ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, rakibi Kamala Harris'in seçimi kazanması halinde İsrail'in yok olacağını iddia etti. Trump, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun Nevada'daki toplantısına canlı bağlantıyla katılarak bu iddiayı dile getirdi ve Yahudi seçmenlerden oy istedi. Harris'in kampanya ekibi ise Trump'ın Yahudi Amerikalıları aşağıladığını ve kişisel çıkarlarına uygun olması durumunda İsrail'e sırtını dönebileceğini belirtti. Seçimlerin kaderini kritik eyaletlerdeki sonuçlar belirleyecek.
6 Eylül 2024

Fehmi Koru, AK Parti ile MHP arasındaki iktidar ortaklığının seyrini analiz ediyor. Koru, iki parti arasında iyi gitmeyen bir şeyler olduğunu, ancak her iki tarafın da bunu dışarıya yansıtmamaya çalıştığını belirtiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin anlaşılması zor çıkışlar yaptığını ve 22 yıl önce AK Parti'yi iktidara taşıyan hamlesinin tersini yapıp yapmadığını sorguluyor.
21 Temmuz 2024

Emekli ABD'li General McKenzie, Kürtlerin Suriye'de özyönetim hakkına sahip olduğunu belirtti. McKenzie, ABD'nin Suriye'den çekilmesi durumunda IŞİD'in yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının Irak'taki varlığına bağlı olduğunu ve Kürt güçlerinin desteklenmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. McKenzie'nin açıklamaları, ABD'nin Suriye politikası ve Kürt güçleriyle işbirliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
21 Haziran 2024

Yerel seçimlerin ardından Türkiye'de siyasi dengeler değişti ve muhalefet birinci parti oldu. Bu yeni dengeler, yeni bir siyaset dili ve ilişki biçimi gerektiriyor. Erdoğan, diyaloğa dayalı yeni bir siyaset inşa etmek için adımlar attı. Bahçeli ve Özgür Özel, Erdoğan'ı ayrı bir yere koyarak, normalleşme sürecine katkıda bulundu.
18 Haziran 2024

Hayko Bağdat, CHP lideri Özgür Özel'in Cumhur İttifakı'na karşı yumuşama teklifi sunduğunu ve bu teklifin Erdoğan ile iş birliği yapmayı içerdiğini belirtti. Özel'in, MHP'siz bir siyaset için Erdoğan'ı cesaretlendirmeye çalıştığını ve çeşitli konularda Erdoğan ile çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Bağdat, bu hamlenin siyasi hesapları altüst ettiğini ve CHP-AKP koalisyonunun kurulabileceğini öne sürdü.
22 Mayıs 2024

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısını veto etti. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda bir engel olarak görürken, Zourabiçvili yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendirdi. ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan hükümetini bu yasadan vazgeçmesi için defalarca uyarmıştı. Parlamento, cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılmak için yeniden oylama yapabilir.
19 Mayıs 2024

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde İsrail'in Gazze politikalarına karşı düzenlenen gösteriler, öğrencilerin barışçıl protestolarıyla büyümeye devam ediyor. Polis müdahalesi sertleşirken, 500'den fazla kişi tutuklandı. Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'i destekleyen şirketlerle finansal ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Texas, New York, California gibi eyaletlerdeki üniversitelerde gösteriler devam ederken, bazı üniversitelerde eğitim faaliyetleri durduruldu.
26 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin geleceği için çok aşamalı bir plan hazırladı. Planın ilk aşamasında Gazze'de askeri yönetim kurulması ve insani yardımın sağlanması öngörülüyor. İkinci aşamada, Arap ülkelerinin desteğiyle Hamas ve Fetih dışında yeni bir Filistin yönetimi oluşturulması planlanıyor. Üçüncü aşamada, yeni yönetimin başarılı olması durumunda Batı Şeria'da da etkin olması ve eğitim müfredatının değiştirilmesi hedefleniyor. Son aşamada ise başarılı bir uygulama sonucunda iki ila dört yıl içinde silahsız bir Filistin Devleti'nin kurulması amaçlanıyor.
31 Ocak 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun Hamas'la da savaşması önerisine Hollanda'dan destek geldi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bu öneriyi 'başlı başına çok iyi bir fikir' olarak nitelendirdi. Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot da 'Hamas terörü de dahil olmak üzere terörle mücadeleye katkıda bulunacak her türlü girişime olumlu bakıyoruz' ifadeleriyle öneriye destek verdi.
25 Ekim 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis, zorunlu askerlik görevine gideceğini açıkladı. 14 yaşından beri ABD'de yaşayan ve askerlik yükümlülüğünden muaf olan Kasselakis, SYRIZA'ya katılmak için Yunanistan'a döndü. Altı aylık zorunlu askerlik veya üç haftalık bedelli askerlik görevlerinden birini seçmek zorunda olan Kasselakis, Türkiye'yle kara sınırına yakın bir yerde veya Ege adalarından birinde hizmet etmek istediğini belirtti.
29 Eylül 2023

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon insanın solunum yolu hastalıklarıyla mücadele ettiği ve bu hastalıkların toplumsal ve ekonomik yükünün büyük oranda önlenebileceği düşüncesiyle 17 uzmanlık ve altı hasta derneği Türkiye Solunum Koalisyonu'nu kurdu. Koalisyon, 2030 yılı sonuna kadar akciğer hastalıklarından ölümleri üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerinin kontrolünün zayıfladığına ve sigara kullanım oranının arttığına dikkat çekiyor. Koalisyon, solunum sistemi hastalıklarının altında yatan temel risk faktörlerine karşı etkili bir kontrol programının uygulanamadığını belirtiyor.
27 Eylül 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis oldu. Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kasselakis, SYRIZA'yla 2021'de tanıştı. Kasselakis'in liderliği, parti içerisinde bölünmeye neden olabileceği yorumlarına neden oldu. Ayrıca, SYRIZA'nın Avrupa Parlamentosu milletvekili Stelyos Kuloğlu, SYRIZA'nın 'artık sol bir parti kabul edilemeyeceğini' belirtti.
25 Eylül 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kaselakis oldu. İlk turu 17 Eylül'de yapılan başkanlık seçimlerinde ilk ikiye kalan Kaselakis ve Efi Ahçioğlu 24 Eylül'de düzenlenen ikinci turda SYRIZA liderliği için yarıştı. Kaselakis, yaklaşık yüzde 10 farkla Ahçioğlu'nu liderlik yarışında geride bıraktı. Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kaselakis, SYRIZA'yla 2021'de tanıştı.
25 Eylül 2023

Almanya'da iktidarda olan üçlü koalisyon hükümetinin oy oranı, yapılan son anketlerde tüm zamanların en düşük seviyesine indi. INSA anket şirketinin verilerine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 17, Yeşiller Partisi yüzde 14, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 6 oy oranına sahip. Son seçimlerde yüzde 25,7 oy oranına sahip olan Başbakan Olaf Scholz’ün partisi SPD, iki yılda yüzde 8,7’lik oy kaybına uğradı. Hristiyan Sosyal Birlik Partilerinin (CDU-CSU) oy oranı ise değişmeyerek yüzde 27 ile birinci sıradaki yerini korudu.
23 Eylül 2023

Almanya'daki koalisyon hükümeti, zayıflayan Alman ekonomisini canlandırmak için 'Ekonomik Büyüme Fırsatları Yasası' adlı bir paket üzerinde anlaştı. Bu yasa, yatırım ve inovasyonu teşvik etmeyi, şirketlere iklim dostu yatırımlar yapma konusunda teşvikler sağlamayı ve araştırmalara ve şirketlere vergi teşvikleri sunmayı hedefliyor. Toplamda 7 milyar avroluk bir kurumlar vergisi indirimi planlanıyor. Bu anlaşma, hükümet içindeki ekonomik ve sosyal politikalar konusundaki anlaşmazlıkların ekonomiyi olumsuz etkilediği bir dönemde geldi.
29 Ağustos 2023

Pakistan'da İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi'nin kongresine düzenlenen ve 54 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 200 kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD üstlendi. Saldırı, Hayber Pahtunhva'nın Bajaur bölgesinde gerçekleşti. IŞİD, saldırıyı sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamayla üstlendi.
1 Ağustos 2023

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde, İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi'nin kongresine düzenlenen bombalı saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün verilerine göre, 2023'ün ilk altı ayında terör saldırıları 2022'ye göre yüzde 79 arttı. Ülkede özellikle Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde son aylarda terör saldırıları arttı.
31 Temmuz 2023

ABD'nin eski devlet başkanı Donald Trump, bir konferansta yaptığı konuşmada, komünist ve Marksist ideolojik grupların ülkeye girişini engelleyeceğini söyledi. Trump, bu konuda Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın 212 (f) maddesini kullanmayı planladığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye gelenlerin 'ülkeyi sevmesi' gerektiğini ve ideolojik grupları ülkeden uzak tutacaklarını ifade etti. Trump, ABD'de yaşayan komünist ve Marksistlere yönelik kısıtlayıcı 'yeni bir yasa' olması gerektiğini savundu.
28 Haziran 2023

Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruması ve bir belediye çalışanı tarafından saldırıya uğradı. Her iki saldırgan tutuklandı. Bu olayın ardından 25 basın meslek örgütü ve insan hakları kuruluşu saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve yetkililerden kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
21 Haziran 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 41'in üzerinde bir oy oranıyla yarışı önde götürüyor. Açılan sandıkların yüzde 37,49'una göre, ana muhalefet partisi SYRIZA yaklaşık yüzde 20 oy alarak ikinci sırada yer alıyor. PASOK-KINAL koalisyonu yüzde 12,4, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 6,86 ve Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,52 oy oranlarına sahip.
21 Mayıs 2023
İşaretlediklerim