'in cumhurbaşkanlığının talebi üzerine hazırladığı raporda adliyelerdeki skandal kararlar ve uygulamalar hakkında bilgiler olduğunu iddia etmişti.
1 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada Cumhurbaşkanlığı müdahil oldu. Duruşma sırasında Cumhurbaşkanlığı avukatı Timuçin Üzel, davaya katılma talebinde bulundu ve Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından zarar gördüğünü belirtti. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı'nın 'anayasayı ihlal' suçundan zarar görme ihtimali bulunduğunu belirterek avukatın duruşmalara katılması talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 10 Ocak 2024'te yapılacak.
1 Kasım 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, tutukluluğunun altıncı yılında bir mesaj yayınladı. Mesajında, Türkiye'deki hukuksuzluğu vurgulayan Kavala, hukukun egemen olacağına dair umudunu kaybetmediğini belirtti. Kavala, 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamalarıyla yargılandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi ancak Kavala hala tutuklu.
1 Kasım 2023

Denizbank'ın eski şube müdürü Seçim Erzan hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'özel belgede sahtecilik' suçlarından toplam 216 yıla kadar hapis istendi. Soruşturma kapsamında 18 kişi müşteki olarak yer aldı. İstanbul başsavcılığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporuna dayanarak müşteki ifadelerinde adı geçen üst düzey Denizbank yöneticilerinin 'zimmet' suçu işlediğine ilişkin kovuşturma yürütmeye değer bir bulguya rastlamamıştı.
25 Ekim 2023

Bir şube müdürünün tutuklanması üzerine başlatılan dolandırıcılık soruşturmasında, İstanbul başsavcılığı, Denizbank yöneticileri hakkında takipsizlik kararı verdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) raporuna dayanarak, üst düzey Denizbank yöneticilerinin 'zimmet' suçu işlediğine ilişkin kovuşturma yürütmeye değer bir bulguya rastlanmadı. Ancak, tutuklu bulunan şube müdürü Seçil Erzan'ın 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan yargılanması sürecektir. Erzan, onlarca müşterisini bir 'fon' üzerinden yüksek getiri vaadiyle on milyonlarca dolar dolandırmakla suçlanıyor.
20 Ekim 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

Sinema sanatçısı İlyas Salman hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 'ucuz adam' dediği gerekçesiyle hakaret iddiasıyla dava açıldı. Salman'ın bu sözleri BirGün Gazetesi'ne verdiği bir röportajda söylediği belirtildi. İstanbul Başsavcılığı, Salman hakkında dava açtı ve Salman'ın bu sözleri söyleyerek Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği iddia edildi. Salman'ın yargılanmasına 10 Ekim Salı günü başlanacak.
6 Ekim 2023

Cumartesi Anneleri'nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmeyen ve her hafta gözaltına alınan protestoları hakkında polis şikayetiyle açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Savcılık, polislerin 'kötü muamele yasağını' ihlal ettiğine karar verdi. Ancak, Cumartesi Anneleri, her hafta polisler tarafından gözaltına alınmaya devam ediyor. Soruşturma kapsamında 19 Eylül’de takipsizlik kararı verildi.
6 Ekim 2023

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik saldırıya ilişkin şüphelerini dile getirdiği için gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Arslan, programına ara verdiğini belirtti. Arslan'ın programı 'Medya Mahallesi', kanal sahibi Cafer Mahiroğlu tarafından sonlandırılmıştı. Arslan, ifadesinde sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve terörü güzelleyici bir ibare kullanmadığını belirtti.
3 Ekim 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında medya üzerindeki baskılara, tutuklu gazetecilere ve basın özgürlüğü ihlallerine değindi ancak bugün gözaltına alınan Ayşegül Arslan'ın adını anmadı. Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bir ceza infaz aygıtına döndüğünü belirtti ve Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın neden hapse atıldığını sordu. Ancak, daha bugün gözaltına alınan Arslan'ın adını anmadı.
3 Ekim 2023

Gazeteci Ayşenur Arslan, İçişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı hakkındaki şüphelerini dile getirdikten sonra gözaltına alındı. Arslan'ın sözleri RTÜK Başkanı Şahin tarafından hedef alınmış ve Halk TV hakkında inceleme başlatıldığı duyurulmuştu. Arslan'ın patronu Cafer Mahiroğlu da Arslan'ı hedef alarak, Arslan'ın sunduğu 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını açıkladı. İstanbul başsavcılığı, Arslan hakkında 'Terör örgütü propagandası yapma' ve 'Suçu ve suçluyu övme' suçlarından soruşturma başlattı.
3 Ekim 2023

İstanbul Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı'na yapılan bombalı saldırı hakkında şüphelerini dile getiren gazeteci Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlattı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Arslan'ın yorumları nedeniyle Halk TV hakkında inceleme başlatıldığını açıklamıştı. Halk TV'nin patronu Cafer Mahiroğlu, Arslan'ın sözlerinin 'talihsiz' olduğunu savunarak 'Medya Mahallesi' programını sonlandırdıklarını duyurmuştu.
3 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Mahkeme, Saltık'ın 'örgüte yardım' suçlamasından 'kastının yokluğu' gerekçesiyle beraatine karar verdi. Ancak, mahkeme başkanı Ferhat Şahin, Saltık'ın 'örgüte yardım' suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.
22 Eylül 2023

Hrant Dink cinayeti davasının ikinci duruşması görüldü. Duruşmada, 'anayasayı ihlal' ve 'örgüt adına suç işleme' suçlarından yargılanan 11 azmettirici ve emniyet görevlisi yer aldı. 2015'ten bu yana tutuklu olan emniyet müdürü Ramazan Akyürek savunma yaptı. Davanın tek tutuklu sanığı olan dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam ise adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Akyürek, savunmasında İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü, kendisinden sonra görev alan Trabzon emniyet görevlilerini ve Trabzon jandarmasını suçladı.
20 Eylül 2023
İşaretlediklerim