HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, cumhur ittifakını 'en gerici' ve 'Taliban ittifakı' olarak tanımlayarak, bu ittifakın kadın haklarına yönelik tehdit oluşturduğunu ifade etti. Demirtaş, muhalefetin sorumluluğuna vurgu yaparak, temel konularda somut çözüm projelerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, HDP'ye karşı olan ulusalcı, ırkçı ve faşist muhalif kanadı eleştirdi ve seçimlerin kazanılmasının demokratik değişim için bir fırsat olacağını, aksi takdirde 'Taliban yönetimine' uyanılacağını söyledi.
27 Mart 2023

Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nin ilk haftası yarın başlayacak ve toplamda 23 karşılaşma oynanacak. Almanya'nın ev sahipliği yapacağı turnuvanın finallerine katılacak takımlar bu eleme turu sonucunda belirlenecek. Türkiye, D Grubu'nda ilk maçını 25 Mart Cumartesi günü Ermenistan'a karşı oynayacak. İlk hafta maçları arasında İtalya ile İngiltere arasındaki mücadele de yer alıyor.
22 Mart 2023

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda mevcut planların yetersiz olduğunu ve bu durumun dünyayı tehlikeli bir geleceğe sürüklediğini açıkladı. Raporda, küresel ısınmanın 1.5 santigrat derece sınırını aşmaması için emisyon azaltım hedefleri güncellendi. 2030 yılına kadar %48, 2050 yılına kadar ise %99 karbondioksit azaltımı hedefleniyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının maliyetlerinin düşmesi ve kamu tarafından desteklenmesi olumlu gelişmeler arasında yer alıyor. Ancak rapor, iklim değişikliğinin etkilerine karşı uyum sağlama ve finansman konularında ciddi boşluklar olduğunu vurguluyor.
21 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, krizdeki Credit Suisse'yi satın aldı. Credit Suisse'in hisse senedi fiyatları, Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacağını açıklamasının ardından düşmüş ve piyasa genelinde satış baskısı oluşmuştu. İş Yatırım analisti Şant Manukyan, bu satın almanın hissedarlar için ideal olmadığını ve gelecekte davalara yol açabileceğini ifade etti. Manukyan, bu birleşmenin sorunları kısa vadede ötelediğini ancak ortaya çıkan bankanın yine de sorunlu olduğunu belirtti.
20 Mart 2023

ABD, Kanada, Britanya, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, ABD doları swap hattı operasyonlarının sıklığını artırmak için koordineli bir adım attı. Bu karar, merkez bankalarının yedi gün vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkarmayı içeriyor ve bugünden itibaren en az nisan ayı sonuna kadar devam edecek. Swap hatları ağının küresel fonlama piyasalarındaki baskıları hafifletmek ve kredi arzının üzerindeki etkileri azaltmak için önemli bir likidite desteği işlevi gördüğü belirtildi. Bu adım, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in Credit Suisse'yi satın alacağını açıklamasının ardından ve ABD ile Avrupa'daki finansal sistemdeki endişeler artarken geldi.
20 Mart 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, finansal krizle mücadele eden Credit Suisse'i satın almak için anlaşma sağladı. İsviçre Maliye Bakanlığı, FINMA ve SNB'nin desteğiyle gerçekleşen bu satın alma, UBS'nin küresel varlık yöneticisi konumunu güçlendirecek. Credit Suisse hissedarları, her 22,48 hisse için bir UBS hissesi alacaklar ve toplam alım bedeli 3 milyar İsviçre frangı olacak. İsviçre Merkez Bankası, UBS'nin satın almasını desteklemek için 100 milyar İsviçre frangına kadar likidite yardımı sağlayacağını duyurdu.
20 Mart 2023

ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) sigortasının gelecek iki yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. MBCA, bu talebin bankacılık sektörünü istikrara kavuşturacağını ve banka iflası olasılığını azaltacağını savundu. Ayrıca, büyük bankalar dışındaki bankalara olan güvenin azaldığına ve sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Geçen haftalarda Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflasları ve Credit Suisse ile First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar bankacılık sektöründe kriz endişelerini artırmıştı.
19 Mart 2023

İsviçre merkezli finans şirketi Credit Suisse, likiditesini güçlendirmek amacıyla İsviçre Merkez Bankası'ndan (SNB) 50 milyar İsviçre frangı borç alacağını açıkladı. Bu adım, bankanın ana faaliyetlerini ve müşterilerini desteklemek için atıldı. Ayrıca, banka bazı borçlanma senetlerini de nakit karşılığında geri almayı planlıyor. Credit Suisse'in bu kararı, Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırmayacağını açıklaması ve hisse senetlerindeki sert düşüşün ardından Avrupa'da yaşanan panik ortamında geldi.
16 Mart 2023

Türkiye'de mide botoksu yaptıran yaklaşık 250 hastada zehirlenme (botulizm) vakaları görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mide botoksunun endikasyon dışı olduğunu belirtti ve İstanbul ile İzmir'de iki sağlık kurumunun faaliyetleri askıya alındı, soruşturma başlatıldı. Almanya'dan da İstanbul'da mide botoksu yaptıranlarda botulizm vakaları için uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı'nın kılavuzu mide botoksunu önermiyor ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, botulizm vakaları için antioksin stoklarının artırılması gerektiğini belirtti.
12 Mart 2023

UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off Turu rövanş maçında Trabzonspor ile Basel takımları karşılaştı. Maç sırasında, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) tarafından 'Enkaz var devlet yok, Tayyip Erdoğan istifa' yazılı bir pankart açıldı. Pankart, Kahramanmaraş merkezli depremlerde iktidarın ihmallerine dikkat çekmek amacıyla açılmıştı ve kısa süre sonra kaldırıldı.
23 Şubat 2023

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeye başladığından bu yana Batılı ülkeler tarafından çok sayıda yaptırıma tabi tutuldu ve toplam yaptırım sayısı 14 bin 22'ye ulaşarak dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline geldi. ABD, Rusya'ya en çok yaptırım uygulayan ülke olurken, İsviçre, Kanada, Britanya ve AB de önemli ölçüde yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar bireyler, kuruluşlar, gemiler ve uçakları hedef alırken, Rusya'nın Ukrayna işgali Batılı ülkelerin tepkisini çekmeye devam ediyor.
23 Şubat 2023

İsviçre, Ocak 2023'te Türkiye'ye 3,6 milyar dolar değerinde 58,3 ton altın ihraç ederek 2012'den bu yana aylık bazda en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Türkiye'de artan enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle yatırımcıların altına olan talebi arttı. 2022'de İsviçre'nin Türkiye'ye yaptığı toplam altın ihracatı 188 ton iken, Ocak ayındaki ihracat miktarı bu rakamın yaklaşık üçte birine ulaştı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türk hükümeti altın ithalatını azaltmaya yönelik önlemler almıştı.
21 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Maruf Cilli Apartmanı'nın enkazında farklı milletlerden insanlar bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği iş makinesi enkazı kaldırmak için çalışıyor. Enkaz altında kalanlar arasında Hatay'da sayıları azalan Rum Ortodokslardan Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu da var. Arama kurtarma ekipleri, enkazdan ses alındığı için umutla bekliyorlar, ancak çalışmalar zorlu şartlar altında devam ediyor. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda, enkazdan canlı çıkarılma umudu bir poşetin rüzgarla sallanmasıyla son buluyor. Ertesi gün çorba dağıtımı yapılıyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan çıkarılan cansız bedenler, bekleyen ailelere teslim ediliyor.
20 Şubat 2023

UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off Turu'nda Trabzonspor'un Basel ile oynadığı maçta, taraftar grubu Vira'nın hazırladığı koreografi dikkat çekti. Koreografide, depremde yardım eden ülkelerin bayrakları ve arama kurtarma köpeği Proteo'ya teşekkür edildi. Farklı takımların taraftarları bir arada maçı izlerken, Vira grubunun yöneticisi Muhammet Onur Yazıcı, koreografinin 48 saatte hazırlandığını ve birlik mesajı vermek istediklerini belirtti. Koreografi, Meksika başta olmak üzere dünya basınında geniş yer buldu.
17 Şubat 2023

Pandemi ve yükselen enflasyonun etkisiyle artan kripto para ticareti bağımlılığına yönelik lüks rehabilitasyon merkezleri hizmet vermeye başladı. BBC'nin araştırmasına göre, bu merkezlerde bağımlılar için özel tedavi programları uygulanıyor ve tedavi masrafları oldukça yüksek. Örneğin, İspanya'nın Mayorka adasında açılan 'The Balance' merkezinde bir yatırımcı 75 bin dolar ödeyerek tedavi gördü. Uzmanlar, kripto bağımlılığının kumar bağımlılığı gibi tedavi edilmesi gerektiğini ve lüks merkezlerin yüksek tedavi masraflarına karşı çıkıyorlar. Tedavi için henüz ayrı bir sertifika gerekmeyen bu alanda, kripto ticaretinin kumara göre daha bağımlılık yarattığı iddia ediliyor.
5 Şubat 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, IŞİD'in Horasan Vilayeti lider kadrosunun İstanbul'daki İsveç ve Hollanda başkonsoloslukları ile Hristiyan ve Musevi vatandaşların ibadethanelerine saldırı talimatı verdiği iddiasıyla 15 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerin IŞİD ve çatışma bölgeleriyle bağlantıları olduğu ancak somut tehditlerin tespit edilemediği belirtildi. Gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından tutuklandı. Bu operasyon, İsveç'te Kuran'ın yakılmasına verilen tepkiler ve Türkiye'de terör saldırısı uyarıları sonrasında gerçekleşti.
5 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake hakkındaki suçlamalarına karşılık vererek, ABD hükümetinin Türkiye'yi karıştırmaya yönelik çabalara katıldığı veya destek verdiği iddialarının yanlış olduğunu belirtti. Soylu, ABD büyükelçisini Türkiye'de darbe yapma çabalarıyla suçlamış ve 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu ve ABD vatandaşlarının güvenliği için uyarılar yayınladıklarını vurguladı.
4 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına izin verilmesi Türkiye'de tepki çekerken, ABD'nin terör saldırısı uyarısı sonrası bazı ülkeler Türkiye'ye seyahat uyarıları yayımladı. Hollanda, Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkeler İstanbul'daki temsilciliklerini 'terör riski' gerekçesiyle geçici olarak kapattı. Bu gelişmeler üzerine Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin büyükelçileri Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim