Turkcell, Ukrayna'da faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamını NJJ Holding grup şirketi DVL Telecom'a devretti. Satış bedeli 524,3 milyon USD olarak belirlendi. Bu satışla birlikte Turkcell'in bu iştiraklerde artık payı kalmadı. Şirket, gelişmeleri kamuya açıklamaya devam edeceğini belirtti.
9 Eylül 2024

Dilan Polat ve diğer sanıkların tutukluluk durumları hakkında aylık inceleme gerçekleştirildi. Mahkeme, Dilan Polat ve diğer bazı sanıkların tutukluluğuna devam kararı verirken, bazı sanıkların adli kontrol ile yargılanmasına karar verdi. Dilan Polat hakkında tahliye kararı istenmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmiş. Polatların avukatı, MASAK raporunun müvekkillerinin tahliyesiyle sonuçlanacağını belirtmiş.
15 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'hançerlendik' sözlerine yanıt vererek, bu konunun kurultayda kapandığını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun ifadelerinin muhatabı olarak yorumlanan Özel ve Ekrem İmamoğlu, bu sözleri üzerlerine almadıklarını ifade ettiler. Özel, CHP'de kimsenin kimseye demokrasi dışı bir şey yapmasına izin vermeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun 'kavgayı beraber verdiğiniz arkadaşlar' sözleriyle kendisini kastetmediğini düşündüğünü belirtti.
31 Mayıs 2024

RTÜK, 2017 referandumundan önce YSK'nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisinin kaldırılmasıyla tamamen denetim yetkisine sahip oldu. 2023 genel seçimlerinde bazı bağımsız medya kuruluşlarına toplamda 67 milyon 850 bin lira tutarında 59 ceza verilirken, hükümete yakın kanallara ise neredeyse hiç ceza verilmediği belirtildi. Ayrıca, RTÜK'te siyasetçi yakınlarının yönetici pozisyonlarında görev aldığı, bunlardan birinin de AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum olduğu iddia edildi.
29 Mart 2024

Selahattin Demirtaş'a yönelik olarak geçmişte 'Selo'ya idam' sloganları atıldığı, ancak zamanla kamuoyunun algısının değiştiği belirtiliyor. Demirtaş, yıllardır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olmasına rağmen, kendisine yönelik iftira ve tehditlere rağmen adil davranacağını ifade ediyor. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Demirtaş'ı 'terörist Selo'dan 'mağdur, sempatik ve gençlerin rol modeli' olarak nitelendiriyor. Bu değişim, Demirtaş'ın toplumdaki algısının zamanla nasıl değiştiğini gösteriyor.
7 Şubat 2024

Hatay'da 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kalan 16 yaşındaki ikiz kardeşler, Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi yurdunda beraber uyudukları için 'eşcinsel' oldukları iddiasıyla yurttan atılmak istendi. Baba, çocukların korktukları için birlikte uyuduklarını belirtti. Yurt yönetimi tarafından yapılan bu ayrımcılık sonrası Antalya Valiliği soruşturma başlattı. Ayrıca, kardeşlerin avukatlarla görüşmelerine yurt yönetimi tarafından izin verilmediği bildirildi.
10 Ocak 2024

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, medya sektöründe kadın gazetecilerin yönetici pozisyonlarda yeterince temsil edilmediğine dikkat çekti. Araştırma, yazılı basın, televizyon ve internet medyasında kadın gazetecilerin genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü gibi üst düzey pozisyonlarda az sayıda olduğunu ortaya koydu. Haber ajansları ve internet sitelerinde durumun biraz daha iyi olduğu belirtilirken, özellikle bazı gazete ve televizyonlarda kadın gazetecilerin üst düzey pozisyonlarda hiç bulunmadığı vurgulandı.
10 Ocak 2024

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde, seçimlerin ardından yaşanan dalgalı piyasa hareketliliği devam ediyor. Bloomberg HT tarafından aktarılan bilgilere göre, dün en çok değer kazanan hisse senetleri arasında ISKUR, ISATR, SAMAT gibi şirketler yer alırken, en çok değer kaybedenler arasında BAGFS, KRTEK, FLAP gibi şirketler bulunuyor. Borsa İstanbul, 9 Ocak 2024 tarihinde günü düşüşle tamamladı.
10 Ocak 2024

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, 2023 yılında kurulun verdiği cezaları içeren bir tablo paylaştı. Tabloya göre, iktidarı eleştiren kanallara toplam 59 kez 67 milyon 850 bin liralık ceza kesilirken, iktidar yanlısı kanallara sadece dört ceza verildi. Bu cezaların toplamı 2 milyon 147 bin lira oldu. RTÜK'ün son cezalarından biri de Netflix'e 'Pieles' filmindeki bazı sahneler nedeniyle kesildi.
30 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel seçimler öncesi Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1 ve TGRT'ye çeşitli gerekçelerle idari para cezaları kesti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün bu cezalarını eleştirerek, kurulun iktidara yakın olmayan kanalları düzenli olarak cezalandırdığını ve basın özgürlüğünü engellediğini belirtti. TGC, RTÜK'ü tarafsız davranmaya ve basın ile düşünce özgürlüğüne saygılı olmaya çağırdı.
29 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix'in yayınladığı 'Pieles' (Deriler) adlı filmin genelev sahnesini 'toplumun milli ve manevi değerlerine' aykırı bulduğu için platforma idari para cezası ve katalogdan çıkarma cezası verdi. RTÜK, haftalık olağan toplantısında diğer televizyon kanallarına ve dijital yayın platformlarına da çeşitli cezalar uyguladı. 'Pieles' filminde, deforme olmuş karakterlerin toplum tarafından dışlanmaları ve bu durumla başa çıkmaya çalışmaları konu ediliyor.
28 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV, Halk TV, SZC, Tele 1, KRT ve TGRT gibi çeşitli kanallara farklı gerekçelerle idari para cezaları kesti. Cezalar, tarafsızlık ihlali, terör eylemlerinin sunumu, milli ve manevi değerlere aykırılık, kişileri küçük düşürme, suçluyu övme ve gizli ticari iletişim gibi nedenlerle uygulandı. Örneğin, Fox TV'ye Somali Cumhurbaşkanının oğlunun bir motokuryeye çarpması ve eski Ankaragücü Başkanı'nın bir hakeme saldırısı hakkında tarafsız davranmadığı iddiasıyla ceza verildi.
28 Aralık 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Journo tarafından yapılan bir araştırmada, haber sitelerinin kullanıcıları ne kadar gözetlediği ve sayfa hızları incelendi. Araştırmaya göre, kullanıcıyı en çok gözetleyen site A Haber olurken, en yavaş site ise Takvim'in mobil sürümü oldu. Diken, Karar ve Evrensel ise kullanıcıyı yoğun olarak gözetlemeyen ve hızlı bir mobil deneyim sunan siteler arasında yer aldı. Ayrıca 'erişilebilirlik' alanında en yüksek puanı alan siteler arasında Diken, İnternetHaber ve Mynet bulunuyor.
25 Temmuz 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Halk TV ile olan ilişkilerini sona erdirdiklerini duyurdu. Bu anlaşma kapsamında CHP'nin grup toplantıları ve grup başkan vekili açıklamaları canlı yayınlanıyordu. Erdem, anlaşmanın reklam, reklam klibi yayınlatma ve canlı yayın hizmeti dışında hiçbir hüküm içermediğini belirtti.
22 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim yayınları sırasında Fox TV, TELE1, Halk TV, KRT, TV 5, Flash Haber ve Szc TV'de yapılan açıklamalar ve yayınlar nedeniyle inceleme başlattığını duyurdu. RTÜK, Fox TV'de Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi ve diğer kanallarda seçim sonuçları sonrası halkı aşağılayıcı konuşmalar yapıldığı iddiasıyla harekete geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, milli iradeye ve demokrasiye saygı duymayan tutumların kabul edilemez olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD gezisi sırasında deep fake teknolojisi kullanılarak ses ve görüntülerinin değiştirilerek olumsuz propaganda yapılacağı konusunda bilgi aldığını ve bu bilgiyi doğrulattığını belirtti. Kılıçdaroğlu, bu manipülasyon girişimlerinin uluslararası casus şebekelerinin tuzağına düşen kişiler tarafından yapıldığını ve Bitcoin üzerinden ödeme yapıldığını iddia etti. Ayrıca, seçim gecesi galip gelmeleri durumunda herkesin evinde kalması gerektiğini, sokağa çıkılması halinde taşkınlık yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
4 Mayıs 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Beşiktaş'ta haber takibi yapan gazeteci Zeynep Kuray gözaltına alındı. Aynı gün, KRT TV'den Eylem Sultan Keleş ve Gencer Keten haber takibi sırasında tartaklandı ve polisin kameramanın görüntü almasını engellediği bildirildi. Dokuz8 Haber'den Fatoş Erdoğan'ın çektiği fotoğrafa göre, gazeteci Hazar Dost da polis şiddetine maruz kaldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası, foto-muhabir Bülent Kılıç'ın da polis şiddetine uğradığını duyurdu. Evrensel Gazetesi çalışanları ise Maltepe'de düzenlenen resmi 1 Mayıs mitingine alınmadı. Taksim'e yürümek isteyen çok sayıda kişi de gözaltına alındı.
1 Mayıs 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'e yürümek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası ve DİSK Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası üyeleri ile Mücadele Birliği Platformu, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket ve Halkevleri üyeleri polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteci Zeynep Kuray da bulunuyor. Maltepe'de ise 1 Mayıs kutlamaları için yürüyen gruba polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim