Şişli Belediyesi, dört çeşit menünün 40 lira olduğu Gezici Kent Lokantası uygulamasını başlattı. Lokanta, 1000 kişilik yemek kapasitesine sahip olup, hafta içi her gün 12.00 ile 17.00 arasında ilçe genelinde belirlenen farklı noktalarda hizmet verecek. Lokantanın durakları belediyenin sosyal medya hesaplarından ve internet sitesinden takip edilebilir.
29 Mayıs 2024

Mustafa Kutlu, bir göl çevresinde yaşanan çevresel tahribatı eleştiriyor. Yazıda, gölün etrafının oteller, moteller ve çeşitli turistik işletmelerle dolduğu, çevrenin çöp ve kirlilikle kaplandığı belirtiliyor. Ayrıca, gölün doğal yapısının bozulduğu ve çevresindeki bitki ve hayvan yaşamının olumsuz etkilendiği vurgulanıyor. Kutlu, turizm uğruna doğal alanların yağmalanmasına karşı çıkıyor.
15 Mayıs 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'de gastronomi alanında ustalık zanaatının giderek azaldığını ifade ediyor. Gerçek ustaların emekli olması ve yerlerine yeni ustaların yetişmemesi, bu duruma örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın endüstriyelleşmesi ve büyük kentlere göç, yerel gastronomiyi olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Milor, kaliteli ve özgün yemeklerin giderek daha zor bulunduğunu vurguluyor.
4 Mayıs 2024

Yerel seçimler sırasında iktidar adaylarının eleştirdiği 'Kent Lokantaları' hizmeti, seçimlerde muhalefetin lehine bir etken oldu. Uğur Dündar, bu hizmetin yoksullar için büyük bir destek olduğunu ve CHP Genel Başkanlığının, partinin kazandığı tüm belediyelerde bu uygulamanın genişletilmesini istediğini belirtti. Dündar, sosyal belediyecilik anlayışının bir parçası olarak görülen 'Kent Lokantaları'nın, yoksulların açlıkla mücadelesinde önemli bir işlev gördüğünü vurguladı.
21 Nisan 2024

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Galata Projesi kapsamında yapılan ve halkın kıyı kullanımını engelleyen müdahaleleri eleştirdi. Ortaylı, özellikle bir lokanta gemisinin rıhtımı özel kullanımına ayırmasını ve halkın geçişini engellemesini 'haydutluk' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin kıyı şeritlerinin sınırlı olduğunu ve nüfus artışıyla birlikte kıyıların daha da önem kazandığını vurgulayan Ortaylı, kıyıların halka açık olması gerektiğini savundu. Ayrıca, kıyılarda yapılaşmanın anayasal hükümlere aykırı olduğunu ancak bu durumun sıklıkla ihlal edildiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının artırılacağına dair iddiaları yalanladı. İddialar, KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 10'a, içki için uygulanan KDV oranının ise yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacağı yönündeydi. Bakanlık, gıdalarda KDV oranının yüzde 1 olduğunu ve bu durumun bazı lokantalar tarafından istismar edildiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KDV oranlarında bir artış yapılmadığını, suistimalleri engellemeye yönelik tedbirler alındığını ifade etti.
16 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranını artırma kararı aldı. Yayınlanan tebliğ taslağına göre, kahvehane, kafeterya, pastane ve hazır yemek şirketleri dahil olmak üzere bu tür işletmelerde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltilecek. Ayrıca, içki satışı yapılan işletmelerdeki KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacak. Gazino, bar, dans salonu gibi yerlerde verilen hizmetlerin KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltilecek. Tebliğ taslağı, kamuoyunun görüşlerinin alınmasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek.
16 Nisan 2024

Rusya'da gerçekleşen bir terör saldırısının iki zanlısı, Moskova'ya gitmek üzere İstanbul üzerinden seyahat etmişler. Shamsidin Fariduni ve Saidakram Rajabalizoda isimli şüpheliler, saldırıdan önce ve sonra belirli tarihlerde İstanbul'da bulunmuşlar ve aynı otelde kalmışlar. Her iki şüpheli de IŞİD terör örgütünün Horasan koluna mensup olup, Moskova'da büyük bir terör eylemi gerçekleştirmişler. İstanbul'da turist gibi dolaşan bu şüphelilerin hareketleri, güvenlik açısından endişe verici bulgular ortaya koymaktadır.
27 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 11 kent lokantası, Ramazan ayında iftar için ekonomik bir alternatif sunuyor. 49 liraya iftar yemeği sunan bu lokantalar, özellikle ekonomik bir seçenek arayan İstanbullular tarafından tercih ediliyor. Sultangazi'deki bir kent lokantasında yapılan gözlemler ve hem çalışanlarla hem de müşterilerle yapılan röportajlar, lokantaların yoğun ilgi gördüğünü ve müşteri memnuniyetinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
14 Mart 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, İstanbul'da bir muhallebiciden yaptığı alışverişte yaşadığı pahalılık deneyimini anlattı. 1 kilo kol böreği, 2 simit ve 3 ayran için 650 TL ödemesi gerektiğini öğrendiğinde şaşkınlığını dile getirdi. Pandemi öncesi ve sonrası fiyat artışlarına dikkat çekerek, 2019'da 35 TL olan bir ürünün şimdi 450 TL'ye satıldığını belirtti. Ayrıca, çalışanlarla yaptığı sohbette herkesin hayat pahalılığından yakındığını ve ekonomik zorluklarla mücadele ettiklerini aktardı.
14 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de 2021 sonunda başlayan ve maliyet enflasyonu şeklinde ortaya çıkan yüksek enflasyonun, eksi reel faiz ve TL'den kaçış nedeniyle düşmediğini belirtiyor. Gelir dağılımındaki bozuklukların lüks tüketimi etkilemediğini, ancak genel olarak enflasyonun düşürülmesinin zor olduğunu ifade ediyor. Korkmaz, enflasyonla mücadele için başkanlık sisteminin değişmesi, demokratik ve hukuki altyapının güçlendirilmesi ve IMF ile iş birliği yapılması gerektiğini öne sürüyor.
6 Şubat 2024

Taste Atlas sitesinin güncellediği 'Dünyanın En İkonik Yemek Mekanları' listesinde Türkiye'den altı mekan bulunuyor. Gaziantep'ten İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu en yüksek sırada yer alırken, Bursa'dan Uludağ Kebapçısı Cemal & Cemil Usta ve Antalya'dan 7 Mehmet de listeye girmeyi başardı. İstanbul'dan ise Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, Çiya Sofrası ve Hacı Abdullah Lokantası listeye dahil olan diğer restoranlar oldu. Restoranlar, geleneksel Türk mutfağının yanı sıra, otantik lezzetleri ve tarihi atmosferleriyle dikkat çekiyor.
24 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı, lokanta, restoran, kafe ve pastane gibi işletmeler için fiyat listelerini görünür ve okunabilir bir şekilde giriş ve hizmet verilen masalara asmalarını zorunlu kıldı. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı ve uygulamanın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren başlayacağı belirtildi.
19 Aralık 2023

Michelin Rehberi, İstanbul, İzmir ve Bodrum'da bulunan restoranları değerlendirerek yeni seçkilerini açıkladı. Bu yıl toplam 111 restoran rehberde yer aldı ve bazı restoranlar Michelin Yıldızı, Bib Gourmand ve Michelin Yeşil Yıldız gibi ödüllere layık görüldü. Geçen yıl yıldız alan restoranlar bu yıl da yıldızlarını korurken, genç şefler ve sommelierler de ödüllendirildi. Ayrıca, Michelin Rehberi'ne tavsiye edilen restoranlar listesi de paylaşıldı.
10 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir restoranda yemek vergisi yerine içecek vergisi kesildiğini Twitter üzerinden paylaşan bir kullanıcıya teşekkür etti. Kullanıcı, restoranda yemek yemesine rağmen faturasında yüzde 1 içecek vergisi kesildiğini belirtti ve bu durumu sosyal medyada paylaştı. Bakan Şimşek, kullanıcının hassasiyeti için teşekkür ederek, bu ve benzeri durumların Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimleri tarafından takip edileceğini belirtti.
29 Temmuz 2023

Burgazada'daki Antigoni lokantasının köpeği Hector, yanlışlıkla vapurla Kabataş'a geçti. Sosyal medya üzerinden yapılan kayıp ilanı ile Hector'ın bulunması için çağrıda bulunuldu. Kısa bir süre sonra Antigoni Restaurant'ın Instagram hesabından Hector'ın bulunduğuna dair bir gönderi paylaşıldı.
17 Mayıs 2023

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas etin kilogram fiyatının 130 liradan 180 liraya yükseldiğini ve 6 Şubat'taki depremler sonrası haftada iki kez zam yapıldığını belirtti. Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları artırdığını ve deprem bahanesiyle yapılan zamların ahlaken doğru olmadığını ifade etti. İstanbul'daki kasaplar, fiyat artışlarına tepki olarak dükkanlarını bir hafta süreyle kapatmayı düşünüyor.
27 Şubat 2023
İşaretlediklerim