Ipsos tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, 17 G20 ülkesindeki vatandaşların yaklaşık üçte ikisi, ekonomide ve yaşam tarzında büyük değişiklikleri finanse etmek için varlıklı kişilerden servet vergisi alınmasını destekliyor. Türkiye'de bu destek oranı yüzde 78 olarak belirlenmiş. Ankete katılanların çoğunluğu ayrıca daha yüksek karbon vergileri ve büyük işletmeler için daha yüksek vergi oranlarını da destekliyor. İklim değişikliği ve doğanın korunması konusunda da büyük eylemler yapılması gerektiğine inanılıyor.
25 Haziran 2024

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının yarısından fazlası Türkiye'nin AB'ye katılmasına karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin üyeliğine karşıyken, yüzde 20'si destekliyor ve yüzde 29'u kararsız. Ukrayna'nın üyeliğine olumlu bakılırken, Gürcistan ve Balkan ülkelerine karşı çekimserlik var. Diğer aday ülkelerin üyeliğine destek ise yüzde 30'un altında. AB liderleri, Ukrayna ve Moldova'nın üyelik müzakerelerine başlaması önerisini bu hafta Brüksel'de tartışacak.
12 Aralık 2023

Almanya'da yapılan son kamuoyu araştırmasına göre, sağ popülist ve İslam ile göç karşıtı olan Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi yüzde 20 oy oranına ulaşarak, Sosyal Demokrat Parti'yi (SPD) geride bıraktı. Hristiyan Birlik partisi yüzde 28 ile birinci sırada yer alırken, SPD yüzde 18 ile üçüncü sırada kaldı. Yeşiller yüzde 14, liberal FDP yüzde 7 oy oranına sahipken, Sol Parti yüzde 5'lik barajı aşamayarak federal parlamentoya giremiyor. Ayrıca, AfD'den bir siyasetçi ilk kez belediye başkanı olarak seçildi.
7 Temmuz 2023

Almanya'da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, sağ popülist parti AfD'nin oy oranı yüzde 19'a yükselerek ülkenin en büyük ikinci siyasi gücü haline geldi. AfD'yi destekleyen seçmenlerin en büyük gerekçesi göç sorunu olarak belirlendi. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oy oranı yüzde 17'ye düşerken, muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 29 ile birinci sırada yer aldı. Koalisyon hükümeti ortakları Yeşiller ve FDP'nin oy oranları sabit kaldı ve Sol Parti yüzde 5'lik seçim barajının altında kaldı. Ayrıca, koalisyon hükümeti nitelikli yabancı iş gücünü çekmek için yeni göç yasasını onaylamayı planlıyor.
23 Haziran 2023

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023
İşaretlediklerim