TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olmasını öngören teklif kabul edildi. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi ve bu oranı değiştirme yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı ödemeleri de temmuz ayından itibaren 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Teklifin diğer maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.
27 Temmuz 2024

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk yedi maddesi Meclis’te kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, kamu idareleriyle ilgili borçsuzluk belgesi araması, teknogirişim şirketlerine vergi istisnası, mükelleflerin hasılat tespitine yönelik düzenlemeler ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yönelik vergi kesintisi gibi önemli değişiklikler bulunuyor. Ayrıca, sahte belge düzenleyen mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının bildirim yükümlülükleri de düzenlendi.
25 Temmuz 2024

Uğur Emek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Almanya'daki Uluslararası Ulaştırma Forumuna Rönesans şirketine ait özel jet ile gitmesini eleştirdi. Bakan, bu durumu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda açıklarken, şirketin sözleşmesinde bu tür masrafların karşılanmasının yer aldığını belirtti. Emek, bu açıklamanın cezasızlık inancına dayandığını ve bakanın kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
2 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmeleri için en az yüzde 2 kamu görevlisi üyesi bulunduran sendikalara üye olma şartını kaldıran bir karar aldı. Bu düzenleme, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 4'üncü maddesinde yer alan ve Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 11'inci maddesiyle getirilmişti. Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti ve iptal etti. İptal kararının gerekçesi ise daha sonra açıklanacak.
18 Ocak 2024

İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 18 şüpheliden 16'sı tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi kanunlarına muhalefet suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan Polat çifti, beyan ettikleri aylık gelirle sahip oldukları mal varlıklarını nasıl elde ettiklerine yönelik soruya cevap veremedi. Mali Suçları Araştırma Kurulunca (MASAK) hazırlanan ön inceleme raporunda, tasfiye halindeki üç firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirtildi.
4 Kasım 2023

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, ilk inceleme ve savunma verme sürelerinin kısaltılması, yürütmenin durdurulması talebine ilişkin verilen kararlara itiraz edilememesi, keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından sürelerin kısaltılması, tarafların istemi olsa dahi duruşma yapılmasının mahkemenin takdirine bırakılması ve riskli yapıların yıktırılması konusunda bakanlığa verilen görev ve yetkilerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devredilmesi yer alıyor.
1 Kasım 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni yardım yapılmasına yönelik tasarıyı kabul etti. Bu yardım, savunma bakanlığı (Pentagon) bütçesinden ayrılarak yeni bir tasarı haline getirildi. Tasarı, 117 'hayır', 311 'evet' oyu ile kabul edildi. Ayrıca, Pentagon'un 826 milyar dolarlık bütçesi ve dışişleri bakanlığının bütçesi de onaylandı. Ancak, ABD hükümeti, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.
29 Eylül 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yeni yasal düzenlemelerle, kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, kadın hükümlülerin çocuklarının hastalığı nedeniyle cezalarının ertelenmesi, uyuşturucu suçlarından hükümlülerin tedavi programlarına katılımının zorunlu olması, sentetik uyuşturucu ticaretine verilen cezaların artırılması, göçmen kaçakçılığı cezalarının ağırlaştırılması ve avukatların ilk beş yıl baro keseneği ödememesi gibi birçok yenilik içeren düzenlemeler yasalaştı.
29 Mart 2023
İşaretlediklerim