Türk Tabipleri Birliği, HASUDER, KLİMİK ve KLİMUD, HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün rahim ağzı kanserini elimine etme programı kapsamında HPV aşısını önerdiği ve 137 ülkenin bu aşıyı ulusal programlarına dahil ettiği hatırlatıldı. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı'nın 2022'de aşının ücretsiz uygulanacağına dair demecine rağmen henüz bir adım atılmadığı ve aşı dozlarının maliyetinin asgari ücretin yarısından fazla olduğu ifade edildi.
22 Mart 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden antibiyotiklerin bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı. Antibiyotiklerin yanlış kullanımının bakterilere karşı direnç oluşturabileceğini ve bu durumun ölümcül hastalıkların tedavisini zorlaştırabileceğini veya imkansız hale getirebileceğini belirtti. Koca, antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı etkili olduğunu ve hekim önerisiyle reçete edilmesi gerektiğini hatırlattı.
18 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre Türkiye, sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden biri. DSÖ'nün önerdiği 'MPOWER' isimli altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin tütünle mücadele için Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, tütün endüstrisine teşvik vermeye devam ettiği belirtiliyor.
1 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 'Bir Hayat! Bir Karaciğer!' temasıyla kutlanan Dünya Hepatit Günü'nde, hepatit B ve C hastalıklarına dikkat çekiliyor. Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, hepatit B ve C hastalıklarının tanısının kolay olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu belirtti. Hepatit B için koruyucu, etkili ve güvenilir aşılar bulunurken, hepatit C tedavisi de ağızdan alınan ilaçlarla virüsü yok eden kalıcı tedavi (kür) ile mümkün. Çakaloğlu, erişkinlerin mutlaka hepatit B ve C testlerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
30 Temmuz 2023

İspanya'da yaşanan aşırı sıcak hava dalgası nedeniyle iki çiftçi hayatını kaybetti. Sıcak hava dalgası özellikle açık alanda çalışan çiftçileri ve inşaat işçilerini etkiliyor. Yetkililer, bol su tüketimi, şapka kullanımı ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde açık alanda kalmama gibi önlemlere uyulmasını istiyor. İspanya'daki Kamu Sağlığı Kurumu, 2022 yazında toplam 10 aşırı sıcak hava dalgasının görüldüğünü ve son 30 yılın en sıcak yazının tespit edildiğini açıkladı.
28 Haziran 2023
İşaretlediklerim