İtalya'nın başkenti Roma'da bir eve hırsızlık amacıyla giren kişi, ev sahibinin yatak odasında bulduğu bir kitaba dalınca yakalandı. 71 yaşındaki ev sahibi durumu polise ihbar etti ve polis hırsızı yakaladı. Hırsızın ilgisini çeken kitap Giovanni Nucci'nin 'Gli Dei Alle Sei' isimli eseriydi. Hırsız, ifadesinde hırsızlık yapmadığını iddia etse de çantasında başka yerden çaldığı tasarım kıyafetler bulundu.
22 Ağustos 2024

Abbas Güçlü, özel okul ücretlerinin sürekli artış gösterdiğini ve bu durumun veliler için büyük bir yük haline geldiğini belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı çalışanların maaş artışlarının, özel okul ücretlerindeki artışla baş edemediğini vurguluyor. Güçlü, özel okulların ticarethane mantığıyla yönetilmesini ve yüksek zam oranlarını eleştiriyor. Ayrıca, öğretmenlerin düşük maaşlarla çalıştırılmasının ve burslu öğrenci maliyetlerinin diğer öğrencilere yüklenmesinin etik olmadığını ifade ediyor.
21 Temmuz 2024

Everest Yayınları, yazar Azra Kohen ile Filistinlilere yönelik tartışmalı paylaşımı nedeniyle yollarını ayırdı. Kohen, İsrail'in Refah'a saldırısı hakkında paylaşım yapmadığını soran bir takipçisine, Filistinli ebeveynlerin çocuklarını sosyal medya paylaşımlarına malzeme yapmak için öldürttüğünü savunmuş ve bu ailelerin yok olmasını dilemişti. Bu açıklamalar büyük tepki çekti ve birçok alışveriş sitesi Kohen'in kitaplarını kaldırdı. Everest Yayınları, Filistin halkına yönelik soykırımı açıkça lanetlediklerini belirterek, Kohen ile yollarını ayırdıklarını duyurdu.
31 Mayıs 2024

Hopa Belediyesi, sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına karşı, 'Güvenlik sokaklar, sağlıklı hayvanlar' adlı bir proje başlattı. Proje kapsamında köpekler kısırlaştırılacak, küpe ve çip takılarak bakım ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Belediye Başkanı Utku Cihan, projenin sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak ve Hopa'da yaşayanların huzursuzluğunu önlemek açısından önemli olduğunu belirtti. Proje, veteriner hekimler ve hayvan hakları savunucularının desteğiyle yürütülecek.
23 Mayıs 2024

Gazeteci Bahadır Özgür, Mudanya Kitap Fuarı'nda yaptığı konuşma nedeniyle iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Özgür, konuşmasında mafya-siyaset-devlet ilişkilerini ve bu süreçte açılan davaların neden sonuçlandırılamadığını anlatmıştı. Bu konuşma nedeniyle 'Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve yargı organlarını aşağılamak' suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığı'nın izniyle hazırlanan soruşturma sonucunda Bahadır Özgür hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi ve kabul edildi.
22 Mayıs 2024

Bahçelievler Belediyesi, Kitapyurdu.com'un yerleşkesinin ruhsatlandırma sürecinde yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle mühürlendiğini açıkladı. Kitapyurdu.com ise belediyenin istediği bağışı vermediği için yerleşkesini açamadığını ve bu yüzden faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Belediye, işlemin ruhsatsız faaliyet nedeniyle yapıldığını belirtti ve Kitapyurdu.com'un iddialarını yalanladı. Şirket, 2018'de aldığı ruhsatı paylaşarak belediyeye cevap verdi.
22 Mayıs 2024

Kitapyurdu.com, Bahçelievler Belediyesi'nin yüksek miktarda bağış talep etmesi nedeniyle yerleşkesini açamadığını ve faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Şirket, belediyenin ruhsat eksikliği gerekçesiyle yerleşkeyi mühürlediğini belirtti. Belediye ise Kitapyurdu.com'un ruhsatsız faaliyet gösterdiği için işlem yapıldığını açıkladı. Şirket, hukuki yollardan hakkını arayacağını ve bu süreçte siparişlerde gecikmeler yaşanabileceğini bildirdi.
21 Mayıs 2024

Mevcut Milli Eğitim Bakanı İbrahim Oktugan, bir göçmen gencin ateşlediği kör kurşunlar sonucu hayatını kaybeden 74 yaşındaki, 40 yıllık eğitim geçmişine sahip bir öğretmenin ölümünü sıradan bir adli vaka olarak değerlendirdi. Bakan, artan cezaların ve kısa süreli hapis cezalarının sorunu çözeceğini düşündü. Ancak yazar Deniz Zeyrek, iktidarın öğretmenleri ve eğitimi ihmal ettiğini, yandaş yapılanmalarla daha fazla ilgilendiğini eleştirerek, bu tür olayların devam edeceğini öne sürdü.
11 Mayıs 2024

Deniz Zeyrek, Türkiye'nin yeni eğitim modeli olan 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan 27 kitapçıktan 7'sinin dini derslerle ilgili olduğunu belirtiyor. Müfredatın, bilimsel dersler yerine dini ve ahlaki değerler öğretimine ağırlık verdiğini ve evrensel bilim derslerinin öneminin azaltıldığını ifade ediyor. Ayrıca, müfredatta evrim teorisi gibi önemli bilimsel konuların göz ardı edildiğini ve matematik gibi temel bilimlerin yeterince kapsanmadığını eleştiriyor.
29 Nisan 2024

Murat Sevinç, Aytek Soner Alpan'ın '1929 Tatavla Yangını ve Tatavla'nın Kurtuluş'u' adlı kitabını ele alıyor. Kitap, 1929'da İstanbul, Tatavla'da çıkan yangın ve bu yangının semtin sosyal ve kültürel yapısına etkilerini iki makale üzerinden inceliyor. Yangın sonrası semtin isminin 'Kurtuluş' olarak değiştirilmesi ve bu değişikliğin semtte yaşayan Rum ve Yunan toplulukları üzerindeki etkileri detaylandırılıyor. Ayrıca, dönemin basınında yangına ve semtin değişimine dair milliyetçi söylemler ve bu söylemlerin toplumsal gerilimleri nasıl şekillendirdiği üzerinde duruluyor.
28 Nisan 2024

Adli tıp uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, adli tıp ve adli bilimlerin önemini vurgulayan 'Kusursuz Cinayet' isimli bir kitap yazdı. Kitap, adli bilimlerin ve adli tıbbın toplumsal yaşamımızdaki yerini, suçların çözümünde bilimsel gerçekliğin kullanımını ve bu alanlardaki bilimsel gelişmelerin hukuk, edebiyat, sinema gibi farklı alanlara yansımalarını ele alıyor. Dokgöz, kitabında kusursuz bir cinayetin olmadığını, çünkü kusurun cinayetin kendisi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, adli tıp ve adli bilimlerin multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini ve toplumla doğru şekilde paylaşılmasının önemini vurguluyor.
21 Nisan 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Gazeteci Sinem Nazlı Demir, Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve istismar vakalarını incelediği 'Katilimi Tanıyorum: Türkiye'de Kadın Kırımı' isimli kitabını yayımladı. Kitap, Demir'in dört yıl süresince şiddet ve istismar mağduru kadınlarla yaptığı görüşmeler sonucunda oluşturduğu dosyaları içeriyor. A7 Kitap Yayıncılık tarafından basılan eser, şiddet ve istismar mağduru kadınlara ithaf edilmiş.
7 Ocak 2024

Sevgi Sabancı, Sabancı ailesinin kurucusu Hacı Ömer Sabancı'nın torunu ve Güler Sabancı'nın üvey kardeşi olarak, ailesinin az bilinen hikayelerini 'Adana'da Piç Olmak, Öteki Sabancılar' isimli kitabında anlatıyor. Kitap, ailenin zenginlik hikayesini ve İhsan Sabancı'nın yaşadığı zorlukları içeriyor. Sevgi Sabancı'nın kendi yaşamı ve profesyonel kariyeri de kitapta yer alıyor.
12 Aralık 2023

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, 2023 yılı için beş kurmaca ve beş kurgu dışı olmak üzere toplam on kitabı yılın en iyileri olarak seçti. Listede, Paul Murray'in 'The Bee Sting', Nana Kwame Adjei-Brenyah'ın 'Chain-Gang All-Stars', Maylis de Kerangal'ın 'Eastbound', Zadie Smith'in 'The Fraud', Daniel Mason'ın 'North Woods', Jonathan Rosen'in 'The Best Minds', Kerry Howley'nin 'Bottoms Up and the Devil Laughs', John Vaillant'ın 'Fire Weather', Ilyon Woo'nun 'Master Slave Husband Wife' ve Patricia Evangelista'nın 'Some People Need Killing' adlı eserleri yer alıyor. Kitaplar, çeşitli konuları ve türleri kapsayarak edebiyat dünyasındaki çeşitliliği yansıtıyor.
3 Aralık 2023

Gıda mühendisi Ebru Akdağ, Instagram hesabı 'gidahurafeleriavcisi' üzerinden başlattığı gıda hurafeleriyle mücadelesini kitaplaştırdı. 'Soframızdaki Hurafeler' adlı kitabında, gıda ile ilgili yanlış bilinenleri ve hurafeleri bilimsel verilerle çürütmeyi amaçlıyor. Akdağ, gıda katkı maddeleri, paketli gıdalar, gıda güvenliği ve etiket okuma gibi konularda bilgi veriyor. Ayrıca, gıda endüstrisinin şeffaflığı, gıda katkı maddelerinin tarihi ve kullanımı, doğal gıdaların güvenliği ve çiğ süt tüketimi gibi konulara değiniyor.
3 Aralık 2023

Pulitzer ödüllü şair Anne Boyer, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştiren bir açıklama yaparak New York Times Magazine'deki şiir editörlüğü görevinden istifa etti. Ulusal Kitap Ödülleri'nde finale kalan yazarlar da İsrail'in Gazze bombardımanını eleştirerek ateşkes çağrısında bulundu. Boyer, New York Times'ın savaşla ilgili haberlerindeki dili ve tonu eleştirerek, bu durumun sanat ve şiir üretimine engel olduğunu belirtti ve savaşın asıl nedenlerinin petrol ve silah üreticilerinin çıkarları olduğunu ifade etti.
17 Kasım 2023

Uzun yıllar boyunca farklı kanser türleriyle mücadele eden ve bu süreçte deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaşan Ayşenur Parlak, yoğun bakımda hayatını kaybetti. Eşi Savaş Parlak, eşinin vefat haberini Instagram hesabından duyurdu. Ayşenur Parlak, daha önce kemik kanseri, meme kanseri ve lenfoma ile mücadele etmiş ve son olarak kolon kanseri teşhisi almıştı. Ayrıca '10 Amazon Yüksek Doz Yaşam' kitabının yazarlarından biriydi.
13 Kasım 2023

Japon deprem uzmanı Yoşinori Moriwaki, İzmir'de 6,5 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ve hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. İzmir Kitap Fuarı'nda düzenlenen 'Depreme hazır mıyız Türkiye?' etkinliğinde konuşan Moriwaki, depremlerde alınacak önlemlerle oluşacak hasarların yüzde 70 azaltılabileceğini ifade etti. Moriwaki, İzmir'in kendi fay hattının henüz kırılmadığını, bu nedenle bir deprem beklediklerini ve bu depremin büyüklüğünün 6,5 olabileceğini söyledi.
5 Kasım 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' ödülü kazanan 'Kış Uykusu' filmiyle ilgili senaryo metnini, film üzerine yapılan eleştirileri ve söyleşileri içeren kitap çıktı. Kitabı, Doğan Yayınları hazırladı. Kitabın ön satış fiyatı sosyal medyada eleştiri konusu oldu. Bazı internet siteleri kitabı 448,50 lira ve 503,75 lira fiyatlarla satışa çıkardı.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim