Libya'nın başkenti Trablus'un güneydoğusunda yer alan Şuveyrif bölgesinde, bir toplu mezarda 65 düzensiz göçmenin cesedi bulundu. Libya İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kriminal Araştırmalar Dairesi tarafından yapılan açıklamada, bulunan cesetlerden DNA örnekleri alındığı ve kimlik tespiti çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Cesetler, Şuveyrif bölgesinden sorumlu başsavcılığın belirlediği bir mezarlığa defnedildi.
22 Mart 2024

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, bölgesel dinamikler açısından önemli sonuçlar doğurabilir. Bu iyileşmenin, özellikle Libya'daki çatışmaların çözümüne ve Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliğine olumlu etkileri olması beklenmektedir. Mısır Cumhurbaşkanı Es-Sisi'nin açıklamaları, Mısır'ın bu süreçte Yunanistan'ın tutumunu da dikkate alacağını ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü önceleyebileceğini gösteriyor. Bu durum, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmazlıkların da ele alınabileceğini işaret ediyor.
17 Şubat 2024

Türkiye, Arap Ayaklanması döneminde izlediği ve özellikle Türkiye-Mısır ilişkilerini olumsuz etkileyen politikaları gözden geçiriyor. Bölgede yeni bir istikrar ve barış ortamının oluşmasıyla birlikte, Türkiye 'Masaya dahil değilsem masayı yıkarım', 'Oyun kuramazsam oyunu bozarım' anlayışını terk etmeye karar verdi. Bu yeni dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır ile yakınlaşma niyetleri belirginleşti. Özellikle Mısır ile yıllar sonra karşılıklı elçiler atandı ve dışişleri bakanları düzeyinde ziyaretler gerçekleştirildi, bu süreç Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti ile taçlandırıldı.
15 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Flavio Di Giacomo, Libya'nın Zuara kentinden Akdeniz'e açılan bir göçmen teknesinin alabora olması sonucunda 61 kişinin kaybolduğunu açıkladı. Di Giacomo, bu yıl Akdeniz'in orta kesiminde 2 bin 250'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve denizde hayat kurtarmak için yeterince çaba gösterilmediğini belirtti. Olaydan kurtulan 25 kişi Libya'nın başkenti Trablus'a götürüldü.
17 Aralık 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Türk askerinin Libya'da bulunma süresini 24 ay daha uzatılmasına yönelik tezkereyi kabul etti. Bu karar, Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığının devam edeceğini gösteriyor. Ayrıntılar henüz paylaşılmamış olup ilerleyen zamanlarda verileceği belirtilmiş.
30 Kasım 2023

Eski AKP'li bakan Hüseyin Çelik, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi ve bu durumu 'kendi militan yargımızı oluşturduk' ifadesiyle yorumladı. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme ve Yargıtay bu karara uymayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Bu karar, hukukçular ve muhalif siyasiler tarafından 'yargı darbesi' olarak nitelendirildi ve Yargıtay'a Cumhurbaşkanlığı'ndan destek geldi.
9 Kasım 2023

Oyun platformu Steam, Türkiye'deki kullanıcılarına TL ile oyun satma politikasını sonlandıracağını duyurdu. TL'deki hızlı değer kayıpları ve döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle bu kararı alan şirket, 20 Kasım'dan itibaren Türkiye'deki kullanıcılarına oyunları ABD doları üzerinden satacak. Bu değişiklik, oyun geliştiricilerin oyunları için uygun fiyatları seçmesini ve güncel tutmasını kolaylaştıracak.
25 Ekim 2023

Geçen ay Libya'da meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne yol açan sel, antik Yunan kenti Cyrene'deki kalıntılara zarar verdi. Selin sürüklediği toprak ve taşlar, daha önce bilinmeyen arkeolojik kalıntıları da ortaya çıkardı. Yetkililer, selin bölgedeki antik kent Cyrene'e zarar verdiğini ve burada ciddi bir çamur ve moloz birikmesine neden olduğunu belirtti. Ancak selin aynı zamanda daha önce bilinmeyen bir drenaj sistemini de temizlediği belirtildi.
5 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Eylül'de Libya'nın doğusunda yaşanan selde ölü sayısının 4 bin 333'e yükseldiğini bildirdi. DSÖ'nün Libya bölge ofisinde acil durumlar sağlık ekibinden sorumlu Hale Hudari, cansız bedenlere ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 'Daniel Fırtınası' adı verilen sel felaketi, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, selden 250 bin kişinin etkilendiği, 40 bin kişinin yerinden olduğu ve 4 bin 255 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Libya Ulusal Birlik Hükümeti, ülkede yaşanan sel nedeniyle 64 kişinin daha cesedine ulaşıldığını duyurdu. Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran 'Daniel Fırtınası' Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'da sel nedeniyle dört binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 8 bin 500'den fazla kişinin halen kayıp olduğunu açıklamıştı.
30 Eylül 2023

Libya'da 10 Eylül'de etkili olan 'Daniel' fırtınası sonucu yaşanan sel felaketinden sonra sekiz yetkili, 'kötü yönetim' ve 'ihmal' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında belediye başkanı da bulunuyor. Sel felaketinde en az 3 bin 900 kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi ise kayıp. Ayrıca, 1998'den beri çatlak olan ve selde patlayan iki barajın onarım çalışmalarına 2010'da bir Türk şirketi başlamış, ancak çalışmalar ülkede başlayan ayaklanma nedeniyle askıya alınmıştı. Bu durum da soruşturmanın bir parçası olarak inceleniyor.
25 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da Daniel Kasırgası sonrası su kirliliğine bağlı hastalıkların artmasından endişe duyduğunu açıkladı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, selin yaşandığı Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin kayıp olduğunu belirtti. BM Libya Destek Misyonu, ülkede su kirliliği konusunda özellikle endişe duyduklarını ve hastalıkların yerleşmesini önlemek için dokuz BM kuruluşunun çalıştığını ifade etti. Libya Hastalıklarla Mücadele Merkezi Başkanı Haider al-Saeih, en az 150 kişinin kirli su içtikten sonra ishal olduğunu belirtti.
18 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'nın Derne kentinde yaşanan sel felaketinde 11 bin 300 kişinin öldüğünü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Libya'nın doğusunu vuran selin en çok etkilediği kent olan Derne'deki durumun 'içler acısı' olduğu belirtildi. Libya Kızılayı yetkilisi, ölü sayısının 10 bini aştığını ve arama kurtarmalar devam ettikçe bu sayının artacağını öngördü.
17 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'nın Derne kentinde sel felaketinden etkilenen 9 bin kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu. DSÖ, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 29 ton tıbbi malzeme gönderdiğini belirtti. Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şimdiye kadar en az 3 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var ve ülkedeki uzmanlar bölgede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyuyorlar.
16 Eylül 2023

Libya'yı vuran Daniel kasırgası ve sonrasında yaşanan seller, Derne'deki iki barajın yıkılması sonucu en az 3 bin 930 kişinin ölümüne neden oldu. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar bulunuyor. Sel felaketi sonrası ülkede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor. Uluslararası yardım kuruluşları, özellikle Derne kentinde durumu 'felaket' olarak nitelendirerek koleranın yayılabileceği uyarısında bulundu.
16 Eylül 2023

Libya Kızılayı, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketinde ölü sayısının 11 bine yükseldiğini açıkladı. Arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, bu sayının artabileceği ifade edildi. BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, yaklaşık 30 bin kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor. Sel felaketi, 'Daniel' fırtınası sonucunda Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde meydana geldi.
15 Eylül 2023

Libya'nın doğusundaki Derne şehrinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısının 5 bin 300'e çıktığı, binlerce kişinin de kayıp olduğu bildirildi. 10 Eylül'de 'Daniel' fırtınası sonucu oluşan sel, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle üç günlük yas ilan etti ve Libya Başkanlık Konseyi, zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.
12 Eylül 2023

Libya'nın doğusundaki hükümetin sağlık bakanı Osman Abdulcelil, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısının 3 bini geçtiğini belirtti. Ayrıca binlerce kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde hayatını kaybedenler için üç günlük yas ilan etti ve sel felaketinden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu.
12 Eylül 2023

Libya Başkanlık Konseyi, ülkenin doğusunda ve Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel fırtınası sonucu meydana gelen sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulundu. Fırtına, Derna kentinde iki barajın yıkılmasına ve bölgenin sular altında kalmasına neden oldu. Yetkililer, bu nedenle iki bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini ve yedi bin kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Başkanlık Konseyi, komşu ülkelere ve uluslararası kurumlara su altı ve su üstü arama kurtarma çalışmalarını destekleme çağrısı yaptı.
12 Eylül 2023

Daniel Kasırgası, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'da onlarca kişinin ölümüne yol açtıktan sonra Libya'da da büyük yıkıma neden oldu. Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Derna kentinde iki barajın yıkıldığı ve bölgeyi sular altında bıraktığı bildirildi. Bingazi yönetimine bağlı bölge yöneticisi ve ülkenin doğusundaki hükümetin İçişleri Bakanı, ölü sayısının binlerce olduğunu ve binlerce kişinin kayıp olduğunu belirtti. Ülke yetkilileri acil durum ilan etti.
11 Eylül 2023
İşaretlediklerim