Boğaziçi Üniversitesi'nde fen ve edebiyat fakültesinin ikiye bölünmesi planına, fakülte bölümleri ve akademisyenler tepki gösterdi. İktisadi idari bilimler fakültesinin kapatılması ve fen ve edebiyat fakültesinin 'fen fakültesi' ve 'beşeri ve sosyal bilimler fakültesi' olarak ayrılması değerlendirilirken, akademisyenler bu karardan haberdar edilmeden alındığını ve akademik teamüllere aykırı olduğunu belirtti. Fakülte bölümleri, yapılan değişikliğin Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik sistemine ve demokratik yönetim anlayışına zarar vereceğini ifade ederek, kararın geri alınmasını talep etti.
31 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da düzenlenmesi planlanan Süper Kupa finalinde yaşanan 'Atatürk' krizi sonrası yaptığı açıklamada, sporun siyasetin bir parçası haline getirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarının, Suudi yönetiminin Atatürk posteri ve milliyetçi slogan içeren pankartlara itirazı üzerine maçı oynamayı reddedip Türkiye'ye dönmesinin ardından gelen tepkiler üzerine konuşan Erdoğan, muhalefetin açıklamalarını istismar siyaseti olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin itibarını koruma konusundaki kararlılığını vurguladı.
30 Aralık 2023

İtalya, Venedik kentindeki turizm yoğunluğunu azaltmak amacıyla Haziran 2024'ten itibaren turist kafilelerinin sayısını 25 kişiyle sınırlayacak ve hoparlör kullanımını yasaklayacak kararlar aldı. Daha önce, kentin en kalabalık günlerinde turistlerden günlük 5 avro giriş ücreti alınması planlanmıştı. UNESCO, Venedik'i 'Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ne almayı önermişti. Ayrıca, günübirlik giden turistlerden 'ayakbastı' parası alınması da planlanıyor.
30 Aralık 2023

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde 20 yılı aşkın süredir hizmet veren ve Michelin Rehberi'nde de yer alan 'Sofyalı 9 Restoran', belediyenin prosedürleri ve fahiş kira artışları nedeniyle kapanma kararı aldı. Restoran, yarın son kez misafirlerini ağırlayacak. Beyoğlu'nda daha önce de Lebon Pastanesi, Markiz, Denizler Kitabevi gibi birçok simge mekan benzer sebeplerle kapanmıştı. Sofyalı 9'un kapanma kararı, meyhanenin müdavimlerine düzenlenen özel bir etkinlikte duyuruldu.
30 Aralık 2023

Bu hafta dolar, avro ve altın fiyatlarında artış gözlemlendi. Dolar yüzde 1,16, gram altın yüzde 1,03 değer kazanırken, Cumhuriyet altını yüzde 0,96 artışla 13.176 liraya yükseldi. Avro yüzde 1,37 artışla 32,6660 lira, İngiliz sterlini yüzde 1,15 artışla 37,6140 lira ve İsviçre frangı yüzde 2,78 artışla 35,2820 liradan işlem gördü.
30 Aralık 2023

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü, 40 çeşit baharat kullanarak 3 metrekarelik bir alanda çiçek motifli bir mozaik tablo oluşturdu. Bu eser, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları fuarında sergilendi. Sökücü'nün amacı, Gaziantep'in zengin mutfağını mozaik sanatı aracılığıyla tanıtmaktır.
29 Aralık 2023

Türkiye'deki sinemalarda yılın son haftasında yedi yeni film vizyona giriyor. Natalie Portman ve Julianne Moore'un başrollerini paylaştığı 'Bir Skandalın Peşinde' adlı film, gerçek olaylara dayanan bir kara komedi olarak dikkat çekiyor. Lus Besson'un yönettiği 'Dogman', şiddet dolu bir çocukluğun izlerini taşıyan bir karakterin hikayesini anlatıyor. Romantik komedi 'Aşk Her Yerde' 4K restorasyonu ile yeniden izleyici karşısına çıkıyor. İbrahim Büyükak'ın yönettiği 'Mutluyuz' adlı film, boşanma sürecindeki bir çifti konu alıyor. Çocuklara yönelik 'Rafadan Tayfa 4: Hayrimatör' animasyon filmi, serinin dördüncü bölümü olarak gösterime giriyor. Korku türündeki 'İçimdeki Şeytan' ve 'Karanlık Ruhlar' filmleri de bu hafta vizyona giren yapımlar arasında yer alıyor.
29 Aralık 2023

Turkuvaz Grubu'na bağlı kitap satış platformu D&R, 'müşteri şikayeti' gerekçesiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanan 2024 Karga Kafası Ajandası'nın satışını durdurduğunu açıkladı. Ajandada yer alan bir çizim nedeniyle alınan bu karar, karikatürist Kemal Gökhan Gürses tarafından eleştirildi. Gürses, sansüre rağmen özgür ve demokratik bir ülke için yazmaya, çizmeye ve yayımlamaya devam edeceklerini belirtti.
28 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde, fakültelerin kapatılması ve bölünmesi planına tepki gösteren öğrencilere yönelik okula giriş yasağı sürmektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kapatılması ve diğer fakültelerin bölünmesi planı hakkında akademisyenlerin çoğu son ana kadar bilgilendirilmemiş, öğrenciler ise bu plana karşı protesto gösterileri düzenlemişlerdir. 25 Aralık'tan itibaren en az 10 öğrencinin öğrenci kartları iptal edilmiş ve okula girişleri engellenmiştir. 26 Aralık'ta ise bazı öğrenciler suç duyurusunda bulunmuş, dört öğrencinin daha okula girişi yasaklanmış ve toplamda en az 14 öğrencinin okula girişi engellenmiştir.
28 Aralık 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, sosyal medya hesabı üzerinden 2023 yılında izlediği ve beğendiği en iyi 13 filmi açıkladı. Listesinde 'Oppenheimer' gibi dikkat çeken yapımlar yer alırken, 'Barbie' gibi filmler listeye giremedi. Obama ayrıca, kendi prodüksiyon şirketi Higher Ground tarafından üretilen 'Rustin', 'Dünyayı Ardında Bırak' ve 'American Symphony' filmlerini de listesine dahil etti. Eski başkan, yıl içinde yazar ve oyuncuların grevlerine de değinerek, bu grevlerin sektörde önemli değişikliklere yol açtığını belirtti.
28 Aralık 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan yönetmelik, 100 gün veya daha kısa süreli kiralamalar için izin belgesi alınmasını, başvuruların e-Devlet üzerinden yapılmasını ve konutların belirli nitelikleri taşımasını zorunlu kılıyor. İzin belgesi almak için gerekli belgeler ve konutlarda bulunması gereken özellikler detaylandırılmış, aykırılık durumunda para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.
28 Aralık 2023

Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili ve Ağrı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Erkan Kösedağ, çocuk sporculara cinsel istismar suçlamasıyla tutuklandı. Gazeteci Metin Cihan, Kösedağ'ın istismar iddialarını Twitter üzerinden ifşa etmiş ve kanıt olarak Instagram mesajlaşmalarını paylaşmıştı. Ağrı Valiliği, Kösedağ hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu ve Kösedağ, 24 Aralık'ta tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak, Ağrı Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla bu konuyla ilgili haberlere ve Metin Cihan'ın tweetlerine erişim engeli konuldu.
28 Aralık 2023

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde izinsiz giren ve bir hekime fiziksel şiddet uygulayıp diğer hekimlere hakaret eden iki hasta yakınına hapis ve para cezası verildi. Saldırganlar, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlarından mahkum edildi. İstanbul 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, İstanbul Tabip Odası'nın hukuk bürosu tarafından takip ediliyor ve sanıkların istinaf başvurusu durumunda süreç devam edecek.
27 Aralık 2023

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Özgür Doğan, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının evde dinlenerek ve belirtilere yönelik ilaçlarla tedavi edilebileceğini, serum, vitamin ve kortizon gibi ürünlerin faydasız olduğunu ifade etti. Hastanelere gereksiz yüklenme ve rapor almak için başvuruların yoğunluğu artırdığını, bu durumun hastane içi bulaşı artırarak yoğun bakım ihtiyacını da artırabileceğini belirtti. Ayrıca, serumun iyileştirici bir etkisi olmadığını ve plasebo etkisinden başka bir işe yaramadığını vurguladı.
27 Aralık 2023

Film izleme platformu MUBI, Asya sinemasının öncüsü Shaw Brothers Stüdyosu tarafından üretilen 14 dövüş sanatları filmini kullanıcılarına sunuyor. Bu filmler, geleneksel Çin sanatlarından esinlenerek oluşturulmuş ve gösterişli setleri, rengarenk kostümleri ve etkileyici koreografileri ile tanınıyor. Seçki, Ang Lee ve Quentin Tarantino gibi yönetmenlere ve Wu Tang Clan gibi müzik gruplarına ilham kaynağı olmuş destansı kahramanlık ve intikam hikayelerini içeriyor. Seçkide Chang Cheh ve Lau Kar-leung gibi usta yönetmenlerin eserleri yer alıyor.
27 Aralık 2023

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Erdil, Türkiye'de şah damarı tıkanıklığının yaygın olduğunu belirtti. Şah damarı tıkanıklığı, beyne oksijen taşıyan kan akışını azaltarak inme gibi ciddi durumlara yol açabilir. Gençlerde tıkanıklık belirtileri hafif olabiliyor ve risk faktörlerine sahip bireylerde düzenli sağlık kontrolleri önem taşıyor. 75 yaş altı erkeklerde bu tıkanıklık daha sık görülüyor ve geçici iskemik ataklar büyük inme riskini artırıyor.
27 Aralık 2023

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan, 17 yıl süren sessizliklerini bozarak birbirleri hakkında açıklamalarda bulundu. Ceylan, Demirkubuz'un 'Üç Maymun' filmiyle ilgili intihal iddialarını reddetti ve Demirkubuz'un bu iddiaları kasıtlı olarak gündeme getirdiğini öne sürdü. Demirkubuz ise Ceylan'ın açıklamalarının arkasında bir çıkar olduğunu savunarak, intihal iddialarını yalanladı ve 'Üç Maymun' filmini izlemediğini belirtti. İki yönetmen arasındaki küslüğün başlangıcı olarak 2006 yılındaki Altın Portakal Film Festivali'nde yaşananlar gösterildi.
27 Aralık 2023

Çanakkale İsmetpaşa Mahallesi'nde bir masaj salonunda müşteri R.A. tarafından çalışan B.A.'nın yüzüne kimyasal sıvı atıldı. Saldırı sonucu ağır yaralanan B.A., önce Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesine, ardından durumunun ağırlığı sebebiyle Çanakkale Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheliyi Ezine ilçesinde kısa sürede gözaltına aldı. Olayla ilgili soruşturma sürmektedir.
26 Aralık 2023

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Liste güncellemesine göre, tehlike altındaki canlı türü sayısı son dokuz yılda iki katına çıkarak 157 bin 190'a yükseldi. Turkana Gölü soyguncusu ve Atlantik somonu gibi türlerin durumları kötüleşirken, nesli tükendiği düşünülen kıvrık boynuzlu oriks yeniden görüldü ve sayga antilobu koruma çalışmaları sayesinde 'kritik tehlike' sınıfından 'yakın tehdit' sınıfına alındı. Tatlı su balıkları üzerine yapılan ilk kapsamlı değerlendirmede, bu balıkların yüzde 25'inin nesli tükenme tehdidi altında olduğu belirlendi. Türkiye'deki tatlı su balık türlerinin yaklaşık yüzde 33'ü tehdit altında bulunuyor.
26 Aralık 2023

Taylor Swift, '1989- Taylor’s Version' albümüyle Billboard 200 listesinde 67 hafta birinci sırada kalarak Elvis Presley ile aynı rekoru paylaşmaya başladı. Eğer Swift, listede bir hafta daha ilk sırada kalırsa Presley'in rekorunu kıracak. Ayrıca, bu yıl Billboard Müzik Ödülleri'nde 10 ödül kazandı ve '1989 – Taylor’s Version' albümü yılın en çok satan albümü oldu. Swift, Spotify'da aylık 100 milyon dinleyiciye ulaşan ilk kadın şarkıcı unvanını elde etti ve Time Dergisi tarafından 'Yılın Kişisi' seçildi.
26 Aralık 2023
İşaretlediklerim