Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla emlak ilanı verecek işletme ve kişilere kimlik doğrulama zorunluluğu getiriyor. Ekim 2023'ten bu yana konut ilan fiyatlarında spekülatif artış yapan 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin lira ceza kesildi. Yeni düzenlemeyle, ilan platformlarında yer alan ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kimlik doğrulama ve yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacak.
28 Haziran 2024

Arkeologlar, Avusturya'nın Irschen bölgesinde 1500 yıllık bir Hıristiyan eseri keşfetti. Fildişinden yapılmış ve Hıristiyan motifleriyle süslenmiş olan bu pyx, geç antik çağda bir kilisenin yan şapelinde bulundu. Bu türden sadece 40 civarında fildişi kutusu olduğu biliniyor ve en son 100 yıl önce benzer bir keşif yapılmıştı. Eserin, bir azizin kutsal emanetlerini saklamak için kullanıldığı düşünülüyor.
27 Haziran 2024

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi ilk canlı münazara, 28 Haziran'da Joe Biden ve Donald Trump arasında gerçekleşecek. Münazara, ekonomi, enflasyon, göçmen meselesi ve dış politika konularını kapsayacak. Biden, Trump'ın 6 Ocak kongre baskını ve ceza davalarını hatırlatırken, Trump da Biden yönetimindeki ekonomik sorunları ve göçmen politikalarını eleştirecek. Münazara, kararsız seçmenlerin oylarını şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.
27 Haziran 2024

Merkez Bankası, Nisan 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. KFE, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 1257,7 oldu ve yıllık bazda yüzde 48,4 yükseldi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut fiyatları sırasıyla yüzde 2,1, 3 ve 1,9 oranında arttı. Yıllık bazda ise İstanbul'da yüzde 37,6, Ankara'da yüzde 58,9 ve İzmir'de yüzde 45,1 artış görüldü.
25 Haziran 2024

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024

Eurostat verilerine göre, Türkiye, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde konut kirasında yıllık yüzde 125,10 artışla Avrupa'da en fazla artış gösteren ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 12,80 oranla Macaristan izledi. 8 Haziran 2022'de kira ücretlerine yüzde 25'lik tavan uygulaması getirilmesine rağmen artış durdurulamadı. Endeksa'ya göre, iki yıllık dönemde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı.
22 Haziran 2024

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu, 6 Temmuz'da yapacağı toplantıda üyelerinden gayrimenkul projeleri ve genel taşınmazlarla ilgili yetki isteyecek. Kulüp, Mart 2023'te Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na ait Galatasaray Florya Metin Oktay tesislerindeki araziyi 1 milyar 171 milyon 800 bin liraya satın almıştı. 29 Haziran'da yapılacak genel kurulda çoğunluk sağlanamazsa, 6 Temmuz'da kurul çoğunluğa bakılmadan gerçekleştirilecek. Yönetim, faaliyetlerin yürütülmesi ve ilgili hukuki işlemler için 31 Mayıs 2026'ya kadar yetki talep edecek.
11 Haziran 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılına ait hane halkı tüketim harcaması istatistiklerine göre, hane halklarının en büyük harcama kalemleri kira ve konut ile ulaştırma oldu. Hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 24 bin 383 lira olarak belirlenirken, fert başına 12 bin 521 lira harcama yapıldı. Konut ve kira harcamaları yüzde 23,9 ile en büyük payı alırken, ulaştırma harcamaları yüzde 21,9 ile ikinci sırada yer aldı. Gıda ve alkolsüz içecek harcamaları ise yüzde 20,6 ile üçüncü sırada bulunuyor.
11 Haziran 2024

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 82,20 olarak kaydedildi. Mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 3,59, toptan fiyatlar ise yüzde 2,59 arttı. Perakende fiyatlarda en yüksek artış yüzde 7,86 ile kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında görülürken, toptan fiyatlarda işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 8,31 artış yaşandı. Kimyevi maddeler grubunda ise yüzde 7,40 azalış gözlendi.
1 Haziran 2024

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına aday olduğunu ve kulübün mali sorunlarını çözmek için bir planı olduğunu açıkladı. Yıldırım, kulübün bankalara olan borcunu arsaları değerlendirerek kapatmayı ve stadyum kapasitesini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, Yıldırım, Ali Koç döneminde kulübe hiçbir mal varlığı katılmadığını ve mevcut yönetimin tesislerde bakım onarım yapmadığını iddia etti. Yıldırım, seçimi kazandıkları takdirde Fenerbahçe'ye 70 milyon euro kazandıracak projeler gerçekleştireceklerini belirtti.
31 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Hazine ve Maliye Bakanı'nın mali disiplini sağlamak amacıyla vergileri ve cezaları artırma planlarını eleştirdi. Korkmaz, kamu harcamalarının etkin kullanılmaması durumunda bu tür önlemlerin bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kalacağını savundu. Ayrıca, kamu yatırımlarının azaltılması ve vergilerin artırılmasının özel yatırımları olumsuz etkileyerek işsizliği artıracağını ve kalıcı büyümeyi engelleyeceğini belirtti. Yeni vergi reform paketi kapsamında, vergi istisnalarının kaldırılması ve konut satışlarında vergi muafiyetinin sona erdirilmesi gibi değişiklikler öngörülüyor.
24 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırının devam etmemesi gerektiğini belirtti. TRT Haber'e konuşan Şimşek, bu sınırlamanın devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını ve piyasaya müdahaleyi azaltacaklarını açıkladı. Şimşek, fiyatların arz artışı üzerinden düşmesi gerektiğini vurguladı ve kredi fiyatlamasına da müdahale edilmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, son sekiz ayda konut fiyat artışının TÜFE’nin altında kalmasının konut balonunun sönmesine yetmeyeceğini belirtti. Konut fiyatlarının dolar kuru ile birlikte arttığını, ancak halkın satın alma gücünün düştüğünü ve konut talebinin azaldığını vurguladı. Yabancıya konut satışında da ciddi bir düşüş olduğunu ve bunun nedenleri arasında güven sorunu ve mülteci sorununun etkili olduğunu ifade etti. Korkmaz, kara para ile mücadelede başarılı olunması durumunda konut fiyatlarının reel olarak yeniden artmayacağını öngördü.
19 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 4,16 değer kazanarak 10.643,58 puandan kapattı. Haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 16,34 ile Ahlatcı Doğalgaz olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 10,41 ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak sıralandı.
18 Mayıs 2024

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Murat Kurum'u desteklemişken, yeniden seçilen Başkan Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti. Özbek, İmamoğlu'na Galatasaray'ın simgelerinin yer aldığı hediyeler takdim etti. İmamoğlu, ziyaret için teşekkürlerini sosyal medya üzerinden dile getirerek işbirliğine devam edeceklerini belirtti. Özbek'in daha önce Kurum ile olan samimi ilişkisi ve İmamoğlu'na olan ziyareti, siyasi ve spor dünyasında dikkat çekici bir gelişme olarak görülmekte.
7 Mayıs 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçen haftayı yüzde 1,23 değer kaybıyla 9.693,46 puandan tamamladı. Haftanın en çok kazandıran hissesi yüzde 17,24 artışla Akfen Yenilenebilir Enerji olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 16,65 ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Sektörel bazda Mali Endeks değer kazanırken, Hizmetler, Sanayi ve Teknoloji endeksleri değer kaybetti. Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli şirketler sırasıyla Koç Holding, Türk Hava Yolları ve Ford Otomotiv olarak belirlendi.
20 Nisan 2024

2024 Bütçe Kanunu kapsamında, Türkiye'de toplam 642 adet vergi muafiyeti ve istisnası bulunmakta ve bu yıl için vazgeçilen vergi geliri 2.2 trilyon TL olarak hesaplanmıştır. Maliye Bakanlığı, büyük bir gelir kaybına neden olan ve tüm kazançları kurumlar vergisinden muaf tutulan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO) vergi istisnalarını gözden geçirmekte. GYO'ların ekonomiye katkıları ve vergi istisnalarının kaldırılmasının olası etkileri tartışılmakta. GYODER ve KONUTDER gibi kuruluşlar, GYO'ların ekonomiye olan katkılarını vurgulamak için Maliye Bakanlığı'na bir dosya hazırlıyor.
17 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verilerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde, dolar ve euro gibi döviz kurları enflasyonun gerisinde kalırken, altın ve borsa gibi yatırım araçları enflasyonun üzerinde bir performans gösterdi. Yatırım fonları da benzer şekilde yüksek getiriler elde etti. Sektörel bazda, holdingler, otomotiv ve ulaştırma sektörleri yüksek performans gösterirken, demir çelik, cam ve çimento sektörleri zayıf kaldı. Borsa 30 hisselerinin yarısı enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
4 Nisan 2024

Harris Düşünce Liderliği ve Gelecek Uygulaması tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalı kiracıların çoğu gelecekte ev sahibi olma umudunu kaybetmiş durumda. Yüzde 61'i asla ev sahibi olamayacağını düşünüyor. ABD konut piyasasının son 10 yılda giderek zorlaştığı ve pandemi döneminde yaşanan sarsıntılarla birlikte, 2022'de enflasyonun artması ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonucu konut satışlarının düşmesi, ev sahipliğini daha da zor bir hale getirdi. Konut fiyatlarındaki artış, ekonomik eşitsizliği derinleştirerek kiracılar ile ev sahipleri arasındaki makası açtı.
16 Mart 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, AKP'nin İstanbul belediye başkanı adayı Murat Kurum'un, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek'in yanaklarını okşaması karşısında Galatasaray camiasının ve taraftarlarının sessiz kalmasını eleştirdi. Altaylı, taraftarları 'yavşaklaşmakla' suçladı ve bu durumu 'utanç verici' olarak nitelendirdi. Özbek, Kurum'un bu hareketini 'gayriihtiyari' olarak tanımladı ve herhangi bir eleştiri getirmedi. Altaylı, bu durumu Galatasaray camiasının onurunu sorgulayacak bir nokta olarak değerlendirdi.
4 Mart 2024
İşaretlediklerim