Türkiye genelinde önümüzdeki üç gün boyunca kavurucu sıcakların etkili olması bekleniyor. Marmara, İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerinde seyredecek. Doğu Karadeniz, Kars ve Iğdır çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış beklenirken, Göller Yöresi'nde Uşak ve Denizli'de bahar sağanakları görülecek. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmiyor ve sıcaklıkların sırasıyla 31, 34 ve 37 derece olacağı tahmin ediliyor.
20 Haziran 2024

Deniz İpek, endüstriyel yangın ve patlamaların sektörel dağılımını ve nedenlerini ele alarak, afet planlarının acilen gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Kimya Mühendisleri Odası raporuna göre, yangın ve patlamaların büyük bir kısmı metal, tekstil, ağaç, kağıt, mobilya, kauçuk ve plastik sektörlerinde yoğunlaşıyor. Elektrik tesisatlarının periyodik bakımının yapılmaması ve iş güvenliği kurallarının ihlal edilmesi, yangınların artmasına neden oluyor. İstanbul'da özellikle Tuzla, Arnavutköy, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerinde yangın ve patlamalar yoğun olarak görülüyor.
6 Haziran 2024

Meteoroloji 1'inci Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, İstanbul'da Ramazan Bayramı tatili süresince hava durumunun genellikle parçalı bulutlu olacağını, pazar günü ise çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceğini bildirdi. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyretmesi beklenirken, hafta boyunca en düşük ve en yüksek sıcaklıkların 9 ila 24 derece arasında değişeceği öngörülüyor. Marmara Bölgesi'nin hafta başından itibaren serin ve yağışlı havanın etkisinden çıkarak parçalı ve az bulutlu bir havaya kavuşacağı belirtildi.
6 Nisan 2024

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Bölümünde görev yapan bilim insanları, Türkiye'nin giderek daha sıcak ve kurak koşullara sahip olacağını, ortalama yağışların azalacağını ve aşırı yağışların artacağını ve şiddetleneceğini belirtiyorlar. Bu değişimlerin, sera gazı emisyonlarının anlamlı şekilde azaltılmadığı kötümser bir senaryoda daha belirgin olacağı ifade ediliyor. Güneydoğu Anadolu'nun en uzun kurak dönemlerin yaşandığı bölge olmaya devam edeceği, Marmara Bölgesi'nin ise kurak dönemlerin en çok uzadığı bölge olarak hesaplandığı belirtiliyor.
25 Mart 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Türkiye, 2024 Ocak ayında son 53 yılın en sıcak ocak ayını yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 5,7 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklığın 2,8 derece üzerinde. En yüksek sıcaklık 29,3 derece ile Akçakoca'da, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 31,3 derece ile Ardahan'da kaydedildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ölçülürken, bazı bölgeler mevsim normalleri civarında sıcaklıklar gösterdi.
19 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından Marmara Denizi ve çevresine 20 'Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu' kurulacağı açıklandı. İstasyonlar sayesinde Türkiye ve çevre denizlerdeki 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderilebilecek. 2012'den bu yana 45 tsunami uyarı mesajı gönderen Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, yeni istasyonlarla Marmara Bölgesi'nde deniz seviyesi değişikliklerini daha yakından izleyecek ve olası can kayıplarını önlemek için erken uyarılar yapacak.
26 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı (AKOM), pazar akşam saatlerinden başlayarak İstanbul'da kar yağışı olacağını duyurdu. Marmara Bölgesi'nin Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği ve sıcaklıkların mevsim normallerinin altına düşeceği belirtildi. Cumartesi günü yağmur şeklinde başlayacak yağışların, pazar günü karla karışık yağmur ve akşam saatlerinden itibaren ise kar yağışına dönüşeceği tahmin ediliyor. 31 Ocak'a kadar hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 2-5 derece altında olması, 1-10 Şubat tarihleri arasında ise mevsim normalleri civarında veya 1-3 derece üzerinde seyretmesi öngörülüyor.
26 Ocak 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde bulunan Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Yalova ve İzmir illerini sarı kodla fırtına konusunda uyardı. Bu illerde rüzgar ve fırtına bekleniyor. Ayrıca bölge sakinleri, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler gibi olası olumsuzluklara karşı uyarıldı.
18 Ocak 2024

2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Plan, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Plana göre, Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi hedefi 2053'e ertelendi. Ayrıca, 2028'de dijital Türk lirasının tedavüle gireceği, Adalet Hizmetleri alanında yeni bir 'Yargı Reformu Stratejisi' ve 'İnsan Hakları Eylem Planı' hazırlanacağı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin devreye alınacağı ve Marmara Bölgesi'nde olası depreme karşı yapıların güçlendirileceği belirtildi.
31 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde yarın sabah saatlerinden itibaren kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Tekirdağ'ın doğusu, Bursa ve Balıkesir'in kuzeyi ile Çanakkale'nin doğusunda yerel kuvvetli ve çok kuvvetli yağış öngörülüyor. Sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olasılıklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
29 Eylül 2023

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran sağanak yağış, su baskınlarına neden oldu. Arnavutköy'deki bir okulun bahçesini su bastı ve öğrenciler, öğretmenler ve okul idaresi personeli binanın içerisinde mahsur kaldı. İtfaiye ekipleri, öğrencileri dışarı çıkarmak için çalışma başlattı. Yağışın etkili olduğu diğer bölgelerde de su baskınları yaşandı ve araçlar mahsur kaldı.
28 Eylül 2023

İstanbul Valiliği, Marmara Bölgesi'nde bu akşam saatlerinden itibaren fırtına olacağını duyurdu. Sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, rüzgarın akşam saatlerinden itibaren etkisini artıracağı ve fırtına şeklinde eseceği belirtildi. Fırtınanın yarın gece saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor. Vatandaşlara olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulunuldu.
25 Eylül 2023

Daniel Kasırgası, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'da onlarca kişinin ölümüne yol açtıktan sonra Libya'da da büyük yıkıma neden oldu. Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Derna kentinde iki barajın yıkıldığı ve bölgeyi sular altında bıraktığı bildirildi. Bingazi yönetimine bağlı bölge yöneticisi ve ülkenin doğusundaki hükümetin İçişleri Bakanı, ölü sayısının binlerce olduğunu ve binlerce kişinin kayıp olduğunu belirtti. Ülke yetkilileri acil durum ilan etti.
11 Eylül 2023

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının yarından itibaren mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Sıcaklıkların 1 Eylül'de Trakya kesiminde, 2 Eylül'de ise bölge genelinde mevsim normallerine düşmesi bekleniyor. Kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşların 11.00-16.00 saatlerinde dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
28 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcaklıkların yarından itibaren Türkiye genelinde düşmesini beklediğini açıkladı. Ancak batı, iç ve güney kesimlerde mevsim normallerinin 2-4 derece üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun güneyinde 4-5 derece azalma beklenirken, yağış beklenmiyor. Marmara Bölgesi'nde kuvvetli rüzgarların üç gün daha etkili olması bekleniyor.
20 Ağustos 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olacağını belirtti. Sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Toros, sıcak hava şartlarına uygun giyinmenin ve su tüketiminin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
20 Temmuz 2023

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerine çıkacağını duyurdu. 19 Temmuz Çarşamba gününden itibaren tüm yurtta etkili olacak sıcak hava dalgasının, İstanbul'da 32-35, Edirne'de 38-41 gibi yüksek sıcaklıklara ulaşacağı tahmin ediliyor. Vatandaşlara, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaları tavsiye ediliyor.
17 Temmuz 2023

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde bugün ve Kurban Bayramı'nın ikinci günü için gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. İstanbul'un Anadolu Yakası, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiği bildirildi. Bayramın ilk günü bölge genelinin parçalı ve az bulutlu olacağı, ikinci gün ise İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların olabileceği belirtildi.
27 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nin bazı illerinde yarın kuvvetli sağanak yağış beklendiğini duyurdu. İstanbul Anadolu Yakası, Yalova, Kocaeli ve Sakarya'da yerel olarak kuvvetli ve gök gürültülü sağanak öngörülüyor. Sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
17 Mayıs 2023
İşaretlediklerim