İsviçre Başkonsolosluğu, güvenlik endişeleri nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar hizmetlerini durdurduğunu açıkladı. Bu karar, İsveç'te Kuran yakılmasına verilen iznin Türkiye'de yarattığı tepkiler ve ardından ABD'nin Türkiye'de terör saldırısı olabileceği yönündeki uyarıları sonrasında geldi. ABD'nin uyarısı üzerine birçok ülke Türkiye'ye seyahat uyarılarında bulunmuş, bazı konsolosluklar da güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapanmıştı. İçişleri Bakanlığı, güvenlik uyarılarına ilişkin bazı şüphelilerin gözaltına alındığını duyurmuştu.
2 Şubat 2023

Türkiye'de bazı ebeveynler, çocuklarının aşılanmasına karşı çıktıkları gibi şimdi de yenidoğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddediyorlar. Topuk kanı taraması, fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yenidoğan tarama programları her yıl 12 binden fazla çocuğun sağlıklı bir yaşama başlamasına yardımcı oluyor. Akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye'de genetik hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, aşı ve topuk kanı taramalarının önemini vurgulayarak, ebeveynlerin bu konudaki yanlış bilgilendirilmelerine ve dirençlerine dikkat çekiyorlar.
26 Ocak 2023

Oxfam'ın yayımladığı raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin son iki yılda kalan yüzde 99'luk kesimden iki kat fazla servet kazandığı belirtiliyor. Raporda, şirketlerin Rusya-Ukrayna savaşını fiyat artışları için bahane olarak kullandığı ve gıda şirketlerinin büyük karlar elde ettiği, bu nedenle vergilerinin artırılması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, milyarderlerin servetinin günde 2,7 milyar dolar arttığı, enflasyonun ücret büyümesini geçtiği ülkelerde yaşayan işçilerin durumunun ise kötüleştiği kaydediliyor. Oxfam, zenginlere daha fazla vergi uygulanması tavsiyesinde bulunuyor.
17 Ocak 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

Almanya'da büyüyen ve yedi yıl önce babasının Türk olduğunu öğrenen 33 yaşındaki Madeline Hoffmann, babasıyla tanışmak için Almanya'dan bisikletiyle Türkiye'ye doğru yola çıktı. Yaklaşık dört buçuk ay süren yolculuğun ardından Kayseri'de 64 yaşındaki babası Duran Tekin ile buluştu. Hoffmann yolculuğunu sosyal medya ve blogunda paylaştı ve Türk kültürünü yakından görmek ve Türkçe öğrenmek istediğini belirtti. Babası Duran Tekin, Almanya'da tanıştığı ve ayrıldığı Madeline'nin annesinden iki kızı olduğunu ve uzun yıllar sonra kızlarıyla iletişim kurabildiğini ifade etti.
12 Ocak 2023

Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, dünyanın en güçlü pasaportlarını içeren listesini güncelledi. Listede, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre sıralama yapılmıştır. Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer alırken, Türkiye pasaportu 110 ülkeye vizesiz ya da kolay vize imkanıyla 52'nci sırada bulunuyor.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim