Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum, ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçildi. Sheinbaum, rakibi Xochitl Galvez'i geride bırakarak %59 oy aldı. Seçim süreci, ülkede 38 siyasetçinin suikast sonucu öldürülmesiyle en kanlı seçim olarak nitelendiriliyor. Sheinbaum'un gündeminde ekonomideki bütçe açığı, ABD'ye göçmen geçişi ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliği bulunuyor.
3 Haziran 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD'nin Türk Hava Yolları'na (THY) baskı yaparak Rus vatandaşlarını Meksika'ya giden uçuşlardan men etmeye çalıştığını iddia etti. Bu iddia, THY'nin İstanbul'dan Latin Amerika'ya yapılan uçuşlarda bazı Rus yolcuları kabul etmediği yönündeki şikayetler üzerine ortaya atıldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ve diğer kaynaklar, THY'nin bu eylemlerinin ABD'nin emriyle yapıldığına inanıyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve THY konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
26 Nisan 2024

Time dergisi, Morning Consult araştırma şirketinin verilerine dayanarak, 43 ülkede İsrail'e desteğin azaldığını yazdı. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrası Gazze'ye savaş ilan etmiş ve sivil yerleşim yerleri ile hastaneleri hedef almıştı. Ankete göre, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Latin Amerika ülkelerinde İsrail'e karşı olumlu görüşler olumsuza dönüşmüş, Japonya, Güney Kore ve Britanya'da da destek oranları düşmüştür. ABD ise İsrail'e desteğini sürdürmekte, ancak oranlar azalmıştır.
22 Ocak 2024

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, uzun süredir devam eden Esequibo bölgesi anlaşmazlığını görüşmek üzere 14 Aralık'ta Saint Vincent ve Grenadinler'de bir araya gelecekler. Toplantının ev sahipliğini Başbakan Ralph Gonsalves yapacak. Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ve Karayip Ortak Pazarı (CARICOM) arabuluculuk ederken, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da toplantıya katılacak. Esequibo bölgesi, zengin doğal kaynaklara sahip ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden bir toprak anlaşmazlığı konusudur.
10 Aralık 2023

Pestisitlerin etkisiyle son 10 yılda böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı ve türlerin üçte biri yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan ve zararlılarla mücadele eden böceklerin azalması nedeniyle ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pestisitler, böceklerin yanı sıra bitkiler ve sucul canlılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Türkiye'de de yoğun bir şekilde kullanılan pestisitlerin kalıntıları, analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49'unda tespit edildi. Zararlı böceklerle mücadelede pestisit kullanımını azaltabilecek yararlı böceklerin üretimi ve satışı ise artıyor.
22 Ekim 2023

Genetiği değiştirilmiş bitkilerin (GDO) pestisit kullanımını azaltacağına dair vaatlerin gerçekleşmediği, aksine pestisit kullanımının arttığı belirtildi. GDO'lu tohumlarla üretilen türlerin pestisit kullanımını artırdığı ve bu durumun maliyetleri yükselttiği ifade edildi. Ayrıca, glifosat adlı yabani bitki öldürücünün kullanımının da arttığı ve bu maddenin olası bir kanserojen olduğu belirtildi. Türkiye'de de glifosat kullanımının son 20 yılda sürekli arttığı, ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanılan toplam miktarı açıklamadığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Adli tıp uzmanı Dr. Ayşe Uğurlu, sağlık, hukuk ve insan hakları örgütlerinin ortak basın açıklamasına katıldığı için kamu görevinden açığa alındı. Uğurlu, 2020'de avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevi sürecinde, avukatların sağlık durumlarının kötüleşmesi ve zorla müdahalenin gündeme gelmesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısına katılmıştı. Uğurlu, adli süreç tamamlanmadan sağlık müdürlüğü ve sağlık bakanlığı üzerinden soruşturma açıldığını ve memuriyet görevinden ihracının talep edildiğini belirtti. Uğurlu'nun durumu, İnsan Hakları için Hekimler, Latin Amerika ve Karayipler İşkence Cezasızlık ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Sağlık Kuruluşları Ağı ve Dünya Tabipleri Birliği tarafından kınandı.
23 Eylül 2023

Küba, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan birçok devlet başkanının katılımıyla 'G77+Çin' zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve, Küba Devlet Başkanı Migul Diaz Canel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Zirvede bilimin, teknolojinin ve yeniliğin rolü ele alınacak. G77, 1964 yılında 77 ülke tarafından kurulmuş ve bugün 134 üyesi bulunmaktadır.
15 Eylül 2023

Şili'nin Iquique kenti yakınlarındaki Atacama Çölü, atılan giysiler, plastik, moloz ve diğer malzemeler nedeniyle ciddi bir çevre kirliliği sorunu yaşıyor. Yılda 59 bin ton elbisenin çöle bırakıldığı ve bunların bir kısmının satılamayıp çölde kaldığı belirtiliyor. Çölde bulunan elbiselerin çoğunun kullanılmamış ve etiketli olduğu gözlemleniyor. Şili, Latin Amerika'da giysi sektöründe en çok ithalat yapan ikinci ülke olup, gümrükten onay alamayan tonlarca elbise çöle atılıyor.
5 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler kuruluşları tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, dünya genelinde her iki dakikada bir kadın hamilelik veya doğum sırasında yaşamını yitiriyor. 2000 ile 2020 yılları arasında anne ölümlerinde azalma gözlemlenmiş ancak sonrasında bu ilerleme durmuş ve bazı bölgelerde gerileme yaşanmıştır. Özellikle Sahra Altı Afrika'da anne ölüm oranları yüksek olup, Covid-19 salgınının bu durumu daha da kötüleştirmiş olabileceği belirtiliyor. DSÖ Genel Direktörü ve BM Nüfus Fonu İcra Direktörü, kaliteli sağlık hizmetlerine erişim ve aile planlamasına yatırım yapılmasının önemini vurguluyor.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin ağustos ayında Güney Afrika'da düzenlenecek zirvesinde ortak para birimi konusunun tartışılacağını açıkladı. Lavrov, bu konuda BRICS içinde ve Latin Amerika ile Karayip ülkeleri arasında kendi para birimlerini yaratma ihtiyacıyla ilgili girişimlerin olduğunu belirtti. Ayrıca, BRICS ülkeleri ile Rusya ve Çin arasındaki ticarette doların payının azaldığı ve Brezilya ile Arjantin arasında yeni bir ortak para birimi oluşturulması konusunun istişare edildiği bilgisi verildi.
25 Ocak 2023

Brezilya ve Arjantin, ekonomik entegrasyonu artırmak ve Güney Amerika için ortak bir para birimi oluşturmak amacıyla görüşmelere başladı. Arjantin'in resmi sitesinde yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etme ve borsa engellerini aşma hedefleri belirtildi. Ortak para birimi fikri, Brezilya'nın maliye bakanı ve icra sekreteri tarafından geçen yıl bir makalede önerilmiş ve Lula'nın seçim kampanyasında yer almıştı. Lula'nın ilk resmi ziyareti Arjantin'e olacak ve bu ziyaret, CELAC'a dönüş sinyali olarak da görülüyor.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim