Kariyeri boyunca birçok siyah müzisyene destek olan ve 'Siyah Müziğin Babası' olarak anılan Clarence Avant, 92 yaşında hayatını kaybetti. Avant, müzik işletmeciliğine 1950'li yıllarda başladı ve 1967-1969 yılları arasında Venture Records'ta çalıştı. Daha sonra Los Angeles'ta Sussex Records adlı müzik şirketini kurdu. Avant'ın hayatı, 2019'da Netflix'te yayınlanan 'The Black Godfather' belgeselinde anlatıldı.
14 Ağustos 2023

Bursa'da her yıl düzenlenen Nilüfer Müzik Festivali, bu yıl kamp ve içki yasakları nedeniyle iptal edildi. Festivali düzenleyen Nilüfer Belediyesi, bu durum üzerine hukuki süreç başlatacağını duyurdu. Yasağın kim tarafından getirildiği belirtilmese de, geçen sene benzer bir kararın kaymakamlık tarafından alındığı biliniyor.
10 Ağustos 2023

Kuveyt makamları, 'Barbie' ve 'Talk to Me' adlı filmleri toplum ahlakını ve sosyal gelenekleri korumak amacıyla yasakladı. Enformasyon Bakanlığı Basın Yayın Müsteşar Yardımcısı ve Sinema Filmlerini Denetleme Komitesi Başkanı Lafi es-Sabii, filmlerin gösterime girmeyeceğini belirtti. Sabii, filmlerin toplumun değerleriyle uyuşmayan bir mesaj içerdiğinde vizyona girmesine yasak getirildiğini ifade etti. Ayrıca, Lübnan da Barbie filminin ahlaki ve dini değerlere aykırı olduğu ve eşcinselliği öne çıkardığı gerekçesiyle vizyona girmeyeceğini duyurmuştu.
10 Ağustos 2023

Amerikalı fizikçi Julius Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan 'Oppenheimer' filmi, Türkiye'de vizyona girdiği üçüncü haftada 1 milyon 175 bin 698 seyirciye ulaştı. Aynı hafta vizyona giren 'Barbie' filmi de 1 milyon 100 bin izleyiciyi aştı. 'Oppenheimer', 181 dakika süresiyle Christopher Nolan'ın şimdiye kadar çektiği en uzun film oldu.
8 Ağustos 2023

Disney Plus yapımı 'Atatürk' dizisi, yayınlanmayacağı iddialarının ardından FOX ve Lanistar Medya tarafından iki film olarak seyircilerle buluşacak. İlk film 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda FOX kanalında, ikinci film ise 22 Aralık'tan itibaren sinemalarda olacak. Her iki film 2024 yazında da FOX ekranlarında yayınlanacak. Yapımda, Mustafa Kemal Atatürk'ü Aras Bulut İynemli canlandırırken, yönetmenliği Mehmet Ada Öztekin, yapımcılığı ise Saner Ayar ve Hakan Karamahmutoğlu üstleniyor.
2 Ağustos 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl, dünya festivallerinde dikkat çeken yerli ve yabancı yapımlar gösterilecek. Festival kapsamında 'Genç Sinema' programı ile üniversite öğrencileri sinema profesyonelleriyle buluşacak ve 'çocuk günü' etkinlikleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca, geçen yıl hayatını kaybeden usta sinemacı Jean Luc Godard anısına 'Nefret / Le Mépris' filmi gösterilecek.
2 Ağustos 2023

Sinop'ta düzenlenecek olan Kuzey Fest müzik festivali, valilik tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi. Festival yetkililerinin yürütmeyi durdurma talebi ise Samsun 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından oybirliğiyle reddedildi. Festivalin iptalini isteyenler arasında İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve MÜSİAD gibi kuruluşların da yer aldığı Balıkesir Sivil Toplum Platformu bulunuyor. Festivalin planlandığı gibi 3-6 Ağustos arasında düzenlenmesi olası görünmüyor.
31 Temmuz 2023

Bergama Tiyatro Festivali, bu yıl dördüncü kez 11-13 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festival, Bergama'nın tarihi ve özel mekanlarında, hem ücretli hem de ücretsiz etkinliklerle sanatseverlere kapılarını açacak. Festivalin bu yılki programı, 'Yerelleşme', 'Sektörleşme', 'Kültürel Hayatın Erişilebilirliği' ve 'Çocuklar ve Gençler' başlıklarının yanı sıra, komedi işlerine de yer vererek katılımcıları neşeli bir programa davet ediyor. Festival boyunca çeşitli performanslar ve atölye çalışmaları düzenlenecek.
30 Temmuz 2023

Bu yıl 30. yılını kutlayan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlık edecek. Sorak, kariyeri boyunca 'Vizontele', 'G.O.R.A.', 'Sınav', 'Yahşi Batı', 'Aşk Tesadüfleri Sever', '8 Saniye', 'Aşk Tesadüfleri Sever 2', 'Bandırma Füze Kulübü' ve 'Kendi Yolumda' gibi filmlere imza attı. Festivalin ödül tutarları artırıldı ve en iyi film ödülü 500 bin lira oldu. Festival 18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ve son başvuru tarihi 7 Ağustos.
28 Temmuz 2023

Sinop'ta 3-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Kuzey Fest' valilik tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi. İptal kararına karşı festivali düzenleyen organizasyon şirketi, yürütmeyi durdurma için başvuru yaptı. Daha önce de birçok konser ve festival, valilikler ve AKP'li belediyeler tarafından iptal edilmişti.
27 Temmuz 2023

'Görevimiz Tehlike: Ölümcül Hesaplaşma' serisinin ikinci bölümü için İstanbul'a gelen film ekibi, Kapalıçarşı'da çekimler için keşif yaptı. Ekipte ABD'li oyuncu Tom Cruise da bulunuyordu. ABD'li yönetmen ve senarist Christopher McQuarrie, tarihi yarımadada planladığı çekimler için ekibiyle Kapalıçarşı'yı gezdi. Kapalıçarşı, daha önce James Bond filmlerinin bazı sahneleri için de çekim mekanı olmuştu.
24 Temmuz 2023

Türk Dil Kurumu (TDK), 12. baskısını yayınladığı yeni sözlükte bazı sözcüklerin yazımını güncelledi. Artık 'kayyum' yerine 'kayyım', 'unvan' yerine 'ünvan', 'çiğ börek' yerine 'çi börek' yazılacak. Sözlük, 82 bin 135 madde başı, 18 bin 133 madde içi olmak üzere toplamda 132 bin 334 söz varlığına sahip. Yazımı değiştirilen sözcükler arasında sık kullanılan kelimeler de bulunuyor.
20 Temmuz 2023

Ali Atay'ın yönetmenliğini yaptığı ve büyük ilgi gören Ölümlü Dünya'nın devam filmi 1 Aralık'ta vizyona girecek. Filmin senaryosunu Ali Atay, Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi birlikte kaleme aldı. Film, lokanta işleten sıradan bir aile görünümlü, aslında birkaç nesildir çok gizli dünya çapında bir örgüt için kiralık katil olarak çalışan bir ailenin başına gelenleri anlatıyor. Filmin ilk tanıtımı ve vizyon tarihi TAFF Pictures'ın Twitter hesabından duyuruldu.
19 Temmuz 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu, içinde İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve MÜSİAD gibi kuruluşların da bulunduğu 25 kuruluşla birlikte yaz festivallerinin yasaklanmasını talep eden bir bildiri yayınladı. Bu bildiriye, 90 çevre örgütü ve aktivistten oluşan bir grup tepki göstererek, bildirinin laik yaşam tarzını hedef aldığını ve gerici bir iklim yarattığını ifade etti. Tepki gösteren grup, iktidarın baskıcı ve anti demokratik bir sistem inşa etmeye çalıştığını, temel hak ve özgürlüklere müdahale edildiğini ve çeşitli baskılarla karşılaştıklarını belirtti. Ayrıca, bu baskılara boyun eğmeyeceklerini ve çeşitliliğin zenginleştirici olduğuna inandıklarını vurguladılar.
9 Temmuz 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu, içinde İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve MÜSİAD gibi kuruluşların da bulunduğu 25 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu bir grup, gençleri 'gayri ahlaki haram ilişkilere, içkiye, isyana ve başkaldırıya' yönlendirdiği iddiasıyla festivallerin yasaklanmasını talep etti. Platform, 'Türkiye Yüzyılı'na zarar verdiğini öne sürdüğü festivaller yerine 'haremlik-selamlık' etkinlikler düzenlenmesini istiyor. Geçen yıl Zeytinli Rock Festivali'ne izin verilmemiş ve İlim Yayma Cemiyeti festivalin iptali için bildiri yayımlamıştı.
7 Temmuz 2023

Ali Atay, yönetmenliğini yaptığı ve fenomen haline gelen 'Ölümlü Dünya'nın devam filmi 'Ölümlü Dünya 2'nin oyuncu kadrosuyla ilk fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafta Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Ali Atay, Mehmet Özgür, Feyyaz Yiğit, Giray Altınok, Özgür Emre Yıldırım, Sarp Apak ve İrem Sak yer alıyor. Film, 1 Haziran'da sete çıkmıştı ve hayranları tarafından merakla bekleniyor.
25 Haziran 2023

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen Sonoma-Marin Panayırı'ndaki 'Dünyanın En Çirkin Köpeği' yarışmasını 'Scooter' adlı tüysüz Çin köpeği kazandı. Yedi yaşındaki Scooter, doğuştan ayakları geriye dönük olmasına rağmen, terapi ve özel bir araç yardımıyla yürümeyi başardı. Yarışma, 1970'lerden beri düzenleniyor ve sahiplenilen yavru köpeklere görünürlük kazandırmayı, tüm köpeklerin sevimli olduğunu hatırlatarak hayvan sahiplenmeyi desteklemeyi amaçlıyor.
25 Haziran 2023

İtalya'nın başkenti Roma'da, M.Ö. 3. yüzyıla ait dört antik tapınak ve Jül Sezar'ın suikasta uğradığı yerin kalıntılarını içeren 'Kutsal Alan', ziyaretçilere açıldı. 1926-1929 yıllarında keşfedilen ve daha önce sınırlı erişime sahip olan bölge, İtalyan moda evi Bvlgari'nin finansmanıyla restore edilerek turistik ziyarete sunuldu. Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, yükseltilmiş yürüyüş yolları sayesinde ziyaretçilerin tarihi katmanları görebileceklerini belirtti. Giriş ücreti 5 avro olarak belirlendi.
20 Haziran 2023

Uzun süredir hastanede tedavi gören Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç, 71 yaşında hayatını kaybetti. Ardıç, meslek hayatına 1970 yılında başlamış ve çeşitli gazete, dergi ve yayın kuruluşlarında görev almıştı. 2008 yılından bu yana Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta olan Ardıç, son altı aydır ciddi bir hastalıkla mücadele ediyordu.
27 Mayıs 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, Netflix için 'Çalışma Hayatı: Bütün Gün Ne İş Yapıyoruz?' adlı yeni bir belgesel dizisinde çalışanların işlerinde anlam bulma yollarını ve deneyimlerinin insani ilişkiler üzerindeki etkisini inceliyor. Pulitzer Ödüllü yazar Studs Terkel'in 'Çalışmak' adlı kitabından esinlenen seri, farklı iş sektörlerinden insanların hayatlarını konu alıyor. Seri, Obama ve eşi Michelle Obama'nın kurduğu Higher Ground şirketi tarafından üretilmiş ve 17 Mayıs'ta Netflix'te yayınlanacak.
28 Nisan 2023
İşaretlediklerim