'Game of Thrones' yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss, Liu Cixin'in roman üçlemesinden uyarladıkları '3 Cisim Problemi' dizisinin ilk fragmanını yayınladılar. Sekiz bölümlük dizi, 1960'larda alınan bir kararın uzay ve zamanı aşarak günümüze etkilerini konu alıyor. Derek Tsang'ın yönettiği dizinin oyuncu kadrosunda Jovan Adepo, John Bradley, Liam Cunningham gibi isimler bulunuyor. Dizi, 21 Mart'ta Netflix'te izleyiciyle buluşacak.
10 Ocak 2024

Londra'daki Southwark Adli Tıp Kurumu, İrlandalı şarkıcı ve aktivist Sinead O’Connor'ın doğal nedenlerden ötürü vefat ettiğini duyurdu. O’Connor, 56 yaşında Londra'daki evinde bilinçsiz halde bulunduktan sonra hayatını kaybetti. Polis, ölümün ardından kuşkulu bir durum olmadığını belirtmişti. O’Connor, 'Nothing Compares 2 U' şarkısıyla dünya çapında üne kavuşmuş ve 2018'de İslam'ı kabul ederek Şuheda adını almıştı.
9 Ocak 2024

Türk sanat müziğinin önemli isimlerinden Yüksel Uzel, 73 yaşında kanser tedavisi gördüğü hastanede vefat etti. Cenaze namazı Yeniköy Camisi'nde kılınan Uzel, Yeniköy Mezarlığı'na defnedildi. Cenaze törenine sanat ve sinema dünyasından ünlü isimler katıldı. Demet Akbağ ve Safiye Soyman gibi sanatçılar Uzel için duygusal açıklamalarda bulundular.
9 Ocak 2024

IMDb, tüm zamanların en iyi Türk dizilerini listeledi. Haluk Bilginer'in başrolünde olduğu 'Şahsiyet' dizisi listenin ilk sırasında yer aldı. Listede farklı türlerden ve dönemlerden toplam 10 dizi bulunuyor. 'Yedi Güzel Adam', 'Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi', 'Çalıkuşu', 'Muhteşem Yüzyıl', 'Masum', 'Tatlı Hayat', 'Ezel', 'İkinci Bahar' ve 'Leyla ile Mecnun' diğer sıralamada yer alan diziler arasında.
9 Ocak 2024

Polisiye-drama türündeki 'Şahsiyet' dizisinin GAİN'de yayınlanan ikinci sezon final bölümünde yer alan bir sahne, mahkemede Türkçe bilmeyen bir kadının Kürtçe savunma yapması ve hakimin bu durumu 'bilinmeyen bir dil' olarak nitelemesi üzerine sosyal medyada yoğun ilgi gördü. Dizi, 1990'lardaki faili meçhul cinayetlere ve Cumartesi Anneleri'ne odaklanıyor ve 'Yeşil' kod adlı JİTEM elemanı Mahmut Yıldırım'a atıflarda bulunuyor.
9 Ocak 2024

Netflix'in popüler dizisi 'Stranger Things', beşinci sezon çekimlerine başladı. Dizi, 2016'dan bu yana büyük bir izleyici kitlesine ulaştı ve dördüncü sezonu dünya genelinde 140,7 milyon saat izlendi. Dizi, 1980'lerin popüler kültürünü yeniden canlandırdı ve çeşitli ödüller kazandı. Beşinci sezon dizinin final sezonu olacak, ancak 'Stranger Things' evreni, bir tiyatro oyunu ve bir animasyon dizisi ile genişlemeye devam edecek.
9 Ocak 2024

Star TV'de yayınlanan 'Ömer' dizisinde tarikatlara yönelik eleştiriler, sosyal medyada geniş yankı buldu. Dizide, camii imamı Reşat ve oğlu Ömer'in, insanları yanıltmakla suçladıkları bir tarikat liderine yönelik sert sözleri dikkat çekti. Bu eleştiri, RTÜK tarafından ceza alan ve yayını durdurulan 'Kızıl Goncalar' dizisinin tarikatları hedef almasının ardından geldi. Sosyal medya kullanıcıları, dizilerdeki bu tür eleştirilerin bir direniş biçimi olduğunu ve muhafazakar baskılara karşı seslerin yükseldiğini ifade ettiler.
9 Ocak 2024

Eylül 2023 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları branşı en az tercih edilen alan oldu ve 1359 kontenjandan 840'ı boş kaldı. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, toplam 12 bin 128 kontenjandan sadece 9 bin 652'si tercih edildi. En yüksek puanla yerleştirme yapılan bölüm Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği oldu. Doktorlar, yeterli eğitim alamayacaklarını düşündükleri için şehir hastanelerini tercih etmekten kaçındı. Ayrıca, Türkiye'deki tıp fakültelerinin bazılarının yeterli akademik kadro ve ekipmana sahip olmadığı, bazılarının ise uygulama hastanesi bile bulunmadığı belirtildi.
8 Ocak 2024

Türk sanat müziğinin tanınmış isimlerinden Yüksel Uzel, 73 yaşında Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uzel'in cenazesi kızı Arzu Uzel tarafından İstanbul'a getirilecek ve salı günü ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. Sanatçı, 1997'de sağlık sorunları nedeniyle sahnelerden çekilmiş ve Johannesburg'da bir butik otel işletmeye başlamıştı. Yüksel Uzel, müzik kariyerinin yanı sıra bir sinema filminde de rol almış ve birçok albüm çıkarmıştı.
7 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve eşi Selçuk Bayraktar, 10 milyon lira mal varlığı ile Kültür ve Medeniyet Vakfı'nı kurdu. Vakfın diğer kurucuları arasında 'Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar' başkanı Abdullah Eren ve T3 Vakfı mütevelli heyeti üyesi Mehmet Ali Nart da yer alıyor. Vakfın amacı, kadim değerlerle günümüz toplumsal sorunlarına çözümler üretmek olarak tanımlanmıştır.
7 Ocak 2024

2024 yılının ilk haftasında Türkiye'de beş yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film sinema severlerle buluşuyor. Aras Bulut İynemli'nin başrolünde olduğu 'Atatürk 1881 – 1919', Çanakkale Savaşı ve Atatürk'ün hayatının bir dönemini ele alıyor. 'Kör Noktada' isimli film, Türkiye'nin kuzey doğusunda geçen bir hikayeyi, 'Başkan' ise yerel seçimlerde belediye başkanını değiştirmek isteyen kasaba halkını konu ediniyor. Komedi türündeki 'Filme Gel', üç arkadaşın film çekme hayallerini, 'Atan Kazanır' Amerikan Samoası futbol milli takımının hikayesini, 'Küçük Deniz Kızı' ise bir deniz kızının insan olma arzusunu anlatıyor. 'Demon: Azab-ül Kem' ise satanizme odaklanan bir korku filmi.
5 Ocak 2024

Avustralya'nın Sidney kentinde, dünyanın en zehirli eklem bacaklılarından olan huni yuvalı örümceğin en büyük erkek örneği keşfedildi. Avustralya Sürüngen Parkı tarafından bulunan ve 'Herkül' adı verilen örümcek, 7,9 santimetre uzunluğuyla 2018'de bulunan 'Colossus' adlı örümceğin rekorunu kırdı. Herkül'ün, parkın panzehir programına katkıda bulunması ve zehir sağılmasında kullanılması bekleniyor. Dişi huni yuvalı örümceklerin daha büyük olmasına rağmen, erkekler gibi ölümcül olmadıkları belirtiliyor.
4 Ocak 2024

Anadolu rock müziğinin öncü isimlerinden Cem Karaca'nın yaşam öyküsünden esinlenilerek yapılan 'Cem Karaca'nın Gözyaşları' filminin uzun fragmanı izleyiciyle buluştu. İsmail Hacıoğlu'nun Cem Karaca'yı canlandırdığı film, 26 Ocak Cuma günü sinemalarda gösterime girecek. Yönetmenliğini Yüksel Aksu'nun üstlendiği film, Karaca'nın müzikle dolu yaşamını, aşklarını, mücadelelerini ve Türkiye'nin sosyo-politik tarihine dokunan yönlerini ele alıyor. Filmin kadrosunda Fikret Kuşkan, Yasemin Yalçın gibi tanınmış isimler yer almakta.
4 Ocak 2024

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve diğer üniversitelerden dört akademisyenin yürüttüğü araştırma, Doğu Anadolu'da sık görülen yemek borusu kanseri vakaları üzerinde odaklanmıştır. Araştırmada, 25 yıl boyunca yemek borusu kanseri teşhisi konulan 1462 kişinin verileri incelenmiş ve hastaların %85'inin çayı çok sıcak içtiği belirlenmiştir. Çalışma, sıcak çay tüketiminin yemek borusu kanseri riskini artırdığını göstermiş ve sonuçlar Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlanmıştır. Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çayın 65 derecenin altında tüketilmesi gerektiğini ve sıcak çayın sindirim sistemindeki bariyeri yok ederek kansere sebep olabileceğini vurgulamıştır.
3 Ocak 2024

TME Films, 2024 yılında Türkiye'de vizyona girecek olan dünya yapımlarının listesini ve gösterim tarihlerini duyurdu. Listede, Marvel Evreni'nden 'Madame Web', 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki', 'Hayalet Avcıları: Ürperti', 'Mickey 17', 'Godzilla ve Kong: Yeni İmparatorluk', 'Challengers', 'Horrorscope', 'Furiosa: Bir Mad Max Destanı', 'Garfield', 'The Watchers', 'Bad Boys 4', 'Twisters', 'Harold and The Purple Crayon', 'Avcı Kraven', 'Venom 3', 'Alto Knights' gibi birçok önemli yapım yer alıyor. Ayrıca, 'Joker: Folie à Deux', 'Beetlejuice 2', 'Wolves', 'The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim', 'Trap' ve yeni 'Karate Kid' filmi gibi yapımlar da 2024'te sinemaseverlerle buluşacak.
3 Ocak 2024

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'de her yıl 128 milyon ton bitkisel üretim gerçekleşirken, 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Dünya genelinde ise yıllık üretilen gıdanın üçte biri, yaklaşık 1,3 milyar ton, tarladan tezgaha ulaşana kadar heba oluyor. Gıda krizinin temel nedenleri arasında gıda paylaşımındaki adaletsizlik, gıda israfı, besin değeri düşük gıdalar ve savaşlar, çatışmalar, iklim değişikliği gibi faktörler yer alıyor. Rapor, toprak ve mera onarımı, çiftçi refahı, tohumdan pazarlamaya tekelleşmenin engellenmesi, suyun verimli kullanımı, pestisit ve sentetik gübre kullanımının azaltılması gibi çözüm önerileri sunuyor.
2 Ocak 2024

Mülkiye Mektebi öğrencileri olan şairler Sezai Karakoç ve Cemal Süreya, sınıf arkadaşları Muazzez Akkaya'ya aşık oldular. Karakoç, Akkaya için 'Mona Roza' şiirini yazdı, Süreya ise Akkaya'nın soyadından bir harf eksilterek soyadını değiştirdi. Akkaya, uzun yıllar sonra sessizliğini bozarak, iki şairin kendisine olan sevgisini ve yaşananları anlattı. Kendisine yazılan şiirleri saklamadığı için pişmanlık duyduğunu belirtti.
2 Ocak 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Ercan Türeci, Alman sivil toplum örgütü Cadus ile Ukrayna'da sivil ve asker yaralıların tahliyesinde görev yapıyor. Türeci, daha önce 14 farklı ülkede 31 insani misyona katılmış bir doktor. Cadus, tehlikeli bölgelerden yaralıları güvenli hastanelere taşıyor ve tıbbi malzeme desteği sağlıyor. Türeci'nin görevi, yaralıları medikal olarak stabilize edip sağlık merkezlerine taşımak. Güvenlik önlemleri kapsamında, iletişim için Signal kullanılıyor ve Ukrayna telefon kartı verilmiş. Türeci, Ukrayna'daki görev süresini beş hafta olarak planlamış.
2 Ocak 2024

Disney'in 1928 yapımı Steamboat Willie filmindeki Mickey ve Minnie Mouse karakterlerinin telif hakları süresi dolmuş ve karakterler 1 Ocak itibarıyla kamu malı haline gelmiştir. Bu durum, karakterlerin telif hakkı olmadan kullanılmasına olanak tanımakta, ancak ürünlerin Disney malı olarak gösterilmemesi gerekmektedir. Duke Center Kamu Malı Çalışmaları Direktörü Jennifer Jenkins, bu olayın sembolik bir öneme sahip olduğunu belirtmiştir. Modern Mickey ve Minnie Mouse karakterlerinin telif hakları ise hala Disney'e aittir.
1 Ocak 2024

Türkiye'de, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde vatandaşlar ve turistler yeni yılı kutlamalarla karşıladı. İstanbul'da Taksim ve Ortaköy meydanları ile Nişantaşı ve Bağdat caddeleri gibi popüler noktalarda toplanan kalabalıklar, saat 00.00'ı gösterdiğinde ıslıklar ve alkışlar eşliğinde 2024'e merhaba dedi. Ayrıca Antalya'da bazı vatandaşlar yeni yılı denize girerek kutladı ve yeni yılın ilk bebeği depremle sarsılan Defne ilçesinde dünyaya geldi.
1 Ocak 2024
İşaretlediklerim