Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, Lübnan'da konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşüldü ve kabul edildi. Tezkereye Yeşil Sol parti Grubu 'Hayır' oyu verirken, diğer parti grupları 'Evet' oyu verdi.
11 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Mısır'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından üç gün önce İsrail'i uyardığını iddia etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail, Hamas'a karşı 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı.
11 Ekim 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre, 2023'ün ilk dokuz ayında en az 1409 işçi, çalışırken hayatını kaybetti. Bu sayının içinde 44 çocuk ve 136 kadın bulunuyor. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörler ise inşaat, tarım ve taşımacılık oldu.
10 Ekim 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü. Bu karar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından kabul edilemez olarak nitelendirildi ve AKPM'nin itibar ve inandırıcılığının ciddi şekilde zedelendiği belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar vermişti. Ancak Yargıtay, 28 Eylül 2023'te Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onamıştı.
10 Ekim 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) tarafından her yıl verilen 'Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne' layık görüldü. Ödül komitesi, Kavala'yla birlikte Polonya'daki insan hakları ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov'u aday listesine almıştı. Ödülün sahibi Osman Kavala oldu.
9 Ekim 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ihracına karşı açtığı dava, Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, ihracın hukuka uygun olduğunu belirtti. Özcan, parti kurallarıyla bağdaşmayan tutum ve davranışları nedeniyle disipline sevk edilmiş ve sonrasında partiden ihraç edilmişti. İhraç kararının ardından Özcan, kararı yargıya taşıyacağını duyurmuştu.
9 Ekim 2023

Diken'in gündeme getirdiği kanser ilacına erişim sorunu, Meclis gündemine taşındı. Multiple miyelom ve lenfoma tedavisinde kullanılan melfalan ilacına erişemeyen hastaların tedavileri aksıyor. Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç, ilaç olmadığı için bekleyen 20 civarında hastalarının olduğunu belirtti. CHP Adana milletvekili Burhanettin Bulut, kanser hastalarının karşı karşıya kaldığı zorluğa dikkat çekerek mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.
6 Ekim 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi başkanlığı için kalıcı bir isim belirlenene kadar Cumhuriyetçileri birleştirmek amacıyla geçici olarak bu görevi üstlenebileceğini açıkladı. Trump, kendisinin halihazırda 2024 başkanlık seçimleri için yarıştığına işaret ederek, bu görevi kısa süreliğine üstlenebileceğini belirtti. Eski temsilciler meclisi başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasındaki desteğinin azalmasının ardından görevinden düşürülmüştü.
6 Ekim 2023

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

İYİ Parti'nin, öğrencilerin yurt ve barınma sorunlarının araştırılması için sunduğu önerge, AKP ve MHP oylarıyla Meclis genel kurulunda reddedildi. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, öğrencilerin ve ailelerinin yüksek kira ve özel öğrenci yurt fiyatları karşısında büyük bir çaresizlik yaşadığını belirtti. Ayrıca, CHP'nin ekonomik sorunların halka verdiği zararların araştırılması önerisi ve Yeşil Sol Parti'nin emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi önerisi de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
5 Ekim 2023

İYİ Parti Antalya Milletvekili ve hukukçu Uğur Poyraz, Meclis'te yaptığı konuşmada, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yönelik başlatılan ve kapanan 'FETÖ soruşturmasını' gündeme getirdi. Poyraz, yargıda bazı isimler vererek 'yeni yapılanma' uyarısı yaptı. Akşener hakkında, 2016'da 'FETÖ üyeliği' iddiasıyla başlatılan ve son dört yılı gizli yürütülen soruşturmada yedi yıl sonra takipsizlik verilmişti. Poyraz, bu soruşturmanın süreç içinde geçirdiği aşamaları anlattı ve yargıda bir yapılanma içinde olup olmadığını kendileri ifade edeceklerini belirtti.
4 Ekim 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) parti meclisi üyesi ve Ankara Milletvekili Deniz Demir, Basın İlan Kurumu'nun bütçesinden eşarp ve saat alınmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Demir, eski genel müdür Rıdvan Duran'ın görevden ayrıldıktan iki gün sonra alınan 'Rado Coupole Classic' marka saatin kim için alındığını ve kime hediye edildiğini sordu. Ayrıca, BİK'in Afyonkarahisar'daki bir otelde yapılan toplantı sonrası İpekyol Giyim'den alınan ve faturanın kuruma kesilen 479 liralık eşarp alımının gerekçesini de sorguladı.
4 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, kendi partisinden üyelerin oylarıyla görevinden düşürüldü. Bu durum, ABD tarihinde bir ilk olarak kaydedildi. McCarthy'nin görevden düşürülmesi için yapılan oylamada 216 'evet' ve 210 'hayır' oyu kullanıldı. McCarthy'nin görevinden düşürülmesine sekiz Cumhuriyetçi 'evet' oyu verdi. Yeni bir başkan seçilene kadar Temsilciler Meclisi'ne geçici başkan olarak Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry atandı.
4 Ekim 2023

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Başsavcı Francisco Barbosa'yı 'Anayasa'ya karşı darbe' yapmakla suçladı. Petro, oğlunun savcılıktaki sorgusunun bir dergi tarafından kamuoyuna sızdırılmasına tepki gösterdi ve seçim kampanyası finansmanının yasalara aykırı şekilde kullanılmadığını savundu. Başsavcı Barbosa ise, Petro'nun oğlu Nicolas Petro'nun ifadelerine dayanarak, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında beyan edilmemiş paraların araştırılmasını talep etmişti.
4 Ekim 2023

İtalya'nın turistik kentlerinden Floransa, tarihi şehir merkezi sınırları içinde turistlerin yararlandığı kısa süreli ev kiralamalarına yasak getirdi. Airbnb gibi platformlar aracılığıyla kısa süreli konaklamaya yönelik yeni ev kiralamaları yasaklandı. Belediye meclisinin kararı, aynı zamanda kısa süreli kiralama modelinden vazgeçerek, evini uzun süreli kiralamalara açan ev sahiplerine konut vergilerinde indirim yapılmasını öngörüyor. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, bu kararların yerel halkın yardım çağrısına yanıt olduğunu belirtti.
4 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını belirtti. Erkan, Haziran ayından bu yana süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerinin 2024 yılında belirgin şekilde görüleceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranları ve ekonomik dalgalanmaların ardından geldi. 2023'te enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak ölçüldü ve seçime doğru yüzde 43'e kadar düştü. Ancak yeni ekonomi politikaları ve TÜİK hesaplamalarında yapılan değişiklikler sonucunda enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
3 Ekim 2023

CHP'li milletvekilleri, AKP'li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişçi'yi, depremzedelere verilmek üzere hazırlanan yardım kolilerini milletvekillerine göndermekle suçladı. CHP'li vekiller, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi logosu basılı kolileri Twitter'den paylaştı ve kolileri iade edeceklerini duyurdu. Kolilerin içinde 1000 TL değerinde ürün olduğu belirtildi.
3 Ekim 2023

ABD'nin başkenti Washington'da, Temsilciler Meclisi Texas Üyesi Henry Cuellar'ın aracı silahlı kişilerce gasp edildi. Cuellar, aracını park ederken yerel saatle 21:30 sularında Navy Yard bölgesinde silahlı üç kişinin saldırısına uğradı. Aracı ve eşyaları çalınan Cuellar olayda yara almadı. Çalınan aracı bir süre sonra bulan polis, kimliği belirlenemeyen şüphelileri aramaya devam ediyor.
3 Ekim 2023

Ewing Sarkom hastalığıyla mücadele eden altı yaşındaki Yusuf Kerim hayatını kaybetti. Yusuf Kerim'in annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olduğu' gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmış ve Yusuf Kerim kanser tedavisi gördüğü sırada annesinden ayrı kalmıştı. Kamuoyunun ve siyasetçilerin baskısıyla yargıda yeni düzenlemeler içeren kanun teklifine kadın hükümlünün cezasının infazının bir yıla kadar ertelenebileceğine ilişkin bir madde eklenmiş ve Gülten Sayın 18 Nisan'da tahliye edilmişti.
2 Ekim 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' iddialarıyla soruşturma izni verilmişti. Tanrıkulu'nun, TSK ile ilgili eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Fezlekenin TBMM Başkanlığı'na iletilmesinin ardından, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon'a havale edildi.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim