Bu yıl 80'incisi düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Altın Aslan' ödülünü, Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönettiği 'Poor Things' filmi kazandı. Film, birçok eleştirmen tarafından 'yılın filmi' olarak nitelendirildi ve festivalde 8 dakika ayakta alkışlandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Priscilla' filmindeki performansıyla Cailee Spaeny, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Memory' filmindeki performansıyla Peter Sarsgaard kazandı. Festivalde ayrıca, 'Io Capitano' filminin yönetmeni Matteo Garrone, Gümüş Aslan Ödülü'ne layık görüldü.
10 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Türkiye'nin 96. Akademi Ödülleri'ndeki 'En İyi Uluslararası Film' adayı oldu. Film, daha önce 76. Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Seçici Kurul, filmi Oscar'da Türkiye'yi temsil etmek üzere yedi film arasından seçti. Film, Türkiye prömiyerini 22 Eylül'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapacak ve 29 Eylül'de sinemalarda izleyiciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona giriyor. Selcen Ergun'un ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen filmi 'Kar ve Ayı', Oscar ödüllü Tilda Swinton'ın rol aldığı 'Sonsuz Sır', Nicolas Cage ve Joel Kinnaman'ın başrollerini paylaştığı 'Şeytana Sempati', Deniz Çınar'ın yazıp yönettiği 'Bulutların Üstünde', Güney Kore yapımı 'Kaçakçılar', Danimarka yapımı anime film 'Küçük Allen ve Galaksi Yolcusu' ve korku filmleri 'Dehşetin Yüzü 2' ve 'Şeytanın Elçileri' izleyicilerle buluşacak.
8 Eylül 2023

Yiğit Özşener'in 'Atatürk'ü, Birce Akalay'ın 'Halide Edip Adıvar'ı canlandırdığı 'Zaferin Rengi' filmi sete çıkmaya hazırlanıyor. Film, 1919 yılında İstanbul'u işgal eden düşman kuvvetlerine karşı örgütlenen insanların Anadolu'da başlattıkları direnişi ve 'General Harington Kupası' efsanesini anlatıyor. Filmin yönetmenliğini Abdullah Oğuz yapıyor ve 2024'ün ilk yarısında sinemada seyirciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Cinsel istismarla suçlanan ABD'li yönetmen Woody Allen, Venedik Film Festivali'nde yeni filmi 'Coup de Chance'ın galasında beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Allen, üvey kızı Dylan Farrow tarafından çocukken taciz etmekle suçlanmış, ancak bu iddiaları reddetmişti. Festivalin Allen'ı davet etmesi eleştirilere neden olmuştu. Allen, 'iptal kültürü' hakkında ise 'çok aptalca' bulduğunu belirtti.
5 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin programı açıklandı. Festival, Todd Haynes imzalı 'May December' filmiyle açılacak. Festival kapsamında toplam 57 film gösterilecek ve çeşitli etkinlikler, söyleşiler ve atölyeler düzenlenecek. Festivalin Türkiye Sineması 2022-2023 bölümünde ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş yerli yapımlar yer alacak. Festivalin uluslararası programında ise Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan filmler gösterilecek.
5 Eylül 2023

Van'ın Tuşba ilçesinde, izinsiz kazı sırasında tespit edilen alanda yürütülen arkeolojik kazılarda Urartular dönemine ait yeni bir anıtsal yapı grubu ortaya çıkarıldı. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın bilimsel danışmanlığında yürütülüyor. Işıklı, alanda sürekli yeni buluntularla karşılaştıklarını ve bu alanın çok özel bir yerleşim alanı olduğunu belirtti.
2 Eylül 2023

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül törenine Rusya, Belarus ve İran'ı davet etti. Ayrıca, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi lideri Jimmie Akesson da davet edildi. Bu karar, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Liberal Parti AP Milletvekili Karin Karlsbro tarafından eleştirildi. Nobel Vakfı Direktörü Vidar Helgesen, bu kararın dünyanın giderek daha fazla kutuplaşmasından ve farklı görüşlere sahip kişiler arasındaki diyaloğun azalmasından dolayı alındığını belirtti.
1 Eylül 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere toplamda yedi yeni film vizyona giriyor. 'Adalet 3: Son', 'Para Avı', 'Konuş Benimle', 'Hırçın', 'Para Konuşur', 'Ölümüne Aşk' ve 'Dabbetü’l-Arz: Kıyamet' filmleri izleyicilerle buluşacak. Filmler arasında aksiyon, gerilim, korku ve komedi türlerinde yapımlar bulunuyor.
1 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Türkiye'den 11, yurtdışından ise 9 olmak üzere toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisi sahnelenecek. Festival programı, belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor. Festivalin yerli yapımlarında genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken, deneyimli oyuncular da izleyicilerle buluşacak.
31 Ağustos 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesinin hayatına odaklanan 'Zübeyde, Analar ve Oğullar' filmi, 20 Ekim 2023'te vizyona girecek. Film, Türkiye ile birlikte Avrupa, ABD, Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde gösterime sunulacak. Filmin yönetmenliğini Cenk Yaz yaparken, senaryosunu İlber Tekinsoy yazdı. Filmin başrollerinde Aslıhan Güner ve Alican Yücesoy yer alıyor.
29 Ağustos 2023

Greta Gerwig'in yönettiği Barbie filmi, Warner Bros.'un şimdiye kadarki en başarılı filmi oldu. Film, başrolünde Margot Robbie ve Ryan Gosling'in yer aldığı ve sekizinci Harry Potter filmi 'Ölümcül Yadigarlar Bölüm 2'yi geride bırakarak bu başarıya ulaştı. Barbie'nin 1 milyar 342 milyon dolar hasılatla Warner Bros. tarihine geçmesi bekleniyor. Film ayrıca, Gerwig'e 'en büyük açılış hasılatını elde eden kadın yönetmeni' unvanını kazandırdı.
29 Ağustos 2023

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan 'Atatürk' filmi hakkında yapımcı Saner Ayar ve yönetmen Mehmet Ada Öztekin bilgi verdi. Filmin Disney+ ile çekildiği ancak Disney'in global içerik stratejilerini revize etmesi nedeniyle dağıtım planlarının değiştiği belirtildi. Film, 29 Ekim'de FOX TV'de ve 3 Kasım'da sinemalarda gösterime girecek. Filmin 2024'ten itibaren dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacağı aktarıldı.
25 Ağustos 2023

Aras Bulut İynemli, başrolünde olduğu 'Atatürk' filminden ilk fragmanı paylaştı. Filmin birinci bölümü 3 Kasım'da vizyona girecek. Filmin TV versiyonu 29 Ekim'de FOX'ta yayınlanacak. İkinci bölümün ise Ocak 2024'te gösterime girmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

1987 yılından bu yana İstanbul Taksim Meydanı'nda hizmet veren Gezi İstanbul Pastanesi, kapanma kararını duyurdu. Pastane, Atatürk Kültür Merkezi'nin kapatılması ve Gezi direnişinin ardından Taksim'in yalnızlaştığını ve bu süreçte 'tek başına' direndiklerini belirtti. Pastane, ayrıca kitlesine 'yalnız bırakıldıkları' için sitem etti.
23 Ağustos 2023

Arter Çocuk Festivali, bu yıl 1-3 Eylül tarihleri arasında 'Dünya ve Ben' başlığıyla düzenlenecek. Festival, 6-11 yaş arası çocukları dünya, diğer canlılar ve doğayla kurduğumuz ilişkiyi sanat yoluyla yeniden düşünmeye davet ediyor. Festival programı, rehberli sergi turları, atölyeler, ekoloji ve sürdürülebilirlik üzerine keşif alanları, dans ve performansa dayalı etkinliklerden oluşuyor. Festival kapsamında ayrıca ücretsiz 'Keşif Saati' etkinlikleri de düzenlenecek.
21 Ağustos 2023

18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin uzun metraj, belgesel ve kısa metraj film yarışmaları jüri üyeleri açıklandı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda filmleri değerlendirecek jüri, yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlığında belirlendi. SİYAD En İyi Film Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen ödülü, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması'nın jüri üyeleri de duyuruldu.
21 Ağustos 2023

Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum, bazı eserlerin kaybolduğunu, çalındığını ya da zarar gördüğünü bildiren bir çalışanını işten çıkardı. Kaybolan eserler arasında altın, mücevherat ve yarı değerli taşlar bulunuyor. Müze, eserlerin çoğunluğunun depolarda saklandığını belirtti ve eserlerin geri alınması için elinden geleni yapacağını ifade etti. Müze ayrıca, işten atılan çalışana karşı hukuki olarak harekete geçileceğini açıkladı.
16 Ağustos 2023

Sümela Manastırı'ndaki dini ayin, İYİ Partili ve Yeniden Refah Partili siyasilerin iptal edilmesi için başlattığı kampanyalara rağmen düzenlendi. Ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönetiminde gerçekleşti ve çok sayıda Ortodoks Hristiyan'ın katılımıyla yapıldı. Ayin nedeniyle Sümela Manastırı ve tören yerinde güvenlik tedbirleri alındı. Ayine, Trabzonsporlu futbolcular Anastasios Bakasetas ve Dimitrios Kourbelis de katıldı.
15 Ağustos 2023

Yönetmen Tolga Karaçelik'in, başrollerini Steve Buscemi, Britt Lower ve John Magaro'nun paylaştığı yeni filmi 'The Shallow Tale'ın çekimleri tamamlandı. Karaçelik'in dördüncü ve ilk İngilizce filmi olan 'The Shallow Tale', New York'ta çekildi ve çekimleri 22 gün sürdü. Film, bir boşanmanın ortasında bocalayan bir yazarla, ona gündüzleri evliliği, geceleriyse yeni kitabında kaleme aldığı cinayetler için danışmanlık yapan emekli bir seri katilin arkadaşlığını konu alıyor. Filmin 2024'ün bahar aylarında vizyona girmesi bekleniyor.
15 Ağustos 2023
İşaretlediklerim