61’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisine yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek başkanlık edecek. Geçen sene festivalde Nejla Demirci’nin yönettiği 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film yarışmadan çıkarılmış ve bu durum tepkilere neden olmuştu. Bu yılki festival 5-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Özpetek, daha önce Hamam filmiyle Antalya Altın Portakal En İyi Film Ödülünü kazanmıştı.
26 Temmuz 2024

İzmir merkezli 24 ilde düzenlenen 'Define-1' operasyonunda, uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yapan organize suç örgütü üyesi 47 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin Türkiye'ye ait tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine yasa dışı yollardan sattığı tespit edildi. Operasyonda 6 bin 325 sikke, 997 obje, beş dedektör, iki ruhsatsız tüfek, bir ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişeğe el koyuldu. Örgüt elebaşısına Avrupa ve ABD'deki beş müzayede evinden 72 milyon lira döviz gönderildiği belirlendi.
11 Temmuz 2024

İstanbul Modern Sinema, 2023 yılına damgasını vuran beş hit filmi 'TOP 5' başlığı altında 8-13 Haziran tarihleri arasında izleyicilerle buluşturacak. Gösterilecek filmler arasında Cannes'da büyük ödül kazanan 'İlgi Alanı', Oscar'da en iyi animasyon seçilen 'Çocuk ve Balıkçıl', Martin Scorsese'nin 'Dolunay Katilleri', Film Comment dergisinin en iyi filmi seçtiği 'Bir Skandalın Peşinde' ve Romanya'nın Oscar adayı 'Dünyanın Sonundan Çok da Bir Şey Beklemeyin' yer alıyor. Biletler İstanbul Modern'in web sayfasından satın alınabilirken, Perşembe günleri tüm sinema gösterimleri ücretsiz olacak.
27 Mayıs 2024

Cannes Film Festivali'nde Selena Gomez'in de rol aldığı İspanyolca müzikal drama 'Emilia Pérez' dokuz dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin yönetmeni Jacques Audiard, daha önce 2015'te 'Deephan' filmiyle Altın Palmiye kazanmıştı. Filmde Gomez'e Zoe Saldaña ve Karla Sofia Gascón eşlik ediyor. Gascón'un canlandırdığı karakter, kadın olmak için gizlice cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptırmak isteyen bir uyuşturucu karteli lideri. Film, oyuncuların performanslarıyla eleştirmenlerden büyük övgü aldı.
20 Mayıs 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu, Türkiye'de bulunan Nemrut Dağı'nı görüntüledi. Dağ, bir yandan katılaşmış lav akıntıları, diğer yandan ise bir krater gölü ile karakterize ediliyor. Nemrut Dağı, aynı zamanda Helenistik Dönem'e ait mezar ve anıtsal heykelleri ile biliniyor ve 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.
13 Mayıs 2024

‘Behzat Ç.’ dizisindeki başarılı performansıyla tanınan oyuncu Erdal Beşikçioğlu, CHP'nin sürpriz adaylarından biri olarak Ankara'nın Etimesgut ilçesinde belediye başkanı seçildi. MHP'nin elindeki Etimesgut'ta AKP aday göstermemiş, bu durum seçim yarışını farklı bir boyuta taşımıştı. Açılan sandıkların yüzde 79,35'ine göre Beşikçioğlu, yüzde 56,49 oy oranıyla seçimi kazandı.
1 Nisan 2024

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, bir evde yapılan aramada sekiz parça kabuklu deniz canlılarına ait fosil bulundu. Bu fosillerin 10 milyon yıl öncesine, Miyosen dönemine ait olduğu müze yetkililerince belirlendi. Ev sahibi Ç.Y, 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alındı. Olay, tarihi eserlerin korunması ve kaçakçılığa karşı yapılan mücadele çerçevesinde gerçekleşti.
27 Mart 2024

ABD'de düzenlenen 96'ncı Oscar ödül töreninde, Oppenheimer filmi önemli ödüller kazanarak dikkat çekti. Film, en iyi film, en iyi yönetmen (Christopher Nolan), en iyi aktör (Cillian Murphy) dahil olmak üzere birçok kategoride ödül aldı. Diğer dikkat çeken ödüller arasında en iyi aktris ödülünü Emma Stone'un Poor Things filmi için kazanması ve en iyi yardımcı aktör ödülünün Robert Downey Jr.'a Oppenheimer filmiyle gitmesi yer aldı.
11 Mart 2024

Dune 2 filmi, Timothee Chalamet ve Zendaya'nın başrollerini paylaştığı, Denis Villeneuve tarafından yönetilen bir yapım olarak vizyona girdi ve Kuzey Amerika'da 81,5 milyon dolarlık açılış hasılatıyla 2024'ün en yüksek açılışını gerçekleştirdi. Warner Bros'un 72 ile 75 milyon dolar arasında bir açılış hasılatı beklediği film, beklentileri aşarak büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca, film A CinemaScore ve Rotten Tomatoes'ta yüksek değerlendirmeler alarak eleştirmenlerden ve izleyicilerden tam not aldı. Bu başarı, serinin devam filmlerinin geleceğine dair beklentileri artırıyor.
4 Mart 2024

MUBI'nin Şubat ayı film seçkisinde, Oscar adayı 'Güvenli Bir Yer', David Lynch'in 'Mulholland Çıkmazı', Erden Kıral'ın 'Hakkari'de Bir Mevsim' ve 'Bereketli Topraklar Üzerinde' filmleri öne çıkıyor. Ayrıca, Bernardo Bertolucci'nin 'Düşler, Tutkular ve Suçlar' filmi, Edgar Wright'ın 'Zombilerin Şafağı', Joe Wright'ın 'Aşk ve Gurur' ve Luis Buñuel'in 'Burjuvazinin Gizli Çekiciliği' gibi eserler de seçkide yer alıyor. Seçki, çeşitli dönemlerden ve türlerden filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor.
30 Ocak 2024

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü, 40 çeşit baharat kullanarak 3 metrekarelik bir alanda çiçek motifli bir mozaik tablo oluşturdu. Bu eser, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları fuarında sergilendi. Sökücü'nün amacı, Gaziantep'in zengin mutfağını mozaik sanatı aracılığıyla tanıtmaktır.
29 Aralık 2023

1888 yılından beri yayın hayatını sürdüren National Geographic dergisi, Aralık 2023 tarihli sayısıyla basılı yayınlarına son verme kararı aldı. Bundan sonra sadece abonelere özel olarak basılacak olan dergi, dijital yayıncılığa odaklanacak. Nisan ayında maliyetleri düşürmek amacıyla 19 editör işten çıkarılmıştı. Dergi sözcüsü, yapılan değişikliklerin içerik kalitesini etkilemeyeceğini ifade ederken, işten çıkarılan bir eski çalışan, tam zamanlı personelin yerini serbest yazarların alacağını belirtti.
24 Aralık 2023

Zorlu PSM'nin düzenlediği 'MIX Festival presented by %100 Müzik', 3-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festival, elektronikten indie müziğe, rapten dans müziğine kadar birçok farklı tarzı ve ismi bir araya getirecek. Festivalin bu yılki programında Röyksopp, Two Another, Kid Francescoli, Warhaus, Weval ve Türkiye'den Flört, The Flabbies, Nalan, Aga B, Barış Demirel gibi isimler yer alacak.
2 Kasım 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 308 bin 730 seyirciye ulaşarak Ceylan'ın sinemalarda en çok izlenen filmi oldu. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve başroldeki Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Rekorun önceki sahibi ise 304 bin 782 seyirciyle, dokuz yıl önce vizyona giren 'Kış Uykusu' idi.
2 Kasım 2023

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminden ilk fragman yayınlandı. Film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Yönetmenliğini Gönenç Uyanık'ın yaptığı, senaryosunu Nuran Evren Şit'in yazdığı film, İstanbul'dan New York'a giden ve orada tesadüfen karşılaşan evli bir çiftin hikayesini anlatıyor.
2 Kasım 2023

Farah Zeynep Abdullah'ın başrolünde yer aldığı 'Bihter' filminden yeni bir fragman yayınlandı. Film, Halit Ziya Uşaklıgil'in ikonik eseri 'Aşk-ı Memnu'nun yeniden yorumu olup, 1920'li yılların başına izleyicileri götürüyor. Tutku, sadakatsizlik, cesaret ve korkaklık üzerine zamansız ve evrensel bir hikaye sunan film, 16 Kasım'da Prime Video'da izleyiciyle buluşacak.
2 Kasım 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya için Unesco'nun tavsiyesi üzerine 'ziyaretçi yönetim planı' uygulamasına geçileceğini belirtti. Bu plana göre, 15 Ocak itibarıyla yabancı turistlerin Ayasofya'ya girişi ücretli olacak. Ancak Türk vatandaşlarının ibadet amaçlı ziyaretleri ücretsiz olmaya devam edecek. Giriş ücretleri henüz belirlenmedi.
31 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ödüle layık gördüğü Türk Tarih Kurumu'nun eski başkanı Ali Birinci, yolsuzluktan hapis cezasına çarptırılmış. Birinci'nin cezası, yargılamada gösterdiği pişmanlık dolayısıyla ertelenmiş. Birinci, TTK başkanıyken kurumun yayın satış bürosu için dükkan aldığı sırada kamu zararına sebebiyet vermiş. Mahkeme, Birinci'nin, alınacak taşınmazın belirlenmesinde aynı şartlara sahip daha düşük değerde başka bir binanın da alınabileceğini göz ardı ettiğini belirtmiş.
30 Ekim 2023
İşaretlediklerim