AKP, TBMM'ye sunmayı planladığı kanun teklifi ile kentsel dönüşüm kararı için kat maliklerinin yarıdan bir fazlasının onayının yeterli olmasını öngörüyor. Mevcut yasada bu oran üçte iki çoğunluk olarak belirlenmişti. Bu düzenleme ile kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklı sürecin uzamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
2 Ekim 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler TBMM başkanlığına sunuldu. Fezlekeler, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu karma komisyona havale edildi.
2 Ekim 2023

Adalet Bakanı Tunç, Gezi Parkı davası hakkında konuştu ve 'Gezi yargılanamaz, Gezi onurumuzdur' ifadesini reddetti. Tunç, hukuk devletinde böyle bir ifadenin kullanılamayacağını belirtti. Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve dört diğer sanığın cezalarını onamasının ardından Tunç, bu konuda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tunç, hukuk devletinde suç varsa bunun soruşturulması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız yargının verdiği karara saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
1 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

İran Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Muhammed Cevad Askeri, ülkedeki arazilerin her yıl yaklaşık 1,5 milyon hektar çölleştiğini belirtti. Askeri, bu durumun tehlike arz ettiğini ve kuraklıkla etkin mücadele etmenin önemli bir görev olduğunu ifade etti. İran Ulusal İklim ve Kuraklık Krizi Yönetimi Merkezi Başkanı Ahad Vazife ise son 50 yılda ülkede yağış miktarının azaldığını, bu yıl mart ayında düşen yağmur miktarının geçen seneye oranla yüzde 16 azaldığını belirtti.
1 Ekim 2023

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, genel başkanlığa adaylığını açıklamasının ardından 'fiilen' istifa ettiğini duyurdu. Ancak Özel, resmi olarak istifa etmeyeceğini ve kurultay sonrası durumu değerlendireceğini belirtti. Özel, grup başkanlığı görevlerini üç grup başkanvekili yürütecek. Eğer genel başkan seçilirse, otomatik olarak hem genel başkan hem de grup başkanı olacağını ifade etti.
1 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, federal hükümete 45 gün daha finansman sağlayacak ve 91'e karşı 335 oyla kabul edildi. Tasarının bir sonraki durağı Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu olacak. Eğer burada da onaylanırsa, tasarı ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak.
1 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni yardım yapılmasına yönelik tasarıyı kabul etti. Bu yardım, savunma bakanlığı (Pentagon) bütçesinden ayrılarak yeni bir tasarı haline getirildi. Tasarı, 117 'hayır', 311 'evet' oyu ile kabul edildi. Ayrıca, Pentagon'un 826 milyar dolarlık bütçesi ve dışişleri bakanlığının bütçesi de onaylandı. Ancak, ABD hükümeti, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki bütçe anlaşmazlığı nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.
29 Eylül 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre, son 10 yılda en az 1803 tarım işçisi çalışırken hayatını kaybetti. 2013-2023 yıllarında çalışırken ölen tarım işçilerinin yüzde 33'ü trafik ve servis kazasında, yüzde 19'u ezilme ve göçük, yüzde 14'ü zehirlenme ve boğulma, yüzde 7'si şiddet ve yüzde 6'sı yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Çalışırken ölen işçilerin 235'i çocuk, 254'ü ise mülteci/göçmen olarak kaydedildi. Rapor, tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çeşitli önerilerde bulundu.
28 Eylül 2023

Hollanda'nın Zeeland eyaletindeki Reimerswaal ilçesinde, sokaklardaki köpek dışkısıyla mücadele amacıyla DNA veri tabanı oluşturulacak. Dışkının hangi köpeğe ait olduğu DNA yoluyla belirlenecek ve köpeklerin sahiplerine 75 ile 100 avro civarında para cezası verilebilecek. DNA kaydı yaptırmayan kişilere de köpek başına 150 avro para cezası uygulanacak. Bu uygulama, belediye meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi.
28 Eylül 2023

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 38'inci olağan kurultayını 4-5 Kasım'da düzenleyecek. Parti meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı ve kurultayın tarihine ilişkin tavsiye kararı alındı. Ayrıca, tüzük kurultayının 25-26 Kasım'da düzenlenmesi kararlaştırıldı.
26 Eylül 2023

CHP'nin Afyonkarahisar'daki kongresinde yaşanan tartışma sonrası, Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Grup Başkanvekili Burcu Köksal'ın disipline sevk edilmesini talep etti. Köksal, kongrede Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile tartışmış ve baygınlık geçirmişti. Parti kaynaklarına göre, Köksal'ın istifa etmeyi düşünmediği ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun görev değişikliği için güven oylaması yapmayı planladığı belirtiliyor.
23 Eylül 2023

CHP Siirt İl Başkanlığı 38'inci Olağan Kongresi'nde, delegelerin oy kullanma sırasında bazı partililer arasında çıkan tartışma arbedeye dönüştü. Sandalyelerin havada uçuştuğu arbedenin ardından polis ekipleri salona girerek, güvenlik önlemi aldı. Tesis bahçesinde de süren ve bu sırada orakla kavgaya karışan bir kişiye alandakiler müdahalede bulundu. Polis ekipleri, iki kişiyi gözaltına aldı.
23 Eylül 2023

Eski İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 98 yaşında hayatını kaybetti. 2006-2015 yıllarında Cumhurbaşkanlığı yapan Napolitano, bir süredir tedavi gördüğü klinikte yaşamını yitirdi. Napolitano, İtalya Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış ve 2013 yılında bir kez daha cumhurbaşkanı seçilerek, Cumhuriyet ile yönetilen İtalya’da bu göreve ikinci kez seçilen ilk isim olmuştu. Napolitano, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek veren İtalyan siyasilerden biriydi.
23 Eylül 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu, direnen Agrobay Seracılık işçilerine Twitter'dan 'selam yollayan' CHP Parti Meclisi üyesi Aylin Nazlıaka'ya tepki gösterdi. Aksu, Nazlıaka'nın işçilere selam göndermesinin anlamını sorguladı ve işçilerin haftalardır Nazlıaka'ya ulaşmaya çalıştığını belirtti. Ayrıca, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'ın işçilere 'Çözüm için elimizden geleni yapacağız' şeklindeki tweet'ine de tepki gösterdi.
22 Eylül 2023

CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclis üyesi Yunus Emre, vatandaşlığa kabul edilenlerin Resmi Gazete'de yayımlanmasını öngören bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Emre, Türk vatandaşlığının doğumla ve sonradan olmak üzere iki türlü mümkün olduğunu belirtti. 2017'de yapılan düzenlemeyle yabancılara mülk satışı yoluyla vatandaşlık hakkının verilmesinin sağlandığını, ancak bu durumun güvenlik ve kamu düzeni sorunu yarattığını ifade etti.
20 Eylül 2023

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Genel Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde, otobüsçülere gelir desteğinin devamı için sunulan önergenin reddedilmesi halinde Ankara’da 22 grubu kapsayan ücretsiz biniş kartı sahiplerini taşımayacaklarını açıkladı. Kara, otobüs esnafının artan giderlerini karşılayamadığını ve 95 gündür gelir desteği almadan ücretsiz taşımacılık hizmeti verdiklerini belirtti. Ankara Özel Halk Otobüsü Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş da, salgın ve artan maliyetler sonrasında otobüsçü esnafını ABB desteğiyle ayakta tutabildiklerini ifade etti.
20 Eylül 2023

İspanya'nın resmi ortak dilleri olan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca, ülke tarihinde ilk kez Meclis'te konuşuldu. Bu dillerin Meclis'te daimi olarak kullanılması için sunulan öneri görüşüldü. Bu uygulamanın yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin avro olacağı belirtildi. Sağ görüşlü Halk Partisi ve Vox, bu kararın zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını savundu.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim